Üdvözöljük a

Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2017 Június >>
KeSzeCsüSzoVa
   1234
567891011
12131415161718
192021222324
25
2627282930  

Erasmus vállalkozói pályázat

2017. május 18.

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az Erasmus Fiatal Vállalkozóknak című, Európai Bizottság által támogatott határon átnyúló szakmai csereprogram keretében pályázatot hirdet vállalkozás indítását tervező fiatalok és kezdő vállalkozók részére nemzetközi vállalkozói tapasztalatszerzés céljából.

A programban azon hazai tapasztalt vállalkozások is részt vehetnek, akik külföldi fiatal vállalkozót fogadnának piacépítés, -bővítés - és akár ingyenes foglalkoztatás - céljából.

Úton a tőkepiaci unió

2017. június 21.

NAV válaszok a lakásértékesítés 5 %-os adómértékével kapcsolatosan

2017. június 15.

Az új lakóingatlanok értékesítése esetén alkalmazható 5 százalékos általános forgalmi adó (áfa) kapcsán több kérdés is felmerül. A NAV összegyűjtötte a gyakran ismételt kérdéseket.

Június 1-től hatályba léptek a fuvarozó ágazatra vonatkozó új osztrák szabályok

2017. június 12.

Egyszerűsödött 2017. június 1-től a személy- és áruszállítással foglalkozó vállalkozások munkavállalóinak bejelentése és annak dokumentációs kötelezettsége, továbbá egységes kamarai igazolást igényelhetnek azon vállalkozások, melyeknél a gépkocsivezető nem alkalmazott (pl. vállalkozás tulajdonosa, vagy maga az egyéni vállalkozó). Ez esetben mentesül az osztrák minimálbérszabályok alkalmazása alól.

Magyar Kézműves Remek 2017 – SZAKMAI NAP

2017. június 8.

A Magyar Kézműves Remek pályázati felhívásának 7. pontjában leírtak szerint az MKIK tájékoztató szakmai napot szervez a pályázók és az érdeklődők számára. A szakmai napon szakértőkkel, leendő zsűritagokkal történő konzultáció lesz, ahol a résztvevők választ kaphatnak kérdéseikre korábbi, illetve idén beadandó pályázati anyagukkal kapcsolatban.

REACH-regisztrációs kötelezettség a vegyi anyagot gyártó/importáló vállalkozásoknak

2017. június 5.

A REACH-rendelet egy európai uniós rendelet, amelynek célja, hogy az uniós vegyipar versenyképességének javítása mellett fokozza az emberi egészség és a környezet védelmét a vegyi anyagok által potenciálisan okozott kockázatokkal szemben. Az állatkísérletek számának csökkentése érdekében támogatja az anyagok veszélyértékelésének alternatív módszereit is. Amennyiben évente egy tonnánál több vegyi anyagot gyárt, vagy hoz be az Európai Unióba egy vállalkozás, akkor előfordulhat, hogy a REACH-rendelet értelmében regisztrációs kötelezettsége van, amit 2018. május 31-ig kötelező megtennie.

Szezonfelkészítő rendezvény előadásai

2017. május 30.

Nagy érdeklődés kísérte a 2017. május 17-i Club Tihanyban tartott szezonfelkészítő fórumot, ahol ismét hasznos témákban kaptak naprakész információt az érdeklődő vállalkozások.

 

A felkért előadók anyagai megtalálhatóak a csatolt dokumentumok alatt.

Beruházásait már évi nettó 0%-os kamattal is finanszírozhatja

2017. május 16.

 

A Széchenyi Kártya Program fejlesztési és beruházási célú hiteleinek kamata jelenleg évi nettó 0,0 %. A Programot koordináló, idén 15 éves KAVOSZ Zrt. arra törekszik, hogy megoldást nyújtson a kkv-k finanszírozási igényeire, továbbá rendelkezésre álljon minden olyan információval, mely a szektor fejlődését és stabilitását szolgálja. A részletekről Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója nyilatkozott.

Üzleti ajánlat - szabad munkaerő- és telephelykapacitás ajánlása

2017. május 15.

A veszprémi telephelyű Royal-Kert Kft. szezonális jelleggel, január 1. - február 28. között kínálja szabad kapacitását termelési munka támogatására.

Lakóépületek építése, bővítése egyszerű bejelentéssel 300 négyzetméter felett is

2017. május 2.

Az Építési törvény 2017. március 21. napján elfogadott újabb módosításai szerint a törvény bizonyos esetekben eltörli a 300 négyzetméter összes hasznos alapterület korábbi kikötését, és ezen felüli méretű lakóépületek is létesíthetők, illetve bővíthetők egyszerű bejelentéssel. Emellett számos más lényeges változásra is sor kerül. Az új rendelkezések 2017. április 27-én léptek hatályba.

Határon átnyúló szolgáltatásnyújtás adminisztratív terhei - fuvarozók

2017. május 2.

Az osztrák Szövetségi Munkaügyi, Szociális és Fogyasztóvédelmi Minisztérium legújabb tájékoztatása szerint az osztrák szövetségi kormányban döntés született a Bér- és szociális dömping elleni törvény 2017. januártól hatályos változatának módosításáról a fuvarozó ágazat vonatkozásában.

Élelmiszer-higiéniai tájékoztató előadás anyaga

2017. április 19.

Szíves figyelmébe ajánljuk a 2017. április 12-i Élelmiszer-higiéniai tájékoztató fórum előadásának anyagát, amelyet Dr. Leitold József, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályának vezetője, megyei főállatorvos tartott az érdeklődő vállalkozások részére.

Szakmára Fel! szakmaismereti vetélkedő 2017

2017. április 5.

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara „Szakmára fel!” címmel többfordulós szakmaismereti vetélkedőt hirdetett ez évben is Veszprém megye általános iskoláinak felső tagozatos tanulói részére.

Kreatív ipari stratégia // Vállalkozói felmérés 2017

2017. április 5.

Veszprém város felkérésére a Design Terminál Nonprofit Kft. kreatív ipari stratégiát készít, mely az Európa Kulturális Fővárosa pályázat részét képezi majd, de annak eredményétől függetlenül is megvalósítható lesz a régióban. 

A stratégia első lépéseként a társaság célja, hogy felmérje a régióra jellemző vállalkozói közeget. Ehhez olyan online kérdőívet állítottak össze, amelyhez a vállalkozók válaszait várják.

GINOP-6.1.5-17 - Munkahelyi képzések támogatása nagyvállalatok munkavállalói számára

2017. április 5.

A felhívás fő célja, hogy az alkalmazottak foglalkoztathatóságának, a munkavállalók munkahelyi készségeinek és kompetenciáinak javítása révén növekedjen a vállalkozások versenyképessége, a nagyvállalatokra vonatkozó képzéselérési arány tovább javuljon, és a támogatás ösztönözze a foglalkoztatókat munkavállalóik tudásának folyamatos fejlesztésére.

Agrárkamarai tagdíjfizetés

2017. június 22.

Az Agrárkamara (NAK) 2017. május 24-én megtartott Küldöttgyűlése a tagdíjkedvezmények visszamenőleges érvényesítésére a következő lehetőséget alakította ki:

2017. július 31-ig áll fenn a lehetőség az Agrárkamarai Alapszabály II. fejezetének G/06-11. pontjai szerinti kedvezmények (pl. az árbevétel-arányosítás) 2013-2016. évekre visszamenőleges igénylésére. Az ehhez szükséges „egyedi tagi nyilatkozat” 2017. június 20-át követően a NAK portálján (www.nak.hu), az e-Irodába belépve készíthető el.

Ismét lehetőség van a 2013-2015. évi kötelezettségek elengedésére, továbbá a 2017. évi tagdíjfizetés alóli mentesülésre, amennyiben a gazdálkodó szervezet a bejegyzett agrárgazdasági tevékenységeit ténylegesen nem végzi, és a NAK önkéntes tagja sem kíván lenni.

Súlyosabb építésügyi bírságok az egyszerű bejelentésre vonatkozó szabályok megsértőinek

2017. június 19.

Mivel az egyszerű bejelentés módosított előírásai után új szabálytalan építési tevékenységeket is megállapítottak, elengedhetetlenné vált a hatósági szankciók, így a bírságokra vonatkozó jogszabályi rendelkezések módosítása is. A 144/2017. (VI. 12.) Korm. rendelettel mind az építésügyi, mind az építésfelügyeleti bírságok megállapítására vonatkozó végrehajtási rendeletek módosultak, és a kivitelezés leállításának esetei is bővültek.

A 2017. évi minimális építőipari rezsióradíj

2017. június 15.

A 2017. évi minimális építőipari rezsióradíj mértékét a Magyar Közlöny 82. számában megjelent 15/2017. (VI. 7.) MvM rendelet tartalmazza, összege nettó 2870 Ft.

Állásfoglalás agrárkamarai tagsággal kapcsolatban

2017. június 12.

Az elmúlt időszakban a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara számos tagját azzal kereste meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, hogy a 2012. évi CXXVI. törvény 5. §-a alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagjává vált, ennél fogva tagdíjfizetési kötelezettség terheli. Az esetleges félreértések elkerülése érdekében ezúton tájékoztatjuk a megyében székhellyel rendelkező gazdálkodó szervezeteket az agrárgazdasági kamara tagságával kapcsolatos jogszabályi háttérről.

Vállalkozói számlacsomagok

2017. június 6.

Az OTP Bank kedvezményes számlanyitási lehetőséget és kapcsolódó kedvezményeket biztosít vállalati ügyfelei részére 2017. június 30-ig.

Külpiacok testközelből - üzleti fórum a kamarában

2017. június 1.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara külpiaci üzleti fórumot tartott, amin Ausztria, Horvátország és Szlovénia üzleti környezetével és lehetőségeivel ismerkedhettek meg azok a megyei vállalkozások, amelyek ezen célpiacokon szeretnének a jövőben üzleti kapcsolatokat kialakítani és exportálni.

Pályázati felhívás a „MAGYAR KÉZMŰVES REMEK” elismerő cím elnyerésére

2017. május 25.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2001-ben alapított „Magyar Kézműves Remek” címre  pályázhatnak az érdeklődők. A kiemelkedő minőségű kézműves termékek díjazásának célja a magyar kézműves hagyományok és adottságok jobb hasznosítása, a piaci lehetőségeinek feltárása, bővítése, a magyar vállalkozói kultúra, és a kézműipari szakma rangjának elismerése.

B2B találkozó a külgazdasági attasékkal

2017. május 16.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium júniusban rendezi meg a Külgazdasági Értekezletet, amelynek keretében a vállalkozások rövid találkozások keretében személyesen vehetik fel a kapcsolatot a külgazdasági attasékkal, akik a külföldi országok piacát és az exportlehetőségeket jól ismerő, magyar szakemberek. A rendezők a cégek képviselőit 2017. június 28-30-án várják a Mercure Budapest Buda Hotel Mátyás termébe.

Építőipari tevékenységek vizsgálati szempontjai

2017. május 2.

A Nemzetgazdasági Minisztérium eljuttatta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara részére az építőipari kivitelezési tevékenységek vizsgálati szempontjait, mely alapján a vállalkozások tájékozódhatnak a ellenőrzések során esetlegesen felmerülő kérdésekről.

KIADÓ IRODÁK

2017. május 2.

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kiadja

 

a Veszprém, Kossuth u. 10. sz. alatti irodaház IV. emeletén található 47 és 54 m²-es irodáit.

 

További információ:

Tel.: +36-88-814-112 | E-mail: pallosi.krisztina@veszpremikamara.hu

REX-regisztráció a Kanadába exportáló vállalkozásoknak

2017. április 25.

2017. május 1-jén életbe lép az EU-Kanada gazdasági megállapodás (CETA), amely alapján a kedvezményes vámtarifák eléréséhez az érintett exportőröknek előzetesen regisztrálniuk szükséges a REX (regisztrált exportőri nyilvántartó) rendszerben.

Lakóépületek építése, bővítése egyszerű bejelentéssel 300 négyzetméter felett is

2017. április 11.

Az Építési törvény 2017. március 21. napján elfogadott újabb módosításai bizonyos esetekben eltörli a 300 négyzetméter összes hasznos alapterület korábbi kikötését, és ezen felüli méretű lakóépületek is létesíthetők, illetve bővíthetők egyszerű bejelentéssel. Az új rendelkezések 2017. április 27-én lépnek hatályba.

Megyei Technikaverseny és Életvitel, gyakorlati ismeretek verseny a Kossuth Lajos Általános Iskolában

2017. április 5.

A Veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola adott otthon 2017. március 28-án az általános iskolák 7-8 osztályos diákjai számára meghirdetett Országos Technikaverseny és az Országos Életvitel és Gyakorlati Ismeretek Verseny megyei fordulójának.

GINOP-6.1.6-17 - Munkahelyi képzések támogatása mikro-, kis- és középvállalatok munkavállalói számára

2017. április 5.

A felhívás fő célja, hogy az alkalmazottak foglalkoztathatóságának, a munkavállalók munkahelyi készségeinek és kompetenciáinak javítása révén növekedjen a vállalkozások versenyképessége, a mikro-, kis- és középvállalkozásokra vonatkozó képzéselérési arány tovább javuljon, és a támogatás ösztönözze a foglalkoztatókat munkavállalóik tudásának folyamatos fejlesztésére.

Az Év Kereskedelmi Kampánya 2017 - kereskedelmi díj

2017. április 4.

2017. március 9-én a VI. Országos Nagykereskedelmi És Gyártói Konferencián útjára indult az év Kereskedelmi Kampánya pályázat.
A pályázat során azokat a Magyarországon működő gyártó, nagykereskedő cégeket díjazzák, akik 2016-ban a megszokott marketing és reklámmegoldásoknál színesebb, kreatívabb és eredményesebb kampányokat terveztek és valósítottak meg.