Üdvözöljük a

Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2017 Augusztus >>
KeSzeCsüSzoVa
 123456
78910111213
14151617181920
212224252627
28293031   

Erasmus vállalkozói pályázat

2017. május 18.

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az Erasmus Fiatal Vállalkozóknak című, Európai Bizottság által támogatott határon átnyúló szakmai csereprogram keretében pályázatot hirdet vállalkozás indítását tervező fiatalok és kezdő vállalkozók részére nemzetközi vállalkozói tapasztalatszerzés céljából.

A programban azon hazai tapasztalt vállalkozások is részt vehetnek, akik külföldi fiatal vállalkozót fogadnának piacépítés, -bővítés - és akár ingyenes foglalkoztatás - céljából.

Modern Vállalkozások Programja // Csökkentené a költséges informatikai beruházások összegét?

2017. augusztus 15.

Szerver helyett inkább másra költene? Jó lenne kisebb kockázattal fejleszteni?
Vannak kisebb költséggel járó, hatékonyabb megoldások. Rövid videónkból megtudhatja, hogy pl. a szervervásárlás és a hozzá kapcsolódó költséges saját fejlesztések helyett hogyan tud takarékosabb, ugyanakkor gyors és rugalmas megoldást választani.

Ipari övezet fejlesztése Balatonfüreden

2017. augusztus 14.

Balatonfüred Város Önkormányzata Balatonfüred határában lévő, jó közúti megközelítésű Aszófői úti telephelyen (087 hrsz.) jelentős ipari-gazdasági fejlesztést kezd meg, amely keretében kb. 1000 m2-es - vagy igény szerint nagyobb - földgáz nélkül közműves, beépíthető, ipari-szolgáltatási célú területek kerülnek kialakításra 2019-ig.

Szeretné növelni cége versenyképességét? Javítaná a szervezeti hatékonyságot? Fejlesztené kompetenciáit?

2017. augusztus 3.

Forduljon bizalommal a PE GTK Üzleti Tudásközpontjához!

Megújult, kedvezőbb árakkal és új képzési kínálattal várja Önt és kollégáit a Pannon Egyetem Üzleti Tudásközpontja a 2017-18-as évben.

Nyugtaadás vásárokon, fesztiválokon, alkalmi rendezvényeken

2017. augusztus 3.

A nyári időszakban sok kereskedő és vendéglős kitelepül alkalmi rendezvényekre, sőt van, aki kifejezetten csak ilyen keretek között működik, értékesít. A számla- vagy nyugtaadás ilyenkor is kötelező. Az online pénztárgép kötelező használata ezen alkalmi rendezvényeken, vásárokon a tevékenység statisztikai besorolásának függvénye.

2017. augusztus 30-ig cégkapu regisztrációs kötelezettsége van a gazdálkodóknak

2017. augusztus 2.

Az e-ügyintézési törvény 2018. január 1-jétől kötelezővé teszi az elektronikus ügyintézést a gazdálkodó szervezetek számára, vagyis ettől a dátumtól kötelező lesz az ún. Cégkapu használata. Első lépésként a cégjegyzéknek valamennyi gazdálkodó szervezet esetében tartalmaznia kell a cég hivatalos elérhetőségét. A már létező gazdálkodó szervezeteknek az elérhetőség bejelentését 2017. augusztus 30-ig kell teljesíteni.

Tájékoztatás csalási kísérletről

2017. július 24.

Egy budapesti székhelyű gazdálkodó szervezet jelezte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának, hogy az Intercontact Mérnökiroda Kft. (1037 Budapest, Bécsi út 85.; cégjegyzékszám: 01-09-285821; adószám: 25725528-1-41) megtévesztésre alkalmas módon „számlát” küldött meg a megkereső gazdálkodó szervezet ügyfelének is, amelyben az Intercontact Mérnökiroda Kft. internetes adattárhely szolgáltatásért 126.000 Ft. megfizetését várja.

„Tudjon róla! Segíthet!” - NAV-rovat az ellenőrzési tapasztalatokról

2017. július 6.

A NAV honlapján elérhető a „Tudjon róla! Segíthet!” című rovat, amin a hivatal havonta frissíti azon beszámolókat, melyek az ellenőrzéseknél tapasztalt hibákról szólnak. A NAV az egyes ellenőrzések alkalmával tapasztalt szabálytalanságokat mostantól anonimizált formában nyilvánosságra hozza, ezzel is felhívva a többi gazdálkodó figyelmét az előforduló hibákra, azok elkerülésére.

Agrárkamarai tagdíjfizetés

2017. június 22.

Az Agrárkamara (NAK) 2017. május 24-én megtartott Küldöttgyűlése a tagdíjkedvezmények visszamenőleges érvényesítésére a következő lehetőséget alakította ki:

2017. július 31-ig áll fenn a lehetőség az Agrárkamarai Alapszabály II. fejezetének G/06-11. pontjai szerinti kedvezmények (pl. az árbevétel-arányosítás) 2013-2016. évekre visszamenőleges igénylésére. Az ehhez szükséges „egyedi tagi nyilatkozat” 2017. június 20-át követően a NAK portálján (www.nak.hu), az e-Irodába belépve készíthető el.

Ismét lehetőség van a 2013-2015. évi kötelezettségek elengedésére, továbbá a 2017. évi tagdíjfizetés alóli mentesülésre, amennyiben a gazdálkodó szervezet a bejegyzett agrárgazdasági tevékenységeit ténylegesen nem végzi, és a NAK önkéntes tagja sem kíván lenni.

Súlyosabb építésügyi bírságok az egyszerű bejelentésre vonatkozó szabályok megsértőinek

2017. június 19.

Mivel az egyszerű bejelentés módosított előírásai után új szabálytalan építési tevékenységeket is megállapítottak, elengedhetetlenné vált a hatósági szankciók, így a bírságokra vonatkozó jogszabályi rendelkezések módosítása is. A 144/2017. (VI. 12.) Korm. rendelettel mind az építésügyi, mind az építésfelügyeleti bírságok megállapítására vonatkozó végrehajtási rendeletek módosultak, és a kivitelezés leállításának esetei is bővültek.

A 2017. évi minimális építőipari rezsióradíj

2017. június 15.

A 2017. évi minimális építőipari rezsióradíj mértékét a Magyar Közlöny 82. számában megjelent 15/2017. (VI. 7.) MvM rendelet tartalmazza, összege nettó 2870 Ft.

Állásfoglalás agrárkamarai tagsággal kapcsolatban

2017. június 12.

Az elmúlt időszakban a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara számos tagját azzal kereste meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, hogy a 2012. évi CXXVI. törvény 5. §-a alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagjává vált, ennél fogva tagdíjfizetési kötelezettség terheli. Az esetleges félreértések elkerülése érdekében ezúton tájékoztatjuk a megyében székhellyel rendelkező gazdálkodó szervezeteket az agrárgazdasági kamara tagságával kapcsolatos jogszabályi háttérről.

REACH-regisztrációs kötelezettség a vegyi anyagot gyártó/importáló vállalkozásoknak

2017. június 5.

A REACH-rendelet egy európai uniós rendelet, amelynek célja, hogy az uniós vegyipar versenyképességének javítása mellett fokozza az emberi egészség és a környezet védelmét a vegyi anyagok által potenciálisan okozott kockázatokkal szemben. Az állatkísérletek számának csökkentése érdekében támogatja az anyagok veszélyértékelésének alternatív módszereit is. Amennyiben évente egy tonnánál több vegyi anyagot gyárt, vagy hoz be az Európai Unióba egy vállalkozás, akkor előfordulhat, hogy a REACH-rendelet értelmében regisztrációs kötelezettsége van, amit 2018. május 31-ig kötelező megtennie.

Szezonfelkészítő rendezvény előadásai

2017. május 30.

Nagy érdeklődés kísérte a 2017. május 17-i Club Tihanyban tartott szezonfelkészítő fórumot, ahol ismét hasznos témákban kaptak naprakész információt az érdeklődő vállalkozások.

 

A felkért előadók anyagai megtalálhatóak a csatolt dokumentumok alatt.

Beruházásait már évi nettó 0%-os kamattal is finanszírozhatja

2017. május 16.

 

A Széchenyi Kártya Program fejlesztési és beruházási célú hiteleinek kamata jelenleg évi nettó 0,0 %. A Programot koordináló, idén 15 éves KAVOSZ Zrt. arra törekszik, hogy megoldást nyújtson a kkv-k finanszírozási igényeire, továbbá rendelkezésre álljon minden olyan információval, mely a szektor fejlődését és stabilitását szolgálja. A részletekről Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója nyilatkozott.

Már 100 millió forint az ASZK-ban igényelhető maximális hitelösszeg

2017. augusztus 21.

Az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukció keretében mostantól az igényelhető maximális hitelösszeg a jelenlegi 50 millió forintról a duplájára, 100 millió forintra emelkedik.

A kedvező módosítás főként az általános csekély összegű támogatási kerettel rendelkező vállalkozások, például az élelmiszeripari vállalkozások, TÉSZ-ek és termelői csoportok finanszírozási lehetőségeinek bővítésében jelent érdemi előrelépést.

Modern Vállalkozások Programja // Időmenedzsment

2017. augusztus 15.

Történt már Önnel olyan, hogy elfelejtett elmenni egy találkozóra, nem készült el határidőre a feladatával? Miért érezzük úgy, hogy minden igyekezetünk ellenére, mintha egyre kevesebb idő állna rendelkezésünkre?
Megmutatjuk, hogyan tudja kontrollálni a határidőket vállalkozása hatékony működtetéséhez. A megfelelő időbeosztásokhoz nincs szükség bonyolult és költséges megoldásokra, azok a naponta használt eszközeinken is elérhetők.

Új helyen a kamara tapolcai irodája

2017. augusztus 9.

Augusztus 8-án ünnepélyes keretek között megújította működését Tapolca Város Önkormányzata és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által közösen fenntartott vállalkozói tancsadó iroda a Kossuth utca 1-3. szám alatt.

Korszerűsítse vállalkozását, igényeljen Ön is POS terminált!

2017. augusztus 3.

A Nemzetgazdasági Minisztérium egyik kiemelt idei évi célja a hazai kártyaelfogadó hálózat bővítésének elősegítése, a piacon működő kártyaelfogadó (POS) terminálok számának gyarapítása. Ennek megvalósítása érdekében pályázatot írtak ki POS terminálok telepítésére, melyen az OTP Bank is sikerrel vett részt.

A vállalkozások így most igen kedvező feltételekkel, minden egyéb induló költség nélkül kérhetik/elérhetik a kártyaelfogadáshoz szükséges korszerű készülékek telepítését.

Szeptembertől bejelentési kötelezettség terheli a villanyszerelőket és a víziközmű-bekötést végző személyeket

2017. augusztus 2.

Minderről a 219/2017. (VII. 31.)  és a 220/2017. (VII. 31.) Korm. rendeletek rendelkeznek. A tevékenységeket egy nyomtatványon kell bejelenteni az illetékes műszaki biztonsági hatóságnál. Az egyéni vállalkozóknak és cégeknek a bejelentéskor több feltételnek is meg kell felelniük.

10 milliárd forintos munkahelyteremtő program indult a kkv-knak

2017. augusztus 2.

Augusztus elsejétől 10 milliárd forint összegű nyílt pályázatot hirdet a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A  keretből 1100-1200 kkv-nál több mint 5 ezer új munkahely jöhet létre és további mintegy 10 ezer már meglévő megőrzését is támogatja.

Éves alap normatíva összege emelkedett

2017. július 10.

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2017. június 29-én hatályba lépett a Magyarország 2017. évi központi költségvetéséről szóló 2016. évi XC. törvény módosításáról szóló 2017. évi LXXXVI. törvény, amelynek 8. §-a a következőképpen rendelkezik:

„(4) A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2011. évi CLV. törvény 8. § (1) bekezdés B) pontjában meghatározott alap normatíva összege 2017. január 1-jétől 2017. december 31-éig 480 000 forint/fő/év.”

EU–Kína kereskedelmi kapcsolatok a legutóbbi csúcstalálkozó fényében

2017. június 28.

2017. június 1-2-án kétnapos EU-Kína csúcstalálkozót tartottak Brüsszelben. A csúcstalálkozó célja az EU és Kína közötti stratégiai partnerség elmélyítése volt, legfontosabb napirendi pontjai között pedig a kereskedelem és az éghajlatváltozás szerepelt.

Úton a tőkepiaci unió

2017. június 21.

NAV válaszok a lakásértékesítés 5 %-os adómértékével kapcsolatosan

2017. június 15.

Az új lakóingatlanok értékesítése esetén alkalmazható 5 százalékos általános forgalmi adó (áfa) kapcsán több kérdés is felmerül. A NAV összegyűjtötte a gyakran ismételt kérdéseket.

Június 1-től hatályba léptek a fuvarozó ágazatra vonatkozó új osztrák szabályok

2017. június 12.

Egyszerűsödött 2017. június 1-től a személy- és áruszállítással foglalkozó vállalkozások munkavállalóinak bejelentése és annak dokumentációs kötelezettsége, továbbá egységes kamarai igazolást igényelhetnek azon vállalkozások, melyeknél a gépkocsivezető nem alkalmazott (pl. vállalkozás tulajdonosa, vagy maga az egyéni vállalkozó). Ez esetben mentesül az osztrák minimálbérszabályok alkalmazása alól.

Magyar Kézműves Remek 2017 – SZAKMAI NAP

2017. június 8.

A Magyar Kézműves Remek pályázati felhívásának 7. pontjában leírtak szerint az MKIK tájékoztató szakmai napot szervez a pályázók és az érdeklődők számára. A szakmai napon szakértőkkel, leendő zsűritagokkal történő konzultáció lesz, ahol a résztvevők választ kaphatnak kérdéseikre korábbi, illetve idén beadandó pályázati anyagukkal kapcsolatban.

Külpiacok testközelből - üzleti fórum a kamarában

2017. június 1.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara külpiaci üzleti fórumot tartott, amin Ausztria, Horvátország és Szlovénia üzleti környezetével és lehetőségeivel ismerkedhettek meg azok a megyei vállalkozások, amelyek ezen célpiacokon szeretnének a jövőben üzleti kapcsolatokat kialakítani és exportálni.

Pályázati felhívás a „MAGYAR KÉZMŰVES REMEK” elismerő cím elnyerésére

2017. május 25.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2001-ben alapított „Magyar Kézműves Remek” címre  pályázhatnak az érdeklődők. A kiemelkedő minőségű kézműves termékek díjazásának célja a magyar kézműves hagyományok és adottságok jobb hasznosítása, a piaci lehetőségeinek feltárása, bővítése, a magyar vállalkozói kultúra, és a kézműipari szakma rangjának elismerése.

B2B találkozó a külgazdasági attasékkal

2017. május 16.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium júniusban rendezi meg a Külgazdasági Értekezletet, amelynek keretében a vállalkozások rövid találkozások keretében személyesen vehetik fel a kapcsolatot a külgazdasági attasékkal, akik a külföldi országok piacát és az exportlehetőségeket jól ismerő, magyar szakemberek. A rendezők a cégek képviselőit 2017. június 28-30-án várják a Mercure Budapest Buda Hotel Mátyás termébe.