Üdvözöljük a

Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2016 Október >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
10111213141516
171819202123
24252627282930
31      

Modern Vállalkozások Programja - Vállalkozz digitálisan! - Információs Nap AJKA

2016. október 13.

 

Vegyen részt Ön is a "Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan!" projekt

I N F O R M A T I K A I   I N F O R M Á C I Ó S   N A P J Á N

AJKÁN, 2016. október 26-án!

EU-n belüli kiküldetések - súlyos bírságok a szabályszegőknek

2016. október 20.

Idén tizenhat uniós tagállamban - köztük Magyarországon is - új szabályozás lépett életbe az EU-n belüli kiküldetésekre, amely számos adminisztratív és egyéb jellegű kötelezettséget ír elő a munkavállalókat kiküldő és fogadó munkáltatóknak; a szabályokat megszegő cégek akár 500 ezer eurós bírsággal is számolhatnak.

Kamerarendszerek országos felmérése

2016. október 17.

A Belügyminisztérium Informatikai Helyettes Államtitkársága a kor követelményeinek megfelelő kamerarendszer létrehozása érdekében országos felmérést végez vállalkozások körében.

Kamarai választások

2016. október 10.

A gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Alapszabályának, valamint Választási Szabályának megfelelően lezajlottak a 2016. évi kamarai választások.

Ennek keretében a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara október 10-i küldöttgyűlésén sor került a  tisztségviselők megválasztására, és ezzel megalakult a kamara új elnöksége, etikai és ellenőrző bizottsága, valamint megválasztották az országos küldötteket. A tisztségviselők mandátuma 2020-ig szól.

GVI konjunktúra felmérés

2016. október 7.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) 1998 óta évente kétszer rendszeresen felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait. Ebben a vizsgálatban alkalmanként több mint 3000 kis, közepes és nagy magyarországi cég vesz részt. Az MKIK GVI e vizsgálattal képviseli Magyarországot az Eurochambres éves európai konjunktúra vizsgálatában, amely az EU országaiban mintegy 18 millió vállalkozás adataira alapozva ad előrejelzést az európai gazdasági konjunktúra várható alakulásáról.

Aláírták a Veszprémi Járási Foglalkoztatási Paktumot

2016. szeptember 28.

Veszprém MJV Önkormányzata, a Veszprém Megyei Kormányhivatal, a Pro Veszprém Városfejlesztési és Befektetés-ösztönző Nonprofit Kft., a Nagycsaládosok Balatonalmádi Egyesülete, valamint a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara partnerségével Együttműködési Megállapodás keretében szeptember 28-án megalakították a Veszprémi Járási Foglalkoztatási Paktumot.

Vállalkozói számlacsomagok

2016. szeptember 27.

 Az OTP Business a vállalkozások bankja.

Vállalkozói számlacsomagok 6 hónapig 0 Ft-os havidíjjal.

Informatikai szemléletfejlesztő rendezvény Veszprémben

2016. szeptember 16.

A Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan! című projekt keretében Informatikai Információs Nap került megrendezésre Veszprémben, a kereskedelmi és iparkamaránál.
A projekt és a rendezvény célja a vállalkozások digitális felkészültségének javítása, és ezzel versenyképességük fejlesztése a különféle informatikai és infokommunikációs eszközök, módszerek, alkalmazások bevezetésének és használatának ösztönzésével.

Mestervizsga elnökök 20 órás továbbképzése

2016. szeptember 9.

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az NFA-KA-NGM-1/2015/TK/19 számú támogatási szerződés keretében 2016. szeptember 6-8. között 20 órás továbbképzést szervezett a mestervizsga elnökök részére. Az oktatáson szerzett ismeretekből a mestervizsga elnökök 2016. szeptember 29-én adnak számot egy írásbeli vizsga formájában.

„Hagyomány és jövő – Magyar Kézműves Remek” 2016.

2016. szeptember 8.

A Magyar Kézműves Remek pályázat díjazott termékei idén Debrecenben, a „Kézművesség ezer éve a Kárpát-medencében” című rendezvénnyel, és az „Új utak a kézműiparban és a turizmusban” című nemzetközi konferenciával egyidejűleg kerülnek kiállításra a Kölcsey Központban.

GINOP-1.3.3-16 - Beszállító mikro-, kis- és középvállalkozások és beszállítói integrátorok támogatása

2016. szeptember 1.

A felhívás célja a beszállító KKV-k támogatása annak érdekében, hogy elősegítsük az értékláncba történő belépésüket és beszállítói pozíciójuk elmélyülését.

A felhívás keretében támogatásban részesíthető beszállítói integrátor az a termelő tevékenységet végző vállalkozás, amely főegységeket és/vagy részegységeket állít elő a konzorciumi tag beszállítóktól kapott részegységek felhasználásával. Ezzel egyidejűleg szervezi és koordinálja beszállítóinak tevékenységét, illetve azok számára minőségbiztosítási és logisztikai tevékenységet is végezhet.

Vámfelfüggesztésre és -kontingensre vonatkozó kérelmek benyújtási határideje

2016. augusztus 25.

A 2017. július 1-jétől érvénybe lépő új, vagy módosítandó autonóm vámfelfüggesztésekre és vámkontingensekre vonatkozó kérelmeket legkésőbb 2016. augusztus 30-ig kell eljuttatni a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kereskedelempolitikai és Világgazdasági Főosztálya keretében működő Vámtarifa Bizottság titkárságára elektronikus formában.

Felvonókat gyártó, importáló, forgalmazó és beszerelő vállalkozások figyelmébe

2016. augusztus 24.

Megjelent a 28/2016. (VIII. 23.) NGM rendelet a felvonók és a felvonókhoz készült biztonsági berendezések biztonsági követelményeiről és megfelelőségének tanúsításáról a Magyar Közlöny 2016/123. számában.

Változások a TEÁOR-besorolásban

2016. augusztus 18.

Az 1893/2006/EK rendelet alapján 2008. január 1-jétől a TEÁOR’08-at alkalmazzuk a gazdasági egységek tevékenységeinek meghatározására. A KSH elkészítette a TEÁOR’08 tartalmi meghatározásainak 2016. évi változatát. A változások listája megtekinthető, valamint szöveg vagy kód alapján továbbra is kereshető a tevékenységek magyarázata.

Vállalkozási feltételek Németországban és Ausztriában 2016

2016. augusztus 8.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) közreműködésével ismét kiadta tájékoztató kiadványát „Vállalkozási feltételek Németországban és Ausztriában – 2016” címmel. A segédlet mind a határon átnyúló tevékenységet folytatóknak, mind a céget/telephelyet létesíteni kívánóknak nyújt információkat.

Július 23-ától hatályos a településkép védelméről szóló törvény

2016. augusztus 4.

Az Országgyűlés elfogadta a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvényt (Településképi törvény), mely ide kattintva olvasható a Magyar Közlöny 2016. évi 90. számában.

Magyar delegáció a Vállalkozók Európai Parlamentjében

2016. október 20.

Az Európai Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége (Eurochambres) a nemzeti kereskedelmi és iparkamarákkal együttműködésben 2016. október 13-án negyedik alkalommal rendezte meg a Vállalkozók Európai Parlamentje (European Parliament of Enterprises) elnevezésű rendezvényt Brüsszelben. Veszprém megyét Tornai Tamás, a Somló Holding Kft. ügyvezető igazgatója képviselte.

“Mitől sikeresebb a szomszéd vállalkozása?”

2016. október 12.

A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának
új képzés-fejlesztési kezdeményezése az üzleti szféra számára


“Mitől sikeresebb a szomszéd vállalkozása?” címmel hirdette meg 2016. november 11-ére programindító képzését a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának új profillal jelentkező Felsőoktatási Vállalkozásfejlesztési Központja, a FEVÁK. A programsorozat célja a régió vállalatainak, vállalkozásainak támogatása korszerű nemzetközi tudásbázisra épülő, átfogó és igény szerint testreszabott képzések által.

Építőipari előadások a megyei szakembereknek

2016. október 10.

Az építőipari szektort folyamatosan érik törvényi változások, amelyekről mind a megyei Kereskedelmi és Iparkamara, mind a megyei Mérnöki Kamara fontosnak tartja az érintettek tájékoztatását. Ezen fórum alkalmával az elmúlt bő egy év változásairól és hatósági tapasztalatairól informálódhattak a résztvevők.

Újabb kedvező változások a Széchenyi Kártya Programban

2016. október 5.

Októbertől a vállalkozások minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel juthatnak a Széchenyi Kártya Program hiteltermékeihez.

Módosult határidők az online pénztárgép használatban

2016. szeptember 28.

Megjelent a Magyar Közlöny 146. számában a pénztárgépek használatáról, forgalmazásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet módosítása. A változás az online pénztárgép használatára és a forgalmazási engedély módosítására vonatkozó határidőkre vonatkozik. 2017. január 1-jétől kötelező az 1. számú mellékletben szereplő tevékenységek gyakorlóinak az online pénztárgép használata.

Megyei díjazott a Magyar Kézműves Remek pályázaton

2016. szeptember 27.

Debrecen adott otthont a „Kézművesség ezer éve a Kárpát-medencében” programsorozatnak szeptember 21-25. között. A Kölcsey Központban adták át a XIV. Magyar Kézműves Remek pályázat díjait: az idén száz benyújtott pályázatból negyvenhárom alkotás kapta meg az elismerést.

A minimális építőipari rezsióradíj 2016. évi mértéke

2016. szeptember 15.

A Magyar Közlöny 137. számában (szeptember 14.) megjelent a minimális építőipari rezsióradíj 2016. évi mértékéről szóló rendelet, valamint a minimális építőipari rezsióradíj egyes költségnemeire vonatkozó részletes táblázat. A rendelet a kihirdetést követő 5. napon lép hatályba.

Kamarai Védnöki Táblákat vettek át a kiváló vendéglátóhelyek

2016. szeptember 8.

A Somogy, Veszprém és Zala megyei kereskedelmi és iparkamarák 2002-ben hozták létre a három megyében és a Balaton Kiemelt Üdülőkörzetben található vendéglátóhelyek minősítésére és népszerűsítésére szolgáló Kamarai Védnöki Tábla rendszert, amelyben ma már 117 minősített, kiváló szolgáltatást nyújtó vendéglátóhely működik, és számuk folyamatosan bővül a minőség jegyében, a kamarák szakmai védnöksége alatt.

2016-ban összesen 12 új és 37 utóminősített kiváló vendéglátóhely vehette át az elismerést a balatonfüredi Silverine Lake Resort Hotelben tartott átadó ünnepségen.

Vorarlbergi állásbörze szezonális munkavállalóknak

2016. szeptember 8.

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és az általa működtetett Europe Direct Tájékoztató Központ együttműködésben az ausztriai Vorarlberg tartomány gazdasági kamarájával (WKO) és munkaerő-piaci szolgálatával (AMS) állásbörzét szervez vendéglátó-ipari szakemberek számára, akik a téli síszezonban Ausztriában kívánnak munkát vállalni.

Megújult az ÖVTJ-jegyzék

2016. szeptember 1.

Az Önálló Vállalkozók Tevékenységi Jegyzékére vonatkozó módosító javaslatok minden év június 30-ig jelenthetők be írásban a Központi Statisztikai Hivatalnál. A nyilvántartásban szereplő önálló vállalkozók főtevékenysége besorolásának módosítását az új vagy módosított jegyzék alapján a KSH végzi el. A Magyar Közlöny 128. számában megtekinthető a módosított jegyzék, mely 2016. szeptember 1-től érvényes.

Kérdőíves felmérés vállalkozások részére

2016. augusztus 24.

Az előttünk álló Európai Uniós támogatási időszak a magyar nemzetgazdaság fejlesztésének vissza nem térő lehetőségét tartogatja. A Széchenyi 2020 fejlesztési terv és a pályázati forrásai a hazai kis- és közepes vállalkozások versenyképessége terén meglevő elmaradásunk felszámolását célozza.

A források igénybevételével az új technológiák bevezetése, új termékek kifejlesztése és a kkv-k vezetés-szervezési, működési fejlesztései lesznek megvalósíthatóak, a közös cél pedig az új - elsősorban külföldi - piacokra való belépés és mélyebb integráció.
Miközben a nagyvállalatok körében ezek a pályázati lehetőségek már ma is igen népszerűek, fennáll annak a veszélye, hogy a kkv-k kevésbé lesznek képesek a források bevonására, vagy ha mégis, akkor eltérő mértékben és sikerességgel teljesítenek majd.


A veszprémi Pannon Egyetemen végzett kutatás középpontjában annak előrejelzése áll, hogy a KKV szektor milyen mértékben lesz képes felhasználni az Európai Uniós forrásokat a 2020-ig terjedő időszak alatt.

Koreai Beszállítók Könyvtára - díjtalan beszállítókeresés támogatása folyamatos frissítéssel

2016. augusztus 24.

A Koreai Nagykövetség Kereskedelmi Kirendeltsége, a KOTRA Budapest kidolgozta a Koreai Beszállítók Könyvtárát. A több mint 1000 beszállítóról részleteket tartalmazó, folyamatosan bővülő, díjtalanul használható tematikus gyűjtemény célja, hogy minden egyes iparághoz minél több potenciális beszállítóról tudjon bő információkat adni.

Új címkézési szabályozás az élelmiszerek, italok és táplálék-kiegészítők piacán

2016. augusztus 16.

Az amerikai Food and Drug Administration (FDA) 2016. július 26-tól új szabályozást vezetett be az élelmiszerek, italok és táplálék-kiegészítők piacán, mely szabályok betartása érinti az USA-ba exportáló magyar vállalkozásokat is.

Egyéni vállalkozók jövedelme és járulékfizetése - friss információs füzet

2016. augusztus 8.

A NAV frissítette a személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók jövedelmének meghatározására és járulékfizetésére vonatkozó, alapvető szabályokat tartalmazó információs füzetét.