Üdvözöljük a

Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Europe Direct hírlevél feliratkozás

Kérjük, iratkozzon fel online hírlevelünkre, hogy rendszeresen értesüljön Európa legfrissebb híreiről, eseményeiről, valamint a Europe Direct Tájékoztató Központ szolgáltatásairól és programjairól.

Európa jövőjét vitatták meg Veszprémben

2019. február 12.

2019. február 8-án Európa jövőjéről szóló interaktív workshopot szervezett a kamara és  az általa fenntartott Veszprém Megyei Europe Direct Tájékoztató Központ, együttműködésben az Európai Bizottság Kommunikációs Főigazgatóságával és az Európa Bizottság Magyarországi Képviseletével.

Európai utazástervezés – munkaszüneti napok 2019

2019. február 8.

Az utazások szervezését nem lehet elég korán kezdeni, ezért – ahogy a korábbi években – idén is elkészítette az Európa Pont a nagy európai segédletet a munkaszüneti napokról.

Friss BREXIT-információk - ÁFA, vám, be- és kiviteli, származási szabályok

2019. február 4.

Az Európai Bizottság weboldalon különböző tárgykörökben angol és sok esetben magyar nyelven hasznos információk találhatóak a készültséggel kapcsolatban. A BREXIT-megállapodás tervezet legfrissebb változata angol nyelven ide kattintva olvasható. A NAV oldalán a vámot érintő információk magyar/angol nyelven letölthetők.

Európai Nyelvi Díj 2019 - pályázat

2019. január 29.

Az Európai Nyelvi Díj az Európai Bizottság által indított kezdeményezés. Célja, hogy hivatalos elismerésben és díjazásban részesítse az oktatás és képzés bármely szintjén megalkotott, példaértékű és innovatív programokat, amelyek az idegen nyelvek tanítását célozzák.

Új uniós program a szolidaritás jegyében

2019. január 22.

Egyénileg vagy csoportosan, önkéntesként vagy munkavállalóként… Az Európai Unió a szolidaritás jegyében indít új programot: az Európai Szolidaritási Testület az önkéntes szolgálaton kívül munkavállalási és gyakornoki lehetőségeket is elérhetővé tesz. A projektek egy része nemcsak nemzetközi szinten valósulhat meg, hanem belföldi közösségi problémákra is reagálhat.

Európa egy gombnyomásnyira: bemutatkozik a Citizens’ App

2019. január 16.

Elérhető a Citizens’ App, az Európai Parlament új mobilalkalmazása: pár hónappal az európai választások előtt a Citizens’ App segítségével bárki, bármikor utánanézhet, mit is tett az EU, milyen ügyekkel foglalkozik jelenleg, és milyen céljai vannak a jövőben.

Európa Kulturális Fővárosai 2019-ben: Plovdiv és Matera

2019. január 11.

Az Európa Kulturális Fővárosa kezdeményezést 1985-ben Melina Mercouri, az akkori görög kulturális miniszter hívta életre, mely azóta Európa egyik legrangosabb kulturális kezdeményezésévé vált. A címet azok a városok nyerhetik el, amelyek olyan hatásos, európai dimenzióval rendelkező kulturális programot állítanak össze, amely törekszik a város lakosainak a programba való aktív bevonására, és hozzájárul a város és a környező régió hosszú távú fejlődéséhez.

Uniós forrásból 2020-ra megépül a veszprémi várlift

2019. január 7.

A vár északkeleti oldalán egy 2x20 fő befogadóképességű panorámaliftet és egy hozzá tartozó 300 m2-es fogadóközpontot építenek 2020 év végéig Veszprémben uniós forrásból, közel 1,4 milliárd forint értékű turisztikai fejlesztés részeként.

Nem csak az európai választásokon van beleszólásunk az uniós döntéshozatalba

2019. január 2.

Számos felmérés mutatja, hogy az unió polgárai sokszor úgy érzik, nem számít a véleményük, és a fontos döntéseket a fejük felett hozzák. Az európai polgári kezdeményezés (EPK) olyan eszköz, amely épp ezen változtat. Segítségével közvetlenül befolyásolni lehet, hogy milyen, sokakat érintő kérdéssel foglalkozzon az EU.

2800 európai, köztük 91 magyar település nyert el WiFi4EU-utalványt

2018. december 19.

Az Európai Bizottság kihirdette az első – november 7. és 9. között lezajlott – WiFi4EU-pályázati felhívás eredményét. 2 800 település került kiválasztásra, amelyek egyenként 15 000 euró értékű WiFi4EU-utalványt kaptak. A kiválasztott települések a támogatást wifipontok létrehozására használhatják a közösségi élet színterein (városházákon, közkönyvtárakban, múzeumokban, parkokban és egyéb nyilvános helyeken).

4 for EUrope középiskolai verseny 2018: Megyei csapat az ország legjobbja

2018. december 15.

A magyarországi Europe Direct Információs Hálózat, az Informatikai és Könyvtári Szövetség, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Kapcsolattartói Irodája „4 FOR EUROPE” címmel európai uniós témájú versenyt szervezett középiskolás diákoknak, amelynek 3 megmérettetése után megyei csapat bizonyult a legjobbnak. 

2019. évi uniós költségvetés - a héten szavaz az EP

2018. december 13.

Az Európai Parlament (EP) és a Tanács a döntő jelentőségű háromoldalú tárgyalásokon a Bizottság közvetítése mellett ideiglenes megállapodásra jutott a 2019. évi uniós költségvetésről. Ezt a megállapodást e héten az EP utolsó plenáris ülésén, Strasbourgban meg kell erősíteni.

Digitális egységes piac: érvénybe léptek a határok nélküli online vásárlást lehetővé tevő új uniós szabályok

2018. december 7.

2018. december 3-án érvénybe lépett az Európai Bizottság által 2016. május 25-én előterjesztett új rendelet, amely megszünteti az indokolatlan területi alapú tartalomkorlátozást. Az uniós polgároknak már nem kell aggódniuk amiatt, hogy egy weboldal letiltja vagy átirányítja őket – vagy hitelkártyájukat – csak azért, mert más országból származnak. Bárhol is legyenek az EU területén, az interneten hozzáférhetnek majd az árukhoz és szolgáltatásokhoz.

Brexit-készültség: dokumentumok a gazdasági szereplők számára

2018. december 4.

Az Európai Bizottság oldalán különböző tárgykörökben angol, és sok esetben magyar nyelven is hasznos információk találhatók a készültséggel kapcsolatban. (adózás, vámok, ÁFA, behozatali és kiviteli engedélyek stb.)

Hamisított gyógyszerek: új szabályok a betegek nagyobb biztonsága érdekében

2019. február 13.

2019. február 9-től a gyógyszergyártóknak egy 2-D vonalkódot és egy manipulálás elleni eszközt kell elhelyezniük a vényköteles gyógyszerek dobozán. A gyógyszertárak – az online gyógyszertárak is – és a kórházak pedig kötelesek ellenőrizni a gyógyszerek eredetiségét a betegek számára történő kiadás előtt. Ezzel végső fázisába érkezik a hamisított gyógyszerekről szóló irányelv végrehajtása, amely 2011-ben került elfogadásra az EU-ban értékesített gyógyszerek biztonságosságának és minőségének garantálására.

2019. téli gazdasági előrejelzés: mérsékelt növekedés a globális bizonytalanság közepette

2019. február 11.

Az európai gazdaság 2019-ben immár hetedik éve várhatóan növekedni fog. A várakozások szerint a fellendülés minden tagállamban tapasztalható lesz. A növekedés üteme az elmúlt évek magas növekedési mutatóihoz képest várhatóan mérsékelt lesz, és a kilátásokat nagy bizonytalanság övezi.

Hatályba lépett az EU-Japán kereskedelmi megállapodás

2019. február 6.

Az EU-japán gazdasági megállapodás magyarul ide kattintva olvasható. A megállapodás 3. fejezete részletezi a származási szabályokat, 4. fejezete pedig az egyszerűsített vámügyi és kereskedelmi eljárásokkal kapcsolatos. Japán, és más harmadik ország esetében is operatív segítséget jelent az uniós exportőrök és importőrök számára az EU online, ingyenes és naprakész piacra jutást segítő adatbázisa, a Market Access Database.

Az EB a megállapodás nélküli brexit esetén alkalmazandó utolsó intézkedéscsomagot fogadott el

2019. január 31.

Mivel egyre nagyobb a kockázata annak, hogy az Egyesült Királyság idén március 30-án megállapodás nélkül lép ki az EU-ból (megállapodás nélküli brexit), az Európai Bizottság a mai napon elfogadta a rendkívüli helyzetre vonatkozó utolsó javaslatcsomagot az Erasmus+ program, a szociális biztonság rendszerek koordinálása és az uniós költségvetés terén.

Négy mód, ahogy profitálhatunk az új fogyasztóvédelmi szabályokból

2019. január 24.

Mivel az EU-n belüli vásárláskor egyre kevésbé számítanak a határok, jó, ha tudjuk, hogyan védhetjük meg magunkat vásárlás közben.

Románia az EU tanácsának soros elnöke

2019. január 18.

2019. január 1-jén Románia vette át az EU Tanács elnöki posztját. Ezt a tisztet félévente más-más tagállam tölti be. E féléves időszak során minden szinten a soros elnökség vezeti az üléseket, így biztosítva a Tanácsban az Unió munkájának folytonosságát.

DiscoverEU: újabb 14 500 fiatal utazhatja be Európát

2019. január 14.

A résztvevők, köztül 276 magyar fiatal, 2019. április 15. és október 31. között legfeljebb 30 napig élhetnek az utazás lehetőségével. Az értékelési szempontok alapján összesen 14 536 európai fiatalt választottak ki az egyes uniós tagállamok számára meghatározott kvóta figyelembevételével.

20 éves az EURO

2019. január 9.

20 évvel ezelőtt, 1999. január 1-jén 11 uniós ország útjára indította az eurót, a közös valutát, és az Európai Központi Bank keretében közös monetáris politikát vezetett be. Ma, a még mindig fiatal euró 19 tagállam 340 millió polgárának fizetőeszköze.

Műanyaghulladék és újrahasznosítás az EU-ban számokban

2019. január 4.

Az elmúlt évtizedekben a műanyagtermelés nagy mértékben megnövekedett - az 1950-es években 1,5 millió tonna volt világszerte, 2015-re ez 322 millióra emelkedett -, ezzel együtt pedig a műanyaghulladék mértéke is. Európában a műanyaghulladék kevesebb, mint egyharmadát hasznosítjuk újra.

Konzultációk és párbeszédek velünk, uniós polgárokkal

2018. december 27.

Az Európai Bizottság az Európai Tanács december 13–14-i ülésére készülve eredményjelentést tett közzé az Európa jövőjét illetően a polgárokkal folytatott párbeszédekről és konzultációkról. A jelenlegi Bizottság hivatalba lépése óta (2014) Európa-szerte 160 000 polgár vett részt a több mint 1 200 ilyen eseményen. Az uniós biztosok és a Bizottság egyéb magas rangú képviselői Magyarországon 2015 óta csaknem 40 alkalommal tartottak párbeszédet a polgárokkal.

Az EU fellép a félretájékoztatással szemben

2018. december 18.

Tekintettel a 2019. évi európai parlamenti választásokra, valamint arra, hogy 2020-ig több tagállamban nemzeti és helyhatósági választásokra kerül sor, az EU – az uniós demokratikus rendszerek és nyilvános viták védelme érdekében – az Európában és azon kívül megjelenő félretájékoztatással szembeni erőfeszítések fokozására cselekvési tervet terjesztett elő.

Veszprém lesz 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa

2018. december 14.

Beérett az elmúlt három év munkája, a szakmai zsűri és a Magyarország kormányának döntése alapján Veszprém és a balatoni régió viselheti 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet. Az EKF elnevezésű kezdeményezés 1985-ben indult útjára, és napjainkra az egyik legnagyobb szabású európai kulturális projektté, és az EU egyik legelismertebb programjává nőtte ki magát.

 

 

Klímasemleges Európa 2050-re?

2018. december 10.

Az Európai Bizottság „Tiszta bolygót mindenkinek” címmel hosszú távú stratégiai jövőképet fogadott el, melyben 2050-ig felvázolja azokat az intézkedéseket, amelyek egy modern, versenyképes és klímasemleges gazdaság megteremtését célozzák.

A kereskedelem több mint 36 millió munkahelyet biztosít Unió-szerte

2018. december 5.

A világ más részeire irányuló uniós export minden eddiginél fontosabb, hiszen 36 millió munkahelyet biztosít Európa-szerte, ami kétharmados növekedést jelent a 2000-es adathoz képest. E munkahelyekből 14 milliót nők töltenek be. Ezen túlmenően a világ más részeire irányuló uniós export 2,3 billió EUR hozzáadott értéket teremt az EU-ban.

Egészségügyi helyzet az EU-ban

2018. december 3.

Az Európai Bizottság és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által kiadott, „Egészségügyi pillanatkép: Európa” című 2018. évi közös jelentés szerint a várható élettartam folyamatos növekedése lelassult, és továbbra is jelentős különbségek mutatkoznak az országok között és az országokon belül