Üdvözöljük a

Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Csatlakozz az Európai Szolidaritási Testülethez!

2017. szeptember 28.

Az Európai Szolidaritási Testületet azzal a céllal hozta létre az Európai Unió, hogy a fiataloknak lehetőséget teremtsen arra, hogy saját hazájukban vagy más országokban a közösség érdekeit szolgáló önkéntes vagy szakmai projektmunkákban vegyenek részt.

 

Az európaiak nagy többsége szerint az országa jól járt az uniós tagsággal

2017. október 18.

Az európaiak kétharmada, a magyarok 72%-a véli úgy, hogy az országa előnyére vált az uniós tagság egy EU-szerte végzett felmérés szerint. A 2017-es Parlaméter közvélemény-kutatás a 28 tagállam 27.881 állampolgárának bevonásával készült.

A nyelvekkel többre jutsz - Nyelvek Európai Napja Veszprémben

2017. október 5.

A Veszprém Megyei Europe Direct iroda a Nyelvek Európai Napjához kapcsolódóan első alkalommal hirdetett versenyt, amin közel 100 megyei 10-12. évfolyamos diák mérte össze angol vagy német nyelvtudását és nyelvérzékét. A Nyelvek Európai Napját 2001 óta ünnepeljük minden év szeptember 26-án.

Idén is "4 FOR EUROPE" uniós témájú országos verseny a középiskolai diákoknak

2017. szeptember 27.

A magyarországi Europe Direct Információs Hálózat, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája „4 FOR EUROPE” címmel európai uniós témájú versenyt szervez középiskolás diákoknak.

Tanulószerződéses gyakorlati képzések külföldön

2017. szeptember 20.

Az Európai Bizottság hét kísérleti projekthez nyújt előfinanszírozást, melyek keretében az érintett fiatalok hosszú távú tanulószerződéses gyakorlati képzésben részesülnek külföldön. A Bizottság ösztönözni szeretné a szakképzésben részt vevők – így többek között a tanulószerződéses gyakornokok – huzamosabb, és ezáltal elmélyültebb tapasztalatszerzésre lehetőséget nyújtó külföldi mobilitását.

Az Unió helyzete - itt állunk most, 2017-ben

2017. szeptember 14.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szeptember 13-án az Európai Parlament tagjai előtt Strasbourgban megtartotta az Unió helyzetét értékelő 2017. évi beszédét, amelyben ismertette prioritásait az előttünk álló évre, valamint felvázolta arra vonatkozó elképzeléseit, hogy az Európai Unió miként alakul majd 2025-ig.

Szeptember 1-jén teljes körűen hatályba lépett az EU–Ukrajna társulási megállapodás

2017. szeptember 11.

A társulási megállapodás – és az ennek részét képező szabadkereskedelmi megállapodás – a legfőbb eszköze az EU és Ukrajna közötti politikai és gazdasági kapcsolatok elmélyítésének. A szabadkereskedelmi megállapodásnak köszönhetően a felek kölcsönösen megnyitják piacaikat, és Ukrajna az uniós és a nemzetközi jogszabályokhoz, szabványokhoz és előírásokhoz igazodva jogharmonizációt hajt végre. 

Szeptember 1-jétől új, továbbfejlesztett gépjármű-kibocsátási vizsgálatokat kell alkalmazni

2017. szeptember 5.

2017. szeptember 1-jétől az új gépjárműmodellek csak akkor közlekedhetnek az európai utakon, ha megfeleltek a valós vezetési feltételek mellett (Real Driving Emissions – RDE) végzett új és megbízhatóbb kibocsátási vizsgálatokon, csakúgy mint egy továbbfejlesztett laboratóriumi vizsgálaton.

Európai Szolidaritási Testület: önkéntesek segítenek a földrengés sújtotta olasz régiók újjáépítésében

2017. szeptember 1.

Az Európai Szolidaritási Testület önkénteseinek első csoportja augusztus közepén érkezett az olaszországi Norciába, hogy részt vegyenek a már zajló helyreállítási munkálatokban, és segítsenek újjáépíteni a tavalyi súlyos földrengésekben megrongálódott helyi közösségi létesítményeket.

Kulturális csereprogram - "Nagy európai karácsonyfadíszcsere 2017"

2017. augusztus 29.

A Europe Direct iroda idén  már harmadik alkalommal működik közre a nemzetközi kulturális csereprogramban. A résztvevő általános iskola/osztály a program során kb. 30 európai iskolával kerül kapcsolatba és karácsonyi ajándékcsomagokat vált. A projekt célja, hogy kreatív és játékos módon járuljon hozzá a tanulók földrajzi, történelmi és nyelvi ismereteihez, miközben megismerik az EU tagállamokat, azok kultúráját, hagyományait és azt, mit jelent európai polgárnak lenni. Jelentkezési határidő: 2017. szeptember 20.

30 éves az ERASMUS: Mit adott a program az uniós polgároknak eddigi pályafutásán? - V. rész

2017. augusztus 25.

Az a 9 millió európai polgár, aki az utóbbi 30 év során az Erasmus+ programnak és az Erasmus+ előfutárának tekinthető egyéb kezdeményezéseknek köszönhetően életre szóló tapasztalatokat szerzett külföldön, valószínűleg el sem tud képzelni egy olyan Európát, amelyben le vannak zárva a határok. A tapasztalatok sok mindenre ráébresztik a résztvevőket, akik más szemmel kezdik nézni a világot, új ötletekkel gazdagodnak a kinttartózkodás során, és kedvet kapnak ahhoz, hogy hazatérve tevőlegesen részt vegyenek közösségük életében.

Egységes digitális piac - egyre népszerűbb a határon átnyúló online vásárlás

2017. augusztus 21.

Egy friss uniós felmérés szerint egyre több uniós fogyasztó intézi vásárlásait az interneten keresztül, és erősödik az elektronikus kereskedelembe vetett bizalmuk, különösen a más uniós országokból történő internetes vásárlás esetében. A kiskereskedők azonban továbbra sem szívesen bővítik internetes tevékenységeik körét, és változatlanul tartanak a más uniós országokba történő internetes értékesítéstől.

30 éves az ERASMUS: Mit adott a program az uniós polgároknak eddigi pályafutásán? - II. rész

2017. augusztus 18.

Az a 9 millió európai polgár, aki az utóbbi 30 év során az Erasmus+ programnak és az Erasmus+ előfutárának tekinthető egyéb kezdeményezéseknek köszönhetően életre szóló tapasztalatokat szerzett külföldön, valószínűleg el sem tud képzelni egy olyan Európát, amelyben le vannak zárva a határok. Lássuk, a 30 évet számokban.

A digitális egységes piac szerepe az európai egészségügyben

2017. augusztus 14.

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított arról, hogy miként kellene előmozdítania a digitális innovációt az egészségügy és a gondozás terén az európai polgárok és egészségügyi rendszerek előnyére.

Menekültek Európán belüli áthelyezése: tények az uniós kvótarendszerről

2017. augusztus 9.

Milyen célt szolgál a kvótarendszer? Kinek a terve ez? Kikre és hány emberre vonatkozik az áthelyezés? Jelentenek-e biztonsági kockázatot az áthelyezett menekültek? Tények az uniós kvótarendszeről.

Európai Szolidaritási Testület: kitárul az ajtó a szakmai munkára és a gyakornoki tevékenységre jelentkezők előtt is

2017. augusztus 4.

Az Európai Bizottság fél évvel ezelőtt hozta létre az Európai Szolidaritási Testületet, és 2017 márciusa óta zajlik önkéntesmunka-közvetítés a kezdeményezés keretében. Most pedig beindult a munkavállalók, valamint a szakmai gyakorlatra vagy tanulószerződéses gyakorlati képzésre jelentkezők közvetítése is. Az Európai Szolidaritási Testület több ezer ilyen jellegű lehetőséget kínál a kezdeményezés szakmaimunka-komponensében.

Kohéziós támogatások 2020 után?

2017. október 9.

A Bizottság közzétette a hetedik kohéziós jelentést, amely megvizsgálja az EU régióinak állapotát, levonja a válság éveinek tanulságait a kohéziós kiadások tekintetében és felvázolja a kohéziós politika 2020 utáni képét. Az európai gazdaság kezdi visszanyerni az erejét, egyenlőtlenségek azonban továbbra is tapasztalhatók a tagállamok között és azokon belül is.

Itt vannak az Erasmus+ 2017-es eredményei

2017. szeptember 29.

A tavalyi évhez képest közel 40 százalékkal több tanár, oktató és oktatási szakértő nyert támogatást idén az Erasmus+ programban. Ez azért nagyon fontos, mert ők azok a résztvevők, akik a korszerű nemzetközi tapasztalataiknak köszönhetően sokat tehetnek a hazai oktatás és képzés versenyképességének növeléséért, fejlesztéséért, megújításáért.

Hatályba lépett az EU és Kanada közötti kereskedelmi megállapodás

2017. szeptember 22.

A CETA szeptember 21-től kezdődő ideiglenes alkalmazását megelőzően az uniós tagállamok jóváhagyják azt a Tanácsban és az Európai Parlamentben. Azonban csak az összes uniós tagállam általi megerősítés után fog teljes mértékben hatályba lépni.

A migrációs válság számokban

2017. szeptember 18.

2015-ben és 2016-ban több mint 2,5 millióan jelentkeztek menedékért az EU-ban. A tagállamok hatóságai csak 2015-ben az első alkalommal menedékért jelentkezők közül 593 ezer ember kérelmét bírálták el - felét pozitív eredménnyel.

Az EU helyzete 2017 - évértékelő beszéd

2017. szeptember 13.

Az Európai Bizottság elnöke minden év szeptemberében értékelő beszédet tart az Európai Parlament tagjainak az Európai Unió helyzetéről. Idei értékelő beszédét Jean-Claude Juncker elnök 2017. szeptember 13-án, szerdán tartja. Az idei beszédnek különös jelentőséget kölcsönöz, hogy a tagállamok történelmi válaszút előtt állnak.

Uniós fejlesztés - új veszprémi Egészségház

2017. szeptember 6.

Januárban kezdhetik meg a praktizálást Veszprém legújabb háziorvosi rendelőjében. A Kabay utcai épületbe háziorvosok és védőnők költöznek, ahol kisgyermekesek és idősek ellátását egyaránt biztosítják majd - egy új klubot is elindítanak. A beruházás az unió Területfejlesztési Operatív Program (TOP) fejlesztésének köszönhetően valósul meg.

Egyfordulós nyelvi verseny a Nyelvek Európai Napja alkalmából

2017. szeptember 4.

A Veszprém Megyei Europe Direct Tájékoztató Központ egyfordulós nyelvi versenyt hirdet a „NYELVEK EURÓPAI NAPJA” alkalmából. 10-12. évfolyamos diákok jelentkezését várjuk, akik egyénileg versenyeznek. Az angol vagy német nyelvű teszt kitöltését követően nyelvérzéküket tehetik próbára, amivel további pontokat szereznek. A verseny lezárásaként első kézből hallhatnak tapasztalatokat és érdekes történeteket az uniós fordítói munkáról. Mindkét nyelv versenyzői közül az első három helyezett értékes jutalomban részesül.

"Fedezd fel Európát!" - Kutass!Filmezz!Utazz! - videópályázat középiskolások számára

2017. augusztus 30.

A római szerződés1 aláírásnak 60. és az ERASMUS+ program 30. évfordulója alkalmából az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Tájékoztató Irodája, a Miniszterelnökség és a magyarországi Europe Direct tájékoztató irodák videópályázatot hirdetnek középiskolások számára.

30 éves az ERASMUS: Mit adott a program az uniós polgároknak eddigi pályafutásán? - VI. rész

2017. augusztus 28.

Az a 9 millió európai polgár, aki az utóbbi 30 év során az Erasmus+ programnak és az Erasmus+ előfutárának tekinthető egyéb kezdeményezéseknek köszönhetően életre szóló tapasztalatokat szerzett külföldön, valószínűleg el sem tud képzelni egy olyan Európát, amelyben le vannak zárva a határok. Jövőnk szempontjából elengedhetetlen, hogy fenn tudjuk tartani a gazdasági növekedést és a társadalmi haladást , ezért az Erasmus+ támogatja a gazdaság fenntarthatóságát elősegítő oktatást, képzést és önkéntes tevékenységet.

30 éves az ERASMUS: Mit adott a program az uniós polgároknak eddigi pályafutásán? - IV. rész

2017. augusztus 23.

Az a 9 millió európai polgár, aki az utóbbi 30 év során az Erasmus+ programnak és az Erasmus+ előfutárának tekinthető egyéb kezdeményezéseknek köszönhetően életre szóló tapasztalatokat szerzett külföldön, valószínűleg el sem tud képzelni egy olyan Európát, amelyben le vannak zárva a határok. Bizonyított tény, hogy aki részt vesz a programban, annak javulnak a szakmai kilátásai: könnyebben el tud helyezkedni külföldön, pályát tud módosítani, ha akar, illetve el tudja mélyíteni tudását az általa választott szakterületen.

30 éves az ERASMUS: Mit adott a program az uniós polgároknak eddigi pályafutásán? - III. rész

2017. augusztus 21.

Az a 9 millió európai polgár, aki az utóbbi 30 év során az Erasmus+ programnak és az Erasmus+ előfutárának tekinthető egyéb kezdeményezéseknek köszönhetően életre szóló tapasztalatokat szerzett külföldön, valószínűleg el sem tud képzelni egy olyan Európát, amelyben le vannak zárva a határok. Nagy hangsúlyt fektet a program a társadalmi befogadásra is, legyen szó menekültekről vagy hátrányos helyzetűek mobilitásáról.

Humanitárius program a görögországi menekültek beilleszkedésére

2017. augusztus 16.

Az Európai Bizottság a Görögországban tartózkodó menekültek megsegítése érdekében a szükséghelyzeti támogatási projektek újabb csoportját jelentette be, összesen 209 millió euró értékben. 

új uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogram a 2017/18-as tanévre

2017. augusztus 11.

Augusztus 1-jére létrejön az új uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogram, amit azután a 2017/2018-as tanév első napjától kezdve Unió-szerte bevezethetnek. Az egészséges táplálkozási szokások gyermekek körében való elterjesztését célzó program keretében gyümölcs-, zöldség- és tejosztásra kerül sor, valamint olyan külön oktatási programokra, amelyek a helyes táplálkozás fontosságát hangsúlyozzák, és bemutatják a gyermekeknek az élelmiszertermelés folyamatát.

30 éves az ERASMUS: Mit adott a program az uniós polgároknak eddigi pályafutásán? - I. rész

2017. augusztus 7.

Az a 9 millió európai polgár, aki az utóbbi 30 év során az Erasmus+ programnak és az Erasmus+ előfutárának tekinthető egyéb kezdeményezéseknek köszönhetően életre szóló tapasztalatokat szerzett külföldön, valószínűleg el sem tud képzelni egy olyan Európát, amelyben le vannak zárva a határok. Lássuk, hogyan nőtte ki magát az eredetileg hallgatói mobilitást célzó kezdeményezés.