Üdvözöljük a

Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Mit tesz az EU a menekültválság enyhítéséért?

2016. szeptember 29.

Az EU és a tagállamok közös fellépésének köszönhetően jóval kevesebb menekült érkezik az Unióba, mint egy évvel korábban. 2016 júliusában például 60 százalékkal kevesebben érkeztek, mint tavaly júliusban. Az uniós tagállamok, köztük Magyarország, 2016-ban új Európai Határ- és Parti Őrség létrehozásáról állapodtak meg az EU külső határainak megerősítése érdekében.

 

Növekvő kiskereskedelmi forgalom az EU-ban

2016. szeptember 23.

Éves összevetésben 3,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az Európai Unióban – jelentette az Eurostat. Az üzemanyagok forgalma az unió egészében 3,8 százalékkal nőtt, a „nem élelmiszer” kategóriában 4,3, az „élelmiszer, ital, dohány” kategóriában 2,2 százalékos volt az emelkedés.

Európai Szolidaritási Hadtest: szolidaritás a gyakorlatban

2016. szeptember 21.

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker az Unió helyzetét értékelő beszédében jelentette be az Európai Szolidaritási Hadtest létrehozását. Az elnök a következőket mondta: „Nagyon sok szociálisan érzékeny európai fiatal hajlandó jelentős társadalmi hozzájárulást tenni, és ezzel előmozdítani a szolidaritást. (…)

 

Európai példák a túlfogyasztás mérsékléséért

2016. szeptember 15.

Idén augusztus 8-ra esett az a nap, amikorra az emberiség a Föld éves erőforrásait felhasználta (ez az ún. „túlfogyasztás napja”). Innentől kezdve az év hátralevő időszakában gyakorlatilag a „jövő hitelét” költjük. Ennek enyhítésére, és a folyamat megfordításához szemléletváltásra, erőforrás-hatékony életmódra való áttérésre lenne szükség – egyéni és közösségi szinten egyaránt.

160 milliárd euró összegű HÉÁ-tól (ÁFA) estek el a tagállamok 2014-ben

2016. szeptember 9.

Megdöbbentő adatot tett közzé az Európai Bizottság 2016. szeptemberi sajtóközleményében a hozzáadottérték-kadó hiányáról. Már az adatok rendelkezésre állása előtt a Bizottság felhívás tett közzé arra vonatkozóan, hogy az uniós héarendszert a csalás elleni fellépés és a rendszer hatékonyabbá tétele érdekében át kell alakítani.

Az Erasmus+ megújulást hozhat az oktatásban

2016. szeptember 7.

Az Erasmus+ a legjelentősebb, nemzetközi együttműködéseket támogató európai uniós program, amely az oktatás minden szintjén kínál nemzetközi együttműködési lehetőségeket. 2016-ban csaknem 8000 magyar diák és hallgató mellett 5300 pedagógus, oktató és oktatási szakértő, valamint 670 intézményi munkatárs és diákokkal utazó kísérő vehet részt a programban.

 

Turbó körforgalom épül Veszprémben uniós támogatással

2016. szeptember 1.

A Veszprém belvárosába tervezett kettős körforgalom, melyből az egyik turbó körforgalom lesz, jelentős mértékben csökkenteni fogja az áthaladási időt a belvároson. A városi önkormányzat közel 1 milliárd forint uniós támogatást kíván felhasználni a megvalósításhoz.

Karácsony Európában - Európai Karácsonyfadísz Csere Program általános iskolák számára

2016. augusztus 29.

A Veszprém Megyei Europe Direct iroda második alkalommal vesz részt a "European Christmas Decoration Exchange" c. programban, melynek célja, hogy kreatív és játékos módon járuljon hozzá az általános iskolák tanulóinak földrajzi, történelmi és nyelvi ismereteihez, miközben kapcsolatba kerülnek más EU-tagországok iskoláinak nebulóival.

 

Az EU és a környezetvédelem: az európaiak 67%-a komolyabb fellépést vár

2016. augusztus 25.

Az uniós környezetvédelmi és klímavédelmi célok széles körűek és bár számos terület EU-s hatáskörbe tartozik, a gyakorlatban nem mindig könnyű megvalósítani őket. Az Eurobarometer felmérése azt mutatja, hogy az európaiak több mint fele nem elégedett a jelenlegi uniós szerepvállalással ezen a téren, 67%-uk komolyabb fellépést vár az EU-tól.

Uniós finanszírozás, de kinek, hogyan, és honnan?

2016. augusztus 22.

Az Európai Bizottság "Bevezetés az uniós finanszírozásba" címmel kiadvány készített, mellyel kis- és középvállalkozásoknak, civil szervezeteknek, fiataloknak és egyéb érdekelteknek nyújt segítséget abban, hogy hogyan és hol lehet pályázni a 2014-2020-as időszakban, illetve tájékoztat egyéb általános szabályokról is.

Csúszhat a Brexit

2016. augusztus 17.

Csak 2019 végén, vagyis a korábban tervezett időponthoz képest majdnem egy évvel később távozik Nagy-Britannia az Európai Unióból – írja a The Sunday Times.A vasárnapi napilap úgy számol, hogy a londoni kormány csak 2017 végén nyújtja be a kilépésről szóló kérelmét. Az uniós szabályok szerint az ország tagsága két évvel később szűnik meg.

Külső határvédelem: az európaiak 71%-a komolyabb fellépést vár az EU-tól

2016. augusztus 12.

A migrációs hullám rendkívüli intézkedéseket kíván az EU és a tagállamok részéről a Schengeni övezet és az Unió külső határai védelme érdekében. Az Eurobarometer felmérése szerint az európaiak 61%-a elégtelennek tartja az uniós fellépést a külső határok védelmével kapcsolatban, és 71%-uk jelentősebb fellépést vár az Uniótól.

A szlovák elnökség és annak prioritásai

2016. augusztus 8.

2016. július 1-től Szlovákia átvette Hollandiától az EU Tanácsának soros elnöki posztját. A helyzet nem könnyű: globális pénzügyi válság, ukrán válság, görög krízis, terroristamerényletek Európa szívében, menekültválság, Brexit. Az ilyen események gyakorlatilag egy pillanat alatt képesek újraírni az előzetesen jól átgondolt, elnökségi triókon keresztül gondosan megtervezett elnökségi terveket és prioritásokat. 

Hogyan igényelhető az Europass bizonyítvány-kiegészítő?

2016. augusztus 3.

Az Europass bizonyítvány-kiegészítő eligazodást nyújt a külföldi munkaadók és képzőintézmények részére az OKJ-s szakképesítések között. Az Europass bizonyítvány-kiegészítő tájékoztatja a munkáltatót vagy képzőintézményt a hazai OKJ-s szakképzési rendszerben bekövetkező változásokról és azok kompetenciákat érintő hatásáról, információkat ad a magyar munkavállalók itthon szerzett szakképesítéséről.

Az én városom nemzetközi fotópályázat

2016. július 22.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség nemzetközi fotópályázatot írt ki, melynek célja az urbanizációs folyamatokból származó környezeti változások hatásainak vizsgálata. Beküldési határidő: 2016. augusztus 15.

Nyilvános konzultáció az egységes digitális ügyfélkapu létrehozásáról

2016. szeptember 26.

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt kezdeményezett egy Egységes Digitális Ügyfélkapu létrehozásáról vonatkozóan. A véleményeket 2016. november 21-ig lehet megküldeni a magyar nyelven is elérhető online kérdőív kitöltésével. Az egységes digitális ügyfélkapu egy mindenre kiterjedő tájékoztató portál lenne, amely egy helyen gyűjtené össze a vállalkozások és a polgárok számára a legfontosabb tudnivalókat.

Ismét "4 FOR EUROPE" országos uniós verseny

2016. szeptember 22.
A magyarországi Europe Direct Információs Hálózat,a Katona József Könyvtár, az Informatikai és Könyvtári Szövetség, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája „4 FOR EUROPE” címmel európai uniós témájú versenyt szervez középiskolás diákoknak.

Évértekelő az Európai Parlamentben - az Unió helyzete

2016. szeptember 19.

Jean-Claude Juncker elnök szeptember 14-én tartotta az Unió helyzetét értékelő idei beszédét és új bizottsági kezdeményezéseket jelentett be a gazdaság fellendítése és Európa biztonságának és védelmének megerősítése érdekében.

"Fedezd fel Európát!" - videóverseny középiskolásoknak

2016. szeptember 12.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája, a Miniszterelnökség és a magyarországi Europe Direct tájékoztató irodák által második alkalommal meghirdetett „Fedezd fel EUrópát!” című program keretében 2017-ben országosan összesen 38 osztály látogathat el Budapestre, az Európai Unió Házába.

Vorarlbergi állásbörze szezonális munkavállalóknak

2016. szeptember 8.

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és az általa működtetett Europe Direct Tájékoztató Központ együttműködésben az ausztriai Vorarlberg tartomány gazdasági kamarájával (WKO) és munkaerő-piaci szolgálatával (AMS) állásbörzét szervez vendéglátó-ipari szakemberek számára, akik a téli síszezonban Ausztriában kívánnak munkát vállalni.

Fiatalok Napja Veszprémben - EU-sátor a helyszínen

2016. szeptember 5.

Veszprém város önkormányzata a Fiatalok éve jegyében 2016-ban már számos programot indított, amelyek fő célcsoportja a fiatal generáció tagjai. A tematikus év részeként kerül megrendezésre a Fiatalok Napja is, melyen EU-sátorral és uniós információszolgáltatással jelenik meg az Europe Direct iroda.

Erasmus+ Stratégiai partnerségek pályázatok - megyei nyertesek

2016. augusztus 31.

A 2016. március 31-i határidőre benyújtott, magyar koordinációjú Erasmus+ Köznevelési, valamint Iskolai, óvodai stratégiai partnerségek pályázatok eredményeit közzétette a Tempus Közalapítvány.

Adatvédelem Európa határain túl is – Megkezdte működését az EU-USA adatvédelmi pajzs

2016. augusztus 29.

Az EB lezárta 2015-ben az EU és az USA közötti adatvédelmi keretmegállapodásról folytatott tárgyalásokat és 2016. nyarán elfogadásra került és életbe is lépett a mind a magánszektor, mind a kereskedelem szempontjából előnyös adatvédelmi megállapodás, az EU-USA adatvédelmi pajzs.

 

A következő hat hónap fő témái az EP-ben

2016. augusztus 24.

A migrációs és menekültválság kezelése és a digitális egységes piac is kiemelt helyen szerepel az Európai Parlament napirendjén 2016 második félévében.

Ezek a legbiztonságosabb országok a világon

2016. augusztus 19.

Az Institute for Economics and Peace rangsorolta a 2016-os év globális békeindex alapján a világ országait. Magyarország a 19. helyen áll a 163 rangsorolt országon belül. Interaktív térkép segítségével megtekinthetők az eredmények.

Horizont 2020 kkv-támogató eszköz - 1 magyar nyertes a júniusi fordulóban

2016. augusztus 15.

18 ország 65 kis- és középvállalkozását választották ki támogatásra a Horizont 2020 keretprogram kkv-támogató eszköz legutóbbi, júniusi pályázati fordulójában. A 65 vállalkozás összesen 90 millió eurós finanszírozásban részesül.

Élet- és munkakörülmények az EU-ban - interaktív infografika az Eurostattól

2016. augusztus 10.

Az Eurostat "Európa és Te" címmel új interaktív infografikai eszközt készített, mellyel az ország, kor és nem megadása utána összehasonlíthatóvá válnak a tagállamok az alábbi témakörökben: életkörülmények, munka. 

Mennyire követik a tagállamok az uniós jogot?

2016. augusztus 5.

Az Európai Bizottság közzé tette a 2015. évi éves jelentését, amiben vizsgálta az európai uniós jog alkalmazásának ellenőrzésével és érvényesítésével kapcsolatos 2015. évi tevékenységét. A belső piaci eredménytábla tanúsága szerint a legtöbb területen sikerült megszüntetni az áruk, a személyek, a szolgáltatások és a tőke szabad mozgását érintő akadályokat.

Innovációs körkép az EU-ban

2016. augusztus 1.

Az Európai Bizottság 2016. július 14-én közzétette az európai innovációs eredménytábla (European Innovation Scoreboard) című tanulmányt. Az eredménytábla a mutatók három fő típusát különbözteti meg, és nyolc innovációs dimenzió között tesz különbséget, ezáltal összesen 25 különböző mutatót ölelve fel. Az összevont innovációs index alapján Magyarország a mérsékelt innovátorok csoportjába tartozik. 

Újabb lépés a menekültpolitikában: javaslat az uniós áttelepítési keretprogramra

2016. július 20.

A javaslat a közös európai menekültügyi rendszerre irányuló bizottsági reform, valamint a migrációkezelés javításáról szóló hosszú távú szakpolitika részét képezi, az európai migrációs stratégiában meghatározottak szerint.