Országos rendezvénynaptár

<< 2015 Július >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282931  

Magyar nyelvű holnap az EU-s pályázatokról

2015. július 29.

50 milliárd forintnyi pályázattal indított magyar nyelvű honlapot a Magyar Fejlesztési Központ. A www.palyazatokmagyarul.eu az unióban elsőként mindenki számára elérhető, felhasználóbarát internetes felületen nyújt naprakész tájékoztatást a közvetlen uniós forrásokra pályázni kívánóknak. 

Az Európai Stratégiai Beruházási Alap a gyakorlatban

2015. július 24.

Az EP-képviselők júniusban szavazták meg a Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök nevével fémjelzett, beruházást ösztönző befektetési tervet. Az EuroparlTV videója bemutatja, hogyan fog a Juncker-terv legfontosabb része, a 315 milliárdos stratégiai beruházási alap beindulni és hogyan fogja megteremteni a beígért munkahelyeket.

Európa energiarendszerének átalakítása

2015. július 21.

Az energiaunióra vonatkozó stratégia részeként a Bizottság javaslatokat terjesztett elő egy, az energiafogyasztói érdekeket szolgáló új megállapodás kidolgozásának, az európai villamosenergia-piac újrarajzolásának, az energiahatékonyságot jelölő címkézés aktualizálásának és az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerének felülvizsgálatának céljából.

Szigorúbb uniós adatvédelmi szabályok

2015. július 17.

Várhatóan még 2015-ben jóváhagyásra kerül az új uniós adatvédelmi reform (a  jelenlegi EU-s adatvédelmi irányelv 20 éves). Az új rendelet egy egységes adatvédelmi szabályozást hozna létre, így az érintetteket mindenhol ugyanazok a garanciák  illetnék meg. Az egységes szabályrendszer alkalmazása az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsa szerint évente mintegy 2,3 milliárd euróval csökkentheti a cégek költségeit. 

Az Ön hangja Európában

2015. július 14.

Az Európai Bizottság által működtetett Az Ön hangja Európában című weboldalon egy helyen megtalálhatók mindazok a konzultációk és egyéb véleménynyilvánítási eszközök, melyek révén az érdeklődők megoszthatják álláspontjukat a Bizottsággal, hogy ezáltal is segítsék az uniós szakpolitikai döntéshozatalt.

Több mint 78 millió eurós együttműködési program az Ausztria és Magyarország közötti határ mentén

2015. július 10.

Szimbolikus jelentőségű határrégiót fejleszt Európa: az EU több mint 78 millió eurót fektet be Ausztria és Magyarország határ menti régióiban.A nemzeti társfinanszírozással együtt a program költségvetése meghaladja a 95 millió EUR-t.

Az EU Tanácsának elnökségét Luxemburg látja el július 1. és december 31. között

2015. július 7.

A Tanács elnöki tisztét félévente más-más tagállam tölti be. E féléves időszak során minden szinten a soros elnökség vezeti az üléseket, így biztosítva a Tanácsban az Unió munkájának folytonosságát.

Frissült az európai repülésbiztonsági lista

2015. június 30.

Az Európai Bizottság naprakésszé tette az Európai Unióban működési tilalom vagy működési korlátozások alá helyezett légitársaságok európai jegyzékét, az úgynevezett repülésbiztonsági listát. A hatékonyabb ellenőrzési mechanizmusok bevezetésének köszönhetően mostantól minden Fülöp-szigeteki légitársaság működtethet járatokat az EU-ban.

Erasmus+: új hitelprogram és öregdiák-támogatás a mesterképzésben részt vevő hallgatók számára

2015. június 26.

Már elérhetők a mesterfokozatukat külföldön megszerezni kívánó Erasmus+: diplomások számára az Erasmus+ mesterképzési diákhitelgarancia-rendszer keretében nyújtandó első hitelek. A hallgatók egyéves képzés esetén akár 12 000 eurót, kétéves képzés esetén legfeljebb 18 000 eurót igényelhetnek a program keretében. 

Felmérés - a magyarok alig ismerik a fogyasztói jogaikat

2015. június 24.

Annak ellenére, hogy a magyarok több problémával szembesülnek áruk vagy szolgáltatások vásárlásakor, illetve igénybevétel során, és gyakrabban vásárolnak megtévesztő reklámok hatására is, kevésbé ismerik alapvető fogyasztói jogaikat, mint európai polgártársaik – állapította meg a fogyasztói jogok ismeretét vizsgáló legutóbbi európai kutatás.

Az Európai Stratégiai Beruházási Alap készen áll az őszi kezdésre

2015. július 27.

A július 22-én elfogadott intézkedéscsomag biztosítja, hogy az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) 2015. ősz elejére működőképes állapotba kerüljön, betartva az európai beruházási terv végrehajtására Jean-Claude Juncker elnök által meghatározott ambiciózus menetrendet.

Javulnak a fogyasztóvédelmi jogok az autókölcsönzésben

2015. július 22.

Július 13-án öt nagy autókölcsönző társaság megállapodott arról, hogy jelentős mértékben felülvizsgálja a fogyasztókkal szemben tanúsított gyakorlatát – mindez az Európai Bizottság és a nemzeti jogérvényesítési hatóságok közös intézkedéseinek köszönhető. A jövőben világosabbak lesznek a biztosítási politikák és üzemanyag-feltöltéssel kapcsolatos választási lehetőségek, a károk kezelése méltányosabbá válik és átláthatóbb árak előnyeit élvezhetik az európai polgárok. 

Hogyan lehet uniós finanszírozásban részesülni?

2015. július 20.

Az Európai Unió programok széles skáláján keresztül ad pénzügyi támogatást vállalkozóknak és vállalatoknak helyi pénzügyi intézményeken keresztül. Az EU minden évben több mint 200 000 vállalkozót támogat.

Adatgyűjtés a nemzetközi légi utasokról

2015. július 15.

A párizsi és koppenhágai terrortámadások, valamint a közel-keleti és ukrajnai válság ismét a politikai napirend élére helyzeték a biztonság kérdését. Mit lehet tenni, hogy Európa biztonságosabb lehessen? A szakértők és a tagállamok uniós utasadat-nyilvántartási rendszert szeretnének, amely a nemzetközi járatok utasainak adatait rendszerezné.

EB PRIORITÁSOK IV. - Mélyebb és méltányosabb belső piac

2015. július 13.

A fokozódó globalizáció idején Európa legjobb eszköze a belső piac.Ki kell teljesíteni a belső termék- és szolgáltatáspiacot, hogy azt vállalkozásaink és iparágaink ugródeszkának használhassák a globális gazdaságban való boldoguláshoz, a mezőgazdasági termékek tekintetében is.

EYD - folytatódik az EP fotópályázata - július

2015. július 9.

A fejlesztés és nemzetközi segélyezés európai éve (EYD) alkalmából 2015-ben ismét fotópályázatot hirdetett az Európai Parlament. Szeptemberig minden hónapban egy-egy, a fejlesztéspolitikához kapcsolódó téma kapcsán várják a fotókat. A legjobb pályaművek beküldői Strasbourgban, az EP plenáris ülésén készíthetnek majd képsorozatot.

Felkészül, vigyázz… vakációzik!

2015. július 3.

Végre itt a nyár, kitört a vakáció – ilyenkor nagyon sokan valamelyik másik uniós ország felé veszik az irányt, hogy felfedezzék a helyi szépségeket és lazítsanak. Egy-egy ilyen külföldi útra érdemes kicsit felkészülni, idegen környezetben könnyen kerül nehéz helyzetbe az ember turistaként.

Közép-Dunántúl Európa legjobb regionális projektjei versenyének döntőjében

2015. június 29.

Az Európai Bizottság múlt héten közzétette azokat a projekteket, melyek közül hamarosan kiválasztják az uniós kohéziós politika forrásai által támogatott legötletesebb és leginnovatívabb regionális projektnek járó RegioStars díj idei nyerteseit. A 17 döntős projekt között szerepel a nyolc európai régió – köztük a Közép-dunántúli régiót képviselő Tatabánya – részvételével zajló MILD HOME.

Eredményjelentés a megújuló energiaforrások használatáról

2015. június 25.

Az Európai Bizottság közzétette a megújuló energiaforrásokra vonatkozó 2020-as célkitűzésekhez kapcsolódó eredményjelentését, amely alapján az EU jó úton halad afelé, hogy teljesítse a 20%-os megújulóenergia-célt.