Üdvözöljük a

Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Rólad, veled, érted - Ifjúsági programok országszerte az Európai Ifjúsági Héten

2017. április 28.

Az Európai Ifjúsági Hét (European Youth Week) az Európai Bizottság kezdeményezése, melynek keretében Európa-szerte, így Magyarországon is rengeteg izgalmas esemény valósul meg május 1. és 7. között.

Ökológiai termékek behozatala - új uniós elektronikus tanúsítási rendszer

2017. április 26.

Április 19-től van működésben az ökológiai termékek behozatalát pontosabban nyomonkövető új elektronikus tanúsítási rendszer, amelynek segítségével az Európai Unió globális vezető szerepet tölthet be e termékek a nyomonkövethetősége és a kereskedelemükre vonatkozó megbízható adatok gyűjtése terén.

Európa-nap az ország 19 pontján

2017. április 21.

Országszerte színes Európa-napi programokkal, nyereményjátékkal várja a családokat április 29. és május 17. között az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Tájékoztatatási Irodája és a Europe Direct tájékoztató hálózat.

"Az EU az én szememmel" c. rajzpályázat

2017. április 17.

A Római Szerződések 60. évfordulójára a Veszprém Megyei Europe Direct Tájékoztató Központ rajzpályázatot hirdet az 5-6. és 7-8. évfolyamos tanulók számára „Az EU az én szememmel” címmel.

Utazásfoglalás az interneten: félrevezető utazásfoglalási weboldalak

2017. április 12.

Miközben az internetes szálloda- és repülőjegy-foglalás egyre általánosabbá válik, a fogyasztók mind több problémával szembesülnek az online utazási szolgáltatások terén. Az Európai Fogyasztói Központok szerint az említett szolgáltatásokkal kapcsolatos sérelmek a leggyakoribb fogyasztóvédelmi panaszok közé tartoznak.

Közúti közlekedésbiztonság az Unióban: javuló tendencia, sok tennivaló

2017. április 7.

A 2016. évre vonatkozó közúti közlekedésbiztonsági statisztikák tanúsága szerint tavaly az EU-ban 2%-kal csökkent a halálos kimenetelű közlekedési balesetek száma. Tagállamonként változó, hogy mennyi az esélye annak, hogy valaki közúti balesetben életét veszítse. Habár a különbségek minden évben csökkennek, a halálos kimenetelű közúti baleseteket tekintve legrosszabb statisztikával rendelkező országokban még mindig több mint háromszor valószínűbb, hogy valakit halálos közúti baleset ér, mint a legalacsonyabb mérőszámokkal rendelkező országokban.

„Move2Learn, Learn2Move”: új mobilitási lehetőség a láthatáron

2017. április 3.

Az Európai Bizottság kezdeményezést indított, mely az Erasmus+ program keretében további támogatást nyújt az európai fiataloknak a tanulás és a mobilitás terén. A „Move2Learn, Learn2Move” elnevezésű kezdeményezés segítségével legalább 5000 fiatal utazhat egy másik uniós országba egyénileg vagy osztálytársaival.

Polgári kezdeményezéseket vett nyilvántartásba a Bizottság

2017. március 29.

Az Európai Bizottság nyilvántartásba vett két, az uniós polgárokat valamely tagállamnak az EU-ból való kilépésével összefüggésben megillető jogokkal kapcsolatos európai polgári kezdeményezést, és elutasította az „Állítsuk meg a Brexitet!” című harmadik javaslatot.

Európai Szolidaritási Testület: a résztvevő szervezetek már válogathatnak

2017. március 24.

Három hónnap azután, hogy létrejött az Európai Szolidaritási Testület és az érdeklődő fiatalok elkezdhettek jelentkezni, immár a szolidaritási munkát biztosító akkreditált szervezetek is igénybe vehetik az adatbázist, hogy abból választhassanak munkatársakat, gyakornokokat vagy önkénteseket.

Európai Szolidaritási Testület: megkezdődik a munka

2017. március 21.

Három hónnap azután, hogy létrejött az Európai Szolidaritási Testület és az érdeklődő fiatalok elkezdhettek jelentkezni, immár a szolidaritási munkát biztosító akkreditált szervezetek is igénybe vehetik az adatbázist, hogy abból választhassanak munkatársakat, gyakornokokat vagy önkénteseket.

A magyarok véleménye az Európai Unióról - Eurobarométer nemzeti jelentés

2017. március 17.

Az Unió megítélése a magyarok közel felénél (45%) semleges, inkább negatív 18%-nál, inkább pozitív 37%-nál. Az EU28 átlagához hasonlítva ez egy kevésbé negatív - inkább semleges vélemény. A felmérésből kiderütlt, hogy ha fogalmakat kapcsolunk az EU-hoz,  akkor a magyarok által alkotott összkép pozitívnak mondható: a magyarok közel kétharmada modernnek tartja és demokratikusnak, emellett minden második válaszadó még védelmezőnek, előretekintőnek és hatékonynak is.

Régiók versenyképességi indexe - 2016. évi felmérés eredményei

2017. március 13.

A 2010-ben bevezetett és háromévente közzétett regionális versenyképességi index (RCI) alapján a régiók nyomon követhetik és értékelhetik a fejlettségük időbeli alakulását és azt, hogy más régiókhoz képest hogyan teljesítenek. A regionális versenyképesség azt jelenti, hogy egy régió mennyire képes vonzó és fenntartható környezetet biztosítani a vállalkozások és a lakosok számára a letelepedéshez, illetve a működéshez vagy munkához.

60 éves az EU - a Római Szerződések évfordulója

2017. március 8.

A ma Európai Unió néven működő közösség alapjait hatvan évvel ezelőtt rakta le a Rómában aláírt szerződés, amelynek létrejöttével Európa írott történelmének leghosszabb békeidőszaka köszöntött be. A Római Szerződés létrehozta a közös piacot (EGK), amely Európa polgárai számára megteremtette a jólét és a stabilitás feltételeit, és biztosítja a személyek, az áruk és a szolgáltatások szabad mozgását. Az EGK mellett ekkor került aláírásra az a egyezmény is, ami az Európai Atomenergia Közösséget hozta létre. Így együtt nevezzük ezeket az egyezményeket Római Szerződéseknek.

 

Galileo, az európai GPS

2017. március 3.

Új taggal bővült a világ navigációs szolgáltatásait összefogó hálózat (Global Satellite Navigation System, GNSS), ugyanis 2016. december 15-én megkezdte működését Európa műholdas navigációs rendszere, amelyet Galileo Galilei olasz csillagászról neveztek el. Ez az új navigációs és helymeghatározó rendszer az amerikai építésű GPS (Global Positioning System) európai megfelelője.

Magyarország helyzete az EU-gazdaságában - 2017. évi országjelentés

2017. február 27.

Az Európai Bizottság közzétette a tagállamok gazdasági és szociális helyzetéről szóló éves elemzését, az országjelentést. Az EB minden évben részletesen elemzi az uniós tagállamok költségvetési, makrogazdasági és strukturális reformokról szóló terveit, és a következő 12–18 hónapra országspecifikus ajánlásokat fogalmaz meg a számukra.

Az Európai Unió prioritásai 2017-re: hogy halad a munkával az EP?

2017. április 28.

Az Európai Unió vezetői hat jogalkotási prioritást határoztak meg az idei évre. Ezek olyan fontos területeket érintenek, amelyek mindannyiunk életére hatással vannak, mint például az egyik legnagyobb kihívást jelentő migrációs válság, a biztonsági kérdések és a klímaváltozás. Összefoglalás, hogy mely területeken történt előrelépés és hogy haladnak a munkával az EP-képviselők.

Európai Szolidaritási Testület - mit, merre, hogyan? - GYIK

2017. április 24.

Az Európai Szolidaritási Testület egy új európai uniós kezdeményezés – célja, hogy lehetőséget teremtsen a fiataloknak arra, hogy egyes közösségek vagy a társadalom egészének érdekeit szolgáló önkéntes vagy egyéb projektmunkában vegyenek részt Európában. Egy oldalon most elérhetők a leggyakoribb kérdések.

Bye-bye roaming - kérdések és válaszok

2017. április 19.

Mit jelent a barangolás (roaming)? Milyen mértékben csökkentek eddig a roamingdíjak? Hogyan fog történni a gyakorlatban a barangolási díjak megszűnése? Kérdések és válaszok a roamingról egy helyen. 

Az EU hivatalos fejlesztési támogatása az eddigi legmagasabb szintet érte el

2017. április 14.

A legújabb számadatok szerint az Európai Unió és tagállamai 2016-ban is megerősítették pozíciójukat, mint a világ vezető fejlesztési donorjai. Az EU és tagállamai 2016-ban képesek voltak a példa nélküli migrációs válság közepette növelni mind a menekülteknek nyújtott támogatást, mind pedig a fejlődő országoknak nyújtott fejlesztési támogatást.

Miért van szükségünk az Európai Unióra? - 60 érv az EU mellett

2017. április 10.

A Római Szerződések 60. évfordulója alkalmából összegyűjtésre került 60 érv, hogy miért van szükségünk az Európai Unióra. A cikkben a felsorolás, a kiadvány letölthető.

Brexit - kérdések és válaszok

2017. április 5.

Mi az 50. cikk? Hogyan indítja el egy tagállam az 50. cikk alkalmazását? Mi történik az követően? Hogyan kötik meg a kilépésről rendelkező megállapodást? Mikor szűnik meg az Egyesült Királyság európai uniós tagsága? - ezek, és ehhez hasonló kérdések és válaszok csokorba szedve.

Veszprém város és a Balaton együtt pályázna az "Európa Kulturális Fővárosa 2023" címre

2017. március 31.

A szövetség és a város közösen rögzítették Hévízen azon szándékukat, hogy fogalmazzanak meg olyan kulturális alapú térségfejlesztési elképzeléseket, amelyek erősítik és elősegítik a cím elnyerésének esélyét.

A megállapodást Porga Gyula, Veszprém város polgármestere és Balassa Balázs a Balatoni Szövetség elnöke látták el kézjegyükkel a Szövetség 2017. március 22-ei közgyűlésén, Hévízen.

Rómában ünnepelték a Római Szerződés 60. évfordulóját

2017. március 27.

Az uniós vezetők március 25-én Rómában találkoznak egymással, hogy együtt ünnepeljék meg a Római Szerződések 60. évfordulóját.

Translating Europe Workshop - Fordítói készségek: az elmélettől a gyakorlatig

2017. március 22.

A Magyarországon 2016-ban útjára indított Translating Europe Workshop rendezvények harmadik országos sorozatára kerül sor 2017 áprilisában. A Translating Europe elnevezésű kezdeményezés keretében, az Európai Bizottság Fordítási Főigazgatósága (DGT) szervezésében ezúttal olyan workshopokon vehetnek részt az érdeklődők, ahol gyakorló szakemberek és egyetemi oktatók mutatják be a tanulmányok során fejlesztett fordítói készségek gyakorlati alkalmazását a szakmai munka során. 

NYEREMÉNYJÁTÉK - RÓMA60: 60 év - 6 kérdés

2017. március 20.

A mai Európai Unió alapjait 60 évvel ezelőtt rakta le a Rómában aláírt szerződés. Létrejöttével Európa írott történelmének leghosszabb békeidőszaka köszöntött be. Az évforduló hetében „RÓMA60: 60 év - 6 kérdés” címmel kvízjátékot hirdet az ED iroda. Kedveld a bejegyezést, válaszolj helyesen kommentben a március 20-25. között naponta feltett 1-1 kérdésre, és nyerd meg a napi Europe Direct ajándékcsomagot! Azok között, akik az összes posztra helyesen válaszolnak, 5000 Ft értékű könyvutalványt sorsolunk ki.

Nyilvános konzultáció az Erasmus+ programról

2017. március 15.

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított, melynek célja, hogy összegyűjtse a 30 évvel ezelőtt kezdeményezett uniós oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogrammal, az Erasmus+-szal kapcsolatos véleményeket, és felmérje a program hatékonyságát. Fiatalok, felsőoktatási hallgatók, tanárok, ifjúságsegítők, sportolók, munkáltatók, különböző érintett szervezetek és érdekelt felek észrevételeit várják. A május 31-ig tartó konzultáció eredményeit figyelembe veszik a 2014 és 2020 között futó program félidős értékelésekor.

Mennyire digitális országban élünk? - DESI 2017

2017. március 10.

Az Európai Bizottság közzétette a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutató (DESI) 2017-es értékeit. A DESI (Digital Economy and Society Index) segítségével nyomon követhető a 28 tagállam teljesítménye a legkülönbözőbb területeken, az internetkapcsolattól kezdve a digitális készségeken át a vállalkozások és közszolgáltatások digitalizációjáig. Az adatok szerint az EU digitális téren sokat fejlődött, de az élen járó országok és a kevésbé jól teljesítők között továbbra is hatalmas a különbség.

Hogyan tovább Európai Unió?

2017. március 6.

Az Európai Bizottság fehér könyvet terjesztett elő Európa jövőjéről, ami a következő évtized Európát érintő főbb kihívásait és lehetőségeit vázolja fel. A dokumentum öt forgatókönyv alapján mutatja be, miként alakulhat az Unió 2025-ig attól függően, hogy milyen utat választ.

A CETA új üzleti lehetőségeket nyit meg az uniós vállalkozásoknak Kanadában

2017. március 1.

Támogatta az EU–Kanada átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodást (CETA) az Európai Parlament, melyet több mint 5 évig tárgyalták a felek. Most már csak a nemzeti parlamenteknek kell jóváhagyniuk. A CETA-nak köszönhetően várhatóan nőni fog a két fél közötti kereskedelem, a hatályba lépésekor a legtöbb vámot eltörlik. Fontos azonban, hogy a CETA nem változtat az uniós szabványokon. Emellett Kanada nagymértékben megnyitja majd kormányzati beszerzéseit is az uniós vállalatok előtt, jobban, mint bármely más kereskedelmi partnerére vonatkozóan.

Pályázat megnyitva - Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím

2017. február 24.

Az Európa Kulturális Fővárosa az Európai Unió által indított kezdeményezés, melynek célja Európa népei közös kulturális vonásainak hangsúlyozása, a kulturális sokszínűség megőrzése és a városok nemzetközi arculatának erősítése a kultúra révén. Az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban Magyarország és az Egyesült Királyság egy-egy városa viselheti.