A biztosok testülete a biztonságpolitika európai menetrendjéről tartott irányadó vitát

2015. január 27.

A biztosok testülete múltheti ülésén megtartotta az első véleménycserét a jövőbeli európai biztonsági menetrendről. Az Európai Bizottság várhatóan májusban menetrendet fogad el az európai biztonságpolitikáról a 2015-2020-as időszakra vonatkozóan. 

Globális felelősségvállalás és szolidaritás: elindult a fejlesztés európai éve

2015. január 23.

„Több router kell, hogy az egész házamban legyen wifi…” „…utálom, mikor a bőrülésemben nem működik a fűtés…” – első világbéli problémák, amelyek banalitására jól rávilágít, ha ezeket egy harmadik világban élő fiatal mondja, akinek talán a tiszta ivóvíz, az elégséges vacsora sem mindennapi, ahogy a Water is Life zseniális spotjában láthatjátok.

 

 

EU-s tagországok cégnyilvántartásai nagyító alatt

2015. január 21.

A cégvezetők és könyvelők többsége tudja, hogy a partnercégeket tanácsos szerződéskötés előtt ellenőrizni. Ennek elmulasztása esetén a NAV az adóvizsgálatok, főleg az áfaellenőrzések során könnyen rásütheti egy-egy ügyletre, hogy fiktív. Az alábbiakban az EU-s országoknak hivatalos cégnyilvántartásait vizsgálták és, hogy abból, hogyan szerezhető információ.

Fiatalok ötleteiről vitáznak a szakbizottságok

2015. január 20.

Tavaly májusban mintegy 6000 európai fiatal részvételével rendezték meg az európai ifjúsági rendezvényt (EYE) Strasbourgban, ahol Európa jövőjéről, a fiatalok helyzetéről, és az EU előtt álló feladatokról is szó volt. Az ott megfogalmazott javaslatokból egy tanulmány készült, amelyet január 20-án, 22-én és 29-én több parlamenti szakbizottság is megvitat.

Lehet már pályázni a „Gyorsított innováció” pályázati rendszerben (Fast Track to Innovation/FTI)

2015. január 19.

Az Európai Bizottság útjára indította a „Gyorsított innováció” elnevezésű kísérleti projektet, megkezdődhetnek a pályázatok benyújtása. Az” Fast  Track to  Innovation” (FTI) célja, hogy a piacképes ötletek minél hamarabb megvalósuljanak, az innovatív termékek mihamarabb piacra kerüljenek.

Uniós támogatás az innovatív kkv-knak, köztük hét magyar cégnek

2015. január 16.

A "Horizont 2020" kutatási és innovációs keretprogram égisze alatt több mint 275 innovatív kis- és középvállalkozás részesül rövidesen összesen 117 millió euró uniós támogatásban.

Választhatják a GMO-mentességet a tagállamok

2015. január 14.

Az uniós tagállamok akkor is korlátozhatják vagy tilthatják területükön a géntechnológiával módosított növények (GMO-k) termesztését, ha az uniós szinten egyébként engedélyezett. Az eredetileg 2010-ben benyújtott jogszabálytervekről végül decemberben született megállapodás a Parlament és a Tanács között.

Nyilvánosak az EU-USA szabadkereskedelmi partnerség tárgyalásainak egyes jogi szövegei

2015. január 13.

Az átláthatósági kezdeményezésnek köszönhetően a Bizottság január 7-én nyilvánosságra hozta a transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerség (TTIP) uniós jogszabálytervezetéhez kapcsolódó szövegeket.

Növekszik az Európai Unióba vetett bizalom

2015. január 8.

A legfrissebb Eurobarométer felmérés (2014. ősz) a Juncker-Bizottság november 1-jei hivatalba lépése óta készült első EU-szintű közvélemény-kutatás. A legfrissebb eredmények javulást mutatnak egyes kulcsfontosságú politikai mutatók tekintetében.

Az európaiak 66%-a beszél egy idegen nyelvet

2015. január 6.

Európában Luxemburg áll az első helyen, ahol a dolgozók 99%-a beszél egy idegen nyelvet. Litvánia és Lettország állnak a második és harmadik dobogón, majd pedig Dánia és Szlovákia.

Az Európai Bizottság gazdasági prioritásai 2015-ben

2015. január 26.

Az Európai Bizottság minden évben új munkaprogramot ad ki, amelyben meghatározza az előtte álló év stratégiai kezdeményezéseit. Célja, hogy mind az Európai Unió intézményei, mind az érdekelt felek számára elérhetővé tegye az Európai Bizottság adott évi szakpolitikai irányvonalait, jogalkotási és nem jogalkotási kezdeményezéseinek indikatív listáját.

2015 fő témái az EP-ben

2015. január 21.

Az EU–USA szabadkereskedelmi tárgyalások (TTIP), a gazdasági   növekedést és munkahelyteremtést elősegíteni hivatott 315 milliárd -eurós befektetési terv, valamint az európai digitális piac kiépítése is  napirendjén. 

Esszépályázat: fiatalok véleményét kérdezi az Európai Bizottság az Unió bővítéséről

2015. január 21.

Tudtad, hogy a sikeres bővítések eredményeképpen az Európai Unió (EU) a világ legnagyobb gazdasága, amely több mint 500 millió lakossal rendelkezik? Az EU még soha nem játszott ilyen fontos szerepet a nemzetközi életben, mint napjainkban. Az EU bővítési politikája segítséget nyújt a csatlakozási előkészületekhez a tagjelölt országokban.

Jó úton halad a 315 milliárd eurós beruházási terv végrehajtása

2015. január 20.

Csupán 50 nappal a munkahelyteremtés és a növekedés ösztönzésére irányuló ambiciózus európai beruházási tervének bejelentését követően az Európai Bizottság elfogadta az Európai Beruházási Bankkal (EBB) szoros partnerségben létrehozandó Európai Stratégiai Beruházási Alapról szóló jogalkotási javaslatot.

 

 

 

 

Európai utazástervezés, 2015 – szünnapok a tagállamokban

2015. január 19.

Nem lehet elég korán kezdeni az utazások szervezését, főleg, ha nagyobb kiruccanást tervezünk egy európai országba. Nem mindegy ugyanis, hogyan tudunk gazdálkodni szabadnapjainkkal, érdemes figyelembe venni, melyik országban mikor vannak hosszabb-rövidebb szünetek, munkaszüneti napok, amikor például az üzletek és hivatalok is zárva tartanak.

 

Ellátások síbalesetek esetén

2015. január 14.

Külföldi síelés, snowboardozás esetén is különösen fontos, hogy megfelelően felkészültek legyünk egy esetlegesen bekövetkező balesetre. Az uniós szabályok lehetővé teszik, hogy a magyar síelők a magyarországi kötelező egészségbiztosításuk terhére vegyék igénybe az orvosilag szükséges egészségügyi szolgáltatásokat az Európai Unió tagállamaiban.

Az Európai Bizottság Rigában útnak indította a 2015-ös civil párbeszédek sorozatát

2015. január 13.

Ezzel a Bizottság Európa-szerte lehetőséget teremt az emberek számára, hogy közvetlen párbeszédet folytassanak az Európai Bizottság tagjaival. Mindez a polgárokkal folytatott jobb kommunikáció iránti világos kötelezettségvállalás része.

A fejlesztés európai éve: mennyit fordít az EU erre a célra?

2015. január 9.

Az EU és az uniós országok a világ legnagyobb segélyezői, 2013-ban 56,5 milliárd eurót fordítottak a szegénység felszámolására világszerte. 2013 decemberében az Európai Parlament jóváhagyta, hogy az EU 2014–2020 között 51,4 milliárd eurót költsön erre.

Lettország első alkalommal tölti be az EU soros elnökségét

2015. január 7.

Január 1-jétől Lettország első alkalommal tölti be az EU Tanács elnöki posztját és hangolja össze az uniós országok munkáját a következő hat hónapban.