Országos rendezvénynaptár

<< 2014 Október >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
13141516171819
202122242526
2728293031  

Az európai géniusz – találmányok és felfedezések

2014. október 21.

Mi, európaiak méltán lehetünk büszkék kreativitásunkra. Találmányaink évszázadok óta meghatározzák mindennapjainkat Európán belül és azon kívül is. A mai, multipoláris gazdasági rendszerben az innovációban élen járó amerikai és távol-keleti országok mellett továbbra is számos újító ötlet jön Európából.

Európa-szerte óriásiak a különbségek a hallgatói tandíjak és ösztöndíjak között

2014. október 21.

A Bizottság Eurodyce hálózatának jelentése szerint Európában továbbra is jelentős eltérések mutatkoznak a hallgatói tandíjak, ösztöndíjak és hitelek összegei tekintetében.

Októberi kötelezettségszegési eljárási csomag

2014. október 21.

A kötelezettségszegési eljárásokra vonatkozó októberi döntési csomagja keretében a Bizottság jogi lépéseket tesz azon tagállamokkal szemben, amelyek nem tettek eleget megfelelően az uniós jog alapján rájuk háruló kötelezettségeknek.

Sokszínű október: Európa újraegyesítésétől a fiatalok migrációjáig

2014. október 20.

Az EurópaPont vendégeivel visszaemlékszik a német megosztottság idejére, eltöpreng a fiatalok egyik legfontosabb kérdésén – „Menjek, vagy maradjak?” –, bemutatja a magyar lakosság 10 százalékát érintő uniós élelmiszersegély-programot, és az Egy csésze Európa sorozatban Észtországba látogat.

Az Európai Kisvállalkozói Intézkedéscsomag megvalósulása - Magyarország 2013 - 2014. évi helyzetjelentése

2014. október 20.

Az Európai Kisvállalkozói Intézkedéscsomag (SBA) tíz elv mentén segíti a kis-és középvállalkozásokra vonatkozó koncepció megvalósulását az Európai Unióban, illetve a tagállamokban. Annak érdekében, hogy az Európai Bizottság nyomon tudja követni a kis-és középvállalkozások európai fejlődését, minden évben elkészíti a KKV-k helyzetét vizsgáló éves jelentését (SME Performance Review).

Hogyan egyeztethető össze a versenyképesség és a környezetvédelem?

2014. október 20.

Néhány iparág az EU-ban a szén-dioxid kibocsátási kvóták nagy részét ingyen megkapja, máskülönben fennállna annak a veszélye, hogy tevékenységüket a világ olyan részére helyeznék át, a hol az uniósnál kevésbé szigorúak a környezetvédelmi előírások

Lezárultak az EU - Kanada szabadkereskedelmi tárgyalások

2014. október 20.

2014. szeptember 26-án Ottawában aláírásra került az EU-Kanada közötti átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodás (CETA). A vámok leépítéséről közel öt éve tárgyalnak.

Szavazás az Európai Bizottságról

2014. október 21.

Az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Jean-Claude Junker október 22-én, szerda reggel mutatja be 27 a biztosjelöltből álló testületét és vitatja meg a hamarosan felálló testület munkaprogramját a képviselőcsoportokkal.

Gázrendszer stressz-teszt: Kulcsfontosságú az együttműködés a gázellátás zavartalanságának biztosítása érdekében

2014. október 21.

Mi történik, ha az orosz gázszállítások elakadnak a télen? Biztosított lesz a családoknak és vállalatoknak az energiaellátás? Mit tehet az EU és a tagállamok? A Bizottság jelentése erre ad válaszokat.

Távközlés: a Bizottság csökkenteni kívánja az európai szabályozott piacok számát

2014. október 20.

Az Európai Bizottság a mai napon a tagállamokkal egyetértésben úgy határozott, hogy – tekintettel a piaci és technológiai fejlődésre – két európai távközlési piacot ki kell vonni a szabályozás alól, és két másikat újra kell definiálni. Az intézkedések azonnali hatállyal alkalmazandók.

Az EU-bővítés 2014-ben és azon túl: előrelépések és kihívások

2014. október 20.

Az október 8-án elfogadott éves jelentésekben az Európai Bizottság értékelte a csatlakozni kívánó nyugat-balkáni országok és Törökország által az elmúlt évben elért előrehaladást és az előttük álló kihívásokat. A bővítési stratégia megerősíti azt a megközelítést, amely szerint a jogállamiság, gazdasági kormányzás és közigazgatási reform a bővítési folyamat sarokkövei.

Az Erasmus hallgatói csereprogram ösztönzi a foglalkoztathatóságot

2014. október 20.

Az Erasmus hallgatói uniós csereprogramot vizsgáló legújabb hatásvizsgálatból kiderül, hogy a külföldi tapasztalatokkal rendelkezők tanulmányaik befejezése után jóval előnyösebb helyzetből indulnak a munkaerőpiacon. Független szakértők által készített tanulmány 80 000 hallgató és vállalkozás válaszait dolgozta fel, és ezzel a legszélesebb körű ilyen jellegű vizsgálatnak számít.

EuroSkills – A szakmák európai bajnoksága 2014

2014. október 20.

Húsz érmet nyert Magyarország a szakmák Európa-bajnokságán. A franciaországi Lilleben 2014. október 2. és 5. között rendezett EuroSkills megmérettetésen 90 ezer látogató fordult meg, és összesen 25 európai ország 450 fiatal szakmunkása mérte össze tudását 41 szakmában.

KKV teljesítményértékelő jelentés 2014

2014. október 20.

Annak érdekében, hogy az Európai Bizottság nyomon tudja követni a kis-és középvállalkozások európai fejlődését, minden évben elkészíti a KKV-k helyzetét vizsgáló éves jelentését (SME Performance Review).