Üdvözöljük a

Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Online vásárlás - vége a geo-blokkolásnak

2018. február 14.

2018 végéig eltörli az EU a területi alapú korlátozást, a geo-blokkolást, így könnyebb lesz beszerezni valamit egy másik országban lévő cégtől az interneten.Mára sokak számára az online vásárlás a mindennapi élet része lett. Legyen szó akár ruhákról, elektronikai készülékekről, háztartási gépekről, vagy bútorokról, 2017-ben az európaiak 57%-a vásárolt valamit az interneten.

Bizottsági iránymutatás az új adatvédelmi szabályokról (GDPR)

2018. február 9.

A Bizottság iránymutatást tesz közzé, hogy megkönnyítse az új adatvédelmi szabályok május 25-től esedékes, zökkenőmentes és közvetlen alkalmazását. Az EB a kkv-knak szóló új online eszközt is létrehoz.

Infrastrukturális fejlesztések Veszprémben és környékén

2018. február 5.

Petőfi Színház rekonstrukciója, a Márkó-Bánd kerékpárút, veszprémi belvárosi körforgalmak...

A Balaton Közép-Európa egyedülálló turisztikai régiójává válhat

2018. január 31.

Zajlik az egyeztetés a balatoni turizmusirányító konzorcium létrehozásáról a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Balaton Fejlesztési Tanács és munkaszervezete, a BTSZ, valamint két további balatoni szervezet között. konzorcium tud majd pályázni egymilliárd forintnyi uniós forrásra, amelyből létre lehet hozni a balatoni turizmus munkaszervezetét és a Balaton-márka egységes megjelenítését.

Bizottsági stratégia a műanyaghulladék csökkentésére

2018. január 26.

Az Európai Bizottság – az EU történetében először – páneurópai stratégiát fogadott el a műanyagokra vonatkozóan, mely egyúttal a körforgásos gazdaságra való átállásnak is részét képezi.  Európában évente 25 millió tonna műanyaghulladék keletkezik, és ennek kevesebb mint 30%-át hasznosítjuk újra. A tengerparti hulladék 85%-át világszerte műanyagok teszik ki. 

A energiahatékonyságot és a tiszta energiát támogatja az EU

2018. január 22.

A klímaváltozás káros hatásainak csökkentése az EU egyik prioritása. A párizsi klímamegállapodásban meghatározott célok eléréséhez az EU-nak számos változtatást kell bevezetnie az energiaszektorban. A zöld energiára (más néven tiszta energiára) történő áttérés fontos része a tervnek, az Európai Bizottság 2016-ban ismertette erre vonatkozó javaslatait.

25 éves az EU egységes piaca

2018. január 17.

Idén negyed évszázada, hogy létrehozták az EU történelmének egyik legkiemelkedőbb vívmányát: az egységes piacot. Az egységes uniós piac létrehozásának célja az volt, hogy - az országok belső piacához hasonlóan - garantálja a személyek, az áruk, a tőke és a szolgáltatások szabad mozgását a tagállamok között.

Az EU jogalkotásának fókuszai 2018-ban

2018. január 11.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével és Jüri Ratas észt miniszterelnökkel, a Tanács soros elnökével együtt még 2017. decemberben írta alá az EU 2018–2019-re vonatkozó jogalkotási célterületeiről szóló együttes nyilatkozatot.

Új pályázati határidők az Erasmus+ programban

2018. január 9.

A köznevelés, a szakképzés és a felnőtt tanulás területéről mobilitásokra február 1-ig, partnerségi együttműködésekre március 21-ig lehet pályázni. Az Európai Unió 2014-2020 között megvalósuló Erasmus+ programjába egyetemisták mellett diákok, iskolai csoportok, tanárok és szakemberek is bekapcsolódhatnak a köznevelési, a szakképzési, a felnőtt tanulási, valamint az ifjúsági szektorból.

Európa Kulturális Fővárosa 2023 - Veszprém pályázatának aktualitásai

2018. január 5.

A 2017. évi utolsó városi közgyűlés egyhangúlag megszavazta a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat benyújtását, amit másfél-két éves előkészítés előzött meg. A pályázat kétfordulós, az első forduló leadási határideje 2017. december 20. volt.

#InvestEU: zöld utat kapott az Európai Stratégiai Beruházási Alap 2.0

2018. január 2.

2017. december közepén az Európai Parlament képviselői elfogadták az európai beruházási terv központi pillérét képező, az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) kiterjesztéséről és fejlesztéséről szóló rendeletet. Az ESBA új és továbbfejlesztett változata nem csupán hosszabb, 2018 közepe helyett 2020 végéig tartó futamidővel rendelkezik, hanem a beruházási célösszeg is nő, 315 milliárd euróról 500 milliárd euróra.

KKV-k és a fogyasztóvédelmi jogszabályok

2017. december 28.

Az Európai Unióban közel 22 millió vállalkozás működik, ezeknek 99,8 százaléka kis- és középvállalkozás. A bonyolult, szerteágazó és sokrétű uniós és nemzeti szintű fogyasztói jogszabályozások miatt a KKV-k nehezen igazodnak el a jogaik és kötelezettségeik labirintusában. Ezért létrehozásra került a Consumer Law Ready elnevezésű uniós finanszírozású program.

Küszöbön 2018, a kulturális örökség európai éve

2017. december 22.

December 13-14-én adott otthont Milánó az Európai Kulturális Fórum nevű rendezvénynek, ahol ünnepélyes keretek között kezdetét vette a kulturális örökség európai évének rendezvénysorozata. Az esemény keretében Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságért és a sportért felelős biztos hivatalosan megnyitotta a kulturális örökség évét.

Egyéves lett az Európai Szolidaritási Testület

2017. december 18.

Az Európai Szolidaritási Testület az Európai Bizottság kezdeményezésére 2016. december 7-én kezdte meg működését. Az azóta eltelt egy évben összesen 42 745 fiatal jelentkezett a testületbe a tagállamokból. Közülük 2166-an már meg is kezdték a munkát 1434 szervezetnél.

Az energiaunió aktuális helyzete

2017. december 13.

Bizonyos geopolitikai események miatt az energiával és az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdések 2017-ben is előkelő helyet foglaltak el a politikai napirenden. Az Amerikai Egyesült Államok kormányának a Párizsi Megállapodás felmondására irányuló szándéka arra késztette az EU-t, hogy a klíma- és energiadiplomáciája közötti szinergiák megerősítésével vezető szerepet vállaljon.

2018. téli időközi gazdasági előrejelzés: stabil és tartós expanzió

2018. február 12.

Az euróövezetben és az EU-ban a növekedés üteme felülmúlta a várakozásokat, miközben folytatódott a gazdasági fellendülés növekedésbe fordulása. A kiemelkedő gazdasági teljesítmény az előrejelzés szerint 2018-ban (várható növekedési ütem: 2,3%) és 2019-ben (várható növekedési ütem: 2 %) is folytatódik, mind az euróövezetben, mind pedig az EU-ban.

Európa számokban: városlakók vs. vidékiek

2018. február 7.

A városok évszázadok óta a fejlődés legfontosabb színterei: a vidéki területeknél fejlettebb infrastruktúrával, kulturális, oktatási, egészségügyi tudományos és gazdasági központokként vonzzák a lakosságot, akik a vidéki életmódot gyakran váltják városira.

A méhek védelme és a mézhamisítás elleni uniós fellépés

2018. február 2.

A méhek fontos részét képezik az európai környezetnek és gazdaságnak, az EP ezért a fokozottabb védelmüket kéri. A képviselők szerint hatékonyabban szembe kell szállni a mézhamisítással is. A méhek létfontosságúak az EU mezőgazdasága számára, a statisztikák szerint az uniós élelmiszertermelés 76%-át befolyásolják. 

Támogatás az uniós védelmi együttműködésre

2018. január 29.

Az EU történelme során először tervezi, hogy pénzt fordít a védelmi politikára. Az EP most azt vizsgálja, hogy lehetne összevonni a tagállamok katonai erejét és erősíteni az együttműködést. A védelmi együttműködés elmélyítése nem most merül fel először az európai színtéren...

HÉA-redszer (ÁFA): rugalmasabb és kevesebb bürokrácia

2018. január 24.

Az Európai Bizottság új szabályokra tett javaslatot, hogy nagyobb rugalmasságot biztosítson a tagállamoknak a hozzáadottérték-adó (héa) mértékeinek meghatározása, és a kkv-k gyarapodását elősegítő, kedvezőbb adózási környezet kialakítása terén.

Bulgária első alkalommal tölti be az EU Tanács elnöki posztját

2018. január 19.

A Tanács elnöki tisztségét félévente más-más tagállam tölti be, Bulgária a soros 2018 első hat hónapjában. Az ország az „Egységben az erő” jelmondatot választotta mottójául, és négy fő prioritást határozott meg erre az időszakra: a fiatalok jövője, a Nyugat-Balkán, biztonság és stabilitás, valamint a digitális gazdaság.

Vita és nyilvános konzultációk az uniós pénzügyek jövőjéről

2018. január 15.

Az uniós biztosok megvitatták a következő többéves pénzügyi keretet, vagyis az EU 2020 utáni időszakra vonatkozó hosszú távú költségvetését. Ezzel kapcsolatban nyilvános konzultációk is indultak.

 

Az EU 2020 végéig lezárná a Brexitet

2018. január 10.

Az Európai Unió azt szeretné, ha a brexit utáni átmeneti időszak 2020. december 31-ig tartana – erről Michel Barnier, az unió főtárgyalója beszélt 2017. decemberben Brüsszelben. Az Egyesült Királyság 2019. március 29-én lép ki az EU-ból. Az ezt követő átmeneti időszak ötletét először Theresa May vetette fel. Az eredeti elképzelés így az lett volna, hogy az átmeneti időszak nagyjából 2021 márciusáig tartana, amiről eddig azt gondolták, hogy elegendő lehet arra, hogy megoldják a kilépés miatt felmerülő adminisztratív problémákat. Barnier szerint a 2020 végi dátum azért is adja magát, mert ez a záró dátuma az EU hét éves költségvetési ciklusának.

Kulturális Örökség Európai Éve és a kulturális fővárosok 2018-ban

2018. január 8.

A kezdeményezés azt hivatott elősegíteni, hogy minél többen fedezzék fel és ismerjék meg Európa kulturális hagyatékát. Célja emellett a közös európai térséghez való tartozás tudatának megerősítése. Az év szlogenje: „Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása”. Európa-szerte programok ezrei várják a látogatókat, melyek révén szorosabb kapcsolatba kerülhetnek kulturális örökségükkel.

Az európai strukturális és beruházási alapok már 278 milliárd eurót fecskendeztek az Unió reálgazdaságába

2018. január 4.

A 2017. decemberben közzétett jelentés azokról az eredményekről szól, amelyek az öt uniós pénzügyi alap működését a finanszírozási időszak kezdete óta fémjelzik. 2017. októberéig az európai strukturális és beruházási (esb) alapok 2014–2020 évi költségvetésének csaknem felét irányozták elő konkrét projektekre. 2016 végéig az alapokból közel 793 500 vállalkozás jutott támogatáshoz, és ezzel mintegy 154 000 új munkahely jött létre.

Végső fázisban az EU–Japán gazdasági partnerségi megállapodás

2017. december 29.

A két fél tárgyalói a 2017. július 6-i EU–Japán csúcstalálkozón létrejött elvi megállapodásra építve tisztázták a jogi szöveg véglegesítéséhez szükséges utolsó részletkérdéseket is. Ez az eljárás most lezárult.

Migrációkezelés

2017. december 27.

A Bizottság december 12-én politikai ütemtervet terjesztett elő annak érdekében, hogy 2018 júniusára sikerüljön átfogó megállapodásra jutni a fenntartható migrációs politika megvalósításának módjáról.

Strasbourgi osztálykirándulás és erdélyi út az EU-s vetélkedő helyezettjeinek

2017. december 21.

Debreceni, pápai és zalaegerszegi diákok végeztek a dobogón a „Four for Europe” elnevezésű, az Európai Unióról szóló országos középiskolai verseny kecskeméti döntőjén. Az immár hagyományos „Four for Europe” (négyen Európáért) című középiskolai versenyen idén is négy fős diákcsapatok mérhették össze az Európai Unióval kapcsolatos tudásukat. 

Erasmus+: újabb rekordév

2017. december 15.

Az Európai Bizottság közzétette az Erasmus+ program 2016. évi eredményeiről szóló jelentését. A jelentés közzététele egybeesik az Erasmus program 30. évfordulója alkalmából indított kampány befejeződésével.

rescEU: új európai rendszer a természeti katasztrófák kezelésére

2017. december 11.

Az Európai Bizottság nagy ívű terveket terjesztett elő annak érdekében, hogy Európa jobban tudja kezelni a természeti katasztrófákat. Az olyan természeti katasztrófák, mint például az árvizek, erdőtüzek, földrengések és járványok, az elmúlt években összetettebbé és gyakoribbá váltak az éghajlatváltozás miatt. Egyedül 2017-ben 200 ember vesztette életét Európában természeti katasztrófák következtében, és több mint egymillió hektárnyi erdő vált a tűz martalékává.