Üdvözöljük a

Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Vorarlbergi állásbörze szezonális munkavállalóknak

2016. augusztus 26.

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és az általa működtetett Europe Direct Tájékoztató Központ együttműködésben az ausztriai Vorarlberg tartomány gazdasági kamarájával (WKO) és munkaerő-piaci szolgálatával (AMS) állásbörzét szervez vendéglátó-ipari szakemberek számára, akik a téli síszezonban Ausztriában kívánnak munkát vállalni.

A következő hat hónap fő témái az EP-ben

2016. augusztus 24.

A migrációs és menekültválság kezelése és a digitális egységes piac is kiemelt helyen szerepel az Európai Parlament napirendjén 2016 második félévében.

Ezek a legbiztonságosabb országok a világon

2016. augusztus 19.

Az Institute for Economics and Peace rangsorolta a 2016-os év globális békeindex alapján a világ országait. Magyarország a 19. helyen áll a 163 rangsorolt országon belül. Interaktív térkép segítségével megtekinthetők az eredmények.

Horizont 2020 kkv-támogató eszköz - 1 magyar nyertes a júniusi fordulóban

2016. augusztus 15.

18 ország 65 kis- és középvállalkozását választották ki támogatásra a Horizont 2020 keretprogram kkv-támogató eszköz legutóbbi, júniusi pályázati fordulójában. A 65 vállalkozás összesen 90 millió eurós finanszírozásban részesül.

Élet- és munkakörülmények az EU-ban - interaktív infografika az Eurostattól

2016. augusztus 10.

Az Eurostat "Európa és Te" címmel új interaktív infografikai eszközt készített, mellyel az ország, kor és nem megadása utána összehasonlíthatóvá válnak a tagállamok az alábbi témakörökben: életkörülmények, munka. 

Mennyire követik a tagállamok az uniós jogot?

2016. augusztus 5.

Az Európai Bizottság közzé tette a 2015. évi éves jelentését, amiben vizsgálta az európai uniós jog alkalmazásának ellenőrzésével és érvényesítésével kapcsolatos 2015. évi tevékenységét. A belső piaci eredménytábla tanúsága szerint a legtöbb területen sikerült megszüntetni az áruk, a személyek, a szolgáltatások és a tőke szabad mozgását érintő akadályokat.

Innovációs körkép az EU-ban

2016. augusztus 1.

Az Európai Bizottság 2016. július 14-én közzétette az európai innovációs eredménytábla (European Innovation Scoreboard) című tanulmányt. Az eredménytábla a mutatók három fő típusát különbözteti meg, és nyolc innovációs dimenzió között tesz különbséget, ezáltal összesen 25 különböző mutatót ölelve fel. Az összevont innovációs index alapján Magyarország a mérsékelt innovátorok csoportjába tartozik. 

Újabb lépés a menekültpolitikában: javaslat az uniós áttelepítési keretprogramra

2016. július 20.

A javaslat a közös európai menekültügyi rendszerre irányuló bizottsági reform, valamint a migrációkezelés javításáról szóló hosszú távú szakpolitika részét képezi, az európai migrációs stratégiában meghatározottak szerint.

Helybe hozott uniós információ - "Csobbanj Európával!" - Pápa

2016. július 15.

Az Európai Unió magyarországi tájékoztató irodái, a Europe Direct irodák 2016-ban már 7. éve várják az érdeklődőket a legnépszerűbb hazai strandokon és rendezvényeken az országos nyári EU-roadshow keretében. Július 8-án a Pápai Várkertfürdőben a megyei ED iroda tanácsadással, kiadványokkal, EU-kvízekkel és sok mással állt az érdeklődők rendelkezésére.

Utazás Európában - hasznos információk és tanácsok

2016. július 13.

Legyen szó tervezett vagy ad hoc utazásról, érdemes azonban mindenre felkészülni, hogy ne érjen bennünket meglepetés. Irodánk összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat az európai utazástervezéshez.

Strasbourgban történt: Brexit, menekültválság, károsanyag-kibocsátás

2016. július 8.

A Brexitről és annak következményeiről vitáztak az EP-képviselők a múlt plenáris ülésen. A képviselők közül a legtöbben arra kérték az európai vezetőket, hogy álljanak ki és szólaljanak fel az Unió és értékei mellett. A Parlament emellett védelmet kért a közérdekű információt bejelentőknek és zöld utat adott az európai határ- és parti őrség felállításának. 

Felmérés: számos területen nagyobb szerepet szánnának az EU-nak az európaiak

2016. július 4.

A terrorizmus elleni harc kell, hogy legyen az elsőszámú prioritás az EU számára, amelyet a munkanélküliség csökkentése, az adócsalás elleni fellépés és a migrációs válság megoldása követ a sorban az Eurobarometer kutatása során megkérdezett európaiak többsége szerint. Magyarországon a válaszadók mintegy háromnegyede nagyobb szerepet szánna az EU-nak a terrorizmus elleni küzdelemben, az egészségügy területén és a migrációt érintő kérdésekben.

Szeptemberig nem tárgyalnak a Brexitről

2016. július 1.

Lekerül a napirendről a Brexit Brüsszelben – legalábbis egyelőre, mert amíg London nem jelenti be hivatalosan is kilépési szándékát, addig nincs miről egyeztetniük. Az Európai Unió pillanatnyi helyzete amúgy is ad épp elég munkát a tagállamoknak, amelyek június 29-én már Nagy-Britannia nélkül veselkedtek neki a legfontosabb tennivalók sorravételének.

Brexit: a sorsdöntő EU-csúcs előtt senki nem tud semmit

2016. június 28.

A menetrend elméletben egyszerű: miután a britek többsége egy népszavazáson úgy döntött, az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból, a – mellesleg a referendumot javasló – David Cameron miniszterelnök, a londoni parlament felhatalmazásával benyújtja erről szóló igényét az Európai Tanács felé.
A péntek reggel óta történtek azonban nem ezt követik... 

Megállapodás az Európai Határ- és Parti Őrség létrehozásáról

2016. június 25.

Az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság megállapodott az Európai Határ- és Parti Őrség létrehozásáról. A Bizottság javaslata alapján létrehozandó ügynökség a Frontex alapjaira építkezve már a nyár folyamán megkezdi működését. Továbbra is a tagállamok hatáskörébe tartozik majd határaik ellenőrzése és a külső határok védelme, ugyanakkor az Európai Határ- és Parti Őrség minden tagállamnak támogatást nyújt e feladatok hatékony ellátásához.

 

Az EU és a környezetvédelem: az európaiak 67%-a komolyabb fellépést vár

2016. augusztus 25.

Az uniós környezetvédelmi és klímavédelmi célok széles körűek és bár számos terület EU-s hatáskörbe tartozik, a gyakorlatban nem mindig könnyű megvalósítani őket. Az Eurobarometer felmérése azt mutatja, hogy az európaiak több mint fele nem elégedett a jelenlegi uniós szerepvállalással ezen a téren, 67%-uk komolyabb fellépést vár az EU-tól.

Uniós finanszírozás, de kinek, hogyan, és honnan?

2016. augusztus 22.

Az Európai Bizottság "Bevezetés az uniós finanszírozásba" címmel kiadvány készített, mellyel kis- és középvállalkozásoknak, civil szervezeteknek, fiataloknak és egyéb érdekelteknek nyújt segítséget abban, hogy hogyan és hol lehet pályázni a 2014-2020-as időszakban, illetve tájékoztat egyéb általános szabályokról is.

Csúszhat a Brexit

2016. augusztus 17.

Csak 2019 végén, vagyis a korábban tervezett időponthoz képest majdnem egy évvel később távozik Nagy-Britannia az Európai Unióból – írja a The Sunday Times.A vasárnapi napilap úgy számol, hogy a londoni kormány csak 2017 végén nyújtja be a kilépésről szóló kérelmét. Az uniós szabályok szerint az ország tagsága két évvel később szűnik meg.

Külső határvédelem: az európaiak 71%-a komolyabb fellépést vár az EU-tól

2016. augusztus 12.

A migrációs hullám rendkívüli intézkedéseket kíván az EU és a tagállamok részéről a Schengeni övezet és az Unió külső határai védelme érdekében. Az Eurobarometer felmérése szerint az európaiak 61%-a elégtelennek tartja az uniós fellépést a külső határok védelmével kapcsolatban, és 71%-uk jelentősebb fellépést vár az Uniótól.

A szlovák elnökség és annak prioritásai

2016. augusztus 8.

2016. július 1-től Szlovákia átvette Hollandiától az EU Tanácsának soros elnöki posztját. A helyzet nem könnyű: globális pénzügyi válság, ukrán válság, görög krízis, terroristamerényletek Európa szívében, menekültválság, Brexit. Az ilyen események gyakorlatilag egy pillanat alatt képesek újraírni az előzetesen jól átgondolt, elnökségi triókon keresztül gondosan megtervezett elnökségi terveket és prioritásokat. 

Hogyan igényelhető az Europass bizonyítvány-kiegészítő?

2016. augusztus 3.

Az Europass bizonyítvány-kiegészítő eligazodást nyújt a külföldi munkaadók és képzőintézmények részére az OKJ-s szakképesítések között. Az Europass bizonyítvány-kiegészítő tájékoztatja a munkáltatót vagy képzőintézményt a hazai OKJ-s szakképzési rendszerben bekövetkező változásokról és azok kompetenciákat érintő hatásáról, információkat ad a magyar munkavállalók itthon szerzett szakképesítéséről.

Az én városom nemzetközi fotópályázat

2016. július 22.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség nemzetközi fotópályázatot írt ki, melynek célja az urbanizációs folyamatokból származó környezeti változások hatásainak vizsgálata. Beküldési határidő: 2016. augusztus 15.

#BeActive Challenge fotó és videó verseny

2016. július 18.

A Sport Európai Hétének keretében, mely 2016. szeptember 10-én kezdődik Európában, az Európai Bizottság elindította a #BeActive fotó és videó versenyt. Jelentkezési határidő: 2016. augusztus 27.

2017. évi uniós költségvetési tervezet: középpontban a növekedés, a foglalkoztatás és menekültügy

2016. július 13.

A Bizottság előterjesztette a 2017. évi uniós költségvetési tervezetet, amelynek összege kifizetési előirányzatokban kifejezve 134,9 milliárd euró. A költségvetés középpontjában Európa két fő szakpolitikai prioritása: az európai gazdaság további élénkülésének támogatása és a biztonsági és humanitárius kihívások kezelése.

Turizmusfejlesztésre megy a Balatonnak szánt 300 milliárdos támogatás

2016. július 11.

Nem vonja el a kormány a Balaton fejlesztésére korábban megítélt 300 milliárd forintot, hanem a támogatást koncentráltan turizmusfejlesztésre, a turisztikai kormánybiztosság koordinálása mellett kívánja elkölteni. (MTI közlemény)

Háztartási eszközök és energiahatékonyság - új, világosabb jelzések

2016. július 6.

Új, A-tól G-ig tartó, a technológiai fejlődéssel lépést tartó energiahatékonysági jelzéseket kellene öt éven belül a háztartási elektronikai berendezéseken feltüntetni egy módosításokkal megszavazott bizottsági javaslat nyomán.

"Csobbanj Európával!" - ismét indul a nyári EU-roadshow

2016. július 3.

Az Európai Unió magyarországi tájékoztató irodái, a Europe Direct irodák idén ismét várják az érdeklődőket a legnépszerűbb hazai strandokon, fesztiválokon és rendezvényeken az országos nyári EU-roadshow keretében. A Veszprémi ED iroda 3 helyszínre látogat idén el az Európa-sátorral: Pápa, Balatonfüred, Balatonalmádi.

A migrációs válság számokban: menekültek és menedékjogi kérelmek az EU-ban

2016. június 30.

2015-ben csak a Földközi-tengeren keresztül mintegy 1 015 078 ember érkezett az EU területére, közülük 3 771 tűnt el, vagy veszítette életét, 32%-uk gyermek. Interaktív infografikánkon bemutatjuk, hogyan alakult a menekültek és a menedékjogi kérelmek száma az EU tagállamaiban 2010 és 2015 között.

A menekültügyi válság kezelése: az EU–Törökország nyilatkozat végrehajtása terén elért eredmények

2016. június 27.

A Bizottság elfogadta az EU–Törökország nyilatkozat végrehajtásáról szóló második jelentést, amely további előrelépésekről számol be, ugyanakkor rámutat, hogy az eddig elért eredmények még nem kellőképpen stabilak.

Uniós vezetők közös nyilatkozata az egyesült királyságbeli népszavazásról

2016. június 24.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke; Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke; Mark Rutte, a holland miniszterelnök, az Európai Unió Tanácsának soros elnöke; és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke június 24-én Brüsszelben megvitatták az egyesült királyságbeli népszavazás eredményét. Az egyeztetés eredményeképpen közös nyilatkozatot tettek.