Üdvözöljük a

Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Europe Direct hírlevél feliratkozás

Kérjük, iratkozzon fel online hírlevelünkre, hogy rendszeresen értesüljön Európa legfrissebb híreiről, eseményeiről, valamint a Europe Direct Tájékoztató Központ szolgáltatásairól és programjairól.

Pályázati felhívás - Európai Szolidaritási Testület

2018. október 8.

Az Európai Szolidaritási Testület az Európai Unió új programja, amely szolidaritáshoz kapcsolódó projektek megvalósítását teszi lehetővé a fiatalok és szervezetek számára. A fiatalok így aktívan részt vehetnek a kihívást jelentő európai problémák megoldásában, miközben lehetőséget kapnak arra, hogy készségeiket fejlesszék és értékes tapasztalatokra tegyenek szert.

Célkeresztben az országonként eltérő termékminőség

2018. október 2.

Számos teszt és felmérés mutatta ki, hogy elsősorban Közép- és Kelet-Európában az ugyanazon márkanév alatt és csomagolásban árult, látszólag a máshol árulttal egyforma termékek összetétele valójában eltérő, és jellemzően a vásárló kárára. Az Európai Parlament javaslatokat fogalmazott meg az Unió és a tagállamok számára az eltérő minőségű termékek problémájának megoldására.

A Bizottság javaslatot tett az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás megszüntetésére

2018. szeptember 26.

Az Európai Bizottság javaslata értelmében Európában 2019-től megszűnne az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás, így a tagállamok szabadon dönthetnének arról, hogy a jövőben a nyári vagy a téli időszámítást kívánják-e alkalmazni állandó jelleggel.

Bizottsági kezdeményezések számos területen

2018. szeptember 21.

Jean-Claude Juncker szeptember 12-i beszédével egyidejűleg a Bizottság több fontos területen konkrét kezdeményezéseket is előterjesztett: az óraátállítás megszüntetése, a migrációkezelés és a határigazgatás reformja, Afrika–Európa szövetség stb.

FEDEZD FEL EURÓPÁT! 2018- Uniós videóverseny középiskolásoknak

2018. szeptember 17.

A 2019. májusi európai parlamenti választásokra készülve az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a magyarországi Europe Direct tájékoztató irodák videópályázatot hirdetnek középiskolások számára.

Az Unió helyzete - 2018. szeptemberi 12. - magyar nyelvű anyagok

2018. szeptember 13.

Az Európai Bizottság elnöke minden év szeptemberében beszédet mond az Európai Parlament előtt az Unió helyzetéről, amelyben számba veszi az elmúlt év eredményeit, és bemutatja a következő év kiemelt feladatait. Felvázolja továbbá, miként fogja kezelni az Európai Bizottság az Európai Unió előtt álló legsürgetőbb kihívásokat. A beszédet plenáris vita követi. Ezzel megkezdődik az Európai Parlamenttel és a Tanáccsal folytatott párbeszéd, amelynek célja a Bizottság következő évi munkaprogramjának előkészítése.

Juncker elnök ismét évet értékel - SOTEU 2018

2018. szeptember 12.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke ma, 2018. szeptember 12-én tartja az Unió helyzetét (SOTEU) értékelő idei beszédét Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén.

Az európaiak 84 %-a eltörölné az óraátállítást

2018. szeptember 5.

Az Európai Bizottság ma közzétette az európai óraátállításról szóló nyilvános konzultáció előzetes eredményeit. 4,6 millió válasz érkezett a 28 tagállamból, ami az eddigi legmagasabb válaszadási arányt jelenti a Bizottság nyilvános konzultációinak történetében.

Idén is helybe vitték a Europe Direct irodák az uniós információkat

2018. augusztus 31.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és a 19 magyar Europe Direct Tájékoztató Központ közös kezdeményezése a már közel 10 éve megrendezésre kerülő EU-roadshow, aminek célja, hogy közelebb hozza az EU-t a polgárokhoz. 2018-ban országszerte negyvenhét helyszínen lehetett találkozni az EU-sátorral...

Fedezzük fel EUrópát! - játékos órák az EU-ról

2018. augusztus 28.

A korábbi évekhez hasonlóan a Europe Direct iroda idén is állt és áll az általános iskolák rendelkezésére több módon is, például EU-tanórák tartásával.

Uniós támogatás a szárazság hatásaival küzdő európai mezőgazdasági termelőknek

2018. augusztus 23.

A mezőgazdasági termelők előre megkaphatják a közvetlen kifizetéseket és a vidékfejlesztési kifizetéseket, és rugalmasabban használhatják a rendes körülmények között nem termelésre szolgáló földterületeket állataik takarmányozása érdekében.

Már 26 Galileo-műhold kering a Föld körül

2018. augusztus 16.

Július végén négy Galileo-műholdat bocsátottak fel sikeresen az európai Ariane-5 hordozórakétán a Francia Guyanában található európai űrrepülőtérről. A mostanra 26 műholdat tartalmazó konstellációval az EU globális navigációs műholdrendszere még pontosabb jelet fog biztosítani számos fontos szolgáltatás számára.

Hogyan készül az EU a Brexitre?

2018. augusztus 9.

2019. március 30-án az Egyesült Királyság kilép az EU-ból, és harmadik országgá válik. Ez mindkét fél polgárai, vállalkozásai és közigazgatásai számára egyaránt következményekkel jár, amelyek az EU Egyesült Királysággal közös külső határán végzett új ellenőrzésektől az Egyesült Királyság által kibocsátott hasznosítási engedélyek, tanúsítványok és engedélyek érvényességén keresztül egészen az adattovábbításra vonatkozó új szabályokig terjednek.

Élvezzük az új digitális jogainkat Európa-szerte nyaralás közben is!

2018. augusztus 3.

Idén nyáron az európai polgárok több digitális jogot élvezhetnek majd, mint valaha. Az Európai Unió területén a roamingdíjak tavalyi megszűnését követően idén a nyaralni utazók többletköltség nélkül vihetik magukkal online TV- film-, sport-, zene- és elektronikuskönyv-előfizetéseiket. Emellett Európa-szerte mindenki olyan, világszínvonalú adatvédelmi szabályokat élvezhet, amelyek biztosítják, hogy minden európai polgár jobban ellenőrzése alatt tarthassa személyes adatait.

Az EU vámhatóságai 2017-ben több mint 31 millió hamis árucikket foglaltak le az EU határain

2018. október 11.

Az Európai Bizottság által ma közzétett új számadatok szerint a vámhatóságok több mint 31 millió, kereskedelmi árakon számítva 580 millió euró értékben foglaltak le hamis és hamisított termékeket az EU külső határain.

Hivatalosan is elindult az Európai Szolidaritási Testület

2018. október 4.

Európai fiatalok mostantól uniós szolidaritási programokban vállalhatnak önkéntes vagy fizetett munkát. A program keretében oktatással, egészségvédelemmel, környezetvédelemmel, katasztrófák megelőzésével, élelmiszerek és egyéb áruk biztosításával, bevándorlók és menedékkérők fogadásával és integrációjával kapcsolatos, szolidaritáson alapuló projektekre jelentkezhetnek a fiatalok.

Nemzetközi elismerés Veszprémnek

2018. szeptember 28.

„Entente Florale Europe” arany minősítést és „President's Award for the Restoration of a Public Open Space” különdíjat kapott Veszprém az európai környezetszépítő versenyen.

A Bizottság javaslatot tett a „Fenntartható beruházásokra és munkahelyekre irányuló új Afrika–Európa szövetség” létrehozására

2018. szeptember 24.

A Bizottság egy új, „fenntartható beruházásokra és munkahelyekre irányuló Afrika–Európa szövetség” létrehozására tett javaslatot az Afrikába irányuló beruházások jelentős növelése, a kereskedelem megerősítése, a munkahelyteremtés, valamint az oktatásba és a készségekbe történő beruházások érdekében. 

Évértékelő: legyen világszerte markánsabb az Unió szerepe

2018. szeptember 19.

Egységet mutatva lépjen fel a világban, védje a demokratikus értékeket, és fordítson hátat a mérgező nacionalizmusnak az Európai Unió: ezt kérte évértékelő beszédében az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker 2018. szeptember 12-én Strasbourgban.

Sikeres az uniós gyümölcs-, zöldség- és tejprogram az iskolákban

2018. szeptember 14.

A tanév kezdetével folytatódik az uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogram a részt vevő uniós országokban.Az egészséges táplálkozási szokások gyermekek körében való elterjesztését célzó uniós iskolai program keretében gyümölcs-, zöldség- és tejosztásra kerül sor, valamint olyan külön oktatási programokra, amelyek a helyes táplálkozás fontosságát hangsúlyozzák, és bemutatják a gyermekeknek az élelmiszertermelés folyamatát.

Megnyílt a regisztráció a 4 FOR EUROPE versenyre

2018. szeptember 13.

A magyarországi Europe Direct Információs Hálózat, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája „4 FOR EUROPE” címmel európai uniós témájú versenyt szervez középiskolás diákoknak.

Az EU szerepe a nemzetközi kereskedelmi színtéren

2018. szeptember 5.

Az EU nemcsak a tagállamok közötti kereskedelem előmozdításán dolgozott és dolgozik a mai napig is, számos jogszabály és tárgyalás célja, hogy az Unió vonzó célpont legyen a tagállamokon kívülről érkező befektetők számára is. Az EU exportja a globális export 15,6%-át adta, az import esetében pedig 14,8%-ot 2016-ban, így az Egyesült Államok és Kína mellett a nemzetközi kereskedelmi színtér egyik kiemelkedő szereplője.

60 éves az Európai Beruházási Bank (EBB)

2018. szeptember 3.

Az EBB az Európai Unió fejlesztési bankja. 1958-as megalapítása óta a Bank segíti az Uniót céljai megvalósításában olyan területeken, mint a gazdasági növekedés, a társadalmi igazságosság és a fejlődés. Valamennyi uniós tagállamban és világszerte több mint 130 országban hajt végre beruházásokat a kisvállalkozások, az innováció, az infrastruktúra és az éghajlatváltozással kapcsolatos projektek területén.

 

 

193 millió euró uniós támogatással újul meg a dél-balatoni vasútvonal

2018. augusztus 31.

Az EU több mint 60 milliárd forintot biztosít a Kohéziós Alap forrásaiból a Székesfehérvár és Keszthely közötti, összesen 123 km hosszúságú balatoni vasútvonal újjáépítésére és korszerűsítésére.

Az Európai Parlament Kommunikációs Főigazgatóságának pályázati felhívása

2018. augusztus 28.

Az Európai Parlament Kommunikációs Főigazgatósága új pályázati felhívást hirdetett meg online és offline kommunikációs tevékenységek támogatására, melyek az Európai Parlament identitásának, szerepének és politikai jellegének jobb megértését célozzák, különös tekintettel a 2019-es európai parlamenti választásokra.

Másodszor avattak iskolai nagyköveteket az Európai Parlament programja keretében

2018. augusztus 21.

Idén második éve folytatódik minden tagállamban, így Magyarországon is a középfokú oktatási intézmények számára elérhető Európai Parlament Nagykövet Iskolája program. Az előző évet követően tíz új intézmény csatlakozott a kezdeményezéshez, így a tanév végén immár összesen 35 iskola diákjai és tanárai 2018. június 8-án ünnepélyes keretek között vehették át az Európai Parlament Nagykövet Iskola plakettjét, okleveleit és az ajándékokat.

Új Európai Polgári Kezdeményezés indult

2018. augusztus 14.

A Bizottság nyilvántartásba vette a „Nem engedhetjük, hogy az európai lakosság 8%-a éhezzen!” elnevezésű polgári kezdeményezést. A kezdeményezés szervezői részletes listát állítottak össze a meghozandó intézkedésekről, és ezekkel kapcsolatban jogalkotási javaslatok elkészítésére hívják fel a Bizottságot.

 

Az EU és Japán gazdasági partnerségi megállapodást írt alá

2018. augusztus 7.

A kereskedelmi megállapodás az Európai Unió által eddig megtárgyalt legnagyobb horderejű megállapodás, amely több mint 600 millió embert magában foglaló nyitott kereskedelmi övezetet hoz létre.

EU-roadshow: Csobbanj Európával! a Pápai Várkertfürdőben

2018. augusztus 1.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és a 19 magyar Europe Direct Tájékoztató Központ közös kezdeményezése a már közel 10 éve megrendezésre kerülő EU-roadshow, aminek célja, hogy közelebb hozza az EU-t a polgárokhoz.