Üdvözöljük a

Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Csatlakozz az Európai Szolidaritási Testülethez!

2017. szeptember 28.

Az Európai Szolidaritási Testületet azzal a céllal hozta létre az Európai Unió, hogy a fiataloknak lehetőséget teremtsen arra, hogy saját hazájukban vagy más országokban a közösség érdekeit szolgáló önkéntes vagy szakmai projektmunkákban vegyenek részt.

 

Az energiaunió aktuális helyzete

2017. december 13.

Bizonyos geopolitikai események miatt az energiával és az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdések 2017-ben is előkelő helyet foglaltak el a politikai napirenden. Az Amerikai Egyesült Államok kormányának a Párizsi Megállapodás felmondására irányuló szándéka arra késztette az EU-t, hogy a klíma- és energiadiplomáciája közötti szinergiák megerősítésével vezető szerepet vállaljon.

Könnyebb online tévézés - digitális egységes piac

2017. december 8.

Külföldi utazás során is könnyebb lesz a hazai műsorokat nézni az interneten - az erre vonatkozó szabályokról döntött kedden az EP. Az EP-képviselők megszavazták azokat a szabályokat, amelyek megkönnyítenék a műsorszolgáltatóknak, hogy online is elérhetővé tegyék a tévéadásukat.

Kötelezően vezetéstámogató rendszerek az új autókba?

2017. december 4.

Évente több százezren sérülnek meg és több mint 25 000 ember veszíti életét közúti balesetben az EU-ban. Az ilyen balesetek 90%-át emberi hiba okozza.  Az Európai Parlament úgy csökkentené ezt a számot, hogy kötelezővé tenné a vezetést segítő rendszerek beépítését minden új járműbe. A képviselők november 14-én, kedden fogadták el az erre vonatkozó jelentésüket.

Magyarország is támogatja az uniós védelmi együttműködést

2017. november 30.

22 tagország (Ausztria, Belgium, Bulgária, a Cseh Köztársaság, Horvátország, Ciprus, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Hollandia, Lengyelország, Románia, Szlovénia, Szlovákia, Spanyolország és Svédország) lépést tettek az állandó strukturált védelmi együttműködés (PESCO) elindításának irányába.

Brexit - hová kerülnek a Nagy-Britanniában székelő uniós ügynökségek?

2017. november 24.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Bankhatóság (EBH) Amszterdamba és Párizsba kerül áthelyezésre. Jelenleg mindkét ügynökség Londonban működik. A két ügynökség áthelyezése közvetlen következménye – és első látványos eredménye – az Egyesült Királyság azon döntésének, hogy elhagyja az Európai Uniót, amint ezt 2017. március 29-én bejelentette az Európai Tanácsnak. 

2018-as uniós költségvetés: foglalkoztatás, beruházások, migrációs kihívás és biztonság

2017. november 20.

Az elfogadott 2018. évi uniós költségvetés megerősíti, hogy az Európai Unió (EU) azokra a területekre irányítja a forrásokat, ahol azokra szükség van. A  költségvetés legnagyobb részét a fiatalokat célzó munkahelyteremtésre, valamint a növekedés és a stratégiai beruházások fellendítésére fordítják majd. Az EU továbbra is támogatja majd a migráció hatékony kezelését mind az EU határain belül mind kívül.

2018-ban az Erasmus+ program várhatóan 2,7 milliárd euróval gazdálkodhat

2017. november 15.

Az Európai Bizottság közzétette az Erasmus+ programra vonatkozó, 2018-ra szóló pályázati felhívását. Az uniós program azt a célt szolgálja, hogy elősegítse és ösztönözze a mobilitást és az együttműködést az oktatás, a képzés, az ifjúságpolitika és a sport terén. Tekintettel arra, hogy az Erasmus+ éves költségvetése várhatóan 200 millió euróval bővülni fog, a program 2018-ban rekordszámú mobilitási és együttműködési lehetőséget kínál majd a részt vevő magánszemélyeknek és szervezeteknek Európa határain belül és kívül egyaránt.

EU–USA adatvédelmi pajzs: működik, de a végrehajtáson lehet javítani

2017. november 10.

A pajzs célja, hogy védelmet nyújtson bármely uniós polgár személyes adatainak, amelyeket kereskedelmi célokból az Egyesült Államokban működő vállalatokhoz továbbítottak. Az EB évente felülvizsgálja az adatvédelmi pajzsot abból a céljából, hogy az továbbra is biztosítja-e a személyes adatok megfelelő szintű védelmét. 

Így ünnepeljük a 30 éves Erasmus programot

2017. november 6.

A program számos lehetőséget kínál a felsőoktatási ösztöndíjaktól az önkéntességen és szakmai gyakorlaton át a nemzetközi projektekig az oktatás minden szektora számára. A Tempus Közalapítvány olyan programokat állított össze, amelyekkel minden résztvevőt  megszólíthatott.

30 milliárd eurós keret a "Horizont 2020" 2018-2020 közötti időszakára

2017. október 27.

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta, hogy a „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogramból rendelkezésre álló 30 milliárd euróból milyen ráfordításokat eszközöl a 2018–2020-as időszakban. A bejelentés szerint 2,7 milliárd eurót fordítanak az Európai Innovációs Tanács létrehozására.

A Bizottság új intézkedéseket szorgalmaz a terrorizmus elleni védelem érdekében

2017. október 20.

Célja, hogy hatékonyabb védelemben részesítse az uniós polgárokat a terrorizmussal szemben, és elősegítse, hogy Európa oltalmat biztosítson az itt élő emberek számára. A csomagban felvázolt intézkedések alapvetően három cselekvési területre koncentrálnak: a közterületek védelme, a terroristák cselekvőképességének megbénítása és az EU terrorizmusellenes külső tevékenységének fokozása.

Az Európai Polgár díj idei kitüntetettjei a Parlamentben

2017. október 13.

Negyvenkilenc magánszemély és szervezet, köztük Széll Tamás és Szilárd István vehette át az európai együttműködés előmozdításáért járó Európai Polgár díjat október 11-én Brüsszelben.

A nyelvekkel többre jutsz - Nyelvek Európai Napja Veszprémben

2017. október 5.

A Veszprém Megyei Europe Direct iroda a Nyelvek Európai Napjához kapcsolódóan első alkalommal hirdetett versenyt, amin közel 100 megyei 10-12. évfolyamos diák mérte össze angol vagy német nyelvtudását és nyelvérzékét. A Nyelvek Európai Napját 2001 óta ünnepeljük minden év szeptember 26-án.

Idén is "4 FOR EUROPE" uniós témájú országos verseny a középiskolai diákoknak

2017. szeptember 27.

A magyarországi Europe Direct Információs Hálózat, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája „4 FOR EUROPE” címmel európai uniós témájú versenyt szervez középiskolás diákoknak.

Tanulószerződéses gyakorlati képzések külföldön

2017. szeptember 20.

Az Európai Bizottság hét kísérleti projekthez nyújt előfinanszírozást, melyek keretében az érintett fiatalok hosszú távú tanulószerződéses gyakorlati képzésben részesülnek külföldön. A Bizottság ösztönözni szeretné a szakképzésben részt vevők – így többek között a tanulószerződéses gyakornokok – huzamosabb, és ezáltal elmélyültebb tapasztalatszerzésre lehetőséget nyújtó külföldi mobilitását.

rescEU: új európai rendszer a természeti katasztrófák kezelésére

2017. december 11.

Az Európai Bizottság nagy ívű terveket terjesztett elő annak érdekében, hogy Európa jobban tudja kezelni a természeti katasztrófákat. Az olyan természeti katasztrófák, mint például az árvizek, erdőtüzek, földrengések és járványok, az elmúlt években összetettebbé és gyakoribbá váltak az éghajlatváltozás miatt. Egyedül 2017-ben 200 ember vesztette életét Európában természeti katasztrófák következtében, és több mint egymillió hektárnyi erdő vált a tűz martalékává.

A magyar egészségügy helyzete uniós szemszögből

2017. december 6.

A Bizottság közzétette a 28 országspecifikus egészségügyi elemzést, amelyek mélyreható elemzést nyújtanak az uniós tagállamok egészségügyi rendszereiről. A lakosság egészségi állapotával és számos fontos kockázati tényezővel foglalkoznak, emellett pedig megvizsgálják az egészségügyi rendszer hatékonyságát, hozzáférhetőségét és rugalmasságát minden uniós országban.

A migrációs helyzet jelenlegi állása

2017. december 1.

A jogellenes határátlépések száma 2017-ben 63%-kal csökkent a főbb migrációs útvonalakon, az EU–Törökország nyilatkozat alapján történő áttelepítések során több mint 25 700 személy áttelepítésére került sor, az uniós áthelyezési programon belül pedig több mint 31 500 személyt helyeztek át másik tagállamba.

 

 

A szociális jogok erősítése az EU-ban

2017. november 27.

Az ún. szociális jogok pillére 20 kulcsfontosságú elvet és jogot határoz meg a munkaerőpiacok és jóléti rendszerek támogatására.  Az eszközt elsősorban az euróövezet számára hozták létre, de a részvétel iránt érdeklődő valamennyi uniós tagállam számára alkalmazható. Az elvek és jogok érvényesítése a tagállamok, az uniós intézmények, a szociális partnerek és egyéb szereplők közös felelőssége. Az EU vezetői a 2017 novemberében Göteborgban tartott szociális csúcstalálkozón kihirdették a szociális jogok európai pillérét.

Előrelépés a digitális egységes piac megvalósítása terén

2017. november 22.

Az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság politikai megállapodást hozott tető alá azzal a céllal, hogy megszüntessék az indokolatlan területi alapú tartalomkorlátozást azon fogyasztók számára, akik az EU-n belül termékeket vagy szolgáltatásokat kívánnak vásárolni a világhálón. Az új szabályok fel fogják lendíteni az elektronikus kereskedelmet.

2025-re létrejöhet az európai oktatási térség

2017. november 17.

Az oktatási és a kulturális politikát elsődleges a tagállamok önállóan alakítják nemzeti, regionális és helyi szinten. Az EU azonban hosszú évek óta fontos kiegészítő szerepet játszik, ami különösen igaz a határokon átnyúló tevékenységek esetében (pl. Erasmus program). Az európai oktatási térség létrehozásával a cél az európai identitás megerősítése, a munkahelyteremtés és gazdasági növekedés támogatása.

EU-s büdzsé: „Több pénzt kéne a külügyekre fordítanunk a biztonságunk érdekében”

2017. november 13.

Ahhoz, hogy Európa biztonságos hely maradjon, a jövőben több pénzt kell fordítanunk a külügyekkel kapcsolatos kiadásokra - mondja Siegfried Mureșan jelentéstevő. Az EP-képviselők az október 25-i plenáris ülésen szavaztak a az EU 2018. évi költségvetéséhez fűzött véleményükről. Ebben pénzt különítenének el többek között a növekedésre, a foglalkoztatásra és a biztonságra.

Felgyorsult a bérnövekedés és könnyebb visszatérni a munkaerőpiacra az EU-ban

2017. november 8.

A Bizottság közzétette „A munkaerőpiac és a bérek alakulása Európában” című éves jelentését. A tagállamokban összesen több mint 235 millióan vannak állásban, vagyis többen, mint a válságot megelőző időszakban, és a munkanélküliségi ráta, mely jelenleg 7,6%, megközelítette a recesszió előtti szintet. A jelentés rámutat arra is, hogy a munkanélküliek most már könnyebben el tudnak újra helyezkedni, mint a válság évei alatt. 

A kiküldött munkavállalókra vonatkozó irányelv dióhéjban

2017. november 2.

Folyamatosan nő a kiküldött munkavállalók aránya az Európai Unióban. A növekedés 2010 és 2014 között 44 százalékos volt, ez közel 2 millió munkavállalót jelent. Ez hozzávetőlegesen az egységes piac munkavállalóinak 1 százalékát teszi ki. Kiküldött munkavállalásról akkor beszélünk, amikor a közös piacon belül egy szolgáltatást államhatárokon át nyújtanak és vesznek igénybe átmeneti jelleggel.

A Bizottság 2018. évi munkaprogramja: egységesebb, erősebb és demokratikusabb Európa

2017. október 25.

Az Unió helyzetéről szóló 2017. évi beszédben Juncker elnök által bejelentetteknek megfelelően az Európai Bizottság ismertette arra vonatkozó elképzeléseit, hogy miként kívánja mandátuma végéig kiteljesíteni a Juncker elnök tíz szakpolitikai prioritása területén megkezdett munkát, továbbá bemutatott egy sor előretekintő kezdeményezést Európa jövőjére vonatkozóan.

Az európaiak nagy többsége szerint az országa jól járt az uniós tagsággal

2017. október 18.

Az európaiak kétharmada, a magyarok 72%-a véli úgy, hogy az országa előnyére vált az uniós tagság egy EU-szerte végzett felmérés szerint. A 2017-es Parlaméter közvélemény-kutatás a 28 tagállam 27.881 állampolgárának bevonásával készült.

Kohéziós támogatások 2020 után?

2017. október 9.

A Bizottság közzétette a hetedik kohéziós jelentést, amely megvizsgálja az EU régióinak állapotát, levonja a válság éveinek tanulságait a kohéziós kiadások tekintetében és felvázolja a kohéziós politika 2020 utáni képét. Az európai gazdaság kezdi visszanyerni az erejét, egyenlőtlenségek azonban továbbra is tapasztalhatók a tagállamok között és azokon belül is.

Itt vannak az Erasmus+ 2017-es eredményei

2017. szeptember 29.

A tavalyi évhez képest közel 40 százalékkal több tanár, oktató és oktatási szakértő nyert támogatást idén az Erasmus+ programban. Ez azért nagyon fontos, mert ők azok a résztvevők, akik a korszerű nemzetközi tapasztalataiknak köszönhetően sokat tehetnek a hazai oktatás és képzés versenyképességének növeléséért, fejlesztéséért, megújításáért.

Hatályba lépett az EU és Kanada közötti kereskedelmi megállapodás

2017. szeptember 22.

A CETA szeptember 21-től kezdődő ideiglenes alkalmazását megelőzően az uniós tagállamok jóváhagyják azt a Tanácsban és az Európai Parlamentben. Azonban csak az összes uniós tagállam általi megerősítés után fog teljes mértékben hatályba lépni.