Országos rendezvénynaptár

<< 2014 Augusztus >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
11121314151617
18192021
22
2324
25262728293031

Gazdasági kamarák az Európai Unióban

2014. augusztus 22.

Az Eurochambres (Európai Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége) 2010-ben készítette el az Európai Kamarai Rendszert bemutató brosúrát, amit idén a kamarai hálózattal szoros együttműködésben frissített. A gazdasági válság óta a kereskedelmi és iparkamarák is jelentős változáson mentekkeresztül, a finanszírozási korlátoknak megfelelően több országban változott struktúrájuk és tevékenységi körük.

KKV-k a 2014 – 2020 közötti uniós kohéziós politika középpontjában

2014. augusztus 21.

Egy friss Európai Bizottsági jelentés a 2014–2020 közötti időszakra előretekintve felvázolja, hogy a beruházások hogyan összpontosítanak majd az olyan kulcsterületekre, mint az energiahatékonyság, a foglalkoztatás, a társadalmi befogadás és a KKV-k, annak érdekében, hogy a beruházások minél nagyobb része a polgárok javát szolgálja.

A nem mezőgazdasági termékekre vonatkozó földrajzi jelzések oltalma

2014. augusztus 19.

A földrajzi jelzés az árukat egy adott országból, régióból vagy helységből származónak tünteti fel, amikor egy termék különleges minősége, vagy tulajdonsága földrajzi eredetéhez kapcsolódik (pl. bordeaux-i bor). A földrajzi jelzések egyetemleges uniós szintű oltalma jelenleg a borokra, szeszes italokra, mezőgazdasági termékekre és élelmiszerekre biztosított.

„ Gyorsított Innováció” és innovációs díjak

2014. augusztus 18.

Az Európai Bizottság bemutatta a „Gyorsított Innováció” („Fast Track to Innovation”, FTI) elnevezésű kísérleti intézkedését és öt új innovációs díjat.

Az uniós kkv-támogató eszköz első pályázati körében 155 kisvállalkozás jut támogatáshoz

2014. augusztus 12.

A Horizont 2020 keretprogrammal létrejött támogatási eszköz innovatív kisvállalkozásokat segít abban, hogy ötleteiket piacképes termékekre váltsák.

A Bizottság racionalizálja, egyszerűsíti az uniós jogszabályokat, és csökkenti a szabályozási költségeket

2014. augusztus 8.

A Bizottság felméri, milyen előrelépés történt a bürokrácia csökkentése terén, és új terveket terjeszt elő az uniós szabályok egyszerűsítése céljából.

Csobbantunk Balatonfüreden

2014. augusztus 7.

Az Európai Biztottság tájékoztató irodái, a Europe Direct irodák már 5. éve várják a legnépszerűbb hazai strandokon az EU iránt érdeklődőket.

COSME: Megállapodás a KKV-k finanszírozási lehetőségeinek ösztönzésére

2014. augusztus 21.

Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Alap (EBA) által aláírt megállapodás alapján az európai kis- és középvállalkozások hamarosan mintegy 25 milliárd euró összegű további finanszírozáshoz juthatnak hozzá.

Egy kivétellel minden EP-szakbizottságban lesznek magyarok

2014. augusztus 19.

Az EP külügyi bizottsága lett a legnépszerűbb az újjáválasztott parlamentben a magyar képviselők körében: három különböző frakcióból öten is tagjai lesznek a testületnek. A Fidesz-KDNP a halászati kivételével valamennyi szakbizottság munkájában részt fog venni, az alkotmányügyinél pedig ők adják a néppárti koordinátort is Schöpflin György személyében.

A transzatlanti partnerség 6. tárgyalása az EU és az USA között

2014. augusztus 18.

Az EU és az Egyesült Államok tárgyalóküldöttségei hatodik alkalommal ültek össze Brüsszelben, hogy megvitassák a transzatlanti partnerség tárgykörébe tartozó valamennyi témát.

Újrahasznosítással a gazdaság hulladékmentesítéséért

2014. augusztus 13.

A fenntartható növekedés jegyében és abban a reményben, hogy egy nap Európa gazdaságában semmi nem megy majd veszendőbe, az EU a korábban célul kitűzött újrahasznosítási arány emelésére tett javaslatot.

Még egy lépéssel közelebb a bankunióhoz

2014. augusztus 11.

2014. július közepén elfogadták a tagállamok az egységes bankszanálási mechanizmus létrehozásáról szóló tanácsi rendeletet.

Adatroaming díj nélküli telefonálás az EU-ban?

2014. augusztus 7.

Az európai utazók számára jó hír, hogy az EU nemrégiben több mint 50%-kal csökkentette az adatroaming díját, 2016-ra pedig valamennyi barangolási díj megszüntetését tervezi. Ezen a nyáron 55%-kal, azaz megabyte-onként 45 eurócentről 20 eurócentre csökkent az adatletöltésért maximálisan kiszabható roamingdíj összege. 

Határon átnyúló adósságbehajtási lehetőség kereskedelmi ügyekben

2014. augusztus 1.

Az európai fizetési meghagyásos eljárás lehetővé teszi a hitelezők számára, hogy egységes eljárás alapján és egységesített formanyomtatványok használatával hajtsák be nem vitatott kereskedelmi ügyekkel kapcsolatos követeléseiket a határon átnyúló szolgáltatásnyújtás esetén.