Üdvözöljük a

Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Europe Direct hírlevél feliratkozás

Kérjük, iratkozzon fel online hírlevelünkre, hogy rendszeresen értesüljön Európa legfrissebb híreiről, eseményeiről, valamint a Europe Direct Tájékoztató Központ szolgáltatásairól és programjairól.

Veszélyben a beporzó rovarok - mit tesz az EU?

2018. június 22.

A beporzó rovarok körében 10-ből egy faj a kihalás szélére került, a méh- és lepkefajoknak pedig mintegy harmada esetében a populáció csökkenése figyelhető meg. Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő, hogy megállítsa és visszaszorítsa a vadon élő beporzó rovarok előfordulásának és sokféleségének hanyatlását. 

Az EU-digitalizációjának támogatása 2020 után: Digitális Európa program

2018. június 20.

A Digitális Európa program keretében 9,2 milliárd eurót fordítana az EU a következő hosszú távú, 2021–2027 közötti időszakra vonatkozó uniós költségvetésben a mind sürgetőbb digitális kihívások kezelésére.

EU–USA kereskedelem: Az Európai Bizottság ellensúlyozó vámokat hagyott jóvá az amerikai termékekre

2018. június 18.

Az acél- és alumíniumtermékekre kivetett egyesült államokbeli vámokra adott válasz részeként a biztosi testület jóváhagyta azt a határozatot, amellyel az EU kiegészítő vámokat vet ki az amerikai termékeknek a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) benyújtott teljes listájára.

Megjelentek a 2018. évi országspecifikus ajánlások

2018. június 13.

Az Európai Bizottság által közzétett ajánlások gazdaságpolitikai útmutatással szolgálnak a tagállamoknak a következő 12–18 hónapra vonatkozóan, és az elmúlt években elért eredményekre épülnek.

Duplázódhat az Erasmus program kerete 2021-2027 között

2018. június 11.

A 2021–2027-es időszakra szóló következő, hosszú távú uniós költségvetés tekintetében az Európai Bizottság az Erasmus program finanszírozásának kétszeresére, azaz 30 milliárd euróra történő emelésére tett javaslatot.

Új uniós szabályok a tengeri hulladék csökkentéséért

2018. június 5.

Egyre több műanyag hulladék szennyezi a világ óceánjait és tengereit. A Bizottság ezért új szabályokat javasol az Európa tengereiben és tengerpartjain 10 leggyakrabban előforduló egyszer használatos műanyag termékre vonatkozóan.

12 kérdés Európa jövőjéről - a Bizottság online civil konzultációt indít

2018. május 30.

2018. május 9-én, az Európa-napon minden európait megszólítva online polgári konzultációt indított az Európai Bizottság, hogy megkérdezze a polgárokat, milyen irányt vegyen az EU a jövőben.

Mennyire digitális országban élünk?

2018. május 28.

Az Európai Bizottság közzétette a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutató (DESI) 2018-as értékeit. A 28 uniós tagállam között Magyarország a 23. helyen áll. A vizsgált 5 mutatóból 4 esetében Magyarország elmarad az uniós átlagtól.

Rekordmagasságú az EU támogatottsága - magyar adatok

2018. május 25.

58%-ra nőtt azon magyar állampolgárok aránya, akik elégedettek az Unión belüli demokrácia működésével (az EU-átlag 46%), és több mint 60 %-uk szerint jó dolog Magyarország EU-tagsága. A 2018. áprilisi Eurobarométer-felmérés azt vizsgálta, hogyan viszonyulnak a polgárok az EU-tagsághoz és annak előnyeihez, mennyire érzik úgy, hogy számít a szavuk, és mit gondolnak a jövőre esedékes európai választásokról.

Fotópályázat - „A városom szociális szemmel”

2018. május 18.

A Régiók Európai Bizottsága PES-csoportja „A városom szociális szemmel” című európai fotópályázaton amatőr és profi fotósok képeit várja a városukban, településükön látott szociális projektekről és/vagy szociális kapcsolatokról. 

Az európai kamarák nyilatkozata a vállalkozói jogokról

2018. május 16.

Az Eurochambres, az Európai Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége 2018. április végén bemutatta az
uniós intézmények képviselőinek a Vállalkozói Jogok Nyilatkozatát. A szövetség alapításának 60. évfordulója alkalmából, konzultációkra építve megfogalmaztak egy nyilatkozatot, amely 12 feltételt határoz meg annak érdekében, hogy az uniós vállalkozók és vállalkozások sikeresek legyenek, tovább erősödjenek, és helyt tudjanak állni a világpiaci versenyben.

Uniós okosodás Pápán

2018. május 9.

A pápai Szent István Római Katolikus Általános Iskolába már harmadik alkalommal kapott meghívást az Europe Direct iroda EU-tanóra tartására. Május elején az 5. és 8. évfolyamos diákok ismerkedtek az EU-val.

2021–2027-es uniós költségvetés: gyakorlatias, modern, hosszú távú

2018. május 6.

A május 2-i bizottsági javaslat összehangolja az Unió költségvetését a politikai prioritásokkal a Jean-Claude Juncker bizottsági elnök 2016. szeptember 14-i, az Unió helyzetét értékelő beszédében felvázolt, és az EU27-ek vezetői által a 2016. szeptember 16-án Pozsonyban és a 2017. március 25-i Római Nyilatkozatban elfogadott előremutató menetrendben foglaltak szerint. 

Nyugat-Balkán: jön az EU bővítésének következő hulláma?

2018. május 2.

Az Európai Unió hosszú távú tervei között mindig is szerepelt a nyugat-balkáni országok csatlakozása. Az elmúlt időszakban sokat léptek előre az országok efelé, a bolgár uniós elnökségnek köszönhetően pedig még tovább haladhat a folyamat, mivel Bulgária a következő hat hónap egyik prioritásaként határozta meg a csatlakozást.

2019-es európai választásokon már csak 705 fő EP-képviselőt választunk

2018. június 22.

Az EP-képviselők hivatalosan is jóváhagyták az Európai Tanács által is egyöntetűen elfogadott, a Parlament képviselőjelölti összetételére vonatkozó korábbi javaslatát.

Uniós költségvetés: 1,26 milliárd eurós keretösszeg az Európai Szolidaritási Testület kezdeményezésre

2018. június 20.

Bizottság új programot javasol az Európai Szolidaritási Testület új hosszú távú uniós költségvetés (2021–2027) alatti működésére. A javaslat értelmében a testület az említett időszakban 1,26 milliárd euróval gazdálkodhat. A cél a felkínált lehetőségek körének kibővítése.

Vámkonfliktusok az EU és az USA között - uniós intézkedések

2018. június 19.

Az Egyesült Államok bejelentette, hogy 2018. június 1-jétől 25%-os vámot vet ki az acél, illetve 10%-os vámot az alumínium EU-ból származó behozatalára. Az EU válaszlépésként június 1-én jogi eljárást indított az Egyesült Államok ellen a Kereskedelmi Világszervezetben. 

Hogyan állunk az Euro bevezetésével?

2018. június 15.

Az Európai Bizottság közzétette a konvergeciajelentést, ami alapján dönt az Európai Unió Tanácsa, hogy egy adott tagállam teljesíti-e az euróövezethez való csatlakozás feltételeit. Az érintett tagállamok: Bulgária, Cseh Köztársaság, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Svédország.

Indul a DiscoverEU program

2018. június 12.

Az EU következő, garantáltan nagy népszerűségnek örvendő kezdeményezése lesz a DiscoverEU program. A célcsoportot a 18 éves európai fiatalok alkotják, akik közül idén 15000-en kapnak lehetőséget arra, hogy egy különleges utazási igazolvánnyal bejárják Európát. 

Uniós költségvetés 2021-2027: InvestEU program

2018. június 7.

A Bizottság a következő, 2021–2027-re vonatkozó hosszú távú uniós költségvetésben javasolja az InvestEU program létrehozását, amely egy fedél alá hozza az uniós költségvetésből hitelek és garanciák formájában nyújtott finanszírozási formákat.

Európai migrációs stratégia: a helyzet továbbra is instabil

2018. június 1.

A Bizottság jelentést tett az európai migrációs stratégia és a Bizottság 2017. decemberi politikai ütemterve alapján elért előrehaladásról, és meghatározta a jövőbeli főbb intézkedéseket. A közös uniós erőfeszítések továbbra is eredményesek, ám a helyzet a folyamatos migrációs nyomás miatt még mindig instabil, amint ezt a kelet- és nyugat-mediterrán útvonalon érkezők számának növekedése is jelzi.

Integráció és biztonság: fókusztémák az EU–Nyugat-Balkán csúcstalálkozón

2018. május 30.

Az Európai Unió és a nyugat-balkáni partnerországok vezetői a szófiai csúcstalálkozójukon megerősítették a térség európai integrációs perspektíváját, továbbá számos konkrét intézkedést határoztak meg az összeköttetések, a biztonság és a jogállamiság területén folytatott együttműködés megerősítése érdekében.

Nyugdíjak az EU-ban

2018. május 25.

Jelenleg 1,9 millióval kevesebb idősebb európai van kitéve a szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés kockázatának, mint tíz évvel ezelőtt, ugyanakkor csak az utóbbi 3 évben 4,1 millióval növekedett az aktív munkaviszonyban álló idősebb korú munkavállalók száma.

#EUandME - fiatalokat célzó kampányt indított az EU

2018. május 21.

EU&ME, azaz az EU és Én elnevezésű kampány célcsoportja a 17 és 35 év közötti fiatalok, akik az európai lakosság negyedét, mintegy 125-130 millió főt jelentenek. A Magyarországon május 13-án, az Európa-napi fesztiválon elindított kampány keretében neves európai filmrendezők rövidfilmjei és magyar fiatalokról szóló videók mutatják be azt, hogyan segíti, illetve támogatja életüket és boldogulásukat az Unió. 

Kérdések és válaszok a hosszú távú uniós költségvetésről

2018. május 16.

A hosszú távú uniós költségvetés stabil feltételeket biztosít az EU éves költségvetéseinek végrehajtásához. Több évre előre pénzügyi formába önti az Unió politikai prioritásait, és éves maximális összegeket állapít meg az EU kiadásainak teljes egészére, illetve a legfontosabb kiadási kategóriákra/prioritásokra vonatkozóan. Jelenleg zajlanak a tárgyalások a 2021-2027-es költségvetésről.

DiscoverEU: idén nyáron 15 000 fiatal utazhatja be Európát

2018. május 10.

Az új uniós kezdeményezésnek köszönhetően a DiscoverEU lehetőséget kínál az EU 18 éves állampolgárai számára, hogy beutazzák a kontinens országait.

Továbbra is az EU nyújtja a legtöbb segélyt a világon

2018. május 7.

Továbbra is az Európai Unió és tagországai a világ legnagyobb segélyezői – közölte az Európai Bizottság a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adataira hivatkozva. A legfrissebb számok tanúsága szerint az EU és a huszonnyolcak együttesen az összes úgynevezett hivatalos fejlesztési támogatás (ODA) több mint felét, körülbelül 57 százalékát folyósították. 

Mesterséges intelligencia: hogyan szolgálhatja az uniós polgárokat és gazdaságot?

2018. május 4.

Az Európai Bizottság (EB) több intézkedést terjesztett elő abból a célból, hogy a mesterséges intelligenciát az európai polgárok szolgálatába állítsa és javítsa az európai versenyképességet ezen a területen. Az EB három pilléren alapuló megközelítést javasol az állami és magánberuházások növelése, a társadalmi-gazdasági változásokra való felkészülés, valamint egy megfelelő etikai és jogi keret kialakítása érdekében. A kezdeményezés kidolgozására azt követően került sor, hogy az európai vezetők jelezték, szükségesnek éreznek egy mesterséges intelligenciával kapcsolatos európai megközelítést.

Emelkedő ösztöndíjak és kiegészítő támogatások a felsőoktatási mobilitásokban résztvevőknek

2018. április 30.

A 2018/19-es tanévben az Erasmus+ felsőoktatási mobilitásban résztvevő hallgatók ismét pályázhatnak Erasmus+ szociális kiegészítő támogatásra. A szociális kiegészítő támogatás összege tanulmányi célú mobilitás esetén havi 200 euró, szakmai gyakorlati mobilitás esetén havi 100 euró az elnyert Erasmus+ alapösztöndíjon felül.