Országos rendezvénynaptár

<< 2015 Június >>
KeSzeCsüSzoVa
124567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Határidőre megkezdheti működését a beruházási alap

2015. június 2.

A május végi határidőre sikerült elvi megállapodásra jutnia a Tanácsnak az Európai Parlamenttel a 315 milliárd eurós beruházási csomag katalizátorának számító európai stratégiai beruházási alap (EFSI) fő paramétereiről és finanszírozásáról. Ezzel megnyílt az út a beruházási program végrehajtásának idén nyári megkezdése előtt.

Magyarországra 1134 menekült jutna

2015. május 31.

Két héttel az uniós migrációs terv ismertetése után bemutatta konkrét javaslatait az Európai Bizottság. Ez alapján a tagállamok között 40 ezer Olaszországba vagy Görögországba érkező menekültet osztanának el a következő két évben.

Utazás Európában - hasznos információk, tanácsok

2015. május 29.

Nemsokára kezdődnek a nyári szabadságok, sokan már a nyári vakációt tervezik, vagy már a konkrét foglalást is megtették. De tudja-e, hogy kedvence utaztatásához állatútlevére van szükség? Hogy hol milyen sebességkorlátozások vannak az EU-ban? Milyen jogok illetik meg, ha késik a járata? Mire érdemes figyelni külföldi autóbérlésnél?

Vita a magyar helyzetről, alapjogokról és az uniós értékekről

2015. május 28.

Orbán Viktor miniszterelnöknek a halálbüntetés újra-bevezetésével kapcsolatos megjegyzései, és a magyar kormány által a migránsokkal kapcsolatban elindított nemzeti konzultáció kapcsán a magyar helyzetről vitázott május 19-én a Parlament Frans Timmermans bizottsági alelnök, a lett tanácsi elnökség és a magyar miniszterelnök részvételével.

Innovációs eredménytábla - csökkenőben az innovatív cégek száma

2015. május 20.

Megjelent az Innovatív Unió 2014-es évre vonatkozó eredménytáblája. Az Európai Unióban az innováció szintje stabil maradt. A válság ugyanakkor nyomot hagyott a magánszektor innovatív tevékenységén: az innovatív cégek száma csökkenőben van, csakúgy, mint a kockázatitőke-befektetések, a kis- és középvállalkozások innovációi, a szabadalmi bejelentések, a csúcstechnológiás termékek kivitele és az innovatív termékek forgalma.

Országspecifikus ajánlások 2015: további erőfeszítésekre van szükség

2015. május 18.

Az Európai Bizottság május 13-án 2015-re és 2016-ra vonatkozó országspecifikus gazdaságpolitikai ajánlásokat fogadott el, amelyekben tagállami intézkedéseket sürget a foglalkoztatás bővítése és a növekedés ösztönzése érdekében.

Uniós fejlesztés - megújult a Tagore sétány (Balatonfüred)

2015. május 18.

Balatonfüred leglátogatottabb része a Tagore sétány, amelynek felújítása tavaly ősszel kezdődött meg. Új ösvények, pihenőrészek, két új látványstég is várja májustól a sétálókat. Teljesen új burkolatot kapott a járdaszakasz és az eredeti tervekkel ellentétben, mégis megújult a kerékpárút.

Innovációval az európai növekedésért

2015. május 14.

Az Európai Bizottság Innovatív Unió kutatási és innovációs eredménytáblája Unió-szerte értékeli és rangsorolja az innovációs teljesítményt. Az eredménytáblája azt mutatja, hogy az Európai Unióban az innováció szintje stabil maradt. A válság ugyanakkor nyomot hagyott a magánszektor innovatív tevékenységén.

Külföldre készül? Ne felejtse otthon európai egészségbiztosítási kártyáját!

2015. május 14.

Ha Ön hazájából egy másik EU-országba készül, érdemes kiváltania az egészségbiztosítási kártyát, mert szükség esetén azzal könnyebb lesz ott orvoshoz vagy kórházba mennie, időt és pénzt takaríthat meg vele.

EYD - folytatódik az EP fotópályázata

2015. május 13.

A fejlesztés és nemzetközi segélyezés európai éve (EYD) alkalmából 2015-ben ismét fotópályázatot hirdet az Európai Parlament. Szeptemberig minden hónapban egy-egy, a fejlesztéspolitikához kapcsolódó téma kapcsán várjuk a fotókat. A legjobb pályaművek beküldői Strasbourgban, az EP plenáris ülésén készíthetnek majd képsorozatot.

Továbbra is magas minőségűek az európai fürdővizek

2015. június 1.

Az Európai Unióban figyelemmel kísért fürdővizek 95%-a megfelelt a minimális minőségi követelményeknek 2014-ben. A vizsgált partszakaszok 83%-án kiváló minősítésű a fürdővíz, ami a 2013-as adatokhoz képest 1 százalékpontos javulás.

Strasbourgban történt: Magyarország, bevándorlás - plenáris ülés május

2015. május 30.

Ismét magyar vitanapot rendezett az EP május 18. és 21. között. Ezenkívül a képviselők szabályokat fogadtak el annak kivédése érdekében, hogy a válságzónákból származó ásványok eladásából befolyó pénzek ne fegyveres csoportokhoz kerüljenek, szó volt a bevándorlás szabályozásáról, és a pénzmosás elleni szabályok szigorításáról.

Uniós fejlesztés - Megújult kulturális központ: Veszprémi Agóra

2015. május 29.

Teljesen megújult intézmény ad helyet Veszprém közművelődési központjának. Az egykori HEMO épületét 685 millió forintból újították fel. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata többfunkciós, multifunkcionális művelődési központ kialakítására nyert támogatást az Agóra Veszprém című projekt keretében, aminek eredményeként megújították a város közművelődési központját a Táborállás parkban.

"Mobilitás az Eu-ban" - új, tájékoztató, irányító oldal

2015. május 28.

Az EURES Magyarország kezdeményezésére létrejött „Mobilitás az EU-ban” oldal segítségével szeretnének célzott információt nyújtani az uniós mobilitási lehetőségekről. Az egyszerű navigáció segítségével mindenki könnyedén eljuthat ahhoz a szervezethez, amely az őt érdeklő mobilitási szolgáltatásért, programért felelős vagy hiteles, átfogó tájékoztatást tud nyújtani.

Eredményesebb migrációkezelés: az európai migrációs stratégia

2015. május 19.

Az Európai Bizottság múlt héten ismertette az európai migrációs stratégiát, amely körvonalazza a földközi-tengeri térségben uralkodó válsághelyzetre reagáló azonnali intézkedéseket, és ismerteti azokat a lépéseket is, amelyeket a következő években a migrációkezelés javítására a migráció valamennyi vonatkozásában tenni kell.

A Bizottság vizsgálatot indított az e-kereskedelmi ágazatban

2015. május 18.

Az Európai Bizottság május 6-án antitröszt vonatkozású versenyjogi vizsgálatot indított az uniós e-kereskedelmi ágazatban. A vizsgálat lehetővé tette a Bizottság számára, hogy feltárja azokat a lehetséges versenyjogi aggályokat, melyek az európai e-kereskedelmi piacokat befolyásolják.

16 kezdeményezés az európai digitális egységes piac létrehozására

2015. május 15.

Az internet és a digitális technológiák átalakítják világunkat az üzleti és a magánélet minden területén. Európának aktív szerepet kell játszania a digitális forradalomban. Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta a digitális egységes piac létrehozását célzó terveinek részleteit, amely egyike kiemelt prioritásainak. A stratégia 3 pillérre építve 16 intézkedést határoz meg, amelyeket a Bizottság 2016. végéig valósít meg.

2015. tavaszi gazdasági előrejelzés: a széljárás kedvez a fellendülésnek

2015. május 14.

Az Európai Unió gazdasági növekedése kedvező hátszelet kap. Az Európai Bizottság 2015. tavaszi gazdasági előrejelzése szerint bizonyos rövid távú tényezők lökést adnak az uniós gazdaság amúgy mérsékelt ciklikus fellendülésének.

Szervezett utazások: új szabályok a vásárlók védelméért

2015. május 13.

Az internetnek köszönhetően ma már könnyedén megszervezzük utazásainkat online és sokszor nem vesszük igénybe az utazási irodák által kínált csomagokat. A Parlament és a Tanács május 5-én fogadta el a szervezett utazásokra vonatkozó jogszabály módosító szövegét, amely a jövőben ugyanolyan védelmet biztosít az online vásárlóknak, mint az utazási irodán keresztül foglalóknak.