Üdvözöljük a

Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Uniós támogatás veszprémi óvodák és bölcsödék ujjáépítésére és kapacitásbővítésére

2017. január 20.

Három veszprémi óvoda és bölcsöde ujjáépítésére és kapacitásbővítésére kerül sor 2018. augusztus 31-ig az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával az Új Széchenyi Terv Terület- és településfejlesztési Operatív Programjának keretében.

Útmutató az engedélyezett gazdálkodó (AEO) státuszról

2017. január 18.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétette legfrissebb, 3018/2016. útmutatóját az engedélyezett gazdálkodó (AEO) státuszról. Az uniós vámjogszabályok 2016. május 1-jén bekövetkezett változása az AEO státust is érintette. Az útmutató az új jogszabályi környezet szerint mutatja be a státust, annak főbb jellemzői mentén.

2007 és 2014 között az Európai Szociális Alap közel 10 millió európainak segített állást találni

2017. január 16.

Az Európai Bizottság értékelő jelentést tett közzé azokról a beruházásokról, amelyek a 2007–2013-as időszakban az Európai Szociális Alap (ESZA) forrásaiból valósultak meg. Az átfogó értékelést országspecifikus ajánlások kísérik az egyes tagállamokra vonatkozóan.

A Bizottság a Törökországgal fennálló vámunió korszerűsítését javasolja

2017. január 11.

Az Európai Bizottság felhatalmazást kért a Tanácstól arra, hogy tárgyalásokat indítson Törökországgal a 20 éve fennálló EU– Törökország vámunió korszerűsítése érdekében.

Európa Kulturális Fővárosai 2017-ben: Aarhus és Páfosz

2017. január 6.

Január 1-jétől Aarhus és Páfosz viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet. A kulturális program hivatalosan január 21-én veszi kezdetét Aarhusban, míg Páfosz 2017 nyitóünnepségét január 28-án tartják.

Új hatóság illetékes felnőttképzési ügyekben

2017. január 4.

2017. január 1-jével a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivataltól a Pest Megyei Kormányhivatalhoz kerül át több felnőttképzéssel kapcsolatos hatósági feladat- és hatáskör.

Megalakult az Európai Szolidaritási Testület

2016. december 29.

Az Európai Szolidaritási Testületet azzal a céllal hozta létre az Európai Unió, hogy a 18–30 éves fiatalok saját hazájukban vagy más országokban a közösség érdekeit szolgáló önkéntes vagy szakmai projektmunkákban vegyenek részt. A testület lehetőséget biztosít arra, hogy a fiatalok egy-egy projekt keretében önkénteskedjenek, gyakornokoskodjanak, képzésben vagy rendes állásban 2–12 hónapot töltsenek külföldön. A projektekben való részvétel alsó korhatára 18 év. A cél, hogy 2020 végéig 100 000 fiatal csatlakozzon az Európai Szolidaritási Testülethez.

Tiszta levegőt - szigorúbb határértékek az öt legfontosabb légszennyező anyagra Európában

2016. december 23.

Az Európai Parlament és a Tanács jóváhagyta a nemzeti kibocsátási határértékekről szóló új irányelvet. Ennek a jogszabálynak egy, az Európai Bizottság által előterjesztett jogalkotási javaslat képezi az alapját, amely szigorúbb határértékeket vezet be az öt legfontosabb légszennyező anyagra Európában. Az irányelv 2016. december 31-én lép hatályba.

Befektetés a fiatalokba - létrejött az Európai Szolidaritási Testület

2016. december 21.

Az Európai Bizottság létrehozta az Európai Szolidaritási Testületet, a pozsonyi ütemtervben meghatározott cselekvési prioritások első eredményeként. Mától a 18 és 30 év közötti fiatalok új lehetőségekre jelentkezhetnek, hogy Európa-szerte jelentős társadalmi hozzájárulást tehessenek, felbecsülhetetlen tapasztalatokhoz juthassanak, és karrierjük kezdetén értékes készségeket sajátíthassanak el.

Az Európai Beruházási Terv működik, folytatása következik

2016. december 16.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Unió helyzetéről szóló, szeptember 14-én elmondott beszédében a beruházások további fellendítése érdekében javasolta az ESBA megerősítését.

Karácsony Európa minden szegletében - megyei iskolák a nemzetközi programban

2016. december 13.

11 éve kerül megrendezésre a Nagy-Britanniából indult "European Christmas Tree Decoration Exchange" nevezetű program, melyben 2016-ban már több, mint 300 európai iskola vett részt, köztük hat Veszprém megyei oktatási intézmény is.

Tiszta energia minden európainak

2016. december 9.

Az Európai Bizottság ismertette azt az intézkedéscsomagját, amelynek célja a tiszta energiákra való átállás következtében megváltozott globális energiapiacon is biztosítani az Európai Unió versenyképességét.

KARÁCSONYI VÁSÁRLÁS Európában… óvatosan, okosan!

2016. december 5.

Karácsony közeledtével elkezdődnek az ünnepi ajándékbeszerzések, azonban jó tudni néhány dolgot, legyen szó hazai vagy külföldi vásárlásról. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a hasznos és fontos információkat, melyek sok – ünnepek előtti, alatti és utáni – kellemetlenségtől óvhatják meg a vásárlókat.

Fenntartható fejlődés: az Európai Bizottság stratégiai megközelítése Európában és világszerte

2016. december 1.

Az első, „Európa fenntartható jövője: a következő lépések” című közlemény kifejti, hogy miként járul hozzá a Bizottság 10 politikai prioritása az ENSZ 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlesztési menetrendjének végrehajtásához, és hogyan szeretné az Unió a fenntartható fejlesztési célokat a jövőben megvalósítani.

Oktatás és képzés Európában: befogadóbb és célirányosabb oktatási rendszerek szükségesek

2016. november 28.

Az Oktatási és Képzési Figyelő 2016. évi kiadásában az Európai Bizottság az EU és a tagállamok oktatási rendszereinek jelenlegi helyzetét elemzi. Az eredmények alapján a tagállamok előtt kettős feladat áll: egyszerre kell biztosítaniuk a megfelelő pénzügyi beruházások megvalósulását, illetve azt, hogy kiváló minőségű oktatási lehetőségek álljanak a fiatalok rendelkezésére, függetlenül attól, hogy milyen háttérrel rendelkeznek – a menekülteket és a migránsokat is ideértve.

Keresik az Erasmus30 arcát

2017. január 19.

Idén 30 éves az Erasmus: 2017-ben Európa-szerte, így Magyarországon is egész éven át tartó kampánnyal és rendezvénysorozattal ünnepeljük az Erasmus+ programot. Az Erasmus 1987-ben indult felsőoktatási csereprogramként, hogy a hallgatók belekóstolhassanak, milyen egy másik országban élni és tanulni. Mára egy komplex program viseli a nevét: a 2014 óta futó Erasmus+ számos lehetőséget kínál az önkéntességtől a szakmai gyakorlaton át a nemzetközi projektekig.

Antonio Tajanit választottak az EP elnökének

2017. január 18.

Antonio Tajani (EPP, Olaszország) nyerte 351 szavazattal az elnökválasztás negyedik, utolsó fordulóját a 282 voksot szerzett Gianni Pittella (S&D, OIaszország) előtt. 

2016. őszi Standard Eurobarométer felmérés: bevándorlás és terrorizmus - a legjelentősebb kihívások

2017. január 13.

A közvélemény szerint továbbra is a bevándorlás és a terrorizmus az a két terület, amely a legjelentősebb kihívást jelenti az EU számára, bár a szerepük némileg kevésbé hangsúlyos, mint a 2016 tavaszán készült legutóbbi felmérésben.

Az Európai Beruházási Alap és az Európai Bizottság támogatja a mikrohitelt nyújtó, illetve szociális finanszírozást biztosító szolgáltatókat

2017. január 9.

AZ EaSI a foglalkoztatás és a szociális innováció európai uniós programja, az új „EaSI kapacitásépítési beruházási keret” rendeltetése pedig az, hogy megerősítse a mikrofinanszírozással és szociális vállalkozások finanszírozásával foglalkozó pénzügyi közvetítők kapacitását. 

Interjú Zupkó Gáborral, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetőjével

2017. január 5.

A Bizottság magyarországi képviseletének vezetője szerint az EU igenis egy értékközösség, ha pedig valaki minden találkozón csupán egyéni érdekeiért küzd, s nem képes a közös értékekhez hozzátenni, akkor hosszútávon nem lesz sikeres.

Elstartolt a Galileo, Európa műholdas navigációs rendszere

2017. január 2.

Az európai műholdas navigációs rendszer, a Galileo műholdjai és földi infrastruktúrája 2016. december 15-én elindította kezdeti ingyenes szolgáltatásait a közigazgatási szervek, vállalkozások és a lakosság számára.

Körkép az uniós és magyar KKV-k helyzetéről

2016. december 27.

Az Európai Bizottság közzétette az európai KKV-k teljesítményét értékelő idei jelentését (SME Performance Review 2016), kiegészítve azt a kisvállalkozói intézkedéscsomag (Small Business Act/SBA) megvalósításáról szóló országos összefoglalókkal (Magyarország). A tagállami ténylapok első fejezete a KKV-k szerkezetét mutatja be, a második fejezet pedig a tagállamok helyzetét elemzi az uniós átlaghoz viszonyítva minden egyes SBA  szempont alapján. 

Karácsonyi üdvözlet

2016. december 22.

A Bizottság cselekvési tervet mutatott be az úti okmányokkal való visszaélések ellen

2016. december 19.

Az úti okmányok biztonságának garantálása fontos tényező a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni küzdelemben, amely hozzájárul a határvédelem és a migrációkezelés hatékonyabbá tételéhez, és előkészíti a hatékony és valódi biztonsági unió létrehozását.

Új adószabályozási javaslat az Unión belüli elektronikus kereskedelemre

2016. december 14.

Az Európai Bizottság nemrég közzétett intézkedéseinek célja az Unión belüli elektronikus kereskedelmi vállalkozások hozzáadottérték-adó (héa) környezetének javítása. Mindezzel a cél, hogy a fogyasztók és a vállalkozások, különösen az induló innovatív vállalkozások és a kkv-k könnyebben vásároljanak és értékesítsenek árukat és szolgáltatásokat az interneten.

Polgári biztonság és versenyképes ipar az Európai Védelmi Alappal

2016. december 12.

Az Európai Bizottság november végén javaslatot tett az Európai Védelmi Alap létrehozására és egyéb támogató intézkedések meghozatalára a közös védelmi képességekre irányuló tagállami beruházások hatékonyabbá tétele, az európai polgárok biztonságának megerősítése, valamint a versenyképes és innovatív ipari bázis előmozdítása érdekében.

A Juncker-Bizottság munkaprogramjának 21 pontja

2016. december 7.

A Bizottság minden évben munkaprogramot fogad el, amely meghatározza a következő tizenkét hónap során végrehajtandó intézkedéseket. A 2017-re vonatkozó munkaprogram 21 fő kezdeményezést tartalmaz.

Lendület az európai induló vállalkozásoknak

2016. december 2.

Az induló innovatív vállalkozásokat és növekvő vállalkozásokat érintő bizottsági kezdeményezés célja, hogy Európa számos innovatív vállalkozójának minden esélye meglegyen ahhoz, hogy vállalkozását a világ élvonalába tartozó vállalattá fejlessze. A kezdeményezés egybegyűjti az EU által jelenleg is kínált lehetőségeket, és nagyobb hangsúlyt helyez a kockázatitőke-befektetésekre, a fizetésképtelenségi jogra és adózási vonatkozásokra.

Az európaiak tovább élnek, de az egészséges évek száma nem arányos ezzel

2016. november 30.

Az Európai Bizottság és az OECD által közzétett „Egészségügyi pillanatkép: Európa 2016” című közös jelentéséből kiderül, hogy napjainkban a várható élettartam a legtöbb EU-országban meghaladja a 80 évet. Hiába rekordhosszúságú azonban a várható élettartam, ugyanez nem mondható el általánosságban az egészségben eltöltött életévekről.

2017. évi uniós költségvetés - gazdaságélénkítésre, menekültügyi válság kezelésére

2016. november 25.

Az uniós intézmények november 17-én megállapodásra jutottak az Európai Unió 2017. évi költségvetéséről. A Bizottság által az év során korábban előterjesztett javaslattal összhangban az EU 2017-ben többet fog költeni Európa versenyképességének és biztonságának fokozására. Szintén több forrás áll majd rendelkezésre a menekültek befogadásának és beilleszkedésének támogatására, valamint a migráció kiváltó okainak kezelésére a származási és tranzitországokban.