Üdvözöljük a

Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Europe Direct hírlevél feliratkozás

Kérjük, iratkozzon fel online hírlevelünkre, hogy rendszeresen értesüljön Európa legfrissebb híreiről, eseményeiről, valamint a Europe Direct Tájékoztató Központ szolgáltatásairól és programjairól.

Új Európai Polgári Kezdeményezés indult

2018. augusztus 14.

A Bizottság nyilvántartásba vette a „Nem engedhetjük, hogy az európai lakosság 8%-a éhezzen!” elnevezésű polgári kezdeményezést. A kezdeményezés szervezői részletes listát állítottak össze a meghozandó intézkedésekről, és ezekkel kapcsolatban jogalkotási javaslatok elkészítésére hívják fel a Bizottságot.

 

Az EU és Japán gazdasági partnerségi megállapodást írt alá

2018. augusztus 7.

A kereskedelmi megállapodás az Európai Unió által eddig megtárgyalt legnagyobb horderejű megállapodás, amely több mint 600 millió embert magában foglaló nyitott kereskedelmi övezetet hoz létre.

EU-roadshow: Csobbanj Európával! a Pápai Várkertfürdőben

2018. augusztus 1.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és a 19 magyar Europe Direct Tájékoztató Központ közös kezdeményezése a már közel 10 éve megrendezésre kerülő EU-roadshow, aminek célja, hogy közelebb hozza az EU-t a polgárokhoz. 

Klímaváltozás Európában - kétséges a 2030-as cél elérése

2018. július 27.

Kína és az Egyesült Államok után az Európai Unió a világ harmadik legnagyobb üvegházhatásúgáz-kibocsátója, ezt követi India, Brazília és Oroszország a 2012-es adatok szerint.

Elindult az Európai Parlementi Választások oldala

2018. július 23.

Elindult a 2019-es Európai Parlamenti Választások kampányának magyar nyelvű oldala amin keresztül értesülhet a feliratkozó a széleskörű kampányról, illetve részt is vehet benne. Az oldal célja, hogy elősegítse  az állampolgárok mozgósítását,  felhívja figyelmüket a közelgő választások fontosságára, annak dátumára, és általánosságban, az aktív részvételre az európai demokráciában. 

Uniós fejlesztés: korszerű lesz a 3-as metró

2018. július 18.

Az EU kb. 150 milliárd forintot (473,4 millió eurót) fordít a Kohéziós Alapból Budapest 3-as metróvonalának teljes felújítására. A beruházásnak köszönhetően jobb szolgáltatásban részesülhet majd az a több mint félmillió utas, aki naponta a „kék” vonalon közlekedik.

Az EU kereskedelmi kapcsolatai Ausztráliával és Új-Zélanddal

2018. július 15.

2018 júniusában az Európai Bizottság hivatalosan is elindította a kétoldalú szabadkereskedelmi tárgyalásokat Ausztráliával és Új-Zélanddal. Az ezen országokkal való megállapodás biztosítja majd, hogy az európai vállalkozások egyenlő feltételek mellett versenyezhessenek azokkal az országokkal, amelyek Új-Zélanddal és Ausztráliával már kereskedelmi megállapodásokat kötöttek. 

Összehangolná a katonai erőket a hatékonyabb védelemért az EP

2018. július 11.

Hatékonyabbá tenné a tagállamok védelmi és katonai fellépését, ha összevonnák és jobban koordinálnák az erősforrásaikat. Évi több milliárd euró megy kárba a védelmi beszerzésekre fordított összegből a beszerzési folyamatok korlátai és a felesleges többletkapacitások miatt.

Entente Florale: Veszprémben járt a nemzetközi zsűri

2018. július 6.

Elsőre jó benyomásokat szerzett a városról az Entente Florale szakmai zsűrije: a jó kondícióban lévő épületek, a harmonikus utcabútorok és jól gondozott fák mellett van azonban néhány javaslat is.

Európai innovációs eredménytábla 2018: az EU-nak növelni kell a teljesítményét

2018. július 2.

A Bizottság minden évben összehasonlító értékelést tesz közzé a tagállamok innovációs teljesítményéről, és összeveti azt nemzetközi vetélytársaink teljesítményével is. Az adatok segítenek a tagállamoknak és az EU egészének abban, hogy felmérjék, az erőfeszítéseket mely területekre kell összpontosítani.

K+F az EU-ban 2020 után: Horizont Európa program

2018. június 27.

A 2021 és 2027 közötti időszakra szóló, következő hosszú távú uniós költségvetés keretében a Bizottság 100 milliárd eurót javasol kutatásra és innovációra fordítani.

EUrópa sátor - Családi nap a Veszprémvölgyben

2018. június 25.

2018. június 30-án az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központ Családi Napján Európa sátorral és érdekes programokkal csatlakozik az Euope Direct iroda.

Veszélyben a beporzó rovarok - mit tesz az EU?

2018. június 22.

A beporzó rovarok körében 10-ből egy faj a kihalás szélére került, a méh- és lepkefajoknak pedig mintegy harmada esetében a populáció csökkenése figyelhető meg. Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő, hogy megállítsa és visszaszorítsa a vadon élő beporzó rovarok előfordulásának és sokféleségének hanyatlását. 

Az EU-digitalizációjának támogatása 2020 után: Digitális Európa program

2018. június 20.

A Digitális Európa program keretében 9,2 milliárd eurót fordítana az EU a következő hosszú távú, 2021–2027 közötti időszakra vonatkozó uniós költségvetésben a mind sürgetőbb digitális kihívások kezelésére.

Már 26 Galileo-műhold kering a Föld körül

2018. augusztus 16.

Július végén négy Galileo-műholdat bocsátottak fel sikeresen az európai Ariane-5 hordozórakétán a Francia Guyanában található európai űrrepülőtérről. A mostanra 26 műholdat tartalmazó konstellációval az EU globális navigációs műholdrendszere még pontosabb jelet fog biztosítani számos fontos szolgáltatás számára.

Hogyan készül az EU a Brexitre?

2018. augusztus 9.

2019. március 30-án az Egyesült Királyság kilép az EU-ból, és harmadik országgá válik. Ez mindkét fél polgárai, vállalkozásai és közigazgatásai számára egyaránt következményekkel jár, amelyek az EU Egyesült Királysággal közös külső határán végzett új ellenőrzésektől az Egyesült Királyság által kibocsátott hasznosítási engedélyek, tanúsítványok és engedélyek érvényességén keresztül egészen az adattovábbításra vonatkozó új szabályokig terjednek.

Élvezzük az új digitális jogainkat Európa-szerte nyaralás közben is!

2018. augusztus 3.

Idén nyáron az európai polgárok több digitális jogot élvezhetnek majd, mint valaha. Az Európai Unió területén a roamingdíjak tavalyi megszűnését követően idén a nyaralni utazók többletköltség nélkül vihetik magukkal online TV- film-, sport-, zene- és elektronikuskönyv-előfizetéseiket. Emellett Európa-szerte mindenki olyan, világszínvonalú adatvédelmi szabályokat élvezhet, amelyek biztosítják, hogy minden európai polgár jobban ellenőrzése alatt tarthassa személyes adatait.

Az európai beruházási terv túlteljesítette az eredeti 315 milliárd eurós beruházási célt

2018. július 31.

Az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) 2015 júliusa óta 335 milliárd EUR további beruházást mobilizált az EU-ban. Az európai beruházási terv egyértelmű hatást gyakorolt az uniós gazdaságra és forradalmasította az innováció európai finanszírozásának módját.

Afrikai játszópark az Állatkertben - expedíció több mint 4000 négyzetméteren

2018. július 25.

A Modern Városok Program részeként, 150 millió forintból megvalósult beruházással Európa egyik legnagyobb játszótere jött létre a zoo gulya-dombi területén, amely a vadaspark hagyományaihoz hűen az afrikai Serengeti Nemzeti Parkot és annak jellegzetes állatvilágát idézi meg.

Nyilvános konzultáció az óraátállításról

2018. július 19.

A Bizottság magánszemélyek, az Európai Parlament és több uniós tagállam kérését figyelembe véve úgy határozott, hogy megvizsgálja a jelenlegi nyári időszámítás működését, és azt, hogy indokolt-e eltörölni az évi két óraátállítást. Az online konzultáció augusztus 16-ig tölthető ki.

2021-től ETIAS-utazási engedélyre lesz szüksége sok 3. országbeli lakosnak, ha az EU-ba érkeznek

2018. július 16.

2016 novemberében a Bizottság javaslatot tett az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer létrehozására annak érdekében, hogy megerősítsék az EU-ba vízummentesen utazó személyekre vonatkozó ellenőrzéseket. Jelenleg több mint 60 ország állampolgárai tartoznak e csoportba.

Július 1-jétől szigorúbb fogyasztói jogok védik a szervezett utazásokat foglalókat

2018. július 13.

Az új szabályok nem csupán a szervezett társasutazásokra vonatkoznak, hanem azokat a fogyasztókat is védik, akik a kombinált nyaralás más formáit veszik igénybe, például olyan testreszabott utazási csomagokat, amikor az utazó egyazon online vagy offline értékesítési helyen különböző elemek közül választhat.

Ausztria kezében a soros elnökség

2018. július 9.

Július 1-jével Ausztria vette át az EU Tanács elnöki posztját hat hónapra. A Tanács elnöki tisztét félévente más-más tagállam tölti be. E féléves időszak során minden szinten a soros elnökség vezeti az üléseket, így biztosítva a Tanácsban az Unió munkájának folytonosságát.

12 millió euró támogatás 242 innovatív kkv-nak, köztük 5 magyar cégnek

2018. július 4.

A jelenleg kísérleti szakaszban járó Európai Innovációs Tanács égisze alatt 30 ország 242 innovatív kis- és középvállalkozása részesül összesen 12 millió euró összegű uniós támogatásban Az ún. kkv-eszköz első szakaszában nyújtott támogatás összege projektenként 50 000 eurót tesz ki. 

Kilátásban a partnerség 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni országgal

2018. június 29.

Az Európai Bizottság felhatalmazást kapott a Tanácstól, hogy megkezdje a tárgyalásokat az AKCS-államok csoportjával. A jelenlegi, Cotonoui Megállapodásként ismert keret 2020 februárjában hatályát veszti.

Európai Egészségbiztosítási Kártya – mire jó és mire nem?

2018. június 26.

Az európai egészségbiztosítási kártya már jó pár éve segíti a turistákat külföldi útjaikon. Azonban számos téves elképzelés kapcsolódik hozzá, amelyre sokszor már csak „élesben” derül fény, amikor vészhelyzetben szeretnénk használni.

2019-es európai választásokon már csak 705 fő EP-képviselőt választunk

2018. június 22.

Az EP-képviselők hivatalosan is jóváhagyták az Európai Tanács által is egyöntetűen elfogadott, a Parlament képviselőjelölti összetételére vonatkozó korábbi javaslatát.

Uniós költségvetés: 1,26 milliárd eurós keretösszeg az Európai Szolidaritási Testület kezdeményezésre

2018. június 20.

Bizottság új programot javasol az Európai Szolidaritási Testület új hosszú távú uniós költségvetés (2021–2027) alatti működésére. A javaslat értelmében a testület az említett időszakban 1,26 milliárd euróval gazdálkodhat. A cél a felkínált lehetőségek körének kibővítése.

Vámkonfliktusok az EU és az USA között - uniós intézkedések

2018. június 19.

Az Egyesült Államok bejelentette, hogy 2018. június 1-jétől 25%-os vámot vet ki az acél, illetve 10%-os vámot az alumínium EU-ból származó behozatalára. Az EU válaszlépésként június 1-én jogi eljárást indított az Egyesült Államok ellen a Kereskedelmi Világszervezetben.