Üdvözöljük a

Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

30 éves az ERASMUS: Mit adott a program az uniós polgároknak eddigi pályafutásán? - IV. rész

2017. augusztus 23.

Az a 9 millió európai polgár, aki az utóbbi 30 év során az Erasmus+ programnak és az Erasmus+ előfutárának tekinthető egyéb kezdeményezéseknek köszönhetően életre szóló tapasztalatokat szerzett külföldön, valószínűleg el sem tud képzelni egy olyan Európát, amelyben le vannak zárva a határok. Bizonyított tény, hogy aki részt vesz a programban, annak javulnak a szakmai kilátásai: könnyebben el tud helyezkedni külföldön, pályát tud módosítani, ha akar, illetve el tudja mélyíteni tudását az általa választott szakterületen.

30 éves az ERASMUS: Mit adott a program az uniós polgároknak eddigi pályafutásán? - III. rész

2017. augusztus 21.

Az a 9 millió európai polgár, aki az utóbbi 30 év során az Erasmus+ programnak és az Erasmus+ előfutárának tekinthető egyéb kezdeményezéseknek köszönhetően életre szóló tapasztalatokat szerzett külföldön, valószínűleg el sem tud képzelni egy olyan Európát, amelyben le vannak zárva a határok. Nagy hangsúlyt fektet a program a társadalmi befogadásra is, legyen szó menekültekről vagy hátrányos helyzetűek mobilitásáról.

Humanitárius program a görögországi menekültek beilleszkedésére

2017. augusztus 16.

Az Európai Bizottság a Görögországban tartózkodó menekültek megsegítése érdekében a szükséghelyzeti támogatási projektek újabb csoportját jelentette be, összesen 209 millió euró értékben. 

új uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogram a 2017/18-as tanévre

2017. augusztus 11.

Augusztus 1-jére létrejön az új uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogram, amit azután a 2017/2018-as tanév első napjától kezdve Unió-szerte bevezethetnek. Az egészséges táplálkozási szokások gyermekek körében való elterjesztését célzó program keretében gyümölcs-, zöldség- és tejosztásra kerül sor, valamint olyan külön oktatási programokra, amelyek a helyes táplálkozás fontosságát hangsúlyozzák, és bemutatják a gyermekeknek az élelmiszertermelés folyamatát.

30 éves az ERASMUS: Mit adott a program az uniós polgároknak eddigi pályafutásán? - I. rész

2017. augusztus 7.

Az a 9 millió európai polgár, aki az utóbbi 30 év során az Erasmus+ programnak és az Erasmus+ előfutárának tekinthető egyéb kezdeményezéseknek köszönhetően életre szóló tapasztalatokat szerzett külföldön, valószínűleg el sem tud képzelni egy olyan Európát, amelyben le vannak zárva a határok. Lássuk, hogyan nőtte ki magát az eredetileg hallgatói mobilitást célzó kezdeményezés.

Jóváhagyva a villamos energia termelésére vonatkozó magyar támogatási program

2017. augusztus 2.

Az Európai Bizottság megállapította, hogy a megújuló energiaforrásból származó villamos energia termelésére vonatkozó új magyar támogatási program összhangban áll az uniós állami támogatási szabályokkal. A program az Unió energetikai és éghajlat-politikai céljainak megfelelően segíteni fogja Magyarországot a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében a verseny egyidejű megőrzése mellett.

EU és Japán - gazdasági partnerségi megállapodás a láthatáron

2017. július 28.

Az Európai Unió és Japán elvi megállapodásra jutott egy gazdasági partnerségi megállapodás fő elemeit illetően.Ez lesz az EU által eddig megkötött legfontosabb kétoldalú kereskedelmi megállapodás, és ilyenként első ízben foglal magában a Párizsi Megállapodás iránti konkrét kötelezettségvállalást.

"Csobbanj Európával!" - ismét nyári EU-roadshow

2017. július 25.

Az Európai Unió magyarországi tájékoztató irodái, a Europe Direct irodák idén ismét várják az érdeklődőket a legnépszerűbb hazai strandokon, fesztiválokon és rendezvényeken az országos nyári EU-roadshow keretében, ami augusztus 5-én és 7-én Veszprém megyébe érkezik.

Uniós fogyasztóvédelem - mondja el véleményét!

2017. július 21.

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított, hogy felmérje, miként lehetne javítani az uniós fogyasztóvédelmi jogszabályokat. A konzultációban minden uniós polgár érintett lehet; ám a fogyasztók mellett vállalkozások és fogyasztóvédelmi szervezetek véleményét is várják. A konzultáció 2017. október 8-ig tart.

30 éves az Erasmus program - az alkalom tiszteletére a Bizottság új mobilalkalmazást indított

2017. július 17.

Az Erasmus+ okostelefonos alkalmazás fontos fejlesztés, hiszen 2014 és 2020 között várhatóan több mint 4 millióan folytatnak a program keretében tanulmányokat, vesznek részt szakmai gyakorlaton, illetve önkénteskednek. Az alkalmazás segít a hallgatóknak, gyakornokoknak és az Erasmus+-ban részt vevő egyéb fiataloknak eligazodni a programban, amely e kis technikai fejlesztésnek köszönhetően könnyebben hozzáférhetővé válik.

Digitális Európa: az 5G küszöbén

2017. július 12.

Az EU valódi digitális gazdaságot szeretne kialakítani és az élvonalban akar lenni azzal, hogy 2025-re átáll a gigabites társadalomra, ahol az 5G technológia a norma. Az EU 700 millió eurót különítettünk el erre, ehhez jönnek még a magánszektor forrásai. Minden meg fog változni. Új lehetőségek nyílnak az iparban. Új lehetőségek nyílnak sok szolgáltatásban.

Innováció az EU-ban - egyenlőtlen fejlődés

2017. július 7.

Az Európai Unió innovációs teljesítménye a tavalyi év során is növekedett annak ellenére, hogy Európa-szerte némileg egyenlőtlen előrehaladás figyelhető meg. Öszességében 15 országban nőtt az innovációs teljesítmény, azonban nagy különbségek figyelhetők meg e tagországok között.

A migrációs válság számokban: menekültek és menedékjogi kérelmek az EU-ban

2017. július 3.

A tavalyi évben csak a Földközi-tengeren keresztül mintegy 362 753 ember érkezett az EU területére, közülük 5 022 tűnt el, vagy veszítette életét. Interaktív infografikánkon bemutatjuk, hogyan alakult a menekültek és a menedékjogi kérelmek száma az EU tagállamaiban 2010 és 2016 között.

EU–Kína kereskedelmi kapcsolatok a legutóbbi csúcstalálkozó fényében

2017. június 28.

2017. június 1-2-án kétnapos EU-Kína csúcstalálkozót tartottak Brüsszelben. A csúcstalálkozó célja az EU és Kína közötti stratégiai partnerség elmélyítése volt, legfontosabb napirendi pontjai között pedig a kereskedelem és az éghajlatváltozás szerepelt.

A Bizottság vitát nyitott a biztonsági és védelmi unióról

2017. június 23.

Figyelemmel a Bizottságnak az Európa jövőjéről szóló fehér könyvére, a vitaanyag különböző forgatókönyveket vázol fel arra vonatkozóan, miként lehetne kezelni az Európát érintő fokozódó biztonsági és védelmi fenyegetéseket, illetve növelni Európa saját védelmi képességeit 2025-ig.

Egységes digitális piac - egyre népszerűbb a határon átnyúló online vásárlás

2017. augusztus 21.

Egy friss uniós felmérés szerint egyre több uniós fogyasztó intézi vásárlásait az interneten keresztül, és erősödik az elektronikus kereskedelembe vetett bizalmuk, különösen a más uniós országokból történő internetes vásárlás esetében. A kiskereskedők azonban továbbra sem szívesen bővítik internetes tevékenységeik körét, és változatlanul tartanak a más uniós országokba történő internetes értékesítéstől.

30 éves az ERASMUS: Mit adott a program az uniós polgároknak eddigi pályafutásán? - II. rész

2017. augusztus 18.

Az a 9 millió európai polgár, aki az utóbbi 30 év során az Erasmus+ programnak és az Erasmus+ előfutárának tekinthető egyéb kezdeményezéseknek köszönhetően életre szóló tapasztalatokat szerzett külföldön, valószínűleg el sem tud képzelni egy olyan Európát, amelyben le vannak zárva a határok. Lássuk, a 30 évet számokban.

A digitális egységes piac szerepe az európai egészségügyben

2017. augusztus 14.

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított arról, hogy miként kellene előmozdítania a digitális innovációt az egészségügy és a gondozás terén az európai polgárok és egészségügyi rendszerek előnyére.

Menekültek Európán belüli áthelyezése: tények az uniós kvótarendszerről

2017. augusztus 9.

Milyen célt szolgál a kvótarendszer? Kinek a terve ez? Kikre és hány emberre vonatkozik az áthelyezés? Jelentenek-e biztonsági kockázatot az áthelyezett menekültek? Tények az uniós kvótarendszeről.

Európai Szolidaritási Testület: kitárul az ajtó a szakmai munkára és a gyakornoki tevékenységre jelentkezők előtt is

2017. augusztus 4.

Az Európai Bizottság fél évvel ezelőtt hozta létre az Európai Szolidaritási Testületet, és 2017 márciusa óta zajlik önkéntesmunka-közvetítés a kezdeményezés keretében. Most pedig beindult a munkavállalók, valamint a szakmai gyakorlatra vagy tanulószerződéses gyakorlati képzésre jelentkezők közvetítése is. Az Európai Szolidaritási Testület több ezer ilyen jellegű lehetőséget kínál a kezdeményezés szakmaimunka-komponensében.

Vita Európa jövőjéről: eddig potenciálisan több mint 30 millió európai polgár szólalt meg

2017. július 31.

Négy hónappal azután, hogy a Bizottság előterjesztette az Európa jövőjéről szóló fehér könyvet, új erőre kap az Európa jövőjéről szóló vita, amely eddig potenciálisan több mint 30 millió polgárt szólított meg. A Bizottság öt forgatókönyvet vázolt fel azzal kapcsolatban, hogy milyen irányban fejlődhet tovább az EU a következő évtizedben. Ezzel átfogó vitát indított a politikai intézmények és a tágabb értelemben vett civil társadalom támogatásával.

Erasmus+ félidőben – avagy mit hoz a jövő?

2017. július 25.

Sokan még most ismerkednek az Erasmus+ programmal, de a Tempus Közalapítvány a program félidei értékelésének apropóján már lassan az új, 2020-ban kezdő időszak előkészítése felé tekint. Hogyan fog kinézni az új program, mennyi forrás áll majd rendelkezésre, milyen tevékenységeket fog tartalmazni és mi is lesz a neve? 

Klíma-megállapodás: megszavazott kibocsátás-csökkentés, vita az USA visszalépéséről

2017. július 24.

Az Európai Parlamenti képviselők megszavazták a 2030-as kibocsátáscsökkentési célok végrehajtását lehetővé tevő intézkedéseket. Az elfogadott szabályok lehetővé teszik, hogy az EU teljesítse, amit a párizsi megállapodásban vállalt, vagyis az 1990-es szinthez képest 2030-ra 40%-kal csökkentse a kibocsátását. 

A magyarok szerint sikeres az EU regionális politikája

2017. július 19.

A közelmúltban tették közzé annak az Eurobarométer felmérésnek az eredményeit, mely azzal foglalkozott, hogy mennyire ismerik és milyennek látják a polgárok az uniós regionális politikát. Az eredmények azt mutatják, hogy Unió-szerte a megkérdezettek közel 80%-a szerint lakóhelyükön kedvező hatással vannak az uniós finanszírozású projektek. A hazai válaszadók 89%-a szerint e beruházások pozitív hatást gyakorolnak lakóhelyük fejlődésére.

Európai Védelmi Alap: évi 5,5 milliárd euró Európa védelmi képességeinek a fokozására

2017. július 14.

Az Európai Védelmi Alap 2017. június 7-én indult el, amely koordinálja, kiegészíti és kibővíti a védelmi kutatásra, a prototípusok kifejlesztésére, valamint a védelmi felszerelések és technológia beszerzésére irányuló nemzeti beruházásokat az EU-ban.

Szíriai válság kezelése - új projektek kerültek elfogadásra

2017. július 10.

A szíriai válság kezelésére szolgáló uniós regionális alap új projekteket fogadott el, összesen 275 millió EUR összegben. E projektek a menekülteket és a törökországi, libanoni, jordániai, iraki, nyugat-balkáni és örményországi túlterhelt befogadó közösségeket segítik.

Hatályba lépnek a határon átnyúló fizetésképtelenségi eljárásokat megkönnyítő új szabályok

2017. július 5.

Az új szabályok célja, hogy elősegítsék a követelésbehajtást a határon átnyúló fizetésképtelenségi eljárásokban. Az Európai Bizottság 2012-ben javaslatot terjesztett elő a 2000. évi rendelet frissítésére, hogy hatékonyabbá tegye a határon átnyúló fizetésképtelenségi eljárások kezelését. Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa 2015. május 20-án elfogadta ezt a javaslatot, amely most hatályba lépett.

Uniós közlekedési infrastruktúra: 10 magyar projekt támogatása javasolt

2017. június 30.

Az Európai Bizottság javaslatot tett 2,7 milliárd euró beruházására, melyet 152, a versenyképes, tiszta és összekapcsolt mobilitást előmozdító kulcsfontosságú közlekedési projektre – köztük tíz Magyarországot is érintőre – fordítanának.

WiFi4EU - ingyenes WIFI-pontok lesznek EU-szerte

2017. június 26.

A máltai elnökség politikai megállapodásra jutott az Európai Parlamenttel a WiFi4EU-ról, amelynek köszönhetően a jövőben javulni fog az internet-hozzáférés a városházákon, a kórházakban, a parkokban és egyéb közterületeken. A felhasználóknak egy könnyen felismerhető, többnyelvű WiFi4EU portálon keresztül ingyenes, biztonságos és nagy sebességű internetkapcsolat áll majd rendelkezésére. 

Létrejött az Európai Ügyészség húsz tagállam támogatásával

2017. június 21.

Következő lépésként az Európai Parlament egyetértésére van szükség. A hivatal létrehozását követően a független uniós főügyész hatáskörrel rendelkezik majd arra, hogy nyomozást és büntetőeljárást indítson az uniós költségvetést érintő bűncselekményekre – például az uniós forrásokkal kapcsolatos korrupció vagy csalás és a határokon átnyúló héacsalásra – vonatkozóan.