A Parlament támogatja a litván euróbevezetést

2014. július 23.

Litvánia 2015. január elsején bevezetheti az eurót. Az Európai Bizottság javaslatával egybehangzó ajánlás az Európai Tanács júniusi ülésén az európai állam- és kormányfők politikai támogatását is élvezi.

Uniós intézkedések a szellemi tulajdonjogok védelmére

2014. július 21.

2003 és 2012 között több mint kétszeresére nőtt az új európai szabadalmi bejegyzések, lajstromozott közösségi védjegyek és közösségi formatervezési minták száma. A szellemi tulajdonjogokat sértő tevékenységek nagy száma azonban negatív hatással lehet e kedvező tendenciára.

Külföldre készül? Ne felejtse otthon európai egészségbiztosítási kártyáját!

2014. július 18.

Ha Ön hazájából egy másik EU-országba készül, érdemes kiváltania az egészségbiztosítási kártyát, mert szükség esetén azzal könnyebb lesz ott orvoshoz vagy kórházba mennie, időt és pénzt takaríthat meg vele.

Még nagyobb @-térkép

2014. július 16.

Kíváncsi vagy, hogyan mondják az egyes EU országokban az elektronikus címekben a @-jelet? A korábban elkészített @-térképet most megújult, kibővített formában lehet tanulmányzni. Ezen már nemcsak az EU országaiban használatos megnevezések szerepelnek, hanem a többi európai ország helyi változata is a @-jelre.

Autóval Európában - mire kell felkészülni?

2014. július 15.

Hol, és mennyi alkoholt szabad fogyasztani? Hol ingyenesek az autópályák és hol kell fizetni? Van-e sebességkorlátozás ott, ahova utazok? Körülbelül mennyit kell költeni az üzemanyagra a nyaralás során?

Ezekre a kérdésekre válaszként készítették el ezt az infografikát.

Elektronikus kapcsolattartás a közigazgatási szervek és a vállalkozások számára

2014. július 11.

Az Európai Bizottság javaslatot fogadott el egy olyan új program létrehozására, amelynek segítségével a tagállamok modernizálni tudják közigazgatási szerveiket, továbbá tagállami és európai szinten egyaránt képesek lesznek interoperábilis digitális szolgáltatások biztosítására.

Olaszország átvette az EU soros elnökségét

2014. július 9.

2014. július 1-jén Olaszország vette át az Európai Unió soros elnöki tisztjét Görögországtól. Az olasz kormányfő, Matteo Renzi fő célkitűzése az EU migrációs politikájának átalakítása, valamint a stabilitási és növekedési paktum szabályainak lazítása lesz.

Csobbanj Európával! - Roadshow Balatonfüreden

2014. július 22.

Az EU magyarországi tájékoztató irodái (Europe Direct irodák) strandturné keretében immár ötödik alkalommal állnak nyitva az érdeklődők előtt a legnépszerűbb hazai strandokon.

 

2014. augusztus 4-én 10 és 18 óra között
a balatonfüredi Kisfaludy strand lesz a roadshow helyszíne.

Elégedett a Europe Direct irodák szolgáltatásaival?

2014. július 21.

Itt a lehetőség az értékelésre. Milyen információ reményében fordult az Önhöz közel lévő Europe Direct iroda munkatársaihoz? Elégedetten távozott? Szívesen igénybe veszi a jövőben is az iroda szolgáltatásait? Miről szeretne jobban informálódni?

Zöld akcióterv a KKV-k számára

2014. július 17.

Az Európai Bizottság elfogadott egy közleményt „Zöld cselekvési terv a KKV-k részére” címmel. A cselekvési tervet egy 34 konkrét intézkedésből álló dokumentum kíséri. Az uniós kezdeményezés célja, hogy segítse a KKV-kat a zöld gazdaságban rejlő üzleti lehetőségek kiaknázásában.

A Parlament Jean-Claude Junckert választotta a Bizottság elnökéül

2014. július 16.

Az Európai Parlament július 15-én 422 szavazattal, titkos voksolással Jean-Claude Junckert választotta az Európai Bizottság elnökéül. Juncker november elsején lép hivatalba, megbízatása öt évre szól. A megválasztásához legalább 376 szavazatra volt szükség.

Az EU a „zöld” munkalehetőségek kiaknázását szorgalmazza

2014. július 14.

A „zöld” munkahelyek – vagyis az olyan munkalehetőségek, amelyeknél az információ- vagy az anyagfeldolgozás, illetve a technológiai eljárások során a környezet védelme fontos szempontnak minősül – egyre nagyobb teret nyernek Európában. Az EU becslése szerint a környezetbarát gazdaság 2020-ig 20 millió munkahelyet teremthet.

Aktívak a magyar KKV-k a Horizon 2020 program KKV-eszköz pályázatán

2014. július 10.

A KKV-eszköz (SME Instrument) pályázata a KKV-k versenyképességének növelését célozza a működőképes innovatív fejlesztéseikre vonatkozó üzleti tervet tartalmazó megvalósíthatósági tanulmány elkészítésének és a piaci elvárásoknak megfelelő termék, technológia, szolgáltatás létrehozásának  támogatásával.

Nyilvános konzultáció az Európa 2020 stratégiáról

2014. július 8.

Az Európa 2020 stratégia felülvizsgálatához és továbbfejlesztéséhez az Európai Bizottság ki szeretné kérni az érdekelt szervezetek és a lakosság véleményét, ezért nyilvános konzultációt hirdetett meg.