Üdvözöljük a

Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Europe Direct hírlevél feliratkozás

Kérjük, iratkozzon fel online hírlevelünkre, hogy rendszeresen értesüljön Európa legfrissebb híreiről, eseményeiről, valamint a Europe Direct Tájékoztató Központ szolgáltatásairól és programjairól.

A kereskedelem több mint 36 millió munkahelyet biztosít Unió-szerte

2018. december 5.

A világ más részeire irányuló uniós export minden eddiginél fontosabb, hiszen 36 millió munkahelyet biztosít Európa-szerte, ami kétharmados növekedést jelent a 2000-es adathoz képest. E munkahelyekből 14 milliót nők töltenek be. Ezen túlmenően a világ más részeire irányuló uniós export 2,3 billió EUR hozzáadott értéket teremt az EU-ban.

Egészségügyi helyzet az EU-ban

2018. december 3.

Az Európai Bizottság és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által kiadott, „Egészségügyi pillanatkép: Európa” című 2018. évi közös jelentés szerint a várható élettartam folyamatos növekedése lelassult, és továbbra is jelentős különbségek mutatkoznak az országok között és az országokon belül

Horizont 2020: 12,2 millió euró támogatás 246 innovatív vállalkozásnak – köztük 6 magyar cégnek

2018. november 26.

24 ország 246 kis- és középvállalkozása részesül támogatásban a Horizont 2020 kkv-támogató eszköz legutóbbi pályázati fordulójában. A kkv-eszköz első, megvalósíthatósági tanulmányokat finanszírozó szakaszában támogatott vállalkozások egyenként 50 ezer eurót kapnak. 

Milliárdokkal több pénz jutott idén az Erasmus+ programra

2018. november 21.

Ebben az évben az oktatás és képzés területén 13,8 milliárd forint támogatást kaptak az Erasmus+ programban részt vevő magyarországi intézmények és szervezetek. Ez tavalyhoz képest több mint 20 százalékkal magasabb összeget jelent, ami az Erasmus+ program hazai koordinálását végző Tempus Közalapítvány adatai szerint idén 19.000 fő nemzetközi tapasztalatszerzését teszi lehetővé.

27 ország 1 választás - tájékoztató a 2019-es Európai Választásokról a Pannon Egyetemen

2018. november 16.

2019. május 23-26. között kerül sor az Európai Választásokra, ami az eddigi legjelentősebb uniós választás lesz. Az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája (European Parliament Liaison Office in Hungary) együttműködve a Veszprém megyei Europe Direct irodával tájékoztató előadást szervez az Európai Parlament működéséről és a 2019-es választásokról.

A Bizottság előterjesztette a 2019. évi munkaprogramját

2018. november 13.

Az Európai Bizottság ma előterjesztette 2019. évi munkaprogramját, amely három fő prioritást határoz meg az elkövetkező évre: gyors megállapodás a tíz politikai prioritás megvalósítására már előterjesztett jogalkotási javaslatokról, kisszámú új kezdeményezés elfogadása a fennálló kihívások kezelésére, valamint néhány kezdeményezés előterjesztése a 27 tagú EU jövőjével kapcsolatban.

DiscoverEU: 12 000 további ingyenes jegy a 18 éves fiatalok számára, hogy felfedezzék Európát

2018. november 5.

A DiscoverEU első pályázati fordulójának sikerét követően az Európai Bizottság 2018. november 29-én meghirdeti az ingyenes jegyek második pályázati fordulóját. 

Új biogazdasági stratégia a fenntartható Európa érdekében

2018. október 25.

A biológiai erőforrások és ökoszisztémák végessége azt jelenti, hogy innovációkra van szükség a lakosság élelemmel, tiszta vízzel és energiával való ellátása érdekében. A Bizottság októberben előterjesztette cselekvési tervét a fenntartható és körkörös biogazdaság kialakítására.

HÉA: a tagállamok még mindig csaknem 150 milliárd euró bevételtől esnek el

2018. október 18.

Az Európai Bizottság által közzétett új tanulmányból kiderül, hogy az uniós országok 2016-ban csaknem 150 milliárd euró héabevételtől (ÁFA) estek el. A héabevétel-kiesés a várt héabevétel és a ténylegesen beszedett összeg közötti különbséget jelenti.

Az EU vámhatóságai 2017-ben több mint 31 millió hamis árucikket foglaltak le az EU határain

2018. október 11.

Az Európai Bizottság által ma közzétett új számadatok szerint a vámhatóságok több mint 31 millió, kereskedelmi árakon számítva 580 millió euró értékben foglaltak le hamis és hamisított termékeket az EU külső határain.

Hivatalosan is elindult az Európai Szolidaritási Testület

2018. október 4.

Európai fiatalok mostantól uniós szolidaritási programokban vállalhatnak önkéntes vagy fizetett munkát. A program keretében oktatással, egészségvédelemmel, környezetvédelemmel, katasztrófák megelőzésével, élelmiszerek és egyéb áruk biztosításával, bevándorlók és menedékkérők fogadásával és integrációjával kapcsolatos, szolidaritáson alapuló projektekre jelentkezhetnek a fiatalok.

Nemzetközi elismerés Veszprémnek

2018. szeptember 28.

„Entente Florale Europe” arany minősítést és „President's Award for the Restoration of a Public Open Space” különdíjat kapott Veszprém az európai környezetszépítő versenyen.

A Bizottság javaslatot tett a „Fenntartható beruházásokra és munkahelyekre irányuló új Afrika–Európa szövetség” létrehozására

2018. szeptember 24.

A Bizottság egy új, „fenntartható beruházásokra és munkahelyekre irányuló Afrika–Európa szövetség” létrehozására tett javaslatot az Afrikába irányuló beruházások jelentős növelése, a kereskedelem megerősítése, a munkahelyteremtés, valamint az oktatásba és a készségekbe történő beruházások érdekében. 

Évértékelő: legyen világszerte markánsabb az Unió szerepe

2018. szeptember 19.

Egységet mutatva lépjen fel a világban, védje a demokratikus értékeket, és fordítson hátat a mérgező nacionalizmusnak az Európai Unió: ezt kérte évértékelő beszédében az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker 2018. szeptember 12-én Strasbourgban.

Digitális egységes piac: érvénybe léptek a határok nélküli online vásárlást lehetővé tevő új uniós szabályok

2018. december 7.

2018. december 3-án érvénybe lépett az Európai Bizottság által 2016. május 25-én előterjesztett új rendelet, amely megszünteti az indokolatlan területi alapú tartalomkorlátozást. Az uniós polgároknak már nem kell aggódniuk amiatt, hogy egy weboldal letiltja vagy átirányítja őket – vagy hitelkártyájukat – csak azért, mert más országból származnak. Bárhol is legyenek az EU területén, az interneten hozzáférhetnek majd az árukhoz és szolgáltatásokhoz.

Brexit-készültség: dokumentumok a gazdasági szereplők számára

2018. december 4.

Az Európai Bizottság oldalán különböző tárgykörökben angol, és sok esetben magyar nyelven is hasznos információk találhatók a készültséggel kapcsolatban. (adózás, vámok, ÁFA, behozatali és kiviteli engedélyek stb.)

Élénkül az európai beruházási kedv

2018. november 28.

A Bizottság közleményt adott ki, amiben bemutatta, hogy az európai beruházási terv – a Juncker-terv – az elindítása óta eltelt négy évben miként segítette az európai beruházások fenntartható szintjének helyre állítását.

LIFE program: 25 milliárd € összegű beruházás környezet-, természet- és éghajlatvédelmi projektekbe

2018. november 23.

Az Európai Bizottság 243 millió euró (kb. 78 milliárd forint) összegű beruházási csomagot hagyott jóvá az uniós költségvetésből olyan projektekre, melyek a LIFE program keretében a természet és a környezet védelmét, valamint az életminőség javítását hivatottak előmozdítani Európa fenntarthatóbb és alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású gazdasági termelésre való átállása során.

A Bizottság új eszközt indít az iskolákban a digitális oktatás és tanulás támogatására

2018. november 19.

Az Európai Bizottság bemutatta azt az új eszközt, amelynek az a feladata, hogy segítse az EU-ban, valamint Oroszországban, Grúziában és Szerbiában található valamennyi iskolát annak felmérésében, hogy miként használják a digitális technológiákat az oktatás és a tanulás terén.

Erasmus+: 2019-ben az EU 3 milliárd euró a fiatal európaiak támogatására és az „európai egyetemekre”

2018. november 15.

Október 24-én a Bizottság közzétette az Erasmus+ programhoz kapcsolódó 2019. évi pályázati felhívását. A következő évre előirányzott 3 milliárd eurós költségvetési keretből 30 millió euró jut az „európai egyetemek” támogatására. Ez az új kezdeményezés, amelyről a tavaly novemberi göteborgi szociális csúcstalálkozón állapodtak meg az európai uniós vezetők, az európai oktatási térség 2025-ig történő megvalósításának fontos mérföldköve.

Az Európai Bíróságra került a a kiküldött munkavállalói irányelve

2018. november 7.

A július elején elfogadott kiküldött munkavállalói irányelv-módosítása: a jogszabályt mindvégig kisebbségből ellenző magyar és lengyel kormány az Európai Bírósághoz fordult jogorvoslatért. A két ország abban bízik, hogy az új jogszabály 2020-ig kötelező végrehajtása előtt a luxembourgi bírók visszavonásra kényszeríthetik a döntést.

DiscoverEU: hamarosan 12 000 további ingyenes jegy a 18 éves fiatalok számára

2018. október 29.

A DiscoverEU első pályázati fordulójának sikerét követően az Európai Bizottság 2018. november 29-én meghirdeti az ingyenes jegyek második pályázati fordulóját. Az Unió 18 évesei 2018. december 11-ig pályázathatnak ingyenes jegyért, amellyel lehetőségük nyílik arra, hogy 2019. április 15-től október 31-ig beutazzák Európát.

Fogyasztói eredménytábla - Magyarországon élnek a legelégedettebb fogyasztók

2018. október 22.

A fogyasztói piacok 2018. évi eredménytáblája arról ad számot, hogy az uniós fogyasztók miként értékelik 40 áru- és szolgáltatási ágazat működését. A 2016-os eredménytáblához képest EU-szerte csak csekély, Magyarországon viszont számottevő javulás tapasztalható.

Az EU és Kanada közötti kereskedelmi megállapodás pozitív eredményeket hoz

2018. október 16.

Az EU és Kanada között létrejött átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodás (CETA) egy éve lépett hatályba. Az első jelek szerint a megállapodás már eredményeket hoz az uniós exportőrök számára. 

Pályázati felhívás - Európai Szolidaritási Testület

2018. október 8.

Az Európai Szolidaritási Testület az Európai Unió új programja, amely szolidaritáshoz kapcsolódó projektek megvalósítását teszi lehetővé a fiatalok és szervezetek számára. A fiatalok így aktívan részt vehetnek a kihívást jelentő európai problémák megoldásában, miközben lehetőséget kapnak arra, hogy készségeiket fejlesszék és értékes tapasztalatokra tegyenek szert.

Célkeresztben az országonként eltérő termékminőség

2018. október 2.

Számos teszt és felmérés mutatta ki, hogy elsősorban Közép- és Kelet-Európában az ugyanazon márkanév alatt és csomagolásban árult, látszólag a máshol árulttal egyforma termékek összetétele valójában eltérő, és jellemzően a vásárló kárára. Az Európai Parlament javaslatokat fogalmazott meg az Unió és a tagállamok számára az eltérő minőségű termékek problémájának megoldására.

A Bizottság javaslatot tett az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás megszüntetésére

2018. szeptember 26.

Az Európai Bizottság javaslata értelmében Európában 2019-től megszűnne az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás, így a tagállamok szabadon dönthetnének arról, hogy a jövőben a nyári vagy a téli időszámítást kívánják-e alkalmazni állandó jelleggel.

Bizottsági kezdeményezések számos területen

2018. szeptember 21.

Jean-Claude Juncker szeptember 12-i beszédével egyidejűleg a Bizottság több fontos területen konkrét kezdeményezéseket is előterjesztett: az óraátállítás megszüntetése, a migrációkezelés és a határigazgatás reformja, Afrika–Európa szövetség stb.

FEDEZD FEL EURÓPÁT! 2018- Uniós videóverseny középiskolásoknak

2018. szeptember 17.

A 2019. májusi európai parlamenti választásokra készülve az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a magyarországi Europe Direct tájékoztató irodák videópályázatot hirdetnek középiskolások számára.