Üdvözöljük a

Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Cikkek

Az európaiak nagy többsége szerint az országa jól járt az uniós tagsággal

2017. 10. 18. 00:00

Az európaiak kétharmada, a magyarok 72%-a véli úgy, hogy az országa előnyére vált az uniós tagság egy EU-szerte végzett felmérés szerint. A 2017-es Parlaméter közvélemény-kutatás a 28 tagállam 27.881 állampolgárának bevonásával készült.

Kohéziós támogatások 2020 után?

2017. 10. 09. 00:00

A Bizottság közzétette a hetedik kohéziós jelentést, amely megvizsgálja az EU régióinak állapotát, levonja a válság éveinek tanulságait a kohéziós kiadások tekintetében és felvázolja a kohéziós politika 2020 utáni képét. Az európai gazdaság kezdi visszanyerni az erejét, egyenlőtlenségek azonban továbbra is tapasztalhatók a tagállamok között és azokon belül is.

A nyelvekkel többre jutsz - Nyelvek Európai Napja Veszprémben

2017. 10. 05. 00:00

A Veszprém Megyei Europe Direct iroda a Nyelvek Európai Napjához kapcsolódóan első alkalommal hirdetett versenyt, amin közel 100 megyei 10-12. évfolyamos diák mérte össze angol vagy német nyelvtudását és nyelvérzékét. A Nyelvek Európai Napját 2001 óta ünnepeljük minden év szeptember 26-án.

Itt vannak az Erasmus+ 2017-es eredményei

2017. 09. 29. 00:00

A tavalyi évhez képest közel 40 százalékkal több tanár, oktató és oktatási szakértő nyert támogatást idén az Erasmus+ programban. Ez azért nagyon fontos, mert ők azok a résztvevők, akik a korszerű nemzetközi tapasztalataiknak köszönhetően sokat tehetnek a hazai oktatás és képzés versenyképességének növeléséért, fejlesztéséért, megújításáért.

Csatlakozz az Európai Szolidaritási Testülethez!

2017. 09. 28. 00:00

Az Európai Szolidaritási Testületet azzal a céllal hozta létre az Európai Unió, hogy a fiataloknak lehetőséget teremtsen arra, hogy saját hazájukban vagy más országokban a közösség érdekeit szolgáló önkéntes vagy szakmai projektmunkákban vegyenek részt.

 

Idén is "4 FOR EUROPE" uniós témájú országos verseny a középiskolai diákoknak

2017. 09. 27. 00:00

A magyarországi Europe Direct Információs Hálózat, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája „4 FOR EUROPE” címmel európai uniós témájú versenyt szervez középiskolás diákoknak.

Hatályba lépett az EU és Kanada közötti kereskedelmi megállapodás

2017. 09. 22. 00:00

A CETA szeptember 21-től kezdődő ideiglenes alkalmazását megelőzően az uniós tagállamok jóváhagyják azt a Tanácsban és az Európai Parlamentben. Azonban csak az összes uniós tagállam általi megerősítés után fog teljes mértékben hatályba lépni.

Tanulószerződéses gyakorlati képzések külföldön

2017. 09. 20. 00:00

Az Európai Bizottság hét kísérleti projekthez nyújt előfinanszírozást, melyek keretében az érintett fiatalok hosszú távú tanulószerződéses gyakorlati képzésben részesülnek külföldön. A Bizottság ösztönözni szeretné a szakképzésben részt vevők – így többek között a tanulószerződéses gyakornokok – huzamosabb, és ezáltal elmélyültebb tapasztalatszerzésre lehetőséget nyújtó külföldi mobilitását.

A migrációs válság számokban

2017. 09. 18. 00:00

2015-ben és 2016-ban több mint 2,5 millióan jelentkeztek menedékért az EU-ban. A tagállamok hatóságai csak 2015-ben az első alkalommal menedékért jelentkezők közül 593 ezer ember kérelmét bírálták el - felét pozitív eredménnyel.

Az Unió helyzete - itt állunk most, 2017-ben

2017. 09. 14. 00:00

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szeptember 13-án az Európai Parlament tagjai előtt Strasbourgban megtartotta az Unió helyzetét értékelő 2017. évi beszédét, amelyben ismertette prioritásait az előttünk álló évre, valamint felvázolta arra vonatkozó elképzeléseit, hogy az Európai Unió miként alakul majd 2025-ig.

Az EU helyzete 2017 - évértékelő beszéd

2017. 09. 13. 00:00

Az Európai Bizottság elnöke minden év szeptemberében értékelő beszédet tart az Európai Parlament tagjainak az Európai Unió helyzetéről. Idei értékelő beszédét Jean-Claude Juncker elnök 2017. szeptember 13-án, szerdán tartja. Az idei beszédnek különös jelentőséget kölcsönöz, hogy a tagállamok történelmi válaszút előtt állnak.

Szeptember 1-jén teljes körűen hatályba lépett az EU–Ukrajna társulási megállapodás

2017. 09. 11. 08:41

A társulási megállapodás – és az ennek részét képező szabadkereskedelmi megállapodás – a legfőbb eszköze az EU és Ukrajna közötti politikai és gazdasági kapcsolatok elmélyítésének. A szabadkereskedelmi megállapodásnak köszönhetően a felek kölcsönösen megnyitják piacaikat, és Ukrajna az uniós és a nemzetközi jogszabályokhoz, szabványokhoz és előírásokhoz igazodva jogharmonizációt hajt végre. 

Uniós fejlesztés - új veszprémi Egészségház

2017. 09. 06. 00:00

Januárban kezdhetik meg a praktizálást Veszprém legújabb háziorvosi rendelőjében. A Kabay utcai épületbe háziorvosok és védőnők költöznek, ahol kisgyermekesek és idősek ellátását egyaránt biztosítják majd - egy új klubot is elindítanak. A beruházás az unió Területfejlesztési Operatív Program (TOP) fejlesztésének köszönhetően valósul meg.

Szeptember 1-jétől új, továbbfejlesztett gépjármű-kibocsátási vizsgálatokat kell alkalmazni

2017. 09. 05. 00:00

2017. szeptember 1-jétől az új gépjárműmodellek csak akkor közlekedhetnek az európai utakon, ha megfeleltek a valós vezetési feltételek mellett (Real Driving Emissions – RDE) végzett új és megbízhatóbb kibocsátási vizsgálatokon, csakúgy mint egy továbbfejlesztett laboratóriumi vizsgálaton.

Egyfordulós nyelvi verseny a Nyelvek Európai Napja alkalmából

2017. 09. 04. 00:00

A Veszprém Megyei Europe Direct Tájékoztató Központ egyfordulós nyelvi versenyt hirdet a „NYELVEK EURÓPAI NAPJA” alkalmából. 10-12. évfolyamos diákok jelentkezését várjuk, akik egyénileg versenyeznek. Az angol vagy német nyelvű teszt kitöltését követően nyelvérzéküket tehetik próbára, amivel további pontokat szereznek. A verseny lezárásaként első kézből hallhatnak tapasztalatokat és érdekes történeteket az uniós fordítói munkáról. Mindkét nyelv versenyzői közül az első három helyezett értékes jutalomban részesül.

Európai Szolidaritási Testület: önkéntesek segítenek a földrengés sújtotta olasz régiók újjáépítésében

2017. 09. 01. 00:00

Az Európai Szolidaritási Testület önkénteseinek első csoportja augusztus közepén érkezett az olaszországi Norciába, hogy részt vegyenek a már zajló helyreállítási munkálatokban, és segítsenek újjáépíteni a tavalyi súlyos földrengésekben megrongálódott helyi közösségi létesítményeket.

"Fedezd fel Európát!" - Kutass!Filmezz!Utazz! - videópályázat középiskolások számára

2017. 08. 30. 00:00

A római szerződés1 aláírásnak 60. és az ERASMUS+ program 30. évfordulója alkalmából az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Tájékoztató Irodája, a Miniszterelnökség és a magyarországi Europe Direct tájékoztató irodák videópályázatot hirdetnek középiskolások számára.

Kulturális csereprogram - "Nagy európai karácsonyfadíszcsere 2017"

2017. 08. 29. 12:22

A Europe Direct iroda idén  már harmadik alkalommal működik közre a nemzetközi kulturális csereprogramban. A résztvevő általános iskola/osztály a program során kb. 30 európai iskolával kerül kapcsolatba és karácsonyi ajándékcsomagokat vált. A projekt célja, hogy kreatív és játékos módon járuljon hozzá a tanulók földrajzi, történelmi és nyelvi ismereteihez, miközben megismerik az EU tagállamokat, azok kultúráját, hagyományait és azt, mit jelent európai polgárnak lenni. Jelentkezési határidő: 2017. szeptember 20.

30 éves az ERASMUS: Mit adott a program az uniós polgároknak eddigi pályafutásán? - VI. rész

2017. 08. 28. 00:00

Az a 9 millió európai polgár, aki az utóbbi 30 év során az Erasmus+ programnak és az Erasmus+ előfutárának tekinthető egyéb kezdeményezéseknek köszönhetően életre szóló tapasztalatokat szerzett külföldön, valószínűleg el sem tud képzelni egy olyan Európát, amelyben le vannak zárva a határok. Jövőnk szempontjából elengedhetetlen, hogy fenn tudjuk tartani a gazdasági növekedést és a társadalmi haladást , ezért az Erasmus+ támogatja a gazdaság fenntarthatóságát elősegítő oktatást, képzést és önkéntes tevékenységet.

30 éves az ERASMUS: Mit adott a program az uniós polgároknak eddigi pályafutásán? - V. rész

2017. 08. 25. 00:00

Az a 9 millió európai polgár, aki az utóbbi 30 év során az Erasmus+ programnak és az Erasmus+ előfutárának tekinthető egyéb kezdeményezéseknek köszönhetően életre szóló tapasztalatokat szerzett külföldön, valószínűleg el sem tud képzelni egy olyan Európát, amelyben le vannak zárva a határok. A tapasztalatok sok mindenre ráébresztik a résztvevőket, akik más szemmel kezdik nézni a világot, új ötletekkel gazdagodnak a kinttartózkodás során, és kedvet kapnak ahhoz, hogy hazatérve tevőlegesen részt vegyenek közösségük életében.

30 éves az ERASMUS: Mit adott a program az uniós polgároknak eddigi pályafutásán? - IV. rész

2017. 08. 23. 00:00

Az a 9 millió európai polgár, aki az utóbbi 30 év során az Erasmus+ programnak és az Erasmus+ előfutárának tekinthető egyéb kezdeményezéseknek köszönhetően életre szóló tapasztalatokat szerzett külföldön, valószínűleg el sem tud képzelni egy olyan Európát, amelyben le vannak zárva a határok. Bizonyított tény, hogy aki részt vesz a programban, annak javulnak a szakmai kilátásai: könnyebben el tud helyezkedni külföldön, pályát tud módosítani, ha akar, illetve el tudja mélyíteni tudását az általa választott szakterületen.

Egységes digitális piac - egyre népszerűbb a határon átnyúló online vásárlás

2017. 08. 21. 00:00

Egy friss uniós felmérés szerint egyre több uniós fogyasztó intézi vásárlásait az interneten keresztül, és erősödik az elektronikus kereskedelembe vetett bizalmuk, különösen a más uniós országokból történő internetes vásárlás esetében. A kiskereskedők azonban továbbra sem szívesen bővítik internetes tevékenységeik körét, és változatlanul tartanak a más uniós országokba történő internetes értékesítéstől.

30 éves az ERASMUS: Mit adott a program az uniós polgároknak eddigi pályafutásán? - III. rész

2017. 08. 21. 00:00

Az a 9 millió európai polgár, aki az utóbbi 30 év során az Erasmus+ programnak és az Erasmus+ előfutárának tekinthető egyéb kezdeményezéseknek köszönhetően életre szóló tapasztalatokat szerzett külföldön, valószínűleg el sem tud képzelni egy olyan Európát, amelyben le vannak zárva a határok. Nagy hangsúlyt fektet a program a társadalmi befogadásra is, legyen szó menekültekről vagy hátrányos helyzetűek mobilitásáról.

30 éves az ERASMUS: Mit adott a program az uniós polgároknak eddigi pályafutásán? - II. rész

2017. 08. 18. 00:00

Az a 9 millió európai polgár, aki az utóbbi 30 év során az Erasmus+ programnak és az Erasmus+ előfutárának tekinthető egyéb kezdeményezéseknek köszönhetően életre szóló tapasztalatokat szerzett külföldön, valószínűleg el sem tud képzelni egy olyan Európát, amelyben le vannak zárva a határok. Lássuk, a 30 évet számokban.

Humanitárius program a görögországi menekültek beilleszkedésére

2017. 08. 16. 00:00

Az Európai Bizottság a Görögországban tartózkodó menekültek megsegítése érdekében a szükséghelyzeti támogatási projektek újabb csoportját jelentette be, összesen 209 millió euró értékben. 

A digitális egységes piac szerepe az európai egészségügyben

2017. 08. 14. 00:00

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított arról, hogy miként kellene előmozdítania a digitális innovációt az egészségügy és a gondozás terén az európai polgárok és egészségügyi rendszerek előnyére.

új uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogram a 2017/18-as tanévre

2017. 08. 11. 00:00

Augusztus 1-jére létrejön az új uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogram, amit azután a 2017/2018-as tanév első napjától kezdve Unió-szerte bevezethetnek. Az egészséges táplálkozási szokások gyermekek körében való elterjesztését célzó program keretében gyümölcs-, zöldség- és tejosztásra kerül sor, valamint olyan külön oktatási programokra, amelyek a helyes táplálkozás fontosságát hangsúlyozzák, és bemutatják a gyermekeknek az élelmiszertermelés folyamatát.

Menekültek Európán belüli áthelyezése: tények az uniós kvótarendszerről

2017. 08. 09. 00:00

Milyen célt szolgál a kvótarendszer? Kinek a terve ez? Kikre és hány emberre vonatkozik az áthelyezés? Jelentenek-e biztonsági kockázatot az áthelyezett menekültek? Tények az uniós kvótarendszeről.

30 éves az ERASMUS: Mit adott a program az uniós polgároknak eddigi pályafutásán? - I. rész

2017. 08. 07. 00:00

Az a 9 millió európai polgár, aki az utóbbi 30 év során az Erasmus+ programnak és az Erasmus+ előfutárának tekinthető egyéb kezdeményezéseknek köszönhetően életre szóló tapasztalatokat szerzett külföldön, valószínűleg el sem tud képzelni egy olyan Európát, amelyben le vannak zárva a határok. Lássuk, hogyan nőtte ki magát az eredetileg hallgatói mobilitást célzó kezdeményezés.

Európai Szolidaritási Testület: kitárul az ajtó a szakmai munkára és a gyakornoki tevékenységre jelentkezők előtt is

2017. 08. 04. 00:00

Az Európai Bizottság fél évvel ezelőtt hozta létre az Európai Szolidaritási Testületet, és 2017 márciusa óta zajlik önkéntesmunka-közvetítés a kezdeményezés keretében. Most pedig beindult a munkavállalók, valamint a szakmai gyakorlatra vagy tanulószerződéses gyakorlati képzésre jelentkezők közvetítése is. Az Európai Szolidaritási Testület több ezer ilyen jellegű lehetőséget kínál a kezdeményezés szakmaimunka-komponensében.

Jóváhagyva a villamos energia termelésére vonatkozó magyar támogatási program

2017. 08. 02. 00:00

Az Európai Bizottság megállapította, hogy a megújuló energiaforrásból származó villamos energia termelésére vonatkozó új magyar támogatási program összhangban áll az uniós állami támogatási szabályokkal. A program az Unió energetikai és éghajlat-politikai céljainak megfelelően segíteni fogja Magyarországot a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében a verseny egyidejű megőrzése mellett.

Vita Európa jövőjéről: eddig potenciálisan több mint 30 millió európai polgár szólalt meg

2017. 07. 31. 13:38

Négy hónappal azután, hogy a Bizottság előterjesztette az Európa jövőjéről szóló fehér könyvet, új erőre kap az Európa jövőjéről szóló vita, amely eddig potenciálisan több mint 30 millió polgárt szólított meg. A Bizottság öt forgatókönyvet vázolt fel azzal kapcsolatban, hogy milyen irányban fejlődhet tovább az EU a következő évtizedben. Ezzel átfogó vitát indított a politikai intézmények és a tágabb értelemben vett civil társadalom támogatásával.

EU és Japán - gazdasági partnerségi megállapodás a láthatáron

2017. 07. 28. 00:00

Az Európai Unió és Japán elvi megállapodásra jutott egy gazdasági partnerségi megállapodás fő elemeit illetően.Ez lesz az EU által eddig megkötött legfontosabb kétoldalú kereskedelmi megállapodás, és ilyenként első ízben foglal magában a Párizsi Megállapodás iránti konkrét kötelezettségvállalást.

Erasmus+ félidőben – avagy mit hoz a jövő?

2017. 07. 25. 00:00

Sokan még most ismerkednek az Erasmus+ programmal, de a Tempus Közalapítvány a program félidei értékelésének apropóján már lassan az új, 2020-ban kezdő időszak előkészítése felé tekint. Hogyan fog kinézni az új program, mennyi forrás áll majd rendelkezésre, milyen tevékenységeket fog tartalmazni és mi is lesz a neve? 

"Csobbanj Európával!" - ismét nyári EU-roadshow

2017. 07. 25. 00:00

Az Európai Unió magyarországi tájékoztató irodái, a Europe Direct irodák idén ismét várják az érdeklődőket a legnépszerűbb hazai strandokon, fesztiválokon és rendezvényeken az országos nyári EU-roadshow keretében, ami augusztus 5-én és 7-én Veszprém megyébe érkezik.

Klíma-megállapodás: megszavazott kibocsátás-csökkentés, vita az USA visszalépéséről

2017. 07. 24. 00:00

Az Európai Parlamenti képviselők megszavazták a 2030-as kibocsátáscsökkentési célok végrehajtását lehetővé tevő intézkedéseket. Az elfogadott szabályok lehetővé teszik, hogy az EU teljesítse, amit a párizsi megállapodásban vállalt, vagyis az 1990-es szinthez képest 2030-ra 40%-kal csökkentse a kibocsátását. 

Uniós fogyasztóvédelem - mondja el véleményét!

2017. 07. 21. 00:00

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított, hogy felmérje, miként lehetne javítani az uniós fogyasztóvédelmi jogszabályokat. A konzultációban minden uniós polgár érintett lehet; ám a fogyasztók mellett vállalkozások és fogyasztóvédelmi szervezetek véleményét is várják. A konzultáció 2017. október 8-ig tart.

A magyarok szerint sikeres az EU regionális politikája

2017. 07. 19. 00:00

A közelmúltban tették közzé annak az Eurobarométer felmérésnek az eredményeit, mely azzal foglalkozott, hogy mennyire ismerik és milyennek látják a polgárok az uniós regionális politikát. Az eredmények azt mutatják, hogy Unió-szerte a megkérdezettek közel 80%-a szerint lakóhelyükön kedvező hatással vannak az uniós finanszírozású projektek. A hazai válaszadók 89%-a szerint e beruházások pozitív hatást gyakorolnak lakóhelyük fejlődésére.

30 éves az Erasmus program - az alkalom tiszteletére a Bizottság új mobilalkalmazást indított

2017. 07. 17. 15:27

Az Erasmus+ okostelefonos alkalmazás fontos fejlesztés, hiszen 2014 és 2020 között várhatóan több mint 4 millióan folytatnak a program keretében tanulmányokat, vesznek részt szakmai gyakorlaton, illetve önkénteskednek. Az alkalmazás segít a hallgatóknak, gyakornokoknak és az Erasmus+-ban részt vevő egyéb fiataloknak eligazodni a programban, amely e kis technikai fejlesztésnek köszönhetően könnyebben hozzáférhetővé válik.

Európai Védelmi Alap: évi 5,5 milliárd euró Európa védelmi képességeinek a fokozására

2017. 07. 14. 00:00

Az Európai Védelmi Alap 2017. június 7-én indult el, amely koordinálja, kiegészíti és kibővíti a védelmi kutatásra, a prototípusok kifejlesztésére, valamint a védelmi felszerelések és technológia beszerzésére irányuló nemzeti beruházásokat az EU-ban.

Digitális Európa: az 5G küszöbén

2017. 07. 12. 15:11

Az EU valódi digitális gazdaságot szeretne kialakítani és az élvonalban akar lenni azzal, hogy 2025-re átáll a gigabites társadalomra, ahol az 5G technológia a norma. Az EU 700 millió eurót különítettünk el erre, ehhez jönnek még a magánszektor forrásai. Minden meg fog változni. Új lehetőségek nyílnak az iparban. Új lehetőségek nyílnak sok szolgáltatásban.

Szíriai válság kezelése - új projektek kerültek elfogadásra

2017. 07. 10. 00:00

A szíriai válság kezelésére szolgáló uniós regionális alap új projekteket fogadott el, összesen 275 millió EUR összegben. E projektek a menekülteket és a törökországi, libanoni, jordániai, iraki, nyugat-balkáni és örményországi túlterhelt befogadó közösségeket segítik.

Innováció az EU-ban - egyenlőtlen fejlődés

2017. 07. 07. 00:00

Az Európai Unió innovációs teljesítménye a tavalyi év során is növekedett annak ellenére, hogy Európa-szerte némileg egyenlőtlen előrehaladás figyelhető meg. Öszességében 15 országban nőtt az innovációs teljesítmény, azonban nagy különbségek figyelhetők meg e tagországok között.

Hatályba lépnek a határon átnyúló fizetésképtelenségi eljárásokat megkönnyítő új szabályok

2017. 07. 05. 00:00

Az új szabályok célja, hogy elősegítsék a követelésbehajtást a határon átnyúló fizetésképtelenségi eljárásokban. Az Európai Bizottság 2012-ben javaslatot terjesztett elő a 2000. évi rendelet frissítésére, hogy hatékonyabbá tegye a határon átnyúló fizetésképtelenségi eljárások kezelését. Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa 2015. május 20-án elfogadta ezt a javaslatot, amely most hatályba lépett.

A migrációs válság számokban: menekültek és menedékjogi kérelmek az EU-ban

2017. 07. 03. 00:00

A tavalyi évben csak a Földközi-tengeren keresztül mintegy 362 753 ember érkezett az EU területére, közülük 5 022 tűnt el, vagy veszítette életét. Interaktív infografikánkon bemutatjuk, hogyan alakult a menekültek és a menedékjogi kérelmek száma az EU tagállamaiban 2010 és 2016 között.

Uniós közlekedési infrastruktúra: 10 magyar projekt támogatása javasolt

2017. 06. 30. 00:00

Az Európai Bizottság javaslatot tett 2,7 milliárd euró beruházására, melyet 152, a versenyképes, tiszta és összekapcsolt mobilitást előmozdító kulcsfontosságú közlekedési projektre – köztük tíz Magyarországot is érintőre – fordítanának.

EU–Kína kereskedelmi kapcsolatok a legutóbbi csúcstalálkozó fényében

2017. 06. 28. 00:00

2017. június 1-2-án kétnapos EU-Kína csúcstalálkozót tartottak Brüsszelben. A csúcstalálkozó célja az EU és Kína közötti stratégiai partnerség elmélyítése volt, legfontosabb napirendi pontjai között pedig a kereskedelem és az éghajlatváltozás szerepelt.

WiFi4EU - ingyenes WIFI-pontok lesznek EU-szerte

2017. 06. 26. 00:00

A máltai elnökség politikai megállapodásra jutott az Európai Parlamenttel a WiFi4EU-ról, amelynek köszönhetően a jövőben javulni fog az internet-hozzáférés a városházákon, a kórházakban, a parkokban és egyéb közterületeken. A felhasználóknak egy könnyen felismerhető, többnyelvű WiFi4EU portálon keresztül ingyenes, biztonságos és nagy sebességű internetkapcsolat áll majd rendelkezésére. 

A Bizottság vitát nyitott a biztonsági és védelmi unióról

2017. 06. 23. 00:00

Figyelemmel a Bizottságnak az Európa jövőjéről szóló fehér könyvére, a vitaanyag különböző forgatókönyveket vázol fel arra vonatkozóan, miként lehetne kezelni az Európát érintő fokozódó biztonsági és védelmi fenyegetéseket, illetve növelni Európa saját védelmi képességeit 2025-ig.

Létrejött az Európai Ügyészség húsz tagállam támogatásával

2017. 06. 21. 08:34

Következő lépésként az Európai Parlament egyetértésére van szükség. A hivatal létrehozását követően a független uniós főügyész hatáskörrel rendelkezik majd arra, hogy nyomozást és büntetőeljárást indítson az uniós költségvetést érintő bűncselekményekre – például az uniós forrásokkal kapcsolatos korrupció vagy csalás és a határokon átnyúló héacsalásra – vonatkozóan.

Úton a tőkepiaci unió

2017. 06. 21. 00:00

Csaknem két évvel a tőkepiaci unióra vonatkozó cselekvési terv elindítása után a Bizottság újabb fontos kezdeményezéseket terjesztett elő a reformprogram célszerűségének biztosítására.

Uniós fogyasztóvédelem - 10-ből 6 elégedett online vásárló

2017. 06. 19. 00:00

Az uniós fogyasztói szabályok hozzájárultak a fogyasztói bizalom javításához: 2016-ban tízből majdnem 6 fogyasztó (58%) érezte úgy, hogy megfelelő védelemben részesül, amikor interneten vásárol valamit egy másik tagállamból. Összehasonlításképpen ez az arány 2003-ban egy a tízhez volt (10%). Tízből hét személy számolt be arról, hogy kihasználta az árukra vonatkozó, ingyenes, legalább két éves jótállás előnyeit. Ugyanakkor továbbra is fennáll számos probléma a fogyasztói jog alkalmazásában, amelyeket az Európai Bizottság orvosolni kíván. 

"Európa mozgásban" - a mobilitás és a közlekedés modernizálása

2017. 06. 16. 00:00

Az „Európa mozgásban” egy széles körű kezdeményezéscsomag, amely javítja a forgalom biztonságát; támogatja a méltányosabb úthasználati díjakat; csökkenti a szén-dioxid kibocsátást, a légszennyezést és a közlekedési dugókat; mérsékli a vállalkozásokat terhelő bürokráciát; harcol az illegális foglalkoztatás ellen, valamint megfelelő körülményeket és pihenőidőt biztosít a dolgozók számára. Ezen intézkedések hosszú távú előnyei messze túlmutatnak a közlekedési ágazaton, hiszen támogatják a munkahelyteremtést, a növekedést és a beruházásokat, erősítik a társadalmi méltányosságot és Európát határozottan az alacsony kibocsátás felé terelik.

"Roam Like at Home" - mai naptól megszűntek a roamingdíjak az EU-ban

2017. 06. 15. 08:09

Korábban, amikor másik uniós országba utaztunk, a mobilhálózat-üzemeltető más, magasabb tarifát számlázott ki az adott országban folytatott mobil kommunikációért (mobiltelefon, SMS, adatforgalom). Az elmúlt 10 év során az EU fokozatosan elkezdte előírni a mobilszolgáltatók számára, hogy a fogyasztók érdekében jelentősen csökkentsék a barangolási díjakat. 2017. június 15-től, ha egy másik uniós országba utazunk, megszűnnek a barangolási díjak.

 

2018. évi uniós költségvetés: középpontban a munkahelyek, beruházások, migráció és biztonság

2017. 06. 14. 00:00

A 2018-ra szóló költségvetési tervezet 161 milliárd eurót kitevő kötelezettségvállalásokkal azt célozza, hogy több munkahelyet teremtsen, különösen a fiatalok számára, valamint hogy fellendítse a növekedést és a stratégiai beruházásokat.

100 millió euró támogatás 69 innovatív kkv-nak, köztük egy magyar cégnek

2017. 06. 13. 00:00

A „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogram égisze alatt 21 ország 69 innovatív kis- és középvállalkozása részesül rövidesen összesen közel 100 millió euró uniós támogatásban. A legutóbbi fordulóban egy magyar innovatív céget választottak ki: az Mcule.com Kft. online gyógyszerkutatási platformjának vegyianyag-adatbázisa fejlesztésére fordíthatja az EU-forrást.

EU–Kína kapcsolatok – gyakran feltett kérdések

2017. 06. 12. 00:00

Miért fontosak egymásnak Kína és az Unió? Milyen eredményekre törekszik az EU Kínával kapcsolatban? Mik az Unió és Kína kereskedelmi és befektetési prioritásai? Hogyan szállhat szembe az Unió a kínai tisztességtelen versennyel? Az Európai Bizottság tájékoztatójából mindezek és egyéb kérdések is választ kaptak.

Új uniós adatvédelmi rendelet – milyen következménnyel jár a magyar KKV-k számára?

2017. 06. 09. 00:00

2018. május 25-től az EU Általános Adtavédelmi Rendelet (General Data Protection Regulation, GDPR) szabályait kell alkalmazni az adatkezelés területén minden uniós tagállamban, így Magyarországon is. Az addigi türelmi időben az adatkezelő cégeknek és nemzeti hatóságoknak fel kell készülniük az új követelmények teljesítésére.

Az Európai Szolidaritási Testület első résztvevője Budapestre érkezett

2017. 06. 07. 00:00

Az Európai Szolidaritási Testület (ESZT) első tagja megérkezett a projekthelyszínre, méghozzá Budapestre. Manon Levrey 22 éves, francia és az ESZT-nek köszönhetően csatlakozott a Duna Transznacionális Programhoz. Feladata Interreg tudósítóként sikeres, szolidaritással kapcsolatos projektek kommunikálása 14 Duna-menti országban. 

"Fedezd fel Európát!" - Kutass!Filmezz!Utazz! - videópályázat középiskolások számára

2017. 06. 06. 13:34

A Római Szerződés aláírásnak 60. és az ERASMUS+ program 30. évfordulója alkalmából az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Tájékoztató Irodája, a Miniszterelnökség és a magyarországi Europe Direct tájékoztató irodák videópályázatot hirdetnek középiskolások számára.

A 27 tagú EU útja 2025-ig - forgatókönyvek az együttműködésre

2017. 06. 05. 11:05

Mi lesz az EU jövője? Az Európai Bizottság előterjesztette az ún. fehér könyvet, ami a következő évtized Európát érintő főbb kihívásait és lehetőségeit vázolja fel. Öt forgatókönyvet mutat be arról, miként alakulhat az Unió 2025-ig attól függően.

Az EU semmire se jó?

2017. 06. 05. 00:00

Sokan gondolják, hogy az EU már a múlté, elavult. DE valóban így van ez? Az EU elődjét, az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó Római Szerződés 60. évfordulója alkalmából készült az alábbi videó, ami emlékeztet arra tömören, mit is jelent az EU.

Sikertörténetek az uniós befektetések mögött

2017. 06. 02. 00:00

Minden európai uniós befektetés mögött van egy emberi történet is. Történetek diákokról, gyakornokokról, pályakezdőkről, ingázókról, dolgozókról, gazdákról, vállalkozókról, kereskedőkről, kézművesekről, kutatókról... Ők tudják a leghitelesebben megosztani tapasztalataikat. Fekete Zsóka élelmiszermérnöki tanulmányai elvégzése után uniós támogatással saját vállalkozásba kezdett, és egy mangalicafarmot hozott létre.

Az Európai Bizottság megtette ajánlásait a magyar gazdaság fejlesztésére

2017. 06. 01. 00:00

Az Európai Bizottság minden évben részletesen elemzi az uniós tagállamok költségvetési, makrogazdasági és strukturális reformokról szóló terveit, és a következő 12–18 hónapra országspecifikus ajánlásokat fogalmaz meg a számukra. Az EU és az euróövezet gazdasága a jelek szerint stabil lábakon áll. 2016-ban mind az EU, mind az euróövezet növekedési rátája 2% körüli volt, az államháztartások helyzete javulóban van, a foglalkoztatás pedig közel 233 millió fős rekordot ért el.

Az európai védelem jövője - lépések

2017. 05. 31. 00:00

A Juncker-Bizottság hivatalba lépése óta kiemelt témaként kezeli Európa megerősítését a biztonsági és védelmi ügyekben. Mivel Európa szomszédságában egyre romlik a biztonsági helyzet, és erőteljes gazdasági érvek szólnak amellett, hogy az EU tagállamai szorosabban együttműködjenek a védelmi kiadásokkal kapcsolatban, a Bizottság úgy véli, eljött az ideje, hogy lépéseket tegyünk a biztonsági és védelmi unió felé.

Az európai fürdővizek minősége minden eddiginél kiválóbb

2017. 05. 29. 00:00

A 2016-ban megvizsgált európai fürdőhelyek több mint 85%-a kiérdemelte a legmagasabb „kiváló” minősítést, ami azt jelenti, hogy ezeken a helyeken a fürdővíz jórészt mentes az emberi egészségre és a környezetre ártalmas szennyezőanyagoktól. A fürdőhelyek több mint 96%-a megfelelt az európai uniós szabályok alapján felállított minimumkövetelményeknek.

Kötelezettségszegési eljárások helyzete

2017. 05. 26. 00:00

Az Európai Bizottság jogi lépéseket tesz azon tagállamokkal szemben, amelyek nem tettek eleget az uniós jog alapján rájuk háruló kötelezettségeiknek. Ezek a különböző ágazatokat és uniós szakpolitikai területeket érintő határozatok arra irányulnak, hogy a polgárok és a vállalkozások érdekében biztosítsák az uniós jog megfelelő alkalmazását.

MI LESZ VELED EU? - 5 forgatókönyv - 5 jövőkép

2017. 05. 25. 14:29

Menjen minden tovább, ahogyan eddig, vagy csak az egységes piacban legyen együttműködés, vagy többsebességes legyen az EU, vagy kevesebb területen legyen közös munka, de hatékonyabban, vagy minden területen több hatáskört és erőforrást osszanak meg a tagállamok? Komoly forgatókönyvek a jövő EU-járól. 

Online film- és tévénézés külföldön

2017. 05. 24. 00:00

Megszavazta az EP az online tartalomszolgáltatások határokon átnyúló hordozhatóságát szavatoló új szabályokat. Az Európán belül utazók gyakran szembesülnek azzal, hogy külföldön nem férnek hozzá azokhoz az online filmekhez, zenékhez, játékokhoz, tévéadásokhoz, amelyekre otthon előfizettek.

Az EP által elfogadott szabályok értelmében a szabadságukat, tanulmányaikat töltő vagy üzleti úton járó uniós állampolgárok nemsokára korlátlanul élvezhetik ezeket. 

Az EB jelentést tett az Alapjogi Charta 2016-os Unión belüli alkalmazásáról

2017. 05. 22. 00:00

A jelentés felvázolja, hogy az EU 2016-ban milyen kezdeményezéseket tett az alapvető jogok megerősítésére. Megvizsgálja továbbá, hogy e jogokat 2016-ban hogyan alkalmazták a különféle uniós szakpolitikákban és a tagállamokban.

Visszatérés Schengenhez - a belső határellenőrzések folyamatos megszüntetése

2017. 05. 19. 00:00

A Bizottság azt ajánlja, hogy Ausztria, Németország, Dánia, Svédország és Norvégia a következő hat hónap folyamán fokozatosan szüntesse meg az egyes schengeni belső határaikon jelenleg végzett ideiglenes határellenőrzéseket. Bár a helyzet tovább stabilizálódik, Görögországban még mindig jelentős számú irreguláris migráns és menedékkérő tartózkodik. Ezért biztosítási intézkedésként és az alternatívák megvalósításáig a Bizottság azt javasolja a Tanácsnak, hogy utolsó alkalommal hosszabbítsa meg a határellenőrzéseket, tehát hat hónap múlva meg kell szüntetni azokat.

Európát ünnepeltük Veszprémben

2017. 05. 17. 09:09

A Veszprém Megyei Europe Direct Iroda Európa-napot szervezett május 14-én Veszprémben. Az Európa-nap története Robert Schuman 1950. május 9-én tett nyilatkozatáig nyúlik vissza. A francia külügyminiszter ebben a nyilatkozatban vázolta fel azt a gazdasági és politikai együttműködést, ami hosszú távon jólétet és békét hozhat Európa országainak. Az elgondolás megtestesülése volt az 1957-ban létrehozott Európai Gazdasági Közösség, mely az EU-t megalapozta. Május 9-ét mind a 28 tagállamban a béke és egység napjaként ünneplik.

Áthelyezés és áttelepítés: a Bizottság felszólította az összes tagállamot, hogy teljesítse kötelezettségeit

2017. 05. 15. 00:00

A Bizottság elfogadta az uniós szükséghelyzeti áthelyezési és áttelepítési mechanizmusról szóló tizenkettedik eredményjelentését, amely a 2017. április 12. óta végrehajtott intézkedéseket értékeli.

2017. tavaszi gazdasági előrejelzés: stabil növekedés

2017. 05. 12. 00:00

Az európai gazdaság immár ötödik éve élénkül, és a fellendülés mostanra valamennyi uniós tagállamban érzékelhetővé vált. Magyarországon 2016-ban 2,0%-ra lassult a gazdasági növekedés, de az előrejelzés szerint a lakossági fogyasztásnak és az újra növekvő beruházási tevékenységnek köszönhetően ismét felgyorsul (2017: 3,6%, 2018: 3,5%).

Digitális egységes piac - félidős értékelés

2017. 05. 10. 00:00

Az értékelés számba veszi az eddigi eredményeket, felszólítja a társjogalkotókat, hogy mihamarabb foglalkozzanak a már benyújtott javaslatokkal, és felvázolja, milyen további intézkedéseket tervez az online platformok, az adatgazdaság és a kiberbiztonság területén.

BREXIT: Megkezdődhetnek a tárgyalások

2017. 05. 08. 00:00

A biztosi testület ajánlást küldött a Tanácsnak, hogy nyissa meg az Egyesült Királysággal az 50. cikk szerint folytatandó tárgyalásokat. Az ajánlás magában foglalja a tárgyalási irányelvek tervezetét. Erre a jogi felhatalmazásra a politikai iránymutatások Európai Tanács általi szombati elfogadását követően kerül sor.

Újrakezdés: az EP szerint felül kell vizsgálni az EU–Törökország kapcsolatokat

2017. 05. 08. 00:00

Habár az EU és Törökország a migrációs politikától kezdve a kereskedelemig szinte minden területen együttműködést folytat, a török demokrácia helyzete, a média szabadságának korlátozása és a börtönbe zárt újságírók miatt a kapcsolat az utóbbi időben egyre feszültebbé vált. A szerdai plenáris vitán számos EP-képviselő egyenesen a török csatlakozási tárgyalások felfüggesztését és az EU–Törökország kapcsolatok újragondolását kérte.

Az Európai Tanács iránymutatásai a brexit-tárgyalásokra vonatkozóan

2017. 05. 04. 00:00

Az Európai Tanács 2017. március 29-én kézhez kapta az Egyesült Királyság azon szándékára vonatkozó bejelentését, hogy kilép az Európai Unióból és az Euratomból. Ezzel lehetővé vált, hogy a tárgyalások a Szerződésben előírtaknak megfelelően megkezdődjenek. Az iránymutatások meghatározzák az EUSZ 50. cikke értelmében folytatandó tárgyalások keretét, valamint azokat az átfogó álláspontokat és elveket, amelyeket az Unió a tárgyalások során érvényesíteni fog.

 

A 27 tagú EU útja 2025-ig - forgatókönyvek az együttműködésre

2017. 05. 03. 14:00

Mi lesz az EU jövője? Az Európai Bizottság előterjesztette az ún. fehér könyvet, ami a következő évtized Európát érintő főbb kihívásait és lehetőségeit vázolja fel. Öt forgatókönyvet mutat be arról, miként alakulhat az Unió 2025-ig attól függően.

 

Eurobarometer felmérés: az EU népszerűsége közelíti a 2007-es adatokat

2017. 05. 02. 16:00

Eurobarometer kutatási eredmények szerint az emberek nagy része az EU-ra jó dologként tekint, a számok már a 2007-es válság előtti adatokhoz közelítenek. A Római Szerződés 60. évfordulójának évében az európai polgárok inkább az egységes politika integráció mellett teszik le voksukat, mintsem hogy több tagállamban is párhuzamos, de esetleg más-más irányba mutató politikákat lássanak. Ugyanakkor az sem hagyható figyelmen kívül, hogy ebben a kérdésben tagállamonként jelentős eltérések mutatkoznak.

Rólad, veled, érted - Ifjúsági programok országszerte az Európai Ifjúsági Héten

2017. 04. 28. 00:00

Az Európai Ifjúsági Hét (European Youth Week) az Európai Bizottság kezdeményezése, melynek keretében Európa-szerte, így Magyarországon is rengeteg izgalmas esemény valósul meg május 1. és 7. között.

Az Európai Unió prioritásai 2017-re: hogy halad a munkával az EP?

2017. 04. 27. 00:00

Az Európai Unió vezetői hat jogalkotási prioritást határoztak meg az idei évre. Ezek olyan fontos területeket érintenek, amelyek mindannyiunk életére hatással vannak, mint például az egyik legnagyobb kihívást jelentő migrációs válság, a biztonsági kérdések és a klímaváltozás. Összefoglalás, hogy mely területeken történt előrelépés és hogy haladnak a munkával az EP-képviselők.

Ökológiai termékek behozatala - új uniós elektronikus tanúsítási rendszer

2017. 04. 26. 00:00

Április 19-től van működésben az ökológiai termékek behozatalát pontosabban nyomonkövető új elektronikus tanúsítási rendszer, amelynek segítségével az Európai Unió globális vezető szerepet tölthet be e termékek a nyomonkövethetősége és a kereskedelemükre vonatkozó megbízható adatok gyűjtése terén.

Európai Szolidaritási Testület - mit, merre, hogyan? - GYIK

2017. 04. 24. 00:00

Az Európai Szolidaritási Testület egy új európai uniós kezdeményezés – célja, hogy lehetőséget teremtsen a fiataloknak arra, hogy egyes közösségek vagy a társadalom egészének érdekeit szolgáló önkéntes vagy egyéb projektmunkában vegyenek részt Európában. Egy oldalon most elérhetők a leggyakoribb kérdések.

Európa-nap az ország 19 pontján

2017. 04. 21. 00:00

Országszerte színes Európa-napi programokkal, nyereményjátékkal várja a családokat április 29. és május 17. között az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Tájékoztatatási Irodája és a Europe Direct tájékoztató hálózat.

Bye-bye roaming - kérdések és válaszok

2017. 04. 19. 00:00

Mit jelent a barangolás (roaming)? Milyen mértékben csökkentek eddig a roamingdíjak? Hogyan fog történni a gyakorlatban a barangolási díjak megszűnése? Kérdések és válaszok a roamingról egy helyen. 

"Az EU az én szememmel" c. rajzpályázat

2017. 04. 17. 00:00

A Római Szerződések 60. évfordulójára a Veszprém Megyei Europe Direct Tájékoztató Központ rajzpályázatot hirdet az 5-6. és 7-8. évfolyamos tanulók számára „Az EU az én szememmel” címmel.

Az EU hivatalos fejlesztési támogatása az eddigi legmagasabb szintet érte el

2017. 04. 14. 00:00

A legújabb számadatok szerint az Európai Unió és tagállamai 2016-ban is megerősítették pozíciójukat, mint a világ vezető fejlesztési donorjai. Az EU és tagállamai 2016-ban képesek voltak a példa nélküli migrációs válság közepette növelni mind a menekülteknek nyújtott támogatást, mind pedig a fejlődő országoknak nyújtott fejlesztési támogatást.

Utazásfoglalás az interneten: félrevezető utazásfoglalási weboldalak

2017. 04. 12. 09:28

Miközben az internetes szálloda- és repülőjegy-foglalás egyre általánosabbá válik, a fogyasztók mind több problémával szembesülnek az online utazási szolgáltatások terén. Az Európai Fogyasztói Központok szerint az említett szolgáltatásokkal kapcsolatos sérelmek a leggyakoribb fogyasztóvédelmi panaszok közé tartoznak.

Miért van szükségünk az Európai Unióra? - 60 érv az EU mellett

2017. 04. 10. 00:00

A Római Szerződések 60. évfordulója alkalmából összegyűjtésre került 60 érv, hogy miért van szükségünk az Európai Unióra. A cikkben a felsorolás, a kiadvány letölthető.

Közúti közlekedésbiztonság az Unióban: javuló tendencia, sok tennivaló

2017. 04. 07. 00:00

A 2016. évre vonatkozó közúti közlekedésbiztonsági statisztikák tanúsága szerint tavaly az EU-ban 2%-kal csökkent a halálos kimenetelű közlekedési balesetek száma. Tagállamonként változó, hogy mennyi az esélye annak, hogy valaki közúti balesetben életét veszítse. Habár a különbségek minden évben csökkennek, a halálos kimenetelű közúti baleseteket tekintve legrosszabb statisztikával rendelkező országokban még mindig több mint háromszor valószínűbb, hogy valakit halálos közúti baleset ér, mint a legalacsonyabb mérőszámokkal rendelkező országokban.

Brexit - kérdések és válaszok

2017. 04. 05. 00:00

Mi az 50. cikk? Hogyan indítja el egy tagállam az 50. cikk alkalmazását? Mi történik az követően? Hogyan kötik meg a kilépésről rendelkező megállapodást? Mikor szűnik meg az Egyesült Királyság európai uniós tagsága? - ezek, és ehhez hasonló kérdések és válaszok csokorba szedve.

„Move2Learn, Learn2Move”: új mobilitási lehetőség a láthatáron

2017. 04. 03. 00:00

Az Európai Bizottság kezdeményezést indított, mely az Erasmus+ program keretében további támogatást nyújt az európai fiataloknak a tanulás és a mobilitás terén. A „Move2Learn, Learn2Move” elnevezésű kezdeményezés segítségével legalább 5000 fiatal utazhat egy másik uniós országba egyénileg vagy osztálytársaival.

Veszprém város és a Balaton együtt pályázna az "Európa Kulturális Fővárosa 2023" címre

2017. 03. 31. 00:00

A szövetség és a város közösen rögzítették Hévízen azon szándékukat, hogy fogalmazzanak meg olyan kulturális alapú térségfejlesztési elképzeléseket, amelyek erősítik és elősegítik a cím elnyerésének esélyét.

A megállapodást Porga Gyula, Veszprém város polgármestere és Balassa Balázs a Balatoni Szövetség elnöke látták el kézjegyükkel a Szövetség 2017. március 22-ei közgyűlésén, Hévízen.

Polgári kezdeményezéseket vett nyilvántartásba a Bizottság

2017. 03. 29. 00:00

Az Európai Bizottság nyilvántartásba vett két, az uniós polgárokat valamely tagállamnak az EU-ból való kilépésével összefüggésben megillető jogokkal kapcsolatos európai polgári kezdeményezést, és elutasította az „Állítsuk meg a Brexitet!” című harmadik javaslatot.

Rómában ünnepelték a Római Szerződés 60. évfordulóját

2017. 03. 27. 00:00

Az uniós vezetők március 25-én Rómában találkoznak egymással, hogy együtt ünnepeljék meg a Római Szerződések 60. évfordulóját.

Európai Szolidaritási Testület: a résztvevő szervezetek már válogathatnak

2017. 03. 24. 00:00

Három hónnap azután, hogy létrejött az Európai Szolidaritási Testület és az érdeklődő fiatalok elkezdhettek jelentkezni, immár a szolidaritási munkát biztosító akkreditált szervezetek is igénybe vehetik az adatbázist, hogy abból választhassanak munkatársakat, gyakornokokat vagy önkénteseket.

Translating Europe Workshop - Fordítói készségek: az elmélettől a gyakorlatig

2017. 03. 22. 00:00

A Magyarországon 2016-ban útjára indított Translating Europe Workshop rendezvények harmadik országos sorozatára kerül sor 2017 áprilisában. A Translating Europe elnevezésű kezdeményezés keretében, az Európai Bizottság Fordítási Főigazgatósága (DGT) szervezésében ezúttal olyan workshopokon vehetnek részt az érdeklődők, ahol gyakorló szakemberek és egyetemi oktatók mutatják be a tanulmányok során fejlesztett fordítói készségek gyakorlati alkalmazását a szakmai munka során. 

Európai Szolidaritási Testület: megkezdődik a munka

2017. 03. 21. 00:00

Három hónnap azután, hogy létrejött az Európai Szolidaritási Testület és az érdeklődő fiatalok elkezdhettek jelentkezni, immár a szolidaritási munkát biztosító akkreditált szervezetek is igénybe vehetik az adatbázist, hogy abból választhassanak munkatársakat, gyakornokokat vagy önkénteseket.

NYEREMÉNYJÁTÉK - RÓMA60: 60 év - 6 kérdés

2017. 03. 20. 08:00

A mai Európai Unió alapjait 60 évvel ezelőtt rakta le a Rómában aláírt szerződés. Létrejöttével Európa írott történelmének leghosszabb békeidőszaka köszöntött be. Az évforduló hetében „RÓMA60: 60 év - 6 kérdés” címmel kvízjátékot hirdet az ED iroda. Kedveld a bejegyezést, válaszolj helyesen kommentben a március 20-25. között naponta feltett 1-1 kérdésre, és nyerd meg a napi Europe Direct ajándékcsomagot! Azok között, akik az összes posztra helyesen válaszolnak, 5000 Ft értékű könyvutalványt sorsolunk ki.

A magyarok véleménye az Európai Unióról - Eurobarométer nemzeti jelentés

2017. 03. 17. 00:00

Az Unió megítélése a magyarok közel felénél (45%) semleges, inkább negatív 18%-nál, inkább pozitív 37%-nál. Az EU28 átlagához hasonlítva ez egy kevésbé negatív - inkább semleges vélemény. A felmérésből kiderütlt, hogy ha fogalmakat kapcsolunk az EU-hoz,  akkor a magyarok által alkotott összkép pozitívnak mondható: a magyarok közel kétharmada modernnek tartja és demokratikusnak, emellett minden második válaszadó még védelmezőnek, előretekintőnek és hatékonynak is.

Nyilvános konzultáció az Erasmus+ programról

2017. 03. 15. 00:00

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított, melynek célja, hogy összegyűjtse a 30 évvel ezelőtt kezdeményezett uniós oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogrammal, az Erasmus+-szal kapcsolatos véleményeket, és felmérje a program hatékonyságát. Fiatalok, felsőoktatási hallgatók, tanárok, ifjúságsegítők, sportolók, munkáltatók, különböző érintett szervezetek és érdekelt felek észrevételeit várják. A május 31-ig tartó konzultáció eredményeit figyelembe veszik a 2014 és 2020 között futó program félidős értékelésekor.

Régiók versenyképességi indexe - 2016. évi felmérés eredményei

2017. 03. 13. 00:00

A 2010-ben bevezetett és háromévente közzétett regionális versenyképességi index (RCI) alapján a régiók nyomon követhetik és értékelhetik a fejlettségük időbeli alakulását és azt, hogy más régiókhoz képest hogyan teljesítenek. A regionális versenyképesség azt jelenti, hogy egy régió mennyire képes vonzó és fenntartható környezetet biztosítani a vállalkozások és a lakosok számára a letelepedéshez, illetve a működéshez vagy munkához.

Mennyire digitális országban élünk? - DESI 2017

2017. 03. 10. 00:00

Az Európai Bizottság közzétette a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutató (DESI) 2017-es értékeit. A DESI (Digital Economy and Society Index) segítségével nyomon követhető a 28 tagállam teljesítménye a legkülönbözőbb területeken, az internetkapcsolattól kezdve a digitális készségeken át a vállalkozások és közszolgáltatások digitalizációjáig. Az adatok szerint az EU digitális téren sokat fejlődött, de az élen járó országok és a kevésbé jól teljesítők között továbbra is hatalmas a különbség.

60 éves az EU - a Római Szerződések évfordulója

2017. 03. 08. 00:00

A ma Európai Unió néven működő közösség alapjait hatvan évvel ezelőtt rakta le a Rómában aláírt szerződés, amelynek létrejöttével Európa írott történelmének leghosszabb békeidőszaka köszöntött be. A Római Szerződés létrehozta a közös piacot (EGK), amely Európa polgárai számára megteremtette a jólét és a stabilitás feltételeit, és biztosítja a személyek, az áruk és a szolgáltatások szabad mozgását. Az EGK mellett ekkor került aláírásra az a egyezmény is, ami az Európai Atomenergia Közösséget hozta létre. Így együtt nevezzük ezeket az egyezményeket Római Szerződéseknek.

 

Hogyan tovább Európai Unió?

2017. 03. 06. 15:43

Az Európai Bizottság fehér könyvet terjesztett elő Európa jövőjéről, ami a következő évtized Európát érintő főbb kihívásait és lehetőségeit vázolja fel. A dokumentum öt forgatókönyv alapján mutatja be, miként alakulhat az Unió 2025-ig attól függően, hogy milyen utat választ.

Galileo, az európai GPS

2017. 03. 03. 00:00

Új taggal bővült a világ navigációs szolgáltatásait összefogó hálózat (Global Satellite Navigation System, GNSS), ugyanis 2016. december 15-én megkezdte működését Európa műholdas navigációs rendszere, amelyet Galileo Galilei olasz csillagászról neveztek el. Ez az új navigációs és helymeghatározó rendszer az amerikai építésű GPS (Global Positioning System) európai megfelelője.

A CETA új üzleti lehetőségeket nyit meg az uniós vállalkozásoknak Kanadában

2017. 03. 01. 00:00

Támogatta az EU–Kanada átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodást (CETA) az Európai Parlament, melyet több mint 5 évig tárgyalták a felek. Most már csak a nemzeti parlamenteknek kell jóváhagyniuk. A CETA-nak köszönhetően várhatóan nőni fog a két fél közötti kereskedelem, a hatályba lépésekor a legtöbb vámot eltörlik. Fontos azonban, hogy a CETA nem változtat az uniós szabványokon. Emellett Kanada nagymértékben megnyitja majd kormányzati beszerzéseit is az uniós vállalatok előtt, jobban, mint bármely más kereskedelmi partnerére vonatkozóan.

Magyarország helyzete az EU-gazdaságában - 2017. évi országjelentés

2017. 02. 27. 00:00

Az Európai Bizottság közzétette a tagállamok gazdasági és szociális helyzetéről szóló éves elemzését, az országjelentést. Az EB minden évben részletesen elemzi az uniós tagállamok költségvetési, makrogazdasági és strukturális reformokról szóló terveit, és a következő 12–18 hónapra országspecifikus ajánlásokat fogalmaz meg a számukra.

Pályázat megnyitva - Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím

2017. 02. 24. 00:00

Az Európa Kulturális Fővárosa az Európai Unió által indított kezdeményezés, melynek célja Európa népei közös kulturális vonásainak hangsúlyozása, a kulturális sokszínűség megőrzése és a városok nemzetközi arculatának erősítése a kultúra révén. Az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban Magyarország és az Egyesült Királyság egy-egy városa viselheti.

Felállt az Európai Parlament új elnöksége

2017. 02. 22. 00:00

Az Európai Parlament Elnöksége az EP elnökéből, 14 alelnökéből és 5 quaestorból áll. Ez a testület felelős az EP szabályszerű működéséért. Az elnök irányítja a Parlament munkáját és képviseli az EP-t az országokkal és a többi uniós intézménnyel fenntartott kapcsolatok során.

Egy lépéssel közelebb a digitális egységes piachoz

2017. 02. 20. 00:00

Az Európai Parlament, a tagállamok és az Európai Bizottság között létrejött egy megállapodás, aminek köszönhetően hamarosan lehetővé válik, hogy az európai polgárok az EU-n belül bárhol teljes körűen igénybe vehessék filmekre, sporteseményekre, e-könyvekre, videojátékokra vagy zenei szolgáltatásokra való előfizetéseiket. Ez a megállapodás az első kézzelfogható lépés az uniós szerzői jogi szabályozásnak, mely része a digitális egységes piaci stratégiának.

Máltai elnökség – középpontban a biztonság, a bevándorlás és az egységes piac

2017. 02. 15. 00:00

2017 első félévében Málta az Európa Unió Tanácsának soros elnöke. Újoncként nincsen egyszerű helyzetben, mert az EU óriási kihívások előtt áll. Az EU-n belül zajló folyamatok – amelyeket pl. a Brexit jelez –, a migrációs válság és a terrorfenyegetettség is hatásos válaszokat kíván az EU-tól.

Véglegesen megszűnnik a roamingdíjak - 2017. június 15.

2017. 02. 13. 00:00

Már csak egy lépés hiányzott ahhoz, hogy 2017. június 15-én végleg megszűnjenek az Európai Unióban a roamingdíjak: az, hogy az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság képviselői megállapodjanak a nagykereskedelmi barangolási piacok szabályozásáról (vagyis arról, hogy a szolgáltatók milyen árakat számolhatnak fel egymásnak, amikor ügyfeleik más uniós országokban az ottani szolgáltatók hálózatát használják). 

Energiaunió: jól halad az energetikai átállás Európában

2017. 02. 08. 00:00

Az energiaunió helyzetéről szóló második jelentés rámutat arra, hogy az Európai Unió gazdaságának korszerűsítése és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású (karbonszegény) technológiákra való átállás már folyamatban van, ami új korszak nyitányát jelzi. Minden jel arra utal, hogy Európa teljesíteni fogja a 2020-ra vonatkozóan kitűzött céljait az üvegházhatásúgáz-kibocsátás, az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások tekintetében.

30 éves az ERASMUS program

2017. 02. 06. 00:00

Az Erasmus+ program rengeteg sikertörténettel büszkélkedhet: segített abban, hogy a résztvevők javítsák elhelyezkedési esélyeiket, új szemléletmódot sajátítsanak el a fenntartható fejlesztéssel kapcsolatban, új nyelveket tanuljanak meg, megismerjék, mit jelent az európai polgárság eszméje a gyakorlatban, illetve kedvet kapjanak ahhoz, hogy önkéntesként dolgozzanak. Az Erasmus program nagyon sok ember életét gazdagította az utóbbi 30 év folyamán. Az Erasmus nemcsak izgalmas, hanem sorsfordító élmény.

Három hónapja működik az Európai Határ- és Parti Őrség - eredmények

2017. 02. 03. 00:00

Az Ügynökség elindítása óta többek között létrehozásra került a kötelező gyorsreagálású határőr- és eszközállomány, és megkezdték működésüket a visszatérési intervenciós csapatok új állományai is. Ezek a külső határ ellenőrzésének megerősítésére vonatkozó mandátummal és hatáskörrel elsődlegesen rendelkező tagállamok támogatására vehetők igénybe. Az Ügynökség mostanáig több mint 1 550 tisztviselőt küldött ki a tagállamok támogatására a külső határokon, kiegészítve a tagállamok meglévő, több mint 100 000 határőrt magában foglaló nemzeti kapacitásait. 

Schengen helyreállítása? - az EB további 3 hónapot javasol a tagállami határellenőrzésre

2017. 02. 01. 00:00

A helyzet fokozatos stabilizálódása és a Bizottság által a külső határok hatékonyabb igazgatása és a schengeni térség védelme érdekében javasolt számos intézkedés végrehajtása ellenére a Bizottság úgy véli, hogy a schengeni rendszer helyreállítására irányuló ütemterv feltételei, amelyek lehetővé teszik a schengeni térség rendes működését, egyelőre nem teljesültek maradéktalanul.

Körforgásos gazdaság - az EB vázolja az eddigi eredményeket és jövőbeni terveket

2017. 01. 31. 00:00

Egy évvel a körforgásos gazdaságról szóló csomag elfogadását követően az EB ismerteti az elért eredményeket, útmutatást nyújt a hulladék energetikai hasznosításával kapcsolatban és az Európai Beruházási Bankkal a beruházások fellendítésén dolgozik.

15 éves az euró

2017. 01. 30. 00:00

19 ország tagja az Euró-zónának. A közös valuta, az euró bevezetése nagy lépés volt 1999-ben az európai integráció történetében, 2002-től pedig készpénzforgalomban is van. Most, 15 évvel később 337,5 millió európai polgár használja saját fizetőeszközként, mint a világon a második legszélesebb körben használt valutát. Ma közel 19 milliárd euró bankjegy és több mint 1 billió és 120 milliárd euró érme van forgalomban összesen 27 milliárd euró értékben.

EU-USA - TTIP aktuális helyzete

2017. 01. 26. 00:00

Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős biztos és Michael Froman, az Egyesült Államok kereskedelmi különmegbízottja közös értékelést tett közzé a transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségről (TTIP) folytatott tárgyalások 2013. júliusi kezdete óta elért eredményekről.

Újabb pénzügyi intézet kapcsolódott be az Európai Beruházási Terv megvalósításába

2017. 01. 24. 00:00

Az Európai Beruházási Alap és az UniCredit garanciamegállapodást írtak alá, melynek révén nyolc országban, köztük Magyarországon könnyebben juthatnak finanszírozáshoz az innovatív kis- és középvállalkozások (kkv-k) és a közepes piaci tőkeértékű vállalatok.

Hatékonyabb egységes piac szükséges - online megoldások, új jogszabályok

2017. 01. 23. 00:00

A Bizottság jogszabálycsomagot terjesztett elő annak érdekében, hogy az abban foglalt intézkedések megkönnyítsék a vállalkozásoknak és az érintett szakembereknek, hogy szolgáltatásokat nyújtsanak az EU 500 millió potenciális fogyasztót tömörítő egységes piacán.

Uniós támogatás veszprémi óvodák és bölcsödék ujjáépítésére és kapacitásbővítésére

2017. 01. 20. 00:00

Három veszprémi óvoda és bölcsöde ujjáépítésére és kapacitásbővítésére kerül sor 2018. augusztus 31-ig az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával az Új Széchenyi Terv Terület- és településfejlesztési Operatív Programjának keretében.

Keresik az Erasmus30 arcát

2017. 01. 19. 00:00

Idén 30 éves az Erasmus: 2017-ben Európa-szerte, így Magyarországon is egész éven át tartó kampánnyal és rendezvénysorozattal ünnepeljük az Erasmus+ programot. Az Erasmus 1987-ben indult felsőoktatási csereprogramként, hogy a hallgatók belekóstolhassanak, milyen egy másik országban élni és tanulni. Mára egy komplex program viseli a nevét: a 2014 óta futó Erasmus+ számos lehetőséget kínál az önkéntességtől a szakmai gyakorlaton át a nemzetközi projektekig.

Útmutató az engedélyezett gazdálkodó (AEO) státuszról

2017. 01. 18. 00:00

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétette legfrissebb, 3018/2016. útmutatóját az engedélyezett gazdálkodó (AEO) státuszról. Az uniós vámjogszabályok 2016. május 1-jén bekövetkezett változása az AEO státust is érintette. Az útmutató az új jogszabályi környezet szerint mutatja be a státust, annak főbb jellemzői mentén.

Antonio Tajanit választottak az EP elnökének

2017. 01. 18. 00:00

Antonio Tajani (EPP, Olaszország) nyerte 351 szavazattal az elnökválasztás negyedik, utolsó fordulóját a 282 voksot szerzett Gianni Pittella (S&D, OIaszország) előtt. 

2007 és 2014 között az Európai Szociális Alap közel 10 millió európainak segített állást találni

2017. 01. 16. 00:00

Az Európai Bizottság értékelő jelentést tett közzé azokról a beruházásokról, amelyek a 2007–2013-as időszakban az Európai Szociális Alap (ESZA) forrásaiból valósultak meg. Az átfogó értékelést országspecifikus ajánlások kísérik az egyes tagállamokra vonatkozóan.

2016. őszi Standard Eurobarométer felmérés: bevándorlás és terrorizmus - a legjelentősebb kihívások

2017. 01. 13. 00:00

A közvélemény szerint továbbra is a bevándorlás és a terrorizmus az a két terület, amely a legjelentősebb kihívást jelenti az EU számára, bár a szerepük némileg kevésbé hangsúlyos, mint a 2016 tavaszán készült legutóbbi felmérésben.

A Bizottság a Törökországgal fennálló vámunió korszerűsítését javasolja

2017. 01. 11. 00:00

Az Európai Bizottság felhatalmazást kért a Tanácstól arra, hogy tárgyalásokat indítson Törökországgal a 20 éve fennálló EU– Törökország vámunió korszerűsítése érdekében.

Az Európai Beruházási Alap és az Európai Bizottság támogatja a mikrohitelt nyújtó, illetve szociális finanszírozást biztosító szolgáltatókat

2017. 01. 09. 00:00

AZ EaSI a foglalkoztatás és a szociális innováció európai uniós programja, az új „EaSI kapacitásépítési beruházási keret” rendeltetése pedig az, hogy megerősítse a mikrofinanszírozással és szociális vállalkozások finanszírozásával foglalkozó pénzügyi közvetítők kapacitását. 

Európa Kulturális Fővárosai 2017-ben: Aarhus és Páfosz

2017. 01. 06. 00:00

Január 1-jétől Aarhus és Páfosz viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet. A kulturális program hivatalosan január 21-én veszi kezdetét Aarhusban, míg Páfosz 2017 nyitóünnepségét január 28-án tartják.

Interjú Zupkó Gáborral, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetőjével

2017. 01. 05. 00:00

A Bizottság magyarországi képviseletének vezetője szerint az EU igenis egy értékközösség, ha pedig valaki minden találkozón csupán egyéni érdekeiért küzd, s nem képes a közös értékekhez hozzátenni, akkor hosszútávon nem lesz sikeres.

Új hatóság illetékes felnőttképzési ügyekben

2017. 01. 04. 00:00

2017. január 1-jével a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivataltól a Pest Megyei Kormányhivatalhoz kerül át több felnőttképzéssel kapcsolatos hatósági feladat- és hatáskör.

Elstartolt a Galileo, Európa műholdas navigációs rendszere

2017. 01. 02. 00:00

Az európai műholdas navigációs rendszer, a Galileo műholdjai és földi infrastruktúrája 2016. december 15-én elindította kezdeti ingyenes szolgáltatásait a közigazgatási szervek, vállalkozások és a lakosság számára.

Megalakult az Európai Szolidaritási Testület

2016. 12. 29. 00:00

Az Európai Szolidaritási Testületet azzal a céllal hozta létre az Európai Unió, hogy a 18–30 éves fiatalok saját hazájukban vagy más országokban a közösség érdekeit szolgáló önkéntes vagy szakmai projektmunkákban vegyenek részt. A testület lehetőséget biztosít arra, hogy a fiatalok egy-egy projekt keretében önkénteskedjenek, gyakornokoskodjanak, képzésben vagy rendes állásban 2–12 hónapot töltsenek külföldön. A projektekben való részvétel alsó korhatára 18 év. A cél, hogy 2020 végéig 100 000 fiatal csatlakozzon az Európai Szolidaritási Testülethez.

Körkép az uniós és magyar KKV-k helyzetéről

2016. 12. 27. 00:00

Az Európai Bizottság közzétette az európai KKV-k teljesítményét értékelő idei jelentését (SME Performance Review 2016), kiegészítve azt a kisvállalkozói intézkedéscsomag (Small Business Act/SBA) megvalósításáról szóló országos összefoglalókkal (Magyarország). A tagállami ténylapok első fejezete a KKV-k szerkezetét mutatja be, a második fejezet pedig a tagállamok helyzetét elemzi az uniós átlaghoz viszonyítva minden egyes SBA  szempont alapján. 

Tiszta levegőt - szigorúbb határértékek az öt legfontosabb légszennyező anyagra Európában

2016. 12. 23. 00:00

Az Európai Parlament és a Tanács jóváhagyta a nemzeti kibocsátási határértékekről szóló új irányelvet. Ennek a jogszabálynak egy, az Európai Bizottság által előterjesztett jogalkotási javaslat képezi az alapját, amely szigorúbb határértékeket vezet be az öt legfontosabb légszennyező anyagra Európában. Az irányelv 2016. december 31-én lép hatályba.

Karácsonyi üdvözlet

2016. 12. 22. 00:00

Befektetés a fiatalokba - létrejött az Európai Szolidaritási Testület

2016. 12. 21. 00:00

Az Európai Bizottság létrehozta az Európai Szolidaritási Testületet, a pozsonyi ütemtervben meghatározott cselekvési prioritások első eredményeként. Mától a 18 és 30 év közötti fiatalok új lehetőségekre jelentkezhetnek, hogy Európa-szerte jelentős társadalmi hozzájárulást tehessenek, felbecsülhetetlen tapasztalatokhoz juthassanak, és karrierjük kezdetén értékes készségeket sajátíthassanak el.

A Bizottság cselekvési tervet mutatott be az úti okmányokkal való visszaélések ellen

2016. 12. 19. 00:00

Az úti okmányok biztonságának garantálása fontos tényező a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni küzdelemben, amely hozzájárul a határvédelem és a migrációkezelés hatékonyabbá tételéhez, és előkészíti a hatékony és valódi biztonsági unió létrehozását.

Az Európai Beruházási Terv működik, folytatása következik

2016. 12. 16. 00:00

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Unió helyzetéről szóló, szeptember 14-én elmondott beszédében a beruházások további fellendítése érdekében javasolta az ESBA megerősítését.

Új adószabályozási javaslat az Unión belüli elektronikus kereskedelemre

2016. 12. 14. 00:00

Az Európai Bizottság nemrég közzétett intézkedéseinek célja az Unión belüli elektronikus kereskedelmi vállalkozások hozzáadottérték-adó (héa) környezetének javítása. Mindezzel a cél, hogy a fogyasztók és a vállalkozások, különösen az induló innovatív vállalkozások és a kkv-k könnyebben vásároljanak és értékesítsenek árukat és szolgáltatásokat az interneten.

Karácsony Európa minden szegletében - megyei iskolák a nemzetközi programban

2016. 12. 13. 11:00

11 éve kerül megrendezésre a Nagy-Britanniából indult "European Christmas Tree Decoration Exchange" nevezetű program, melyben 2016-ban már több, mint 300 európai iskola vett részt, köztük hat Veszprém megyei oktatási intézmény is.

Polgári biztonság és versenyképes ipar az Európai Védelmi Alappal

2016. 12. 12. 00:00

Az Európai Bizottság november végén javaslatot tett az Európai Védelmi Alap létrehozására és egyéb támogató intézkedések meghozatalára a közös védelmi képességekre irányuló tagállami beruházások hatékonyabbá tétele, az európai polgárok biztonságának megerősítése, valamint a versenyképes és innovatív ipari bázis előmozdítása érdekében.

Tiszta energia minden európainak

2016. 12. 09. 00:00

Az Európai Bizottság ismertette azt az intézkedéscsomagját, amelynek célja a tiszta energiákra való átállás következtében megváltozott globális energiapiacon is biztosítani az Európai Unió versenyképességét.

A Juncker-Bizottság munkaprogramjának 21 pontja

2016. 12. 07. 00:00

A Bizottság minden évben munkaprogramot fogad el, amely meghatározza a következő tizenkét hónap során végrehajtandó intézkedéseket. A 2017-re vonatkozó munkaprogram 21 fő kezdeményezést tartalmaz.

KARÁCSONYI VÁSÁRLÁS Európában… óvatosan, okosan!

2016. 12. 05. 00:00

Karácsony közeledtével elkezdődnek az ünnepi ajándékbeszerzések, azonban jó tudni néhány dolgot, legyen szó hazai vagy külföldi vásárlásról. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a hasznos és fontos információkat, melyek sok – ünnepek előtti, alatti és utáni – kellemetlenségtől óvhatják meg a vásárlókat.

Lendület az európai induló vállalkozásoknak

2016. 12. 02. 00:00

Az induló innovatív vállalkozásokat és növekvő vállalkozásokat érintő bizottsági kezdeményezés célja, hogy Európa számos innovatív vállalkozójának minden esélye meglegyen ahhoz, hogy vállalkozását a világ élvonalába tartozó vállalattá fejlessze. A kezdeményezés egybegyűjti az EU által jelenleg is kínált lehetőségeket, és nagyobb hangsúlyt helyez a kockázatitőke-befektetésekre, a fizetésképtelenségi jogra és adózási vonatkozásokra.

Fenntartható fejlődés: az Európai Bizottság stratégiai megközelítése Európában és világszerte

2016. 12. 01. 00:00

Az első, „Európa fenntartható jövője: a következő lépések” című közlemény kifejti, hogy miként járul hozzá a Bizottság 10 politikai prioritása az ENSZ 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlesztési menetrendjének végrehajtásához, és hogyan szeretné az Unió a fenntartható fejlesztési célokat a jövőben megvalósítani.

Az európaiak tovább élnek, de az egészséges évek száma nem arányos ezzel

2016. 11. 30. 00:00

Az Európai Bizottság és az OECD által közzétett „Egészségügyi pillanatkép: Európa 2016” című közös jelentéséből kiderül, hogy napjainkban a várható élettartam a legtöbb EU-országban meghaladja a 80 évet. Hiába rekordhosszúságú azonban a várható élettartam, ugyanez nem mondható el általánosságban az egészségben eltöltött életévekről.

Oktatás és képzés Európában: befogadóbb és célirányosabb oktatási rendszerek szükségesek

2016. 11. 28. 00:00

Az Oktatási és Képzési Figyelő 2016. évi kiadásában az Európai Bizottság az EU és a tagállamok oktatási rendszereinek jelenlegi helyzetét elemzi. Az eredmények alapján a tagállamok előtt kettős feladat áll: egyszerre kell biztosítaniuk a megfelelő pénzügyi beruházások megvalósulását, illetve azt, hogy kiváló minőségű oktatási lehetőségek álljanak a fiatalok rendelkezésére, függetlenül attól, hogy milyen háttérrel rendelkeznek – a menekülteket és a migránsokat is ideértve.

2017. évi uniós költségvetés - gazdaságélénkítésre, menekültügyi válság kezelésére

2016. 11. 25. 00:00

Az uniós intézmények november 17-én megállapodásra jutottak az Európai Unió 2017. évi költségvetéséről. A Bizottság által az év során korábban előterjesztett javaslattal összhangban az EU 2017-ben többet fog költeni Európa versenyképességének és biztonságának fokozására. Szintén több forrás áll majd rendelkezésre a menekültek befogadásának és beilleszkedésének támogatására, valamint a migráció kiváltó okainak kezelésére a származási és tranzitországokban.

Európai szemeszter őszi csomagja: erőteljesebb és inkluzívabb gazdasági fellendülésre törekszünk

2016. 11. 23. 00:00

A Bizottságmeghatározta az EU következő évre vonatkozó gazdasági és szociális prioritásaira vonatkozó  véleményeit. Ezzel a dokumentumcsomaggal indul a gazdasági kormányzás 2017-es ciklusa, az úgynevezett európai szemeszter.

Migráció - helyzetjelentés az áthelyezésről és áttelepítésről

2016. 11. 21. 00:00

A jelentés a 2016. szeptember 28. óta végrehajtott intézkedéseket értékeli. A legutóbbi jelentés óta további 1 157 személy áttelepítése valósult meg, így a tagállamok újabb lépéseket tettek az arra irányuló kötelezettségvállalásaik teljesítése felé, hogy biztosítsák az Unióba való beutazás jogszerű lehetőségét a védelemre szorulók számára.

Kiskereskedelem: az EU ötödik legerősebb adata a magyar

2016. 11. 18. 11:21

Az Eurostat jelentése szerint az augusztusi 2,6 százalék után szeptemberben 2,2 százalékkal nőtt éves összevetésben a kiskereskedelmi forgalom (naptárhatással kiigazított) volumene az Európai Unióban. Az Eurostatot tájékoztató tagállamok közül a legütemesebb, 15,2 százalékos éves szintű növekedést Luxemburgban regisztrálták, Romániában 9,7, Lengyelországban 8,6, Litvániában 7,6 százalékkal nőtt a volumen. Az 5,1 százalékos magyar adat az ötödik legerősebb.

A CETA előnyei az uniós vállalkozások számára

2016. 11. 16. 00:00

A 2016. október 30-án megrendezett EU–Kanada csúcstalálkozón aláírták a Kanada és az Európai Unió között létrejött átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodást (CETA) Brüsszelben. A várakozások szerint a CETA a vámok, illetve a gazdasági kapcsolatok további mélyítését hátráltató más akadályok lebontása révén elősegítené a növekedést és a munkahelyteremtést az Európai Unióban és Kanadában is.

Uniós szabályok a drónokra: fő a biztonság

2016. 11. 14. 10:06

A vezető nélküli légi járműveket, a drónokat ma már az élet számos területén használjuk, legyen szó filmforgatásról és fotózásról, vagy akár gázvezetékek őrzéséről, erdőtüzek eloltásáról. Veszélyt jelenthetnek viszont a repülőgépekre és megsérthetik a magánszférát is. Az EP közlekedési szakbizottsága csütörtökön fogadta el a légi közlekedés új uniós szabályaihoz fűzött módosító javaslatait, amelyek már kiterjednek a drónokra is. Infografikánkon bemutatjuk, mit érdemes tudni a civil drónokról.

220 millió eurót fektet környezetbarát és dekarbonizációt célzó projektekre - 2 magyar projekt

2016. 11. 11. 00:00

A LIFE program a környezetvédelmi és éghajlat-politikai fellépések finanszírozására szolgáló uniós eszköz. Az Európai Bizottság jóváhagyott 23 tagállamban megvalósuló 144 új projektet, köztük két magyart is.  E projektek megfelelnek a Bizottság egyik kiemelt céljának, ami a körforgásos gazdaság előmozdítása.

Közlekedési eredménytábla 2016: Magyarország a 7. helyen

2016. 11. 09. 00:00

Az uniós közlekedési eredménytábla 2016-os kiadása a tagállamok teljesítményét hasonlítja össze a közlekedés minden aspektusát lefedő 30 kategóriában. Az eredménytábla célja, hogy segítsen a tagállamoknak azonosítani azokat a területeket, ahol kiemelt beruházásokra vagy más intézkedésekre van szükség. 

Körforgásos gazdaság - díj a „zöld” üzleti megoldásokkal előálló európai vállalatoknak

2016. 11. 07. 00:00

A vállalkozások körében gyorsan terjed az a nézet, hogy a körforgásos gazdaságra való áttérés gazdasági szempontból is előnyös. A Bizottság az Európai Vállalkozások Környezetvédelmi Díjával jutalmazza azokat az EU-beli vagy a tagjelölt országok valamelyikében működő vállalkozásokat, amelyek – bármilyen ágazatról is legyen szó – élen járnak az ökoinnovációs módszerek alkalmazása és az ökoinnovációs termékek előállítása terén.

EU–Kanada csúcstalálkozó: aláírták az új EU–Kanada kereskedelmi megállapodást

2016. 11. 04. 00:00

Aláírták az Európai Unió és Kanada között létrejött átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodást (CETA), ami a kereskedelem fokozásával és a gazdasági kapcsolatok szorosabbá fűzésével hozzájárul a munkahelyteremtéshez és a növekedéshez. A kanadai vállalatokkal könnyebb lesz üzleti kapcsolatot folytatni, megszűnnek a vámok, kölcsönösen és jelentősen egyszerűsödik a közbeszerzési eljárásokban való részvétel, és hozzáférhetővé válnak a kanadai szolgáltatói piac egyes ágazatai, úgyhogy az olyan szakemberek, mint például a mérnökök, számviteli szakértők vagy építészek könnyebben vállalhatnak munkát Kanadában. 

Hogy állnak az Európai Unió kereskedelmi megállapodásai?

2016. 11. 02. 10:00

Az áruk és a szolgáltatások kereskedelme jelentősen hozzájárul a fenntartható növekedéshez és a munkahelyteremtéshez. Az EU-ban már jelenleg is több mint 30 millió álláshely függ az Unión kívülre irányuló exporttól. A jövőbeli globális gazdasági növekedés 90%-a Európa határain kívül fog végbemenni. 

Az EU összes jogalkotása egy helyen

2016. 10. 31. 00:00

Az Európai Parlament jogalkotási menetrendjén keresztül egy helyen nyomon követhetőek az Európai Uniós jogalkotás állomásai. A weboldal kidolgozása során fontos volt, hogy látható legyen, mekkora összeg takarítható meg az uniós jogszabályoknak köszönhetően, valamint hogy könnyen érthető és követhető formában mutassák be a politikai döntéshozatalt.

Migráció: származási és tranzitországokkal való együttműködések

2016. 10. 28. 09:12

A Bizottság az európai migrációs stratégia részeként négy hónappal ezelőtt tett javaslatot az új keretre, melyet a júniusi Európai Tanács hagyott jóvá. Az EU új partnerségi szemlélete a migrációban érintett származási és tranzitországokkal mára kézzelfogható eredményeket mutat fel.

A Juncker-Bizottság bemutatta harmadik éves munkaprogramját

2016. 10. 26. 14:20

Olyan Európára van szükség, amely védelmet nyújt, eszközöket ad polgárai kezébe és garantálja a biztonságot. A Bizottság jövő évi munkaprogramja egyértelműen a politikai iránymutatásban felvázolt tíz prioritás teljesítésére összpontosít, az Európa előtt álló jelenlegi legfőbb kihívások kezelése érdekében.

2017-ben megszűnnek a barangolási díjak az EU-ban

2016. 10. 24. 00:00

Az uniós biztosok áttekintették az újonnan bevezetendő méltányos használati feltételeket, és egyetértettek abban, hogy ne vonatkozzon idő-, illetve mennyiségbeli korlátozás az uniós polgárok más EU-országokban történő mobilhasználatára vonatkozó díjszabás tekintetében. Az új szabályok egyúttal olyan mechanizmus bevezetéséről is rendelkeznek, mely hatékony biztosítékot nyújt a mobilszolgáltatók számára az esetleges visszaélésekkel szemben.

EU-n belüli kiküldetések - súlyos bírságok a szabályszegőknek

2016. 10. 21. 11:05

Idén tizenhat uniós tagállamban - köztük Magyarországon is - új szabályozás lépett életbe az EU-n belüli kiküldetésekre, amely számos adminisztratív és egyéb jellegű kötelezettséget ír elő a munkavállalókat kiküldő és fogadó munkáltatóknak; a szabályokat megszegő cégek akár 500 ezer eurós bírsággal is számolhatnak.

Ez történt az Europe Direct háza táján októberben- pályaválasztási kiállítások, fordító workshop, EU-tanórák

2016. 10. 21. 00:00

Az Europe Direct iroda októberben több külső rendezvényen is megjelent, tájékoztatta az iroda szolgáltatásairól a diákokat és pedagógusokat a pápai és veszprémi pályaválasztási kiállításokon, képviseltette magát az Európai Bizottság Fordítási Főigazgatósága (DGT) az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Irodával (OFFI) Translating Europe elnevezésű roadshow veszprémi állomásán, valamint EU-tanórákat tartott az általános iskolákban az 5-8. évfolyamok számára.

Magyar delegáció a Vállalkozók Európai Parlamentjében

2016. 10. 20. 08:49

Az Európai Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége (Eurochambres) a nemzeti kereskedelmi és iparkamarákkal együttműködésben 2016. október 13-án negyedik alkalommal rendezte meg a Vállalkozók Európai Parlamentje (European Parliament of Enterprises) elnevezésű rendezvényt Brüsszelben. Veszprém megyét Tornai Tamás, a Somló Holding Kft. ügyvezető igazgatója képviselte.

A 2007 és 2013 közötti időszak uniós beruházásainak fő eredményei

2016. 10. 18. 00:00

Egymillió új munkahely, ami az ebben az időszakban az EU-ban újonnan létesült munkahelyek egyharmadának felel meg, és a kohéziós politika keretében befektetett minden euró után további 2,74 euró GDP, ami a becslések szerint 2023-ig további 1 billió euró GDP-megtérülést jelent – ezek a 2007 és 2013 közötti időszak értékelésének fő eredményei.

Öt dél-afrikai országgal kötött gazdasági partnerségi megállapodást az EU

2016. 10. 14. 00:00

A fejlesztésközpontú megállapodás azonnali vám- és kvótamentes piacra jutást biztosít az érintett országok Unióba irányuló exportja számára. Az öt ország: Botswana, Lesotho, Namíbia, Dél-Afrika és Szváziföld.

Európai beruházási terv: az ESBA-megállapodás 50 milliárd forintot biztosít mintegy 2000 magyar mezőgazdasági vállalkozás részére

2016. 10. 13. 11:49

Az Európai Beruházási Alap (EBA) és az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) egy COSME-programról szóló megállapodást írt alá a magyarországi vállalkozásoknak az Európai Stratégiai Beruházási Alapból (ESBA) történő támogatására vonatkozóan.

Európa külső határainak biztosítása: működésbe lépett az Európai Határ- és Parti Őrség

2016. 10. 10. 11:31

Nem egészen egy évvel az Európa Bizottság javaslata után október 6-án hivatalosan is megkezdte működését az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség. A megnyitót a Bulgária Törökországgal közös külső határán lévő Kapitan Andreevo határállomáson rendezték, ahol magas rangú uniós és tagállami tisztviselők részvétele mellett bemutatták az új ügynökség járműveit, eszközeit és munkacsoportjait.

Az EU ratifikálta a Párizsi Klímamegállapodást

2016. 10. 07. 00:00

Az eseményen jelen volt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, valamint Ségolène Royal, a Párizsi Éghajlat-változási Konferencia (COP21) elnöke. Az Európai Parlament döntésével az utolsó akadály is elhárult azelől, hogy a megállapodás hatályba lépjen. Ezzel véget ért a megállapodás uniós ratifikációját célzó politikai folyamat.

Vámunió: 2015-ben tovább nőtt az uniós hatóságok által lefoglalt hamisított áruk mennyisége

2016. 10. 05. 00:00

Az Európai Bizottság friss adatai szerint 2015-ben az EU-tagországok vámhatóságai becslések szerint mintegy ötmillióval több hamisított árucikket foglaltak le, mint az előző évben. Ez 15 százalékos növekedést jelent 2014-hez képest. Több mint 40 millió olyan terméket tartóztattak fel az EU külső határain – összesen csaknem 650 millió euró értékben –, amelyekről a hatóságok azt feltételezik, hogy szellemitulajdon-jog megsértésével állították elő őket.

2017-ben megszűnnek a barangolási díjak az EU-ban

2016. 10. 03. 00:00

A biztosi testület szeptember 21-én megvitatta azoknak az intézkedéseknek a felülvizsgált tervezetét, amelyek a roamingdíjak megszüntetésére vonatkozó, 2017 júniusában életbe lépő új szabályokkal való visszaélést hivatottak megakadályozni.

Mit tesz az EU a menekültválság enyhítéséért?

2016. 09. 29. 14:16

Az EU és a tagállamok közös fellépésének köszönhetően jóval kevesebb menekült érkezik az Unióba, mint egy évvel korábban. 2016 júliusában például 60 százalékkal kevesebben érkeztek, mint tavaly júliusban. Az uniós tagállamok, köztük Magyarország, 2016-ban új Európai Határ- és Parti Őrség létrehozásáról állapodtak meg az EU külső határainak megerősítése érdekében.

 

Nyilvános konzultáció az egységes digitális ügyfélkapu létrehozásáról

2016. 09. 26. 00:00

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt kezdeményezett egy Egységes Digitális Ügyfélkapu létrehozásáról vonatkozóan. A véleményeket 2016. november 21-ig lehet megküldeni a magyar nyelven is elérhető online kérdőív kitöltésével. Az egységes digitális ügyfélkapu egy mindenre kiterjedő tájékoztató portál lenne, amely egy helyen gyűjtené össze a vállalkozások és a polgárok számára a legfontosabb tudnivalókat.

Növekvő kiskereskedelmi forgalom az EU-ban

2016. 09. 23. 00:00

Éves összevetésben 3,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az Európai Unióban – jelentette az Eurostat. Az üzemanyagok forgalma az unió egészében 3,8 százalékkal nőtt, a „nem élelmiszer” kategóriában 4,3, az „élelmiszer, ital, dohány” kategóriában 2,2 százalékos volt az emelkedés.

Ismét "4 FOR EUROPE" országos uniós verseny

2016. 09. 22. 00:00
A magyarországi Europe Direct Információs Hálózat,a Katona József Könyvtár, az Informatikai és Könyvtári Szövetség, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája „4 FOR EUROPE” címmel európai uniós témájú versenyt szervez középiskolás diákoknak.

Európai Szolidaritási Hadtest: szolidaritás a gyakorlatban

2016. 09. 21. 00:00

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker az Unió helyzetét értékelő beszédében jelentette be az Európai Szolidaritási Hadtest létrehozását. Az elnök a következőket mondta: „Nagyon sok szociálisan érzékeny európai fiatal hajlandó jelentős társadalmi hozzájárulást tenni, és ezzel előmozdítani a szolidaritást. (…)

 

Évértekelő az Európai Parlamentben - az Unió helyzete

2016. 09. 19. 08:24

Jean-Claude Juncker elnök szeptember 14-én tartotta az Unió helyzetét értékelő idei beszédét és új bizottsági kezdeményezéseket jelentett be a gazdaság fellendítése és Európa biztonságának és védelmének megerősítése érdekében.

Európai példák a túlfogyasztás mérsékléséért

2016. 09. 15. 00:00

Idén augusztus 8-ra esett az a nap, amikorra az emberiség a Föld éves erőforrásait felhasználta (ez az ún. „túlfogyasztás napja”). Innentől kezdve az év hátralevő időszakában gyakorlatilag a „jövő hitelét” költjük. Ennek enyhítésére, és a folyamat megfordításához szemléletváltásra, erőforrás-hatékony életmódra való áttérésre lenne szükség – egyéni és közösségi szinten egyaránt.

"Fedezd fel Európát!" - videóverseny középiskolásoknak

2016. 09. 12. 15:47

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája, a Miniszterelnökség és a magyarországi Europe Direct tájékoztató irodák által második alkalommal meghirdetett „Fedezd fel EUrópát!” című program keretében 2017-ben országosan összesen 38 osztály látogathat el Budapestre, az Európai Unió Házába.

160 milliárd euró összegű HÉÁ-tól (ÁFA) estek el a tagállamok 2014-ben

2016. 09. 09. 00:00

Megdöbbentő adatot tett közzé az Európai Bizottság 2016. szeptemberi sajtóközleményében a hozzáadottérték-kadó hiányáról. Már az adatok rendelkezésre állása előtt a Bizottság felhívás tett közzé arra vonatkozóan, hogy az uniós héarendszert a csalás elleni fellépés és a rendszer hatékonyabbá tétele érdekében át kell alakítani.

Vorarlbergi állásbörze szezonális munkavállalóknak

2016. 09. 08. 00:00

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és az általa működtetett Europe Direct Tájékoztató Központ együttműködésben az ausztriai Vorarlberg tartomány gazdasági kamarájával (WKO) és munkaerő-piaci szolgálatával (AMS) állásbörzét szervez vendéglátó-ipari szakemberek számára, akik a téli síszezonban Ausztriában kívánnak munkát vállalni.

Az Erasmus+ megújulást hozhat az oktatásban

2016. 09. 07. 11:28

Az Erasmus+ a legjelentősebb, nemzetközi együttműködéseket támogató európai uniós program, amely az oktatás minden szintjén kínál nemzetközi együttműködési lehetőségeket. 2016-ban csaknem 8000 magyar diák és hallgató mellett 5300 pedagógus, oktató és oktatási szakértő, valamint 670 intézményi munkatárs és diákokkal utazó kísérő vehet részt a programban.

 

Fiatalok Napja Veszprémben - EU-sátor a helyszínen

2016. 09. 05. 00:00

Veszprém város önkormányzata a Fiatalok éve jegyében 2016-ban már számos programot indított, amelyek fő célcsoportja a fiatal generáció tagjai. A tematikus év részeként kerül megrendezésre a Fiatalok Napja is, melyen EU-sátorral és uniós információszolgáltatással jelenik meg az Europe Direct iroda.

Turbó körforgalom épül Veszprémben uniós támogatással

2016. 09. 01. 00:00

A Veszprém belvárosába tervezett kettős körforgalom, melyből az egyik turbó körforgalom lesz, jelentős mértékben csökkenteni fogja az áthaladási időt a belvároson. A városi önkormányzat közel 1 milliárd forint uniós támogatást kíván felhasználni a megvalósításhoz.

Erasmus+ Stratégiai partnerségek pályázatok - megyei nyertesek

2016. 08. 31. 00:00

A 2016. március 31-i határidőre benyújtott, magyar koordinációjú Erasmus+ Köznevelési, valamint Iskolai, óvodai stratégiai partnerségek pályázatok eredményeit közzétette a Tempus Közalapítvány.

Karácsony Európában - Európai Karácsonyfadísz Csere Program általános iskolák számára

2016. 08. 29. 00:00

A Veszprém Megyei Europe Direct iroda második alkalommal vesz részt a "European Christmas Decoration Exchange" c. programban, melynek célja, hogy kreatív és játékos módon járuljon hozzá az általános iskolák tanulóinak földrajzi, történelmi és nyelvi ismereteihez, miközben kapcsolatba kerülnek más EU-tagországok iskoláinak nebulóival.

 

Adatvédelem Európa határain túl is – Megkezdte működését az EU-USA adatvédelmi pajzs

2016. 08. 29. 00:00

Az EB lezárta 2015-ben az EU és az USA közötti adatvédelmi keretmegállapodásról folytatott tárgyalásokat és 2016. nyarán elfogadásra került és életbe is lépett a mind a magánszektor, mind a kereskedelem szempontjából előnyös adatvédelmi megállapodás, az EU-USA adatvédelmi pajzs.

 

Az EU és a környezetvédelem: az európaiak 67%-a komolyabb fellépést vár

2016. 08. 25. 00:00

Az uniós környezetvédelmi és klímavédelmi célok széles körűek és bár számos terület EU-s hatáskörbe tartozik, a gyakorlatban nem mindig könnyű megvalósítani őket. Az Eurobarometer felmérése azt mutatja, hogy az európaiak több mint fele nem elégedett a jelenlegi uniós szerepvállalással ezen a téren, 67%-uk komolyabb fellépést vár az EU-tól.

A következő hat hónap fő témái az EP-ben

2016. 08. 24. 00:00

A migrációs és menekültválság kezelése és a digitális egységes piac is kiemelt helyen szerepel az Európai Parlament napirendjén 2016 második félévében.

Uniós finanszírozás, de kinek, hogyan, és honnan?

2016. 08. 22. 00:00

Az Európai Bizottság "Bevezetés az uniós finanszírozásba" címmel kiadvány készített, mellyel kis- és középvállalkozásoknak, civil szervezeteknek, fiataloknak és egyéb érdekelteknek nyújt segítséget abban, hogy hogyan és hol lehet pályázni a 2014-2020-as időszakban, illetve tájékoztat egyéb általános szabályokról is.

Ezek a legbiztonságosabb országok a világon

2016. 08. 19. 00:00

Az Institute for Economics and Peace rangsorolta a 2016-os év globális békeindex alapján a világ országait. Magyarország a 19. helyen áll a 163 rangsorolt országon belül. Interaktív térkép segítségével megtekinthetők az eredmények.

Csúszhat a Brexit

2016. 08. 17. 00:00

Csak 2019 végén, vagyis a korábban tervezett időponthoz képest majdnem egy évvel később távozik Nagy-Britannia az Európai Unióból – írja a The Sunday Times.A vasárnapi napilap úgy számol, hogy a londoni kormány csak 2017 végén nyújtja be a kilépésről szóló kérelmét. Az uniós szabályok szerint az ország tagsága két évvel később szűnik meg.

Horizont 2020 kkv-támogató eszköz - 1 magyar nyertes a júniusi fordulóban

2016. 08. 15. 08:03

18 ország 65 kis- és középvállalkozását választották ki támogatásra a Horizont 2020 keretprogram kkv-támogató eszköz legutóbbi, júniusi pályázati fordulójában. A 65 vállalkozás összesen 90 millió eurós finanszírozásban részesül.

Külső határvédelem: az európaiak 71%-a komolyabb fellépést vár az EU-tól

2016. 08. 12. 00:00

A migrációs hullám rendkívüli intézkedéseket kíván az EU és a tagállamok részéről a Schengeni övezet és az Unió külső határai védelme érdekében. Az Eurobarometer felmérése szerint az európaiak 61%-a elégtelennek tartja az uniós fellépést a külső határok védelmével kapcsolatban, és 71%-uk jelentősebb fellépést vár az Uniótól.