Üdvözöljük a

2018. évi uniós költségvetés: középpontban a munkahelyek, beruházások, migráció és biztonság | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

2018. évi uniós költségvetés: középpontban a munkahelyek, beruházások, migráció és biztonság

2017. június 14.

A 2018-ra szóló költségvetési tervezet 161 milliárd eurót kitevő kötelezettségvállalásokkal azt célozza, hogy több munkahelyet teremtsen, különösen a fiatalok számára, valamint hogy fellendítse a növekedést és a stratégiai beruházásokat.

A migráció és a biztonság változatlanul kiemelt fontosságú területek, ezért a Bizottság a tervek szerint továbbra is finanszírozza az Unión belül az ezekhez kapcsolódó intézkedések széles körét, így például humanitárius támogatást nyújt, megerősíti a külső határok igazgatását, támogatja a leginkább érintett tagállamokat, és további fellépéseket tesz. A Bizottság a 2018. évi költségvetési tervezetben a migráció és a biztonság területére vonatkozóan 4,1 milliárd eurót irányzott elő, így a 2015–2018-as időszakban az említett területek példa nélküli, összesen 22 milliárd euró összegű uniós finanszírozáshoz jutnak. A 2018. évi költségvetési tervezetben látható, hogy ennek nagy részét az időszak elejére ütemezték.

 

Háttér-információk

Az uniós költségvetési tervezetben minden finanszírozandó program mellett két összeg szerepel: a kötelezettségvállalási, illetve a kifizetési előirányzat. Kötelezettségvállalási előirányzatnak nevezzük az adott évben szerződésben leköthető forrásokat, míg a kifizetési előirányzat a ténylegesen kifizetett összegeket jelenti. A 2018. évi költségvetési tervezetben a kötelezettségvállalások 161 milliárd eurót tesznek ki (2017-hez képest 1,4%-os emelkedés), a kifizetések pedig 145 milliárd eurót (2017-hez képest 8,1%-os emelkedés, amelynek oka, hogy a kezdeti lassú indulást követően a 2014–2020-as időszak uniós strukturális és beruházási programjai 2018-ban várhatóan már teljes kapacitáson fognak működni).

 

Forrás: ec.europa.eu