Üdvözöljük a

2018. téli időközi gazdasági előrejelzés: stabil és tartós expanzió | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

2018. téli időközi gazdasági előrejelzés: stabil és tartós expanzió

2018. február 12.

Az euróövezetben és az EU-ban a növekedés üteme felülmúlta a várakozásokat, miközben folytatódott a gazdasági fellendülés növekedésbe fordulása. A kiemelkedő gazdasági teljesítmény az előrejelzés szerint 2018-ban (várható növekedési ütem: 2,3%) és 2019-ben (várható növekedési ütem: 2 %) is folytatódik, mind az euróövezetben, mind pedig az EU-ban.

A jelenlegi becslés szerint 2,4%-os 2017-es GDP-növekedés felülmúlja a novemberi őszi gazdasági előrejelzés szerinti értékeket (euróövezet: 2,2%, EU: 2,3%). A 2018-ra és 2019-re vonatkozó növekedési előrejelzések szintén magasabb értékeket jeleznek, mint a novemberiek: az idei évre vonatkozóan 2,1% helyett 2,3%-ot, 2019-re vonatkozóan pedig 1,9% helyett 2%-ot. Ebben közrejátszik egyrészt az Európában a munkaerőpiacok javulása és a különösen kedvező gazdasági hangulat mellett jelentkező erőteljesebb ciklikus lendület, másrészt pedig a globális gazdasági tevékenység és kereskedelem vártnál komolyabb élénkülése.

 

Az erőteljes kereslet, a kapacitáskihasználás magas szintje és az ösztönző finanszírozási feltételek az előrejelzési időszak folyamán várhatóan kedvezően hatnak a beruházásokra.

 

Az inflációs kilátások továbbra is mérsékeltek

A változékony energia- és feldolgozatlanélelmiszer-áraktól megtisztított maginfláció várhatóan visszafogott lesz, míg a munkaerőpiaci pangás csak lassan tünedezik, és mérsékelt marad a bérnyomás. Az általános infláció továbbra is tükrözi az energiaárak jelentős befolyását, és az előrejelzések szerint szerény mértékben növekedni fog. Az euróövezetben az infláció 2017-ben elérte az 1,5%-ot. Az előrejelzés szerint 2018-ban is 1,5% marad, majd 2019-ben 1,6%-ra emelkedik.

 

A kockázatok kiegyensúlyozottak, rövid távon felfelé mutató kockázatokkal

A növekedési előrejelzéssel kapcsolatos kockázatok összességében kiegyensúlyozottak. A gazdasági növekedés rövid távon felülmúlhatja a várakozásokat, amint ezt a hangulat magas szintje jelzi. Középtávon a globális értékpapír-árfolyamok sebezhetővé válhatnak a kockázatok és az alapvető gazdasági tényezők újraértékeléséből adódóan. A brexitről folyó tárgyalások bizonytalan kimenetéhez kapcsolódó lefelé mutató kockázatok továbbra is fennállnak, akárcsak a geopolitikai feszültségekkel és a fokozottabb mértékben befelé forduló és protekcionista szakpolitikák felé való elmozdulással kapcsolatosak.

 

Egyesült Királyság: tisztán technikai feltételezéseken alapuló előrejelzés 2019-re nézve

Figyelembe véve az Egyesült Királyság EU-ból való kiválásáról folyó tárgyalásokat, a 2019-re vonatkozó előrejelzéseink azon a tisztán technikai feltételezésen alapulnak, hogy a 27 tagú EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi kapcsolat tekintetében fennmarad a jelenlegi állapot. Ez kizárólag az előrejelzés céljaira szolgál, és semmiféle módon nem érinti az 50. cikk alapján folyó eljárással kapcsolatos tárgyalások kimenetelét.

 

Háttér-információk

Ez az előrejelzés az árfolyamokkal, kamatlábakkal és nyersanyagárakkal kapcsolatos, a 2018. január 26-i állapot szerinti szakmai feltételezéseken alapul. Valamennyi egyéb beérkező adat tekintetében az előrejelzés a január 30-ig rendelkezésre álló információkon alapul.

 

Az idei évtől a Bizottság évente ismét két átfogó előrejelzést (tavaszi és őszi), valamint két időközi előrejelzést (téli és nyári) tesz majd közzé, a 2012-től követett gyakorlata helyett, amely szerint évente három átfogó előrejelzést adott ki, télen, tavasszal, illetve ősszel.

 

Az időközi előrejelzések az aktuális év és a következő évek éves és negyedéves GDP-jére és inflációjára terjednek majd ki, és valamennyi tagállamra és az euróövezetre vonatkozó, valamint uniós szinten összesített adatokat fognak tartalmazni.

 

Az előrejelzések korábbi gyakorlatához való visszatéréssel a Bizottság ismét összhangba hozza előrejelzései ütemezését a többi intézménnyel (pl. az Európai Központi Bank, a Nemzetközi Valutaalap, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet).

 

Teljes dokumentum: 2018. téli időközi gazdasági előrejelzés

 

Forrás: EB sajtóközlemény