Üdvözöljük a

2019. évi uniós költségvetés - a héten szavaz az EP | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

2019. évi uniós költségvetés - a héten szavaz az EP

2018. december 13.

Az Európai Parlament (EP) és a Tanács a döntő jelentőségű háromoldalú tárgyalásokon a Bizottság közvetítése mellett ideiglenes megállapodásra jutott a 2019. évi uniós költségvetésről. Ezt a megállapodást e héten az EP utolsó plenáris ülésén, Strasbourgban meg kell erősíteni.

 

 

 

Az uniós források a Juncker-Bizottság prioritásainak megfelelően továbbra is a növekedés és a munkahelyteremtés, a kutatás és az innováció, a diákok és az ifjúság céljait szolgálják. A Bizottság 2018. júniusi és novemberi javaslatainak megfelelően a 2019. évi költségvetés továbbra is prioritásként kezeli a migráció kezelését és az uniós külső határok hatékony igazgatását.

 

A 2019. évi uniós költségvetés 165,8 milliárd euró kötelezettségvállalási előirányzatból (az adott évben szerződéssel leköthető összegből) és 148,2 milliárd euró kifizetési előirányzatból (kifizetendő összegből) áll. A költségvetés fő elemei közé az alábbiak tartoznak:

  • A források közel fele – kötelezettségvállalásokban 80,5 milliárd euró – az európai gazdaság, foglalkoztatás és versenyképesség fellendítését szolgálja. 12,3 milliárd eurót (2018-hoz képest +10%) fordítunk például a Horizont 2020 keretprogramra – ebből 194 millió eurót az új Európai Nagy Teljesítményű Számítástechnika Közös Vállalkozásra –, 3,8 milliárd eurót pedig az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközön keresztül az infrastruktúrahálózatokra. További 57,2 milliárd eurót fordítunk az európai strukturális és beruházási alapokon (esb-alapokon) keresztül a lemaradó régiók és tagállamok gazdaságának felzárkóztatására.
  • Az EU többféleképpen támogatja a fiatalokat is. Az oktatás 2,8 milliárd eurót kap az Erasmus+ program révén (2018-hoz képest +20%). Az Európai Szolidaritási Testület 143 millió euróból teremt lehetőségeket hazai vagy külföldi projektekben való önkéntes részvételre vagy munkavállalásra. Az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés révén további 350 millió euró jut a nagy ifjúsági munkanélküliséggel sújtott régiók fiataljainak támogatására.
  • Az európai mezőgazdasági termelők 59,0 milliárd euró támogatáshoz jutnak.
  • Növeljük a biztonságot az EU határain belül és kívül egyaránt. Amint azt Jean-Claude Juncker elnök az Unió helyzetéről szóló 2018. évi beszédében javasolta, az Európai Határ- és Parti Őrség, az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége és a többi, határigazgatással és vízumügyekkel foglalkozó ügynökség 2019-ben további forrásokat fog kapni.
  • Emellett a 2019. évi költségvetés rendelkezésre fogja bocsátani a törökországi menekülteket támogató eszközhöz szükséges forrásokat, hogy továbbra is biztosítani tudja a Szíriában és máshol dúló háborúk elől menekülők élelmezését, lakhatását és oktatását.

A megállapodás azon az előfeltételezésen alapul, hogy az Egyesült Királyság – az Európai Unióból való 2019. március 30-i kilépését követően – továbbra is úgy járul hozzá 2020 végéig az uniós költségvetések végrehajtásához, illetve abban úgy vesz részt, mintha még mindig tagállam lenne.

 

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

 

Forrás: ec.europa.eu