Üdvözöljük a

2800 európai, köztük 91 magyar település nyert el WiFi4EU-utalványt | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

2800 európai, köztük 91 magyar település nyert el WiFi4EU-utalványt

2018. december 19.

Az Európai Bizottság kihirdette az első – november 7. és 9. között lezajlott – WiFi4EU-pályázati felhívás eredményét. 2 800 település került kiválasztásra, amelyek egyenként 15 000 euró értékű WiFi4EU-utalványt kaptak. A kiválasztott települések a támogatást wifipontok létrehozására használhatják a közösségi élet színterein (városházákon, közkönyvtárakban, múzeumokban, parkokban és egyéb nyilvános helyeken).

A pályázati felhívás teljes költségvetése 42 millió euró volt.

 

Az Innovációs és Hálózati Projektek Végrehajtó Ügynökség (INEA), amely a Bizottságnak a WiFi4EU-program végrehajtásáért felelős ügynöksége, hamarosan felkéri az utalványokban részesülő településeket egy támogatási megállapodás aláírására. Amint ez megtörtént, a kiválasztott önkormányzatok szerződést köthetnek egy wifi-telepítővel a WiFi4EU wifipontok közterületeken történő kialakításáról. Ezt követően pedig beválthatják utalványaikat. Mind a 2 800 wifipont ingyenesen hozzáférhető és legalább három évig aktív lesz.

A további három tervezett pályázati felhíváson azok a települések vehetnek részt, amelyek ez alkalommal nem kaptak utalványt. A második pályázati felhívás 2019 elején indul. A program keretében 2020-ig összesen mintegy 8 000 település részesülhet majd támogatásban.

 

Addig is a programra bejelentkezett települések csatlakozhatnak a külön számukra létrehozott WiFi4EU-közösséghez, ahol visszajelzést adhatnak a kezdeményezésről, Európa legkülönbözőbb tájain található településekkel léphetnek kapcsolatba és értesülhetnek a WiFi4EU-programmal kapcsolatos újdonságokról.

 

Háttér-információk

 

Juncker elnök 2016 szeptemberében, az Unió helyzetét értékelő beszédében jelentette be, hogy az uniós távközlési szabályozás nagyszabású átdolgozásának részeként az EU útjára indítja az ún. WiFi4EU kezdeményezést. A távközlési szabályok módosítása további intézkedéseket is magában foglal, melyek célja az európaiak internet-összeköttetés iránti növekvő igényének kielégítése és Európa versenyképességének javítása.

 

Az első WiFi4EU pályázati felhívást november 7-én, közép-európai idő szerint 13.00 órakor tették közzé, és november 9-én, közép-európai idő szerint 17.00 órákor zárták le. A felhívás rendkívül népszerűnek bizonyult, hiszen a részt vevő országokból több mint 13 000 pályázat érkezett be. A következő két évben további három WiFi4EU pályázati felhívás kerül majd megrendezésre. A négy pályázati felhívás keretében a Bizottság összesen 120 millió eurót bocsát az Unió legfeljebb 8 000 településének rendelkezésére. A Bizottság a településeket jelentkezési sorrendjük alapján választja ki.

 

A WiFi4EU-támogatásból kiépített hálózatok ingyenesek és reklámoktól mentesek lesznek, és használatukhoz a felhasználóknak nem kell megadniuk személyes adataikat. A települések a támogatást olyan hálózatok kiépítésére kapják, amelyek nem csupán a már létező, hasonló minőségű ingyenes magán- vagy nyilvános szolgáltatások ismétlését jelentenék. A wifi-telepítő vállalkozásokkal a települések kötnek szerződést, és az ő feladatuk lesz a wifipontok kiépítése és karbantartása.

 

Forrás: ec.europa.eu