Üdvözöljük a

Az EU fellép a félretájékoztatással szemben | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az EU fellép a félretájékoztatással szemben

2018. december 18.

Tekintettel a 2019. évi európai parlamenti választásokra, valamint arra, hogy 2020-ig több tagállamban nemzeti és helyhatósági választásokra kerül sor, az EU – az uniós demokratikus rendszerek és nyilvános viták védelme érdekében – az Európában és azon kívül megjelenő félretájékoztatással szembeni erőfeszítések fokozására cselekvési tervet terjesztett elő.

A cselekvési terv négy kulcsfontosságú területre összpontosít.

  • Az észlelés javítása: megerősítik az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) stratégiai kommunikációs munkacsoportjait és hibrid fenyegetésekkel foglalkozó uniós információs és elemzőcsoportját, valamint a szomszédságpolitikai partnerországokban működő uniós küldöttségeket, lényegesen több szakembert és adatelemző eszközöket biztosítva számukra. Az EKSZ számára a félretájékoztatás kezeléséhez és az abból következő káros hatások tudatosításához biztosított stratégiai kommunikációs költségvetés a tervek szerint 2019-ben több mint kétszeresére – a 2018-as 1,9 millió eurós szintről 5 millió euróra – emelkedik. Az uniós tagállamoknak ezeket az intézkedéseket a félretájékoztatással szembeni saját eszközeik megerősítésével kell kiegészíteniük.
  • Összehangolt válaszlépések: az uniós intézmények és a tagállamok között külön riasztási rendszer jön létre a félretájékoztatási kampányokkal kapcsolatos adatok és értékelések megosztásának elősegítése, valamint a félretájékoztatási fenyegetések valós idejű jelzése céljából. Az uniós intézmények és a tagállamok kiemelt feladata emellett az uniós értékekről és szakpolitikákról szóló proaktív és objektív kommunikáció.
  • Az internetes platformok és az iparág: a gyakorlati kódex aláíróinak mielőbb hatékonyan végre kell hajtaniuk a kódex keretében vállalt kötelezettségeket, a 2019. évi európai parlamenti választások tekintetében sürgősnek minősülő intézkedésekre összpontosítva. Ezek mindenekelőtt a következőket foglalják magukban: a politikai hirdetések átláthatóságának biztosítása, a hamis felhasználói fiókok törlésére irányuló erőfeszítések fokozása, a nem emberi interakciók (az internetes robotok által automatikusan küldött üzenetek) megjelölése, a tényellenőrzőkkel és tudományos kutatókkal való együttműködés a félretájékoztatási kampányok észlelése érdekében, valamint az ellenőrzött tényeken alapuló tartalmak láthatóságának és terjedésének javítása. A Bizottság az audiovizuális médiaszolgáltatásokat szabályozó hatóságok európai csoportja segítségével biztosítja a kötelezettségvállasok végrehajtásának szoros és folyamatos nyomon követését.
  • Tudatosságnövelés és a polgárok felkészültségének javítása: a célzott tudatosító kampányok mellett az uniós intézmények és a tagállamok külön programok segítségével mozdítják elő a médiaműveltséget. Támogatásban részesülnek a független tényellenőrök és kutatók nemzeti multidiszciplináris munkacsoportjai, hogy észleljék és feltárják a közösségi oldalakon folytatott félretájékoztatási kampányokat.

Végül a Bizottság jelentést tett arról, hogy milyen eredmények születtek a 2018. áprilisi közleményének előterjesztése óta az online félretájékoztatás elleni fellépés terén.

 

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

 

Forrás: ec.europa.eu