Üdvözöljük a

Az Unió helyzete - itt állunk most, 2017-ben | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az Unió helyzete - itt állunk most, 2017-ben

2017. szeptember 14.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szeptember 13-án az Európai Parlament tagjai előtt Strasbourgban megtartotta az Unió helyzetét értékelő 2017. évi beszédét, amelyben ismertette prioritásait az előttünk álló évre, valamint felvázolta arra vonatkozó elképzeléseit, hogy az Európai Unió miként alakul majd 2025-ig.

 

A közzétett számos tájékoztató segít jobban megismerkedni az elnök beszédében érintett néhány fontos témával.

 

Bemutatta az egységesebb, erősebb és demokratikusabb Unió megvalósítására irányuló ütemtervet, és szorgalmazta, hogy az ütemterv végrehajtására a 2019 tavaszán esedékes európai parlamenti választásokig kerüljön sor. Az elnök hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak a szabadság, az esélyegyenlőség és a jogállamiság alapelvein kell alapulnia.

 

A beszédhez kapcsolódóan a Bizottság konkrét intézkedéseket fogadott el a kereskedelem, a beruházás-előszűrés, a kiberbiztonság, az ipar, az adatvédelem és a demokrácia területén – azonnal tettekre váltva a szavakat. Jean-Claude Juncker az éghajlatvédelem és a migráció területén is előrevetített további bizottsági javaslatokat, valamint hangsúlyozta, hogy egyforma élelmiszer-minőség jár minden európainak.

 

Ezen túlmenően a Bizottság szándéknyilatkozatot küldött az Európai Parlament elnöke és a Tanács soros elnökségét betöltő észt miniszterelnök részére, részletesen kifejtve, milyen jogalkotási és egyéb kezdeményezéseket kíván útnak indítani 2018 végéig.

 

A teljes sajtóközlemény ide kattintva olvasható.

 

A beszédhez kapcsolódó kiadvány ide kattintva megtekinthető.

 

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete