Üdvözöljük a

DiscoverEU: újabb 14 500 fiatal utazhatja be Európát | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

DiscoverEU: újabb 14 500 fiatal utazhatja be Európát

2019. január 14.

A résztvevők, köztül 276 magyar fiatal, 2019. április 15. és október 31. között legfeljebb 30 napig élhetnek az utazás lehetőségével. Az értékelési szempontok alapján összesen 14 536 európai fiatalt választottak ki az egyes uniós tagállamok számára meghatározott kvóta figyelembevételével.

A második forduló sikeres jelentkezői hamarosan értesítést kapnak, hogy el tudják kezdeni utazásuk szervezését. A résztvevők 2019. április 15. és október 31. között egyedül vagy legfeljebb ötfős csoportokban, maximum 30 napon keresztül élhetnek a lehetőséggel. Utazásaik nagyrészt vasúton történnek, kivételes esetekben alternatív közlekedési eszközök igénybevételével.

 

Az utazási igazolvány mellé a fiatalok indulás előtt iránymutatást is kapnak, és a közösségi oldalakon előre fel tudják venni egymással a kapcsolatot. Tájékoztatást kapnak továbbá a rendelkezésükre álló különleges lehetőségekről, például a kedvezményes múzeumi és kulturális helyszínekre szóló belépőjegyekről, valamint az útitervükben szereplő városokban a helyi lakosok által szervezett tanulási lehetőségekről vagy ismerkedési alkalmakról.

 

Háttér-információk

A DiscoverEU könnyen és egyszerűen elérhető, kötetlen formájú utazási élményt kínál egyedül vagy kis csoportokban utazó, akár hátrányos helyzetű fiatalok számára. Segítségével a 18 éves utazók megismerhetik Európa kulturális örökségét és sokszínűségét, kapcsolatba kerülhetnek más fiatalokkal és megélhetik európai identitásukat. A kezdeményezés 2018 júniusában indult az Európai Parlament előkészítő intézkedésre tett javaslatára, és a 2018-as költségvetése 12 millió eurót tett ki. Az első pályázati fordulóban mintegy 15 000 fiatal kapott lehetőséget arra, hogy beutazza Európát. 2019-re az Európai Parlament 16 millió eurós keretet hagyott jóvá a DiscoverEU céljaira. A Bizottság 2019 nyarára tervezi a következő pályázati forduló elindítását. A konkrét dátumok és a további információk kellő időben meg fognak jelenni az Európai Ifjúsági Portálon.

 

2018 májusában az Európai Bizottság a következő hosszú távú, 2021–2027 közötti időszakra szóló költségvetés keretében 700 millió euró elkülönítését javasolta a DiscoverEU kezdeményezésre a jövőbeli Erasmus program címén. Amennyiben az Európai Parlament és a Tanács jóváhagyja a javaslatot, 2021 és 2027 között további 1,5 millió 18 éves fiatal előtt nyílik meg ez a lehetőség.

 

A Bizottság célja, hogy a DiscoverEU programot még értékesebb és még szélesebb kört érintő tanulási élménnyé tegye az európai fiatalok számára. Ennek érdekében arra törekszik, hogy fokozza, illetve a fiatalok részéről mutatott érdeklődés, valamint az utazók és a legfontosabb érdekelt felek visszajelzései alapján még tovább javítsa a program hatását.

 

Forrás: ec.europa.eu