Üdvözöljük a

Élénkül az európai beruházási kedv | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Élénkül az európai beruházási kedv

2018. november 28.

A Bizottság közleményt adott ki, amiben bemutatta, hogy az európai beruházási terv – a Juncker-terv – az elindítása óta eltelt négy évben miként segítette az európai beruházások fenntartható szintjének helyre állítását.

A beruházási terv az eredeti célt és a várakozásokat meghaladva 360 milliárd euró összegben mozgósított beruházásokat, amely összeg kétharmada magánforrásból származott. Az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) támogatásának köszönhetően 850 000 kis- és középvállalkozás jut könnyebben finanszírozáshoz. A becslések szerint az ESBA már eddig is több mint 750 000 munkahelyet támogatott, és 2020-ig várhatóan 1,4 millió munkahely létrejöttét segíti, javítva sok millió európai család helyzetét.

 

Az európai beruházási terv már eddig is 0,6%-kal növelte az uniós GDP-t, és ez a szám 2020-ig várhatóan 1,3%-ra emelkedik. A tervvel minden tagállam jól jár, különösen azok, amelyeket a leginkább sújtott a válság. Az ESBA sikeres modellje mára az EU-n belül és kívül is az uniós finanszírozású beruházások referenciájává vált, amire kiváló példa a Bizottság által az új hosszú távú uniós költségvetésben javasolt új InvestEU alap és Szomszédsági, Fejlesztési és Nemzetközi Együttműködési Eszköz.

 

Az európai beruházási terv vitathatatlan sikere a beruházási tényezőkön túl két másik tényezőn is alapul. E két tényezőhöz kötődő jelentős újítás, hogy az Európai Beruházási Tanácsadó Platform több mint 860 igénylést feldolgozva projektgazdák százainak nyújtott testre szabott támogatást, a Beruházási Projektek Európai Portálja pedig könnyű elérést biztosít a potenciális befektetők számára a kiforrott projektekhez.

 

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

 

Forrás: ec.europa.eu