Üdvözöljük a

Európa mozgásban - a mobilitás és a közlekedés modernizálása | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

"Európa mozgásban" - a mobilitás és a közlekedés modernizálása

2017. június 16.

Az „Európa mozgásban” egy széles körű kezdeményezéscsomag, amely javítja a forgalom biztonságát; támogatja a méltányosabb úthasználati díjakat; csökkenti a szén-dioxid kibocsátást, a légszennyezést és a közlekedési dugókat; mérsékli a vállalkozásokat terhelő bürokráciát; harcol az illegális foglalkoztatás ellen, valamint megfelelő körülményeket és pihenőidőt biztosít a dolgozók számára. Ezen intézkedések hosszú távú előnyei messze túlmutatnak a közlekedési ágazaton, hiszen támogatják a munkahelyteremtést, a növekedést és a beruházásokat, erősítik a társadalmi méltányosságot és Európát határozottan az alacsony kibocsátás felé terelik.

A mobilitás jelentősen befolyásolja az európai polgárok mindennapi életét, és több mint 11 millió közvetlen munkahelyet jelent. A mobilitási ágazat azonban számos egyre inkább felgyorsuló technológiai, gazdasági és társadalmi átalakuláson megy keresztül. Az Európai Unió célzott jogalkotással és támogató intézkedésekkel, úgymint infrastrukturális befektetésekkel, kutatással és innovációval mozdítja elő ezt az átmenetet.

Ehhez első körben 8 jogalkotási kezdeményezés készült, amelyek a közúti közlekedést célozzák meg. Ez az ágazat különösen nagy jelentőséggel bír, mivel közvetlenül 5 millió európait foglalkoztat, míg az Unió üvegházhatásúgáz-kibocsátásnak csaknem egyötödéért felel. A javaslatok javítják a közúti árufuvarozási piac működését, és elősegítik a dolgozók szociális és foglalkoztatási körülményeinek javítását.

 

A Bizottság támogatja továbbá a zökkenőmentes mobilitási megoldásokat annak érdekében, hogy a polgárok és a vállalkozások könnyebben mozoghassanak Európa-szerte. Ennek a jegyében született az útdíjszedési rendszerek interoperabilitásának növelésére vonatkozó javaslat, amelynek köszönhetően lehetővé válna a közlekedők számára, hogy úgy vezessenek végig Európán, hogy közben nem kell a különféle adminisztratív formalitások miatt aggódniuk.

 

Az első körben benyújtott 8 javaslat az elkövetkező 12 hónapban további javaslatokkal egészül majd ki, beleértve a 2020 utáni időszakra vonatkozó, személygépkocsikat és kisteherautókat érintő kibocsátási előírásokat és a legelső, nehézgépjárművek esetében alkalmazandó kibocsátási előírásokat.

 

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

 

Forrás: ec.europa.eu