Üdvözöljük a

Európai innovációs eredménytábla 2018: az EU-nak növelni kell a teljesítményét | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Európai innovációs eredménytábla 2018: az EU-nak növelni kell a teljesítményét

2018. július 2.

A Bizottság minden évben összehasonlító értékelést tesz közzé a tagállamok innovációs teljesítményéről, és összeveti azt nemzetközi vetélytársaink teljesítményével is. Az adatok segítenek a tagállamoknak és az EU egészének abban, hogy felmérjék, az erőfeszítéseket mely területekre kell összpontosítani.

Az európai innovációs eredménytábla idei kiadása pozitív tendenciát mutat az uniós országok többségében – elsősorban Máltán, Hollandiában és Spanyolországban. Továbbra is Svédország vezeti az európai mezőnyt. Az EU folyamatosan csökkenti hátrányát fő versenytársaival, például Kanadával, Japánnal és az Egyesült Államokkal szemben. Ahhoz azonban, hogy megszüntethessük az innovációs szakadékot és megőrizhessük vezető szerepünket Kínával szemben, összehangolt erőfeszítésre van szükség Európa innovációs potenciáljának elmélyítése terén.

 

Az eredménytábla megállapításai megerősítik, hogy a Bizottság nemrégiben elfogadott új kutatási és innovációs programjában foglalt intézkedések helytállóak. A program felszólítja az EU vezetőit, hogy haladéktalanul tegyenek azért, hogy Európa a globális innováció motorjává váljon, hiszen erre minden lehetősége megvan. Az EU vezetői május 16-án informális megbeszélést tartottak Szófiában, és várhatóan az Európai Tanács június 28–29-i ülésén következtetéseket fogalmaznak meg. Annak elősegítésére, hogy Európa globális vezető szerephez jusson az innovációban, a Bizottság június 7-én javaslatot tett a mindezidáig legambiciózusabb uniós kutatási és innovációs finanszírozási programra: a 2021 és 2027 közötti időszakra szóló Horizont Európa program javasolt költségvetése 100 milliárd euró. Az uniós finanszírozás azonban önmagában nem elegendő. Az európai életforma fenntartása és javítása érdekében szükség van a köz- és a magánszektor összehangolt erőfeszítésére.

 

 

A 2018. évi európai innovációs eredménytábla: országrangsor Y tengely: innovációs teljesítmény 2017-ben (színes oszlopok), 2016-ban (vízszintes kötőjelek) és 2010-ben (szürke oszlopok) a 2010-es uniós átlaghoz viszonyítva – 27 mutató összesítése alapján X tengely: uniós országok

 

Idén is Svédország innovációs teljesítménye a legjobb az EU-ban, utána sorrendben Dánia, Finnország, Hollandia, az Egyesült Királyság és Luxemburg következik. Ez utóbbi ország most először került a vezető innovátorok közé. Németország az erős innovátorok csoportjába esett vissza.

 

2010 óta az EU innovációs teljesítménye átlagosan 5,8%-kal nőtt. Az utóbbi 8 évben 18 uniós országban növekedett, 10 tagállamban pedig csökkent az innovációs teljesítmény. A legjelentősebb teljesítménynövekedés Litvániában, Máltán, Hollandiában és az Egyesült Királyságban figyelhető meg, a legnagyobb csökkenés pedig Cipruson és Romániában.

 

Globális szinten az EU csökkentette hátrányát Kanadával, Japánnal és az Egyesült Államokkal szemben. Az EU továbbra is jobban teljesít Kínánál, fölénye azonban rohamosan csökken, mivel Kína háromszor gyorsabb ütemben fejlődött, mint az EU. Dél-Koreához képest az EU teljesítménye visszaesett, azonban az elkövetkező években az uniós országok várhatóan fokozatosan behozzák majd lemaradásukat.

 

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

 

Forrás: ec.europa.eu