Üdvözöljük a

Felgyorsult a bérnövekedés és könnyebb visszatérni a munkaerőpiacra az EU-ban | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Felgyorsult a bérnövekedés és könnyebb visszatérni a munkaerőpiacra az EU-ban

2017. november 8.

A Bizottság közzétette „A munkaerőpiac és a bérek alakulása Európában” című éves jelentését. A tagállamokban összesen több mint 235 millióan vannak állásban, vagyis többen, mint a válságot megelőző időszakban, és a munkanélküliségi ráta, mely jelenleg 7,6%, megközelítette a recesszió előtti szintet. A jelentés rámutat arra is, hogy a munkanélküliek most már könnyebben el tudnak újra helyezkedni, mint a válság évei alatt. 

Jóllehet a rugalmasabb munkafeltételek mind a munkáltatók, mind a munkavállalók szempontjából előnyösek, bizonyos esetekben egyenlőtlenséget eredményeznek a különböző jogállású dolgozók között. Sokszor ugyanis az alkalmi munkavállalók és az önfoglalkoztatók nem részesülnek megfelelő szociális védelemben.

 

A munkaerőpiac és a bérek alakulásáról szóló 2017. évi jelentés beszámol arról is, hogy 2016-ban szinte mindegyik EU-tagországban emelkedtek a fizetések – az euróövezetben átlagosan 1,2%-kal. A fizetések legnagyobb arányban a viszonylag alacsony bérszínvonalú tagállamokban (például a balti országokban, Magyarországon és Romániában) növekedtek. Ez azt jelenti, hogy csökkenőben vannak a bérkülönbségek az EU-ban. Sok országban azonban a munkanélküliség csökkenésével együtt a vártnál kisebb mértékben emelkedtek a fizetések. Ráadásul csaknem mindegyik tagállamra jellemző, hogy az alkalmi munkavállalók fizetése alacsonyabb a határozatlan időre szóló munkaszerződéssel rendelkező munkavállalókénál, különösen azokban a tagországokban, ahol az ideiglenes foglalkoztatás aránya magasabb.

 

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

 

Forrás: ec.europa.eu