Üdvözöljük a

Hatályba lépett az EU és Kanada közötti kereskedelmi megállapodás | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Hatályba lépett az EU és Kanada közötti kereskedelmi megállapodás

2017. szeptember 22.

A CETA szeptember 21-től kezdődő ideiglenes alkalmazását megelőzően az uniós tagállamok jóváhagyják azt a Tanácsban és az Európai Parlamentben. Azonban csak az összes uniós tagállam általi megerősítés után fog teljes mértékben hatályba lépni.

Miért jó a CETA?

 

A CETA új lehetőségeket kínál az uniós vállalkozások számára – mérettől függetlenül, hogy exportálhassanak Kanadába. Ez az uniós vállalkozások számára évente 590 millió EUR összegű megtakarítást jelent: ezt az összeget kell jelenleg vámok címén kifizetni a Kanadába exportált áruk után. Szeptember 21-étől a CETA megszünteti a vámokat az Unió és Kanada közötti kereskedelem tárgyát képező termékek (tarifacsoportok) 98 %-a esetében. Ezenkívül az uniós vállalkozásoknak minden eddiginél jobb hozzáférést biztosít a kanadai közbeszerzési szerződésekhez, ideértve nemcsak a szövetségi, hanem a tartományi és önkormányzati szintű szerződéseket is.

 

A megállapodás különösen azon kisebb cégeknek kedvez, amelyek a legkevésbé engedhetik meg maguknak a Kanadába irányuló exporttal járó bürokrácia költségeit. A kisvállalkozások időt és pénzt takarítanak meg, például azzal, hogy mentesülnek a dupla terméktesztelési előírások, a hosszadalmas vámeljárások és a magas jogi költségek alól.

 

A gazdasági és kereskedelmi megállapodás új lehetőséget teremt az európai gazdák és élelmiszeripari vállalkozások számára, miközben teljes mértékben megvédi az EU érzékeny ágazatait. Bizonyos versenyben álló kanadai termékek tekintetében az Unió korlátozott mértékben és kalibrált módon nyitotta meg piacát, és közben fontos európai exporttermékek esetében biztosítja a kanadai piachoz való jobb hozzáférést. Ilyenek például a sajtok, a borok és más szeszes italok, a zöldség-gyümölcstermékek és a feldolgozott termékek. A CETA ezenkívül 143 uniós „földrajzi árujelző”, vagyis magas minőségű regionális élelmiszer- és italtermék védelmét biztosítja Kanadában.

 

Az Unióban élő 500 millió fogyasztó ugyancsak jól jár a megállapodással. A CETA révén úgy bővül a rendelkezésünkre álló áruválaszték, hogy a jelenlegi európai normák nem sérülnek, hiszen kizárólag olyan termékek és szolgáltatások léphetnek be az uniós piacra, melyek teljes körűen megfelelnek valamennyi uniós előírásnak. A CETA nem fog változtatni a jelenlegi uniós élelmiszer-biztonsági szabályozáson.

 

Nagyobb jogbiztonságot nyújt továbbá a szolgáltató szektorban, nagyobb mobilitást a vállalatok alkalmazottainak, és egy olyan keretet teremt, amely lehetővé teszi a szakképesítések kölcsönös elismerését.

 

Következő lépések:

A CETA teljes végrehajtásának előfeltétele, hogy valamennyi uniós tagállam alkotmányos előírásainak megfelelően megerősítse a megállapodást. Amikor a CETA teljes érvényűvé válik, az uniós tagállamok kormányai által korábban megtárgyalt számos kétoldalú kereskedelmi megállapodásban szereplő, beruházó és állam közötti vitarendezési mechanizmus jelenlegi formáját új és továbbfejlesztett, a beruházási vitákkal foglalkozó bírósági rendszer fogja felváltani.

 

Háttérinformációk:

Egyértelmű bizonyítékok támasztják alá, hogy az Unió szabadkereskedelmi megállapodásai élénkítik a növekedést és növelik a foglalkoztatást Európában. Egy példa erre az EU és Dél-Korea közötti kereskedelmi megállapodás. Az EU és Dél-Korea közötti kereskedelmi megállapodás 2011. évi hatálybalépése óta az EU több mint 55 %-kal növelte Dél-Koreába irányuló kivitelét. Egyes mezőgazdasági termékek exportja 70 %-kal nőtt, míg az uniós gépkocsiexport megháromszorozódott, ezáltal a kereskedelmi hiányból többlet képződött. E megállapodást is az uniós szintű megerősítést követően több évig ideiglenesen alkalmazták, majd valamennyi uniós tagállam megerősítette.

 

Európában 31 millió munkahely függ az exporttól. Minden további egymilliárd eurós export átlagban 14 000 munkahelyet hoz létre az EU-ban.

 

Forrás: ec.europa.eu