Üdvözöljük a

Hogyan készül az EU a Brexitre? | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Hogyan készül az EU a Brexitre?

2018. augusztus 9.

2019. március 30-án az Egyesült Királyság kilép az EU-ból, és harmadik országgá válik. Ez mindkét fél polgárai, vállalkozásai és közigazgatásai számára egyaránt következményekkel jár, amelyek az EU Egyesült Királysággal közös külső határán végzett új ellenőrzésektől az Egyesült Királyság által kibocsátott hasznosítási engedélyek, tanúsítványok és engedélyek érvényességén keresztül egészen az adattovábbításra vonatkozó új szabályokig terjednek.

Az Egyesült Királyság kilépése kétségtelenül fennakadásokat okoz majd, például az üzleti ellátási láncokban, függetlenül attól, hogy születik-e megállapodás. Mivel még mindig nem biztos, hogy a kilépés napján rendelkezésre áll-e majd a kilépésről rendelkező, megerősített megállapodás, illetve hogy az mit tartalmaz majd, folyamatban vannak az előkészületek annak biztosítására, hogy az uniós intézmények, a tagállamok és a magánfelek fel legyenek készülve az Egyesült Királyság kilépésére. Mindenesetre – még ha megállapodás születik is – az Egyesült Királyság tagsága a kilépést követően megszűnik, ezért többé nem részesül a tagállamoknak járó előnyökből. Ezért kiemelkedő fontosságú felkészülni az Egyesült Királyság harmadik országgá válására még akkor is, ha megállapodás születik az EU és az Egyesült Királyság között.

 

Mindezzel együtt az Egyesült Királyság kilépésére való felkészülés nem csupán az uniós intézmények felelőssége, hanem uniós, nemzeti és regionális szintű közös erőfeszítésekre van szükség, amelyek a gazdasági szereplőkre és egyéb magánfelekre is kiterjednek. Most mindenkinek fokoznia kell a felkészülést valamennyi forgatókönyv tekintetében, és felelősséget kell vállalnia konkrét helyzetéért.

 

A felkészülésre vonatkozóan folyamatban lévő jogalkotási kezdeményezések listája

 

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

 

Forrás: ec.europa.eu