Üdvözöljük a

Konzultációk és párbeszédek velünk, uniós polgárokkal | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Konzultációk és párbeszédek velünk, uniós polgárokkal

2018. december 27.

Az Európai Bizottság az Európai Tanács december 13–14-i ülésére készülve eredményjelentést tett közzé az Európa jövőjét illetően a polgárokkal folytatott párbeszédekről és konzultációkról. A jelenlegi Bizottság hivatalba lépése óta (2014) Európa-szerte 160 000 polgár vett részt a több mint 1 200 ilyen eseményen. Az uniós biztosok és a Bizottság egyéb magas rangú képviselői Magyarországon 2015 óta csaknem 40 alkalommal tartottak párbeszédet a polgárokkal.

 

 

 

Az eredményjelentés szerint az európaiak csaknem kétharmada optimista az EU jövőjét illetően. A legtöbb polgár úgy véli, hogy az EU szerepe kulcsfontosságú az előttünk álló kihívások megoldásában, ideértve az éghajlatváltozást, a gazdasági és társadalmi kérdéseket, a migrációt és a biztonságot. Úgy gondolják, hogy Európa az értékek és a béke kontinense, valamint a szabadság és a demokrácia térsége.
 
A polgárok nagy többsége úgy látja, hogy az EU stabilitást képvisel a bizonytalan világban, és közös külpolitikát, illetve közös védelmi politikát szeretnének. Az európaiak továbbá nagyobb fokú harmonizációt várnak el az olyan területeken, mint a környezetvédelem és az élelmiszer-biztonság. Továbbá dinamikus gazdaságot szeretnének, valamint reformokat annak érdekében, hogy az Unió hatékonyabbá és átláthatóbbá váljon.
 
Az Európai Bizottság 2018 májusában külön online konzultációt indított, amelynek keretében már több mint 76 000 polgár fejezte ki véleményét Európa jövőjét illetően. A konzultáció időközi eredményeiről szóló jelentésből kiderül, hogy Franciaország és Németország után Magyarországról érkezett a harmadik legtöbb hozzászólás: eddig mintegy nyolcezren töltötték ki Magyarországon a konzultációs kérdőívet. A konzultációs kérdőív továbbra is elérhető az Európai Bizottság honlapján.

 

Sajtóközlemény

 

Forrás: ec.europa.eu