Üdvözöljük a

Románia az EU tanácsának soros elnöke | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Románia az EU tanácsának soros elnöke

2019. január 18.

2019. január 1-jén Románia vette át az EU Tanács elnöki posztját. Ezt a tisztet félévente más-más tagállam tölti be. E féléves időszak során minden szinten a soros elnökség vezeti az üléseket, így biztosítva a Tanácsban az Unió munkájának folytonosságát.

Az elnöki tisztet betöltő tagállamok hármas csoportokban, az úgynevezett elnökségi triókban szorosan együttműködnek egymással. Az elnökségi triók rendszerét a Lisszaboni Szerződés vezette be 2009-ben. A trió tagjai hosszú távú célokat jelölnek ki és közös programot készítenek, melyben meghatározzák azokat a területeket és lényeges kérdéseket, amelyekre a 18 hónapos időszak során kitüntetett figyelmet fordítanak. E közös program alapján a három ország mindegyike elkészíti részletes féléves tervét.

 

 

A jelenlegi triót a román, a finn és a horvát elnökség alkotja.

 

A román elnökség prioritásait az alábbi jelmondat határozza meg: az egységként, az egyenlő bánásmódként és a konvergenciaként értelmezett kohézió, amely közös európai érték.

 

Az elnökség programjának középpontjában az alábbi négy prioritás áll: a konvergencia által jellemzett Európa, biztonságosabb Európa, Európa mint erős globális szereplő, valamint a közös értékek Európája.

 

Az elnökség az Európa-napon Sibiuban (Nagyszeben) csúcstalálkozót is rendez majd, amelynek célja, hogy irányt mutasson az Európa jövőjéről folyó vitához. Ez az első alkalom, hogy Románia látja el a Tanács soros elnökségét.

 

A román elnökség weboldala

 

Forrás: consilium.europa.eu