Üdvözöljük a

Uniós költségvetés 2021-2027: InvestEU program | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Uniós költségvetés 2021-2027: InvestEU program

2018. június 7.

A Bizottság a következő, 2021–2027-re vonatkozó hosszú távú uniós költségvetésben javasolja az InvestEU program létrehozását, amely egy fedél alá hozza az uniós költségvetésből hitelek és garanciák formájában nyújtott finanszírozási formákat.

Az új program az InvestEU Alapból, az InvestEU Tanácsadó Platformból és az InvestEU Portálból áll majd.

 

1. InvestEU Alap

Az európai beruházási terv sikerére építve az InvestEU Alap folytatja a köz- és magánbefektetések mobilizálását az EU-ban, hogy segítsen megszüntetni a még mindig jelentős mértékű beruházáshiányt Európában.

 

2. InvestEU Tanácsadó Platform

A beruházási terv Európai Beruházási Tanácsadó Platformjának modelljére építve az InvestEU Tanácsadó Platform a projektfejlesztési tanácsadás egyablakos ügyintézési pontjába integrálja majd a jelenleg elérhető 13 különböző tanácsadó szolgálatot. A platform technikai támogatást és tanácsadást nyújt majd, hogy segítse a projektek előkészítését, kidolgozását, strukturálását és végrehajtását, beleértve a kapacitásépítést.

 

3. Beruházási Projektek Európai Portálja

A beruházási tervhez tartozó Beruházási Projektek Európai Portálja növeli a beruházási projektek ismertségét az EU-ban, és az InvestEU program keretében tovább fog működni. A portál a befektetők és a projektgazdák összekapcsolását szolgálja azáltal, hogy könnyen hozzáférhető és felhasználóbarát adatbázist biztosít, amely ismertebbé teszi a projekteket és lehetővé teszi a befektetők számára, hogy az őket érdeklő szektorban vagy helyszínen befektetési lehetőségeket találjanak.

 

A strukturális reformok továbbra is elengedhetetlenek

Az uniós finanszírozás önmagában nem oldja meg a beruházások alacsony szintje jelentette problémát Európában. A tagállamoknak minden rendelkezésre álló támogatást fel kell használniuk a beruházás nemzeti akadályainak megszüntetéséhez és üzleti környezetük javításához, mindenekelőtt az európai szemeszter országspecifikus ajánlásainak végrehajtásával. Május 31-én a Bizottság javaslatot tett a reformtámogató program létrehozására, amely minden uniós tagállamban támogatja a kiemelt reformokat, és 25 milliárd euró teljes költségvetéssel rendelkezik. Ez az új program a reformok pénzügyi támogatását, valamint technikai támogatást és szakértelmet foglal magában.

 

A következő lépések

 

A hosszú távú átfogó uniós költségvetésre és ágazati javaslataira vonatkozó gyors megállapodás elengedhetetlen annak biztosításához, hogy az uniós források felhasználásával a lehető leghamarabb konkrét eredményeket lehessen felmutatni. A késedelem azt jelentené, hogy továbbra is alacsony szintű magán- és állami beruházásokkal kell szembenéznünk az EU-ban, aminek érezhető következményei lennének a munkahelyteremtésre és a növekedésre a tagállamokban.

 

Ha a következő hosszú távú költségvetésről 2019-ben megszületik a döntés, akkor biztosított lesz a zökkenőmentes áttérés a jelenlegi hosszú távú költségvetésről (2014–2020) az újra, és kiszámítható körülmények között, folyamatos átmenet valósulhat meg, ami mindenkinek érdeke.

 

Forrás: ec.europa.eu