Üdvözöljük a

Vámkonfliktusok az EU és az USA között - uniós intézkedések | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Vámkonfliktusok az EU és az USA között - uniós intézkedések

2018. június 19.

Az Egyesült Államok bejelentette, hogy 2018. június 1-jétől 25%-os vámot vet ki az acél, illetve 10%-os vámot az alumínium EU-ból származó behozatalára. Az EU válaszlépésként június 1-én jogi eljárást indított az Egyesült Államok ellen a Kereskedelmi Világszervezetben. 

 

 

 

Az Egyesült Államok intézkedései 2017-es adatok alapján 6,4 milliárd euró értékű uniós exportot érintenek. Az EU – miközben igyekezett elkerülni a mára kialakult helyzetet – az elmúlt hónapokban felkészült arra, hogy gyors, határozott, arányos és teljes mértékben WTO-kompatibilis választ adjon az USA acélt és alumíniumot érintő kereskedelmi korlátozásaira.

 

Az EU június 1-én jogi eljárást indít az Egyesült Államok ellen a Kereskedelmi Világszervezetben. Erről a biztosi testület május 29-én döntött, és a Bizottság még aznap konzultált a tagállamokkal. Az Egyesült Államok intézkedései elsősorban az amerikai ipar importversenytől való védelmére irányulnak, ami egyértelműen ellentmond a WTO szabályainak. Az Egyesült Államok intézkedéseivel szemben indított WTO vitarendezési eljáráson kívül az EU a többi érintett partnerrel is összehangolta fellépését.

 

Ami az USA tarifális intézkedéseit illeti, az EU élni fog a WTO szabályai által biztosított kiegyensúlyozás lehetőségével, és több amerikai termékre kiegészítő vámot vet ki. Az alkalmazandó vámtarifák szintje az EU-termékekre vonatkozó új amerikai kereskedelmi korlátozások által okozott károkat fogja tükrözni. Az érintett amerikai termékek listája már összeállt: a listát egyeztették az európai érdekelt felekkel, és azt a tagállamok is támogatták. Az EU május 18-én jelentette be a WTO felé az esetleges kiegyensúlyozást, és a szervezet szabályaival összhangban ezt 30 nap elteltével alkalmazhatja. Most a Bizottságon a sor, hogy a tagállamokkal együttműködve hivatalos határozatot hozzon a kiegyensúlyozó intézkedésekről.

 

A Bizottság eltökélt szándéka, hogy megvédje az uniós acél- és alumíniumpiacot az olyan további behozataltól, amelyet az Egyesült Államok piacának lezárása terel az EU irányába. Március 26-én megkezdődött az acélra vonatkozó védintézkedések bevezetésének lehetőségével kapcsolatos vizsgálat. A Bizottságnak kilenc hónap áll rendelkezésére annak eldöntésére, hogy szükség van-e védintézkedésekre. A döntés azonban már jóval korábban is megszülethet az eljárásban, ha a vizsgálat megerősíti a gyors fellépés szükségességét. A Bizottság emellett az alumíniumimportot nyomon követő megfigyelő rendszert vezet be, amely jelezni fogja, ha ebben az ágazatban is intézkedésre lesz szükség.

 

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

 

Forrás: ec.europa.eu