Üdvözöljük a

Gazdasági hírek Horvátországból | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2018 Április >>
KeSzeCsüSzoVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262829
30      

Gazdasági hírek Horvátországból

2017. augusztus 22.

 

 

VÁLLALATI HÍREK

 

Nem jutott Horvátországba a szennyezett holland tojásokból

A horvát mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint nem jutott el Horvátországba Fipronil rovarirtó szerrel szennyezett holland tojás. Elővigyázatosságból a tárca augusztus végéig elrendelte a Horvátországba érkezett tojástételek és tojástermékek célellenőrzését. Valamennyi, az országba beszállított, holland és lengyel eredetű tételből mintát vesznek. Emellett szúrópróbaszerűen vizsgálják az egyéb országokból származó termékeket is.

 

Jelentősen nőtt a horvát cégek össznyeresége a tavalyi évben

A horvát adóhivatal kimutatásai szerint mintegy évi 325 %-kal nőtt (!) a horvát cégek össznyeresége 2016-ban (összesen 24 MRD HRK). A jelentős bővülés elsősorban a gazdasági növekedésnek, ill. a jó turisztikai szezonnak köszönhető. Ugyanakkor az adatokban még nem szerepel az Agrokor konszern pénzügyi jelentése. Az össznyereség 20 %-át néhány nagyobb cég állította elő,  a KKV szektorban nullszaldót vagy mérsékelt nyereségnövekedést mértek. A 2016-os év legnagyobb nyertesei: HEP csoport (2,1 MRD HRK), Hrvatski Telekom (909 M HRK), Rijeka-Zagreb Autópálya (590 M HRK), Pliva (555 M HRK), HS Produkt (378 M HRK), Valamar Riviera (337 M HRK), Adriai kőolajvezeték (291 M HRK) és Horvát Villamosenergeia Továbbító Társaság (272 H HRK).

 

Nem épül meg Kupariban (Dubrovnik) a Ritz Carlton

Az orosz üzletember, Sergej Gljadelkon érdekeltségébe tartozó Avenue Group elállt Kupariban található volt katonai üdülő-komplexum felújításától, jóllehet elnyerte a koncessziót. Sajtóinformációk szerint azért, mert a helyi horvát hatóságok nem tudtak garanciát adni arra vonatkozóan, hogy az üdülő egyes tengerparti területeire, a koncesszió nyertesének valóban kizárólagos hasznosítási joga lesz. Kupari területén a Marriott cég is megjelent volna, azonban ugyanezen jogi bizonytalanságok miatt már korábban elállt beruházási tervétől.

 


HORVÁT MAKROGAZDASÁGI HÍREK

 

Felfüggesztik az ingatlanadó jövő évi bevezetését

Andrej Plenkovic kormányfő bejelentette, hogy elállnak az ingatlanadó bevezetésétől, ill. határozatlan ideig felfüggesztik a tervezett 2018. január 1-, bevezetési határidőt. Plenkovic szerint nem biztosított Horvátországban az adó bevezetésének társadalmi támogatottsága, mivel az elmúlt évtizedekben az ingatlan lett a legstabilabb vagyon felhalmozási eszköz. Egy ilyen típusú adó ezért, Mivel az ingatlanok nagy hányada magántulajdonban van, így ez az adófajta érzékenyen érintette volna a tulajdonosokat. Az adó bevezetésének elhalasztását a jó gazdasági eredmények és a stabil makrogazdasági környezet teszi lehetővé.

Az adó bevezetésének elhalasztása előrevetíti, hogy elmaradhat a beígért ÁFA-csökkentés, ill. a munkáltatói járulék kedvezmények. A horvát adófizetők közvetve már fizetnek egyfajta ingatlanadót kommunális járulék címen, ami négyzetméter alapú.

 

Csökkenő exportdinamika

2017. első félévében 6,7 MRD EUR-t tett ki Horvátország kivitele, ami 13,9 %-os növekedést jelent az előző év ugyanezen adataihoz képest. Ez csökkenő exportdinamikát jelent, ugyanis 2017. első öt hónapjában 15,7 %-os volt az éves szintű bővülés. Az EU piacaira 9 %-kal exportáltak többet, míg az EU-n kívüli piacokra 24 %-kal nőtt a kivitel. Horvátország importja ugyanakkor még mindig majdnem kétszer akkora, mint az exportja: az import 10,8 MRD EUR volt, ami 10,13 %-os bővülést jelent.

 


KORMÁNYHATÁROZATOK

 

Közbeszerzés az új elektronikus automata autópályadíj hatástanulmányára

A horvát közlekedési miniszter pályázatot írt ki olyan konzultáns cég kiválasztására, aki kidolgozza egy új, teljesen automata autópályadíj fizetőrendszerét. A hatástanulmány és a hozzá kapcsolód általános technikai dokumentációk kidolgozását a Világbank finanszírozza. A pályázati kiírás szerint vagy a meglévő félautomata ENC rendszer továbbfejlesztése, vagy egy teljesen új műholdas rendszer kiépítése jöhet szóba. A pályázati kiírás szerint a tanulmányban nem vizsgálható a „matricás” díjfizető-rendszer bevezetésének a lehetősége. Kikötésként szerepel, hogy az új rendszerben a felhasználónak a megtett kilométeren kívül a Co2 kibocsátás után is fizetni kell majd. A pályázat benyújtási határideje augusztus 31., a tanulmány kidolgozására kilenc hónap áll rendelkezésre.

Közlekedési szakértők szerint a horvát szaktárca a lehető legkevesebb beruházással járó megoldást preferálja, ezért inkább az ENC rendszer kiterjesztéséről szólhat majd a leendő tanulmány ajánlása.