Üdvözöljük a

Gazdasági hírek Horvátországból | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2017 Június >>
KeSzeCsüSzoVa
   1234
567891011
12131415161718
192021222425
2627282930  

Gazdasági hírek Horvátországból

2017. június 13.

VÁLLALATI HÍREK

 

Továbbra is tőzsdei kereskedési tilalom van az Agrokor részvényeken

A Horvát Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (HANFA) meghosszabbította az Agrokor cégcsoport részeként működő 8 vállalat részvényeivel való tőzsdei kereskedés tilalmát. Annak felfüggesztésére akkor kerülhet sor, ha az említett cégek közzéteszik a 2016. évi felülvizsgált, valamint a 2017. évi első negyedévi pénzügyi jelentésüket. Ivica Todoric, a konszern volt elnöke szerint a korábbi pénzügyi jelentések helytállóak.

Antun Ramljak, az Agrokor ideiglenes különmegbízottja a horvát állami (HTV), valamint a NovaTV kereskedelmi televíziónak adott interjújában elmondta, hogy a 2017. március 31-i adatok szerint a cégcsoport összadóssága 40,409 milliárd kuna (kb. 5,39 Mrd EUR). Ez mintegy 6,7 milliárd kunával (kb. 0,89 Mrd EUR) több mint amennyit a 2016. szeptember 30-ai állás mutatott. A különbség egy részét a kereskedelmi bankoktól kapott hitelek és a beszállítók felé keletkezett kintlévőség teszi ki, de 3,7 milliárd kuna (kb. 0,49 Mrd EUR) új adósság eredetét még vizsgálják. A különmegbízott nem zárja ki annak lehetőségét, hogy az előző cégvezetés eltitkolta az adósságállomány valós összegét a kereskedelmi bankokkal folytatott hitelodaítélési tárgyalások végett.

Csődhelyzetben a Zvecevo édességipari cég

A pozsegai Zvecevo édességgyártó cég likviditási gondokkal küzd: számlája 40 napja adóhatósági zárlat alatt áll, és ezért problémákat okozott a 2017. márciusi havi bérek kifizetése is. Martina Dalic miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter szerint a Zvecevo magántulajdonban lévő vállalat, és legfeljebb javasolhatja a cég vezetésének, hogy stratégiai partner bevonásával kísérelje meg rendezni a helyzetet.

Átadták a Belupo gyógyszergyár új üzemét

Andrej Plenkovic miniszterelnök jelenlétében 2017. május 16-án átadták a kaproncai székhelyű Belupo gyógyszeripari cég 490 millió kunás (66 M EUR) beruházással létesített új gyógyszergyártó és gyógykészítményeket gyártó üzemét. Az új üzem mintegy újabb 200 fő munkavállalót fog foglalkoztatni a vállalaton belül. A cég jelenleg termelésének cca. 50 %-át exportra termelik, legfontosabb piacuk Oroszország, ill. a jugoszláv utódállamok.

A Horvát Villamos Művek (HEP) bejelentette, hogy Zágrábban új kombinált ún. „kogenerációs” távfűtő üzemet tervez építeni. Az új távfűtőmű üzemanyagként földgázt fog használni, villamosenergia teljesítménye 90-150 MW, míg a hőteljesítménye 120 MW lesz. A befektetés értéke 150 millió euró, amelyből 126 milliót az EBRD-től kapott hitel fedez. A HEP 2017 végéig fogja kiírni a tendert a kivitelezési munkálatokra, amelyek kezdete 2018 közepére várható.

 

A zágrábi Dalekovod cég közzétette pénzügyi jelentését a 2017. év első negyedévére, amely szerint az üzleti tevékenységből megvalósított összbevétel értéke mintegy 223 millió kuna (kb. 29,73 M EUR), ami 16 százalékos növekedés a 2016. évi első negyedévvel összehasonlítva. A vállalat az első negyedévet 5,3 millió kuna (kb. 0,71 M EUR veszteséggel zárta, de az Igazgatóság a jelentésben hangsúlyozza, hogy az áruk és szolgáltatások értékesítéséből származó bevételek értéke 71 százalékkal nagyobb, mint egy évvel korábban.

 

HORVÁT MAKROGAZDASÁGI HÍREK

 

Évközi szinten nőttek a lakossági megtakarítások

A Horvát Nemzeti Bank közzétette, hogy 2017. március végén a hazai és külföldi valutás lakossági letétek és megtakarítások összege a kereskedelmi bankoknál elérte a 258,3 milliárd kunát (kb. 34,44 Mrd EUR), ami 2,6 milliárd kunával (kb. 346,7 M EUR), azaz 1 százalékkal alacsonyabb, mint 2017 februárjában. Az évközi változás 2016 márciusához viszonyítva 3,2 százalékos növekedést jelent.

 

„Rekordalacsony” munkanélküliségi ráta

A Horvát Munkaügyi Hivatal legújabb adatai szerint 2017 áprilisában „rekordalacsony” munkanélküliségi rátát regisztráltak (11,3 %). A bejelentett állásnélküliek száma így 192381 fő volt. Ilyen adatot utoljára 27 éve regisztráltak. Elemzők szerint azonban a pozitív trendeken túl, folyamatosan növekszik az EU más országaiban munkát vállalók száma, ill. csökken a munkakorú lakosságnak a száma is, ami torzíthatja az eredmények valós értékelését.

Növekvő fogyasztási mutatók

31 hónapja folyamatosan növekszik a belső fogyasztás: 2017. április adatok szerint éves összehasonlításban 10 %-kal nőtt. A horvát gazdasági tárca szerint a folyamatosan növekvő idegenforgalmon túl, a növekvő reálbérek, foglalkoztatás, ill. a hitelkamatok esése is hozzájárult a növekedéshez.

Tovább nőtt a Horvátországba látogatók száma

A legújabb statisztikák szerint 2017. első négy hónapjában 19 %-al nőtt a Horvátországba turisztikai céllal beutazók száma. A Horvát Turisztikai Közösség közleménye szerint a növekedés elsősorban az előszezoni idegenforgalmi kínálat szélesítése miatt következhetett be.  A Turisztikai Minisztérium szerint, ha a trend folytatódik, akkor a turizmus a horvát gazdaságban betöltött GDP arányos része tovább növekedhet (jelenleg cca. 20 %).

 

Európai Bizottság 2017. gazdasági előrejelzése

Az Európai Bizottság 2017. évi tavaszi előrejelzése Horvátország számára stabil növekedési pályát prognosztizál, stabil és alacsony államháztartási hiánnyal. A horvát gazdaságban 2017-2018 folyamán 2,5% feletti növekedéssel, és tartósan 2% feletti államadósság csökkenéssel számolnak. A Bizottság helyi képviselete továbbra is valószínűsíti a horvát túlzott-hiány (EDP) eljárás megszüntetését, amelyre májusban tehetnek javaslatot. Az előrejelzés a horvát növekedést potenciálisan hátrányosan befolyásoló tényezők között említi a turizmust érintően a schengeni szigorított határellenőrzésből fakadó intézkedéseket és az Agrokor likviditási problémái jelentette kockázatokat.

 

KORMÁNYZATI HÍREK

Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Felújítási és Fejlesztési Bank (EBRD) közzétette tavaszi előrejelzését Horvátország 2017. évi gazdasági teljesítéséről. Mindkettő szerint a horvát GDP 2,9 százalékkal fog növekedni, azzal, hogy az EBRD az őszi előrejelzésében 2,0 százalékos, míg az EB 3,1 százalékos bővüléssel számolt. A növekedés kockázati tényezői az állam és a vállalati szektor magas szintű adóssága, míg az ösztönző tényezők a növekvő export és az alacsonyabb adók miatti potenciálisan magasabb lakossági fogyasztás. Az EB külön hangsúlyozta, hogy a gazdasági teljesítés fontos kockázati tényezője az Agrokor-válság.

 

A horvát Állami Statisztikai Hivatal (DZS) adatai szerint a 2017. év első két hónapjában a horvát export értéke elérte a 2,08 milliárd euró összeget, ami 22,7 százalékos növekedés a 2016. évi azonos időszakkal összehasonlítva. Az import értéke 3,148 milliárd euró lett, ami 12,6 százalékos évközi szintű bővülést jelent. A legnagyobb növekedést a gyógyszeripar, villamos-energiagyártás, hajógyártás és kőolajszármazék-termelés valósított meg.

 

Violeta Bulc közlekedési biztos és Oleg Butkovic közlekedésért és infrastrukturális fejlesztésért felelős miniszterrel együtt Fiumében részt vett a „Tengerészeti ágazat Horvátországban – lehetőségek és kihívások” c. kerekasztal megbeszélésen. Butkovic tájékoztatása szerint az Európai Bizottság várhatóan június végéig dönt a kormány jelenleg legnagyobb közlekedési beruházását jelentő Peljesac-i híd uniós társfinanszírozásáról. A kormány a projekthez 80% feletti társfinanszírozást remél.  A projekt kivitelezésére kiírt pályázat második körébe nyolc cég jutott. Butkovic kiemelte, hogy az Európai Bizottság döntésével párhuzamosan várható a kivitelező kiválasztása is, és amennyiben nem lesznek fellebbezések a második fordulóban, a kivitelezési munkálatok még az idén megkezdődhetnek.

 

A Horvát Nemzeti Bank (HNB) hamarosan közzé fogja tenni ajánlásait a kereskedelmi bankoknak a kliensek tájékoztatásának részletességét illetően. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a hosszú lejáratú lakossági hiteleknél a változó kamatmértéket fel kellene váltani új, fix kamatmértékű hitelekkel. Az ajánlás figyelembe veszi, hogy a nemzetközi piacon a kamat mértéke jelenleg történelmi minimumon van, a pénzpiaci szakemberek már 2018-tól a kamat mértékének növelését helyezik kilátásba, ami negatív hatással lehetne különösen a hosszú lejáratú hitelek esetében.

 

KORMÁNYHATÁROZATOK

 

A horvát kormány a 2017. május 11-én megtartott ülésén a következő gazdasági vonatkozású határozatokat hozta:

 

Elfogadta az élelmiszerellátási láncban jelentkező tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényjavaslatot. Ennek a célja: megakadályozni a különböző tisztességtelen gyakorlatokat az élelmiszerfelvásárlók, feldolgozók és kereskedők részéről a beszállítóikkal szemben, amely gyakorlatok a felvásárlók, feldolgozók, illetve kereskedők előnyös tárgyalási pozícióján alapul. A kormány nem kérte a sürgősségi eljárás alkalmazását, így a javaslatra a rendszeres, kétkörös megvitatási rend alkalmazandó.

 

Rendeletet fogadott el, amellyel a Pénzügyminisztérium a Zágrábi Megyei Államügyészségnek az állami költségvetés tartalékaiból átutal 5 millió kunát (kb. 0,67 M EUR) az Agrokor d.d.-ben esetlegesen elkövetett törvényellenességekkel kapcsolatos tényfeltáró tevékenység költségeinek fedezésére.

 

Elfogadta a Tengerügyi, Közlekedési és Infrastruktúrákért felelős Minisztérium által összeállított Közútépítési és karbantartási programot a 2017-2020 közötti időszakra.

 

Jóváhagyta Novalja (Pag-sziget) városnak, hogy a Horvát Felújítási és Fejlesztési Banknál 9 millió kuna (kb. 1,2 M EUR) összegű hitelt vegyen fel 2 éves visszafizetési haladékkal, 10 éves visszafizetési határidővel, változó kamatmértékkel. A hitelt a városi kulturális központ építésére fogják felhasználni.

 

Jóváhagyta Županja városnak, hogy a Horvát Postabanktól 3,5 millió kuna (kb. 0,47 M EUR) összegű hitelt vegyen fel 6 éves visszafizetési határidővel 3,25 százalékos éves kamatmértékkel. A hitelt a városi közúti infrastruktúra felújítására fogják felhasználni.

 

A horvát kormány a 2017. május 18-án megtartott ülésén a következő gazdasági vonatkozású határozatokat hozta:

 

Elfogadta a szülési és szülői támogatásokról szóló törvény módosításainak végleges javaslatát, amellyel a szülői szabadságot használó szülők havi jutalékát megnövelték az új szülött gyermek életének 7. és 12. hónapja közötti időszakra (részletes összefoglaló készül).

 

Rendeletet fogadott el az állami szektor által használt épületek energiahatékonyságát növelő projektek támogatási programjának kiegészítéseként: e szerint bekerülnek azok a projektek is, amelyekre az épületfelújító szerződéseket aláírták, illetve a elindították a közbeszerzési eljárásokat 2015. december 31-ig. A támogatható projektek megvalósítási határideje 2018. december 31.