Üdvözöljük a

Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Invest in EUROPE

 

 

Az EU számos intézkedést tesz annak érdekében, hogy a 2008-as gazdasági világválságot magunk mögött tudjuk hagyni. Az investEU oldal széleskörű információkat nyújt arról, hogy az EU milyen gazdaságélénkítő tevékenységeket folytat (beruházások, együttműködések, foglalkoztatásnövelés területén), különös tekintettel az Európai Beruházási Tervre, amely az európai gazdasági fellendülés motorja.

Uniós befektetések a mindennapokban - európai tudományos központtá válhat Szeged

2017. október 17.

Magyarország legnagyobb kutatás-fejlesztési projektje valósult meg Szegeden az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Pulse Source) elindulásával. Az uniós források bevonásával épült szegedi központ a hasonló csúcsintenzitású berendezések közül azzal tűnik ki, hogy itt lehet majd előállítani másodpercenként a legtöbb és egyben legrövidebb lézerimpulzusokat, amelyekkel megfigyelhetővé válnak a molekulákon belül zajló elemi folyamatok.

 

Már 5 pénzügyi közvetítőhöz lehet fordulni, ahol az EU kezeskedik bizonyos hitelek mögött

2017. október 9.

2017. október 6-án megállapodást írt alá az Európai Beruházási Alap (EBA) és a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.. A Magyarországon működő kkv-finanszírozási kezdeményezések közül ez a legnagyobb, hiszen mintegy 3500 magyar kkv számára nyitja meg a forrásszerzés lehetőségét, 80 milliárd forintnyi hitelhez kapcsolódó garancia keretében. 

Uniós befektetések a mindennapokban - alkalmazkodóképes borászat

2017. szeptember 25.

Az uniós befektetések olyan fejlesztésekhez járulnak hozzá, amelyek megkönnyítik mindennapjainkat. Az eredmények nemcsak a vállalkozások sikerét növelik, hanem a lakosság életszínvonalának javulásához is vezetnek. Európa-szerte valósulnak meg az uniós támogatottságú projektek, melyek közül ismerje meg az alábbit!: "Alkalmazkodóképes borászat".

Uniós befektetések a mindennapokban - e-könyv olvasás

2017. szeptember 11.

Az uniós befektetések olyan fejlesztésekhez járulnak hozzá, amelyek megkönnyítik mindennapjainkat. Az eredmények nemcsak a vállalkozások sikerét növelik, hanem a lakosság életszínvonalának javulásához is vezetnek. Európa-szerte valósulnak meg az uniós támogatottságú projektek, melyek közül ismerje meg az alábbit!: "Digitális tartalmat mindenkinek".

Közel 4000 fogyatékossággal élő munkavállaló képezhette magát

2017. augusztus 7.

Az Eu-ban a lakosság hatoda él enyhébb vagy súlyosabb fogyatékossággal. Az Unió elősegíti a fogyatékos emberek részvételét a társadalomban és a gazdaságban. Magyarországon a RÉV projekt keretében (2012-2015) többek között új módszertanok, együttműködések és képzések születtek annak érdekében, hogy a megváltozott munkaképességű munkavállalók könnyebben elhelyezkedhessenek.

Legfrissebb helyzetjelentés az EBT beruházásokról Magyarországon

2017. július 3.
A Juncker-terv részét képező Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) keretében jóváhagyott műveletek összege Magyarországon jelenleg eléri a 26,11 millió eurót. Ez várhatóan 626,41 millió euró összegű  beruházást von maga után.

Sikertörténetek az uniós befektetések mögött

2017. május 29.

Minden európai uniós befektetés mögött van egy emberi történet is. Történetek diákokról, gyakornokokról, pályakezdőkről, ingázókról, dolgozókról, gazdákról, vállalkozókról, kereskedőkről, kézművesekről, kutatókról... Ők tudják a leghitelesebben megosztani tapasztalataikat. Fekete Zsóka élelmiszermérnöki tanulmányai elvégzése után uniós támogatással saját vállalkozásba kezdett, és egy mangalicafarmot hozott létre.

104 millió euró támogatás innovatív kkv-knak, köztük két magyar cégnek

2017. március 24.

A „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogram égisze alatt 22 ország 71 innovatív kis- és középvállalkozása részesül rövidesen összesen közel 104 millió euró uniós támogatásban. A kkv-eszköz második szakaszában nyújtott támogatás 66 projekt innovációs tevékenységeinek (demonstráció, tesztelés, prototípus-készítés, bővítés, miniatürizálás, üzleti terv fejlesztése stb.) finanszírozásához járul hozzá legfeljebb 2,5 millió euróval. A legutóbbi fordulóban két magyar innovatív cég lett kiválasztva: a GreenGlobePack Kft. környezetbarát raklapok gyártására alkalmas eszközök fejlesztésére, a Streamnovation Szoftverfejlesztő Kft. pedig molekuláris szimulációra alkalmas szoftver fejlesztésére kap uniós támogatást.

Magyarország helyzete az EU-gazdaságában - 2017. évi országjelentés

2017. február 27.

Az Európai Bizottság közzétette a tagállamok gazdasági és szociális helyzetéről szóló éves elemzését, az országjelentést. Az EB minden évben részletesen elemzi az uniós tagállamok költségvetési, makrogazdasági és strukturális reformokról szóló terveit, és a következő 12–18 hónapra országspecifikus ajánlásokat fogalmaz meg a számukra.

Körforgásos gazdaság - az EB vázolja az eddigi eredményeket és jövőbeni terveket

2017. január 31.

Egy évvel a körforgásos gazdaságról szóló csomag elfogadását követően az EB ismerteti az elért eredményeket, útmutatást nyújt a hulladék energetikai hasznosításával kapcsolatban és az Európai Beruházási Bankkal a beruházások fellendítésén dolgozik.

Újabb pénzügyi intézet kapcsolódott be az Európai Beruházási Terv megvalósításába

2017. január 24.

Az Európai Beruházási Alap és az UniCredit garanciamegállapodást írtak alá, melynek révén nyolc országban, köztük Magyarországon könnyebben juthatnak finanszírozáshoz az innovatív kis- és középvállalkozások (kkv-k) és a közepes piaci tőkeértékű vállalatok.

GINOP-4.1.1-8.4.4-16 - Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása kombinált hiteltermékkel

2016. december 9.

A felhívás hozzájárul az épületek energiatakarékosságának és energiahatékonyságának megújuló energiaforrások felhasználásával történő javítására irányuló beruházások megvalósításához vissza nem térítendő támogatás és kölcsön formájában. Egyszerre szolgálja a környezettudatos gazdasági versenyképesség erősítését, a környezetterhelés és a felhasznált primer energia mennyiségének csökkentését, illetve a vállalkozások rezsiköltségekhez kötődő terheinek enyhítését.

GINOP-3.2.4-8.2.4-16 - Felhőalapú (IaaS, PaaS, SaaS) vállalati szolgáltatások, IKT megoldások fejlesztésének és piaci bevezetésének támogatása

2016. december 8.

A felhívás vissza nem térítendő támogatás és kölcsön együttes biztosítása révén a vállalkozások számára az informatikai beruházási kiadások, illetve a teljes bekerülési és üzemeltetési költségek csökkentését lehetővé tevő, az internetalapú szolgáltatásokra, intelligens kliensek és eszközök használatára épülő üzleti cloud computing megoldások hazai piaci fejlesztését támogatja.

GINOP-3.1.2-8.2.4-16 - Az infokommunikációs ágazatban működő mikro-, kis- és középvállalkozások által előállított termékek és szolgáltatások piacosításának, nemzetközi piacokra való belépésének támogatása

2016. december 8.

A Felhívás két célterületen kívánja támogatni az Infokommunikációs ágazatban működő mikro-, kis- és középvállalkozásokat, mint leendő támogatás igénylőket: az általuk előállított termékek és szolgáltatások piacosítása, és a nemzetközi piacokra való belépés.

GINOP-1.2.2-16 - Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása

2016. december 8.

A hazai gazdaság hosszú távú fenntartható növekedésének biztosítása érdekében kiemelten fontos a vállalkozások növekedési és foglalkoztatási potenciáljának javítása, gazdasági teljesítményének erősítése, amelyet azonban hátráltat a KKV szektor hagyományos tőkehiánya, valamint az ebből adódó elavult eszköz ellátottsága. A felhívás célja a KKV-k fejlődésének, gazdaságban betöltött szerepének, piaci pozíciójának erősítése, munkahelyek megtartását eredményező beruházások támogatása, a területi különbségek csökkentése, a térségi felzárkóztatás és a helyi gazdaság megerősítése.

Uniós befektetések a mindennapokban - olasz kölcsönök

2017. október 10.

Az olaszországi Marche régió elkötelezetten küzd a munkanélküliség ellen. Ezt a célt szolgálta a Prestito d’onore („Becsületkölcsön”) elnevezésű projekt is, melynek keretében az üzleti tervet kidolgozó munkanélküliek kisebb összegű kölcsönben részesültek. A kölcsön mellett ingyenes képzést és technikai segítségnyújtást is biztosító kezdeményezés 2006 és 2015 között 1355 vállalkozás létrejöttét eredményezte.

Uniós befektetések a mindennapokban - magyar mangalicafarm

2017. október 3.

Fekete Zsóka élelmiszermérnöki tanulmányai befejeztével gyermekkori álmait megvalósítva saját vállalkozásba kezdett. Az európai uniós támogatással létrehozott mangalicafarmjának állománya kezdetben 20 tenyészkocából állt, míg mára több mint 40 anyakoca része a gazdaságnak, ami így közel 350 mangalicát számlál.

Uniós befektetések a mindennapokban - intellingens játszóterek

2017. szeptember 18.

Az uniós befektetések olyan fejlesztésekhez járulnak hozzá, amelyek megkönnyítik mindennapjainkat. Az eredmények nemcsak a vállalkozások sikerét növelik, hanem a lakosság életszínvonalának javulásához is vezetnek. Európa-szerte valósulnak meg az uniós támogatottságú projektek, melyek közül ismerje meg az alábbit!: "Intellingens játszóterek".

Uniós befektetések a mindennapokban - szakképzés

2017. szeptember 5.

Az uniós befektetések olyan fejlesztésekhez járulnak hozzá, amelyek megkönnyítik mindennapjainkat. Az eredmények nemcsak a vállalkozások sikerét növelik, hanem a lakosság életszínvonalának javulásához is vezetnek. Európa-szerte valósulnak meg az uniós támogatottságú projektek, melyek közül ismerje meg az alábbit!: "Pályaorientációs támogatás fiataloknak".

Közösségi gazdaság - a jövő gazdasága

2017. július 26.

Bár a közösségi gazdaságon alapuló új üzleti modellek még viszonylag újak, kedvező társadalmigazdasági hatásuk és versenyképességet növelő képességük vitathatatlan. A közösségi gazdaság sokféle tevékenységet érint, de egyvalami közös bennük: üzleti modelljük az együttműködésre épül.

Európai Beruházási Terv - az Unió a mi jövőnkbe fektet be

2017. június 2.

Az EU a mi jövőnkbe fektet be a különböző jellegű fejlesztések anyagi és technikai támogatásával. Az #investEU kampányhoz kapcsolódó videóból és kiadványból megismerhető néhány projekt, amik a jelenleg futó Európai Beruházási Terv támogatásával valósultak meg.

Juncker-terv: 40 milliárd forintos megállapodás ezer magyar kkv támogatására

2017. április 5.

A kis- és középvállalkozások versenyképességét segítő programhoz (COSME) fűződően az Európai Beruházási Alap (EBA) és az Erste Bank megállapodást írt alá, melynek keretében az Erste Bank 40 milliárd forintot helyezhet ki magyar kis- és középvállalkozásoknak. A konstrukcióhoz szükséges uniós támogatást az európai beruházási terv egyik kulcseleme, az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) nyújtja.

Az Európai Beruházási Terv és Magyarország - helyzetjelentés, 2017.

2017. március 13.

A beruházási terv azt hivatott elérni, hogy megszűnjenek a beruházások útjában álló akadályok, a beruházási projektek ismertebbé váljanak és technikai segítségben részesüljenek, továbbá hogy javuljon az új és a már rendelkezésre álló pénzügyi források felhasználása. Ezidáig 1 db magyar részvételt is magáénak tudó, innovációt támogató projekt került elfogadásra, és 4 pénzügyi intézettel történt megállapodás, aminek köszönhetően 3200 kisebb vállalat és start-up részesülhet támogatásban.

Új pályázatok nyílnak meg - közlekedési infrastruktúra-fejlesztési projektek

2017. február 15.

Pályázatok útján egymilliárd euró áll rendelkezésre az európai közlekedési infrastruktúra terén megvalósítandó magánberuházások maximalizálására. A források az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből és más pénzalapokból, köztük az Európai Stratégiai Beruházási Alapból kerülnek folyósításra.

Bizottsági javaslat az új európai elektronikus szolgáltatási kártya bevezetése

2017. január 24.

Az Európai Bizottság négy új javaslatot terjesztett elő a szolgáltatási szektor fellendítésre, köztük az új európai elektronikus szolgáltatási kártya bevezetését. A kártya segítségével a szolgáltatásokat nyújtó gazdasági szereplők saját országukban és saját nyelvükön egy egyablakos rendszerben tudnák intézni adminisztratív kötelezettségeiket. A szolgáltató saját országának illetékes szerve ellenőrizné a szükséges adatokat, amelyeket továbbít a másik tagországnak, a fogadó tagállam illetékes hatóságai pedig arról döntenek, hogy engedélyezik-e a kérelmezőnek, hogy szolgáltatásokat nyújtson az ország területén.

Európai Beruházási Terv: Töretlen a lendület

2016. december 23.

 ESBA-megállapodások születnek

mind a 28 tagállamban

 

A 2016. december 26-án kötött ciprusi megállapodás jelzi, hogy az ESBA garanciaalapja Unió-szerte tovább folytatja a beruházások ösztönzését.

Európai Beruházási Terv: a Tanács megállapodott az ESBA működésének meghosszabbításáról

2016. december 9.

A Tanács 2016. december 6-án megállapodott az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) időtartamának meghosszabbítására vonatkozó javaslattal kapcsolatos álláspontjáról. Az ESBA az Európai Unió által az európai beruházási terv jegyében indított kiemelt kezdeményezés.

GINOP-3.2.2-8.2.4-16 - Vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatása

2016. december 8.

A felhívás vissza nem térítendő támogatás és kölcsön együttes biztosítása révén a vállalkozások hatékonyságát és jövedelemtermelő képességének erősítését kívánja elősegíteni a belső vállalati folyamatok hatékonyságának, a vállalatok közötti üzleti kapcsolatok, a hálózatbiztonság és a szolgáltatások minőségének javításán, a hatékony tudásmenedzsment érdekében a különböző vállalatirányítási és egyéb üzleti (vezetői döntéstámogató és információs, elektronikus iratkezelési, ellátási és ügyfélkapcsolati, csoportmunka, távmunka stb.) rendszerek, megoldások bevezetésén és összehangolásán, a felhőalapú (IaaS, PaaS és SaaS) és egyéb online elérhető üzleti szolgáltatások bevezetésének és használatának ösztönzésén keresztül.

GINOP-1.2.3-8.3.4-16 - Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása kombinált hiteltermék keretében

2016. december 8.

A hazai gazdaság hosszú távú fenntartható növekedésének biztosítása érdekében kiemelten fontos a vállalkozások növekedési és foglalkoztatási potenciáljának javítása, gazdasági teljesítményének erősítése, amelyet azonban hátráltat a KKV szektor hagyományos tőkehiánya, valamint az ebből adódó elavult eszköz- és infrastrukturális ellátottsága. A felhívás célja a KKV-k fejlődésének, gazdaságban betöltött szerepének, piaci pozíciójának erősítése, a területi különbségek csökkentése, a térségi felzárkóztatás és a helyi gazdaság megerősítése.