Üdvözöljük a

Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az európai beruházási terv túlteljesítette az eredeti 315 milliárd eurós beruházási célt

2018. július 23.

Az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) 2015 júliusa óta 335 milliárd EUR további beruházást mobilizált az EU-ban. Az európai beruházási terv egyértelmű hatást gyakorolt az uniós gazdaságra és forradalmasította az innováció európai finanszírozásának módját.

Határon átnyúló tevékenységek - az uniós digitális ügyfélkapu könnyítést hoz

2017. december 18.

Úton az egységes digitális ügyfélkapu megvalósítása, ami online tájékoztatást, eljárásokat, segítséget és problémamegoldó szolgáltatásokat biztosít majd az EU vállalkozásainak és polgárainak is. Azon az elven alapul, hogy ha valamely eljárás egy adott tagállam állampolgárai számára elérhető, akkor annak másik tagállambeli felhasználók számára is hozzáférhetőnek kell lennie, így megkönnyítve a határon átnyúló üzleti és egyéb tevékenységeket.

A MOL petrolkémiai üzeme 131 millió eurós beruházási támogatást kap

2017. november 24.

Az Európai Bizottság megállapította, hogy a magyar állam által a MOL Tiszaújvárosi petrolkémiai üzeméhez nyújtott 131 millió eurós beruházási támogatás megfelel az uniós állami támogatási szabályoknak. A támogatás elő fogja mozdítani az észak-magyarországi régió fejlődését, anélkül.

IGEN a Juncker-terv bővítésére

2017. november 10.

Jóváhagyta az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács november 8-án a Juncker-tervnek is nevezett Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) élettartamának meghosszabbítását és tőkeerejének növelését. A kezdeményezés az uniós gazdaság legjelentősebb ösztönzője.

Uniós befektetések a mindennapokban - egyedülálló magyar tudományos játszóház

2017. október 24.

A győri Széchenyi István Egyetem szomszédságában található Mobilis Interaktív Kiállítási Központ egy egész Európában egyedülálló oktatási és turisztikai attrakció. Az uniós forrás bevonásával épült létesítmény a gépjárművek működésén keresztül magyarázza el a látogatóknak a műszaki világ és a természettudományok törvényszerűségeit.

Uniós befektetések a mindennapokban - olasz kölcsönök

2017. október 10.

Az olaszországi Marche régió elkötelezetten küzd a munkanélküliség ellen. Ezt a célt szolgálta a Prestito d’onore („Becsületkölcsön”) elnevezésű projekt is, melynek keretében az üzleti tervet kidolgozó munkanélküliek kisebb összegű kölcsönben részesültek. A kölcsön mellett ingyenes képzést és technikai segítségnyújtást is biztosító kezdeményezés 2006 és 2015 között 1355 vállalkozás létrejöttét eredményezte.

Uniós befektetések a mindennapokban - magyar mangalicafarm

2017. október 3.

Fekete Zsóka élelmiszermérnöki tanulmányai befejeztével gyermekkori álmait megvalósítva saját vállalkozásba kezdett. Az európai uniós támogatással létrehozott mangalicafarmjának állománya kezdetben 20 tenyészkocából állt, míg mára több mint 40 anyakoca része a gazdaságnak, ami így közel 350 mangalicát számlál.

Uniós befektetések a mindennapokban - intellingens játszóterek

2017. szeptember 18.

Az uniós befektetések olyan fejlesztésekhez járulnak hozzá, amelyek megkönnyítik mindennapjainkat. Az eredmények nemcsak a vállalkozások sikerét növelik, hanem a lakosság életszínvonalának javulásához is vezetnek. Európa-szerte valósulnak meg az uniós támogatottságú projektek, melyek közül ismerje meg az alábbit!: "Intellingens játszóterek".

Uniós befektetések a mindennapokban - szakképzés

2017. szeptember 5.

Az uniós befektetések olyan fejlesztésekhez járulnak hozzá, amelyek megkönnyítik mindennapjainkat. Az eredmények nemcsak a vállalkozások sikerét növelik, hanem a lakosság életszínvonalának javulásához is vezetnek. Európa-szerte valósulnak meg az uniós támogatottságú projektek, melyek közül ismerje meg az alábbit!: "Pályaorientációs támogatás fiataloknak".

Közösségi gazdaság - a jövő gazdasága

2017. július 26.

Bár a közösségi gazdaságon alapuló új üzleti modellek még viszonylag újak, kedvező társadalmigazdasági hatásuk és versenyképességet növelő képességük vitathatatlan. A közösségi gazdaság sokféle tevékenységet érint, de egyvalami közös bennük: üzleti modelljük az együttműködésre épül.

Európai Beruházási Terv - az Unió a mi jövőnkbe fektet be

2017. június 2.

Az EU a mi jövőnkbe fektet be a különböző jellegű fejlesztések anyagi és technikai támogatásával. Az #investEU kampányhoz kapcsolódó videóból és kiadványból megismerhető néhány projekt, amik a jelenleg futó Európai Beruházási Terv támogatásával valósultak meg.

Juncker-terv: 40 milliárd forintos megállapodás ezer magyar kkv támogatására

2017. április 5.

A kis- és középvállalkozások versenyképességét segítő programhoz (COSME) fűződően az Európai Beruházási Alap (EBA) és az Erste Bank megállapodást írt alá, melynek keretében az Erste Bank 40 milliárd forintot helyezhet ki magyar kis- és középvállalkozásoknak. A konstrukcióhoz szükséges uniós támogatást az európai beruházási terv egyik kulcseleme, az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) nyújtja.

Az Európai Beruházási Terv és Magyarország - helyzetjelentés, 2017.

2017. március 13.

A beruházási terv azt hivatott elérni, hogy megszűnjenek a beruházások útjában álló akadályok, a beruházási projektek ismertebbé váljanak és technikai segítségben részesüljenek, továbbá hogy javuljon az új és a már rendelkezésre álló pénzügyi források felhasználása. Ezidáig 1 db magyar részvételt is magáénak tudó, innovációt támogató projekt került elfogadásra, és 4 pénzügyi intézettel történt megállapodás, aminek köszönhetően 3200 kisebb vállalat és start-up részesülhet támogatásban.

Új pályázatok nyílnak meg - közlekedési infrastruktúra-fejlesztési projektek

2017. február 15.

Pályázatok útján egymilliárd euró áll rendelkezésre az európai közlekedési infrastruktúra terén megvalósítandó magánberuházások maximalizálására. A források az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből és más pénzalapokból, köztük az Európai Stratégiai Beruházási Alapból kerülnek folyósításra.

Bizottsági javaslat az új európai elektronikus szolgáltatási kártya bevezetése

2017. január 24.

Az Európai Bizottság négy új javaslatot terjesztett elő a szolgáltatási szektor fellendítésre, köztük az új európai elektronikus szolgáltatási kártya bevezetését. A kártya segítségével a szolgáltatásokat nyújtó gazdasági szereplők saját országukban és saját nyelvükön egy egyablakos rendszerben tudnák intézni adminisztratív kötelezettségeiket. A szolgáltató saját országának illetékes szerve ellenőrizné a szükséges adatokat, amelyeket továbbít a másik tagországnak, a fogadó tagállam illetékes hatóságai pedig arról döntenek, hogy engedélyezik-e a kérelmezőnek, hogy szolgáltatásokat nyújtson az ország területén.

Az Európai Beruházási Alap és az UniCredit megállapodást írt alá

2018. május 17.

A megállapodás az InnovFin kkv garanciakeret bővítéséről, amely finanszírozási hozzáférést biztosít innovatív kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv-k), valamint kisméretű, közepes tőkeerejű vállalkozásoknak nyolc országban.

5,9 millió euró 119 innovatív vállalkozásoknak, köztük 3 magyar cégnek

2017. december 1.

A „Horizont 2020” keretprogram kkv-támogató eszközének forrásaira kiírt pályázat legutóbbi fordulójában 24 ország 119 kis- és középvállalkozása nyert el támogatást. A kkv-támogató eszköz szakaszos támogatást nyújt, a három szakasz az innovációs ciklus egészét lefedi. 

30 milliárd € társadalmi kihívások kezelésére szolgáló innovatív megoldásokra

2017. november 17.
A „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogram költségvetéséből 30 milliárd euró áll rendelkezésre a 2018–2020-as időszakban. Az EB bejeletésbe szerint 2,7 milliárd euró jut majd az Európai Innovációs Tanács működésének beindítására, így előmozdítva a magas kockázattal járó, azonban magas megtérülést ígérő innovációt.

Mit hoz az EU-Kanada kereskedelmi megállapodás az uniós és magyar vállalkozások számára?

2017. november 2.

2017. szeptember 21-én ideiglenesen hatályba lépett az EU és Kanada közötti átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodás (CETA), és ezzel megszűnik az Európai Unió tagállamai (köztük Magyarország) és Kanada között érvényben lévő vámok 98%-a. A CETA teljes végrehajtásának előfeltétele, hogy valamennyi uniós tagállam alkotmányos előírásainak megfelelően megerősítse a megállapodást. 

Uniós befektetések a mindennapokban - európai tudományos központtá válhat Szeged

2017. október 17.

Magyarország legnagyobb kutatás-fejlesztési projektje valósult meg Szegeden az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Pulse Source) elindulásával. Az uniós források bevonásával épült szegedi központ a hasonló csúcsintenzitású berendezések közül azzal tűnik ki, hogy itt lehet majd előállítani másodpercenként a legtöbb és egyben legrövidebb lézerimpulzusokat, amelyekkel megfigyelhetővé válnak a molekulákon belül zajló elemi folyamatok.

 

Már 5 pénzügyi közvetítőhöz lehet fordulni, ahol az EU kezeskedik bizonyos hitelek mögött

2017. október 9.

2017. október 6-án megállapodást írt alá az Európai Beruházási Alap (EBA) és a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.. A Magyarországon működő kkv-finanszírozási kezdeményezések közül ez a legnagyobb, hiszen mintegy 3500 magyar kkv számára nyitja meg a forrásszerzés lehetőségét, 80 milliárd forintnyi hitelhez kapcsolódó garancia keretében. 

Uniós befektetések a mindennapokban - alkalmazkodóképes borászat

2017. szeptember 25.

Az uniós befektetések olyan fejlesztésekhez járulnak hozzá, amelyek megkönnyítik mindennapjainkat. Az eredmények nemcsak a vállalkozások sikerét növelik, hanem a lakosság életszínvonalának javulásához is vezetnek. Európa-szerte valósulnak meg az uniós támogatottságú projektek, melyek közül ismerje meg az alábbit!: "Alkalmazkodóképes borászat".

Uniós befektetések a mindennapokban - e-könyv olvasás

2017. szeptember 11.

Az uniós befektetések olyan fejlesztésekhez járulnak hozzá, amelyek megkönnyítik mindennapjainkat. Az eredmények nemcsak a vállalkozások sikerét növelik, hanem a lakosság életszínvonalának javulásához is vezetnek. Európa-szerte valósulnak meg az uniós támogatottságú projektek, melyek közül ismerje meg az alábbit!: "Digitális tartalmat mindenkinek".

Közel 4000 fogyatékossággal élő munkavállaló képezhette magát

2017. augusztus 7.

Az Eu-ban a lakosság hatoda él enyhébb vagy súlyosabb fogyatékossággal. Az Unió elősegíti a fogyatékos emberek részvételét a társadalomban és a gazdaságban. Magyarországon a RÉV projekt keretében (2012-2015) többek között új módszertanok, együttműködések és képzések születtek annak érdekében, hogy a megváltozott munkaképességű munkavállalók könnyebben elhelyezkedhessenek.

Legfrissebb helyzetjelentés az EBT beruházásokról Magyarországon

2017. július 3.
A Juncker-terv részét képező Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) keretében jóváhagyott műveletek összege Magyarországon jelenleg eléri a 26,11 millió eurót. Ez várhatóan 626,41 millió euró összegű  beruházást von maga után.

Sikertörténetek az uniós befektetések mögött

2017. május 29.

Minden európai uniós befektetés mögött van egy emberi történet is. Történetek diákokról, gyakornokokról, pályakezdőkről, ingázókról, dolgozókról, gazdákról, vállalkozókról, kereskedőkről, kézművesekről, kutatókról... Ők tudják a leghitelesebben megosztani tapasztalataikat. Fekete Zsóka élelmiszermérnöki tanulmányai elvégzése után uniós támogatással saját vállalkozásba kezdett, és egy mangalicafarmot hozott létre.

104 millió euró támogatás innovatív kkv-knak, köztük két magyar cégnek

2017. március 24.

A „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogram égisze alatt 22 ország 71 innovatív kis- és középvállalkozása részesül rövidesen összesen közel 104 millió euró uniós támogatásban. A kkv-eszköz második szakaszában nyújtott támogatás 66 projekt innovációs tevékenységeinek (demonstráció, tesztelés, prototípus-készítés, bővítés, miniatürizálás, üzleti terv fejlesztése stb.) finanszírozásához járul hozzá legfeljebb 2,5 millió euróval. A legutóbbi fordulóban két magyar innovatív cég lett kiválasztva: a GreenGlobePack Kft. környezetbarát raklapok gyártására alkalmas eszközök fejlesztésére, a Streamnovation Szoftverfejlesztő Kft. pedig molekuláris szimulációra alkalmas szoftver fejlesztésére kap uniós támogatást.

Magyarország helyzete az EU-gazdaságában - 2017. évi országjelentés

2017. február 27.

Az Európai Bizottság közzétette a tagállamok gazdasági és szociális helyzetéről szóló éves elemzését, az országjelentést. Az EB minden évben részletesen elemzi az uniós tagállamok költségvetési, makrogazdasági és strukturális reformokról szóló terveit, és a következő 12–18 hónapra országspecifikus ajánlásokat fogalmaz meg a számukra.

Körforgásos gazdaság - az EB vázolja az eddigi eredményeket és jövőbeni terveket

2017. január 31.

Egy évvel a körforgásos gazdaságról szóló csomag elfogadását követően az EB ismerteti az elért eredményeket, útmutatást nyújt a hulladék energetikai hasznosításával kapcsolatban és az Európai Beruházási Bankkal a beruházások fellendítésén dolgozik.

Újabb pénzügyi intézet kapcsolódott be az Európai Beruházási Terv megvalósításába

2017. január 24.

Az Európai Beruházási Alap és az UniCredit garanciamegállapodást írtak alá, melynek révén nyolc országban, köztük Magyarországon könnyebben juthatnak finanszírozáshoz az innovatív kis- és középvállalkozások (kkv-k) és a közepes piaci tőkeértékű vállalatok.