Üdvözöljük a

Az Európai Beruházási Terv és Magyarország - helyzetjelentés, 2017. | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az Európai Beruházási Terv és Magyarország - helyzetjelentés, 2017.

2017. március 13.

A beruházási terv azt hivatott elérni, hogy megszűnjenek a beruházások útjában álló akadályok, a beruházási projektek ismertebbé váljanak és technikai segítségben részesüljenek, továbbá hogy javuljon az új és a már rendelkezésre álló pénzügyi források felhasználása. Ezidáig 1 db magyar részvételt is magáénak tudó, innovációt támogató projekt került elfogadásra, és 4 pénzügyi intézettel történt megállapodás, aminek köszönhetően 3200 kisebb vállalat és start-up részesülhet támogatásban.

 Az Európai Stratégiai Beruházási Alap a motorja az Európai Beruházási Tervnek. Az Alap magánbefektetéseket mozgósít és hitelkockázati fedezetet nyújt az Európai Beruházási Bank (EBB) és az Európai Beruházási Alap (EBA) által biztosított finanszírozáshoz.

 

 

Magyar vonatkozások:

 

INFRASTRUKTURÁLIS ÉS INNOVÁCIÓS PROJEKTEK:

 

Az 1 jóváhagyott projektet az Európai Beruházási Bank (EBB) az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) keretében 9,25 millió euró összeggel támogatta. Ez várhatóan több mint 14 millió euró összegű beruházást von maga után.

 

Az infrastrukturális és innovációs projektek több ország beruházástámogató műveleteire is kiterjednek.

 

Projekt:

Élelmiszer-ipari erőforrás-hatékonyság és innováció (aláírás dátuma: 2016. december)
• Az energia és erőforrás-hatékonyság támogatása, valamint cukor- és keményítőgyárakkal kapcsolatos kutatási és fejlesztési beruházások, egy bioetanol-előállító egység korszerűsítése és egy új magyarországi
cukorcsomagoló üzem felépítése.


• Ez egy több országot – Magyarországot és Ausztriát – magában foglaló projekt


• Az ESBA által nyújtott finanszírozás összege: 42 millió euró


• A teljes beruházás várható összege: 65 millió euró

 

 

KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK FINANSZÍROZÁSA:

 

Az ESBA keretében az Európai Beruházási Alap 4 megállapodást hagyott jóvá pénzügyi közvetítőkkel (bankokkal, alapokkal stb.). A finanszírozás összértéke 17 millió euró, amely az előzetes becslések szerint 612 millió euró értékű beruházást von maga után. Körülbelül 3210 kisebb vállalat és start-up részesülhet a támogatásból.

 

Forrás: ec.europa.eu