Üdvözöljük a

IGEN a Juncker-terv bővítésére | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

IGEN a Juncker-terv bővítésére

2017. november 10.

Jóváhagyta az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács november 8-án a Juncker-tervnek is nevezett Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) élettartamának meghosszabbítását és tőkeerejének növelését. A kezdeményezés az uniós gazdaság legjelentősebb ösztönzője.

A beruházási terv azt hivatott elérni, hogy megszűnjenek a beruházások útjában álló akadályok, a beruházási projektek ismertebbé váljanak és technikai segítségben részesüljenek, továbbá hogy javuljon az új és a már rendelkezésre álló pénzügyi források felhasználása.

 

E célok elérése érdekében a terv három területen fejti ki hatását:

  • 315 milliárd EUR mozgósítása új magánberuházásokra az elkövetkező három évben (2015-2017);
  • annak biztosítása, hogy a beruházások összhangban legyenek a reálgazdaság igényeivel;
  • a beruházási környezet javítása.

Az ESBA már most is beváltja a hozzá fűzött reményeket. A 2015 közepén létrehozott alap jól halad azon célkitűzés teljesítése felé, hogy 2018 közepéig az eredeti terveknek megfelelően további 315 milliárd euró értékű beruházást generáljon. A kkv-k tekintetében teljesítménye jóval felülmúlja a várakozásokat.

 

A cél legalább félbillió euró értékű további beruházás mozgósítása 2020-ig.

 

A rendelettervezet:

  • meghosszabbítja az alap működésének időtartamát 2020. december 31-ig;
  • beruházások célösszegét 500 milliárd euróra növeli;
  • az uniós költségvetési garanciát 26 milliárd euróra növeli (ebből 16 milliárd euró a 2018 közepéig kezdeményezett garancia-lehívásokhoz áll rendelkezésre);
  • az Európai Beruházási Bank (EBB) hozzájárulását a bank igazgatótanácsa általi jóváhagyás függvényében (a jelenlegi 5 milliárd euróról) 7,5 milliárd euróra emeli.

A rendelettervezet több technikai kiigazítást is tartalmaz a végrehajtás során levont tanulságok alapján. Ezek közé sorolható egyes új ágazatok beemelése a szabályozásba, az éghajlatváltozássalkapcsolatos fellépések megerősítése, a beruházások kiegészítő jellegének egyértelművé tétele, valamint az azon tagállamoknak nyújtott nagyobb mértékű célzott támogatás , amelyek nehézségekbe ütköznek a projektek kidolgozása során.

 

Az uniós nagykövetek 2017. november 8-án a Tanács nevében jóváhagyták az Európai Parlamenttel kötendő megállapodást az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) működésének meghosszabbításáról.

 

A Parlament várhatóan első olvasatban jóváhagyja a rendeletet. 

 

A teljes sajtóközlemény ide kattintva olvasható.

 

Az Európai Beruházási Tervről és eredményeiről szóló oldal

 

Forrás: Európai Tanács sajtóközleménye