Üdvözöljük a

Már 5 pénzügyi közvetítőhöz lehet fordulni, ahol az EU kezeskedik bizonyos hitelek mögött | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Már 5 pénzügyi közvetítőhöz lehet fordulni, ahol az EU kezeskedik bizonyos hitelek mögött

2017. október 9.

2017. október 6-án megállapodást írt alá az Európai Beruházási Alap (EBA) és a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.. A Magyarországon működő kkv-finanszírozási kezdeményezések közül ez a legnagyobb, hiszen mintegy 3500 magyar kkv számára nyitja meg a forrásszerzés lehetőségét, 80 milliárd forintnyi hitelhez kapcsolódó garancia keretében. 

A megállapodás azt is jelenti, hogy az állami viszontgarancia-konstrukciókból eddig kiszoruló vállalkozások is részesülhetnek immár kedvező kezességvállalási konstrukciókban. Emellett az EU által fedezett „portfólió garanciák” tovább csökkentik az adminisztrációs terheket és a hitelkihelyezés időigényét mind a finanszírozó bankok, mind a vállalkozások számára.

Háttérinformációk:

 

Az Európai Beruházási Alapról

Az Európai Beruházási Alap az Európai Beruházási Bank Csoport része. Legfontosabb küldetése az európai mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) támogatása azzal, hogy megkönnyíti a finanszírozáshoz való hozzájutásukat. Az EBA kifejezetten e piaci szegmens számára alakít ki és fejleszt kockázati és növekedési tőkén, garanciákon és mikrofinanszírozáson alapuló pénzügyi eszközöket. Ebben a szerepében az EBA elősegíti az EU innovációt, kutatás-fejlesztést, vállalkozásösztönzést, növekedést és foglalkoztatást támogató célkitűzéseinek elérését. Az EBA-nak az ESBA keretein belül folyó munkája további részletei itt találhatók.

 

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt-ről

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt-t 1992-ben a magyar állam, a legjelentősebb hazai kereskedelmi bankok, takarékszövetkezetek, és néhány vállalkozói érdekképviseleti szövetség alapította abból a célból, hogy készfizető kezesség (garancia) vállalásával multiplikátorként működjön közre a hazai kis- és középvállalkozások hitelezése során. 2007. december 13-án a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a Magyarországon működő pénzügyi vállalkozások közül elsőként a Garantiqa Hitelgarancia Zrt-nek engedélyezte a hitelintézetekkel egyenértékű működést. 25 éves fennállása alatt a társaság mintegy 5000 milliárd forintnyi hitelhez nyújtott kezességvállalási szolgáltatást.

 

A COSME programról

A COSME a kis- és középvállalkozások versenyképességét segítő program, amely 2014-től 2020-ig tart és teljes költségvetése 2,3 milliárd euró. A program legalább 60%-ának célja az európai kkv-k forráshoz jutásának elősegítése, két pénzügyi eszköz segítségével. A COSME hitelgarancia-eszköze a pénzügyi intézmények garanciáit és viszontgaranciáit támogatja annak érdekében, hogy azok több hitelt és pénzügyi lízinget nyújthassanak a kkv-knak. Ez az eszköz magában foglalja a kkv-k hitelfinanszírozási portfóliójának értékpapírosítását is. A COSME-program a növekedésösztönző tőkefinanszírozási eszköz révén a – főként bővítési és növekedési szakaszban lévő – kkv-knak kockázati tőkét biztosító tőkealapokba is befektet. A COSME-program a versenyképességi és innovációs keretprogram (CIP 2007–2013) sikerére épít, amely Európában több mint 21 milliárd eurónyi hitel és 3 milliárd euró összegű kockázati tőke közel 400 ezer kkv számára történő kihelyezéséhez járult hozzá.

 

Az uniós finanszírozás eléréséhez a vállalkozások az adott országban kiválasztott pénzügyi intézményekkel vehetik fel a kapcsolatot.

 

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete