Üdvözöljük a

Mit hoz az EU-Kanada kereskedelmi megállapodás az uniós és magyar vállalkozások számára? | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Mit hoz az EU-Kanada kereskedelmi megállapodás az uniós és magyar vállalkozások számára?

2017. november 2.

2017. szeptember 21-én ideiglenesen hatályba lépett az EU és Kanada közötti átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodás (CETA), és ezzel megszűnik az Európai Unió tagállamai (köztük Magyarország) és Kanada között érvényben lévő vámok 98%-a. A CETA teljes végrehajtásának előfeltétele, hogy valamennyi uniós tagállam alkotmányos előírásainak megfelelően megerősítse a megállapodást. 

A kanadai és a magyar vállalkozások előtt megnyíló számtalan új lehetőségnek köszönhetően e lényeges mérföldkő várhatóan elmélyíti, és egyúttal kiszélesíti a Kanada és Magyarország között fennálló stabil kétoldalú kapcsolatot.

 

A CETA új lehetőségeket kínál az uniós vállalkozások számára – mérettől függetlenül –, hogy exportálhassanak Kanadába. Ez az uniós vállalkozások számára évente 590 millió euró összegű megtakarítást jelent: ezt az összeget kell jelenleg vámok címén kifizetni a Kanadába exportált áruk után. A CETA ugyanis megszünteti a vámokat az Unió és Kanada közötti kereskedelem tárgyát képező termékek (tarifacsoportok) 98 %-a esetében. Mostantól Magyarország Kanadába irányuló gyakorlatilag teljes exporttevékenysége vámmentes, így a fő gépjárműipari, elektronikai és agrár-élelmiszeripari termékek kivitele is, amelyek ezáltal még versenyképesebbé válhatnak. Azok a magyar vállalkozások pedig, amelyek kanadai technológiákat és termékeket kívánnak beszerezni, vámmentesen importálhatnak árucikkeket és szolgáltatásokat Kanadából.

 

Az árukereskedelem terén érvényesülő előnyökön túl a CETA-nak köszönhetően a kanadai és magyar vállalkozások minden korábbinál szélesebb hozzáférést kaphatnak a közbeszerzési lehetőségekhez, ideértve nemcsak a szövetségi, hanem a tartományi és önkormányzati szintű szerződéseket is. Az Atlanti-óceán két oldalán működő vállalkozások a fokozott jogbiztonság, a munkavállalók intenzívebb mobilitása, valamint általában véve egyszerűbb szabályok és eljárások előnyeit élvezhetik majd.

 

A megállapodás különösen azon kisebb cégeknek kedvez, amelyek a legkevésbé engedhetik meg maguknak a Kanadába irányuló exporttal járó bürokrácia költségeit. A kisvállalkozások időt és pénzt takarítanak meg például azzal, hogy mentesülnek a dupla terméktesztelési előírások, a hosszadalmas vámeljárások és a magas jogi költségek alól.

 

A gazdasági és kereskedelmi megállapodás új lehetőséget teremt az európai gazdák és az élelmiszeripari vállalkozások számára, miközben teljes mértékben megvédi az EU érzékeny ágazatait. Bizonyos kanadai termékek esetében az unió csak korlátozott mértékben nyitotta meg piacát, miközben számos európai exportterméknél biztosítja a kanadai piachoz való jobb hozzáférést. Ilyenek például a sajtok, a borok és más szeszes italok, a zöldség-gyümölcstermékek és a feldolgozott termékek. A CETA ezenkívül 143 uniós "földrajzi árujelző", vagyis magas minőségű regionális élelmiszer- és italtermék védelmét biztosítja Kanadában, köztük a magyar szegedi szalámiét is.

 

Az Unióban élő 500 millió fogyasztó ugyancsak jól jár a megállapodással. A CETA révén úgy bővül a rendelkezésünkre álló áruválaszték, hogy a jelenlegi európai normák nem sérülnek, hiszen kizárólag olyan termékek és szolgáltatások léphetnek be az uniós piacra, melyek teljes körűen megfelelnek valamennyi uniós előírásnak. A CETA nem fog változtatni a jelenlegi uniós élelmiszerbiztonsági szabályozáson, így a géntechnológiával módosított szervezeteket tartalmazó termékekre vonatkozó uniós előírásokon és a hormonkezelt marhahúsra vonatkozó tilalmon sem. Magyarország számára különösen fontos, hogy a CETA keretében továbbra is érvényben maradjanak az olyan területekre vonatkozó előírásaink és szabályozásaink, mint a környezetvédelem és az élelmiszerbiztonság, ezen belül pedig a géntechnológiával módosított szervezetekre (GMO) vonatkozó előírások.

 

A CETA azonban nem csak gazdasági előnyöket kínál, hiszen egy olyan új, progresszív kereskedelmi megállapodásról van szó, amelynek célja a globalizáció pozitív irányú befolyásolása. A CETA többek között azért jelent hatalmas áttörést, mert a gazdasági növekedéssel együtt a munkavállalói jogok védelmét és a magas szintű környezetvédelmet is biztosítja. Nagyobb jogbiztonságot nyújt továbbá a szolgáltató szektorban, nagyobb mobilitást a vállalatok alkalmazottainak, és egy olyan keretet teremt, amely lehetővé teszi a szakképesítések kölcsönös elismerését az építész szakmától kezdve a darukezelő szakmáig.

 

A szabadkereskedelmi megállapodások területén szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy a gazdasági együttműködés egyértelműen élénkíti a növekedést és emeli a foglalkoztatás mértékét Európában. Példa erre az EU és Dél-Korea közötti kereskedelmi megállapodás. Az EU és Dél-Korea közötti kereskedelmi megállapodás 2011. évi hatálybalépése óta az EU több mint 55 %-kal növelte Dél-Koreába irányuló kivitelét. Egyes mezőgazdasági termékek exportja 70 %-kal nőtt, míg az uniós gépkocsi export megháromszorozódott. E megállapodást is az uniós szintű megerősítést követően több évig ideiglenesen alkalmazták, majd valamennyi uniós tagállam megerősítette. Európában 31 millió munkahely függ az exporttól. Minden további egymilliárd eurós export átlagban 14 000 munkahelyet hoz létre az EU-ban.

 

A CETA áttekintése

 

A CETA és a mezőgazdaság

 

Útmutató a CETA-hoz vállalkozások számára

 

A CETA hatása Magyarországra

 

 A CETA és Ön – interaktív térkép a Kanadával Európa-szerte a helyi közösségek szintjén folytatott kereskedelemről szóló tájékoztatóval

 

Forrás: MKIK Brüsszeli Képviselet hírlevele