Üdvözöljük a

Sikertörténetek az uniós befektetések mögött | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Sikertörténetek az uniós befektetések mögött

2017. május 29.

Minden európai uniós befektetés mögött van egy emberi történet is. Történetek diákokról, gyakornokokról, pályakezdőkről, ingázókról, dolgozókról, gazdákról, vállalkozókról, kereskedőkről, kézművesekről, kutatókról... Ők tudják a leghitelesebben megosztani tapasztalataikat. Fekete Zsóka élelmiszermérnöki tanulmányai elvégzése után uniós támogatással saját vállalkozásba kezdett, és egy mangalicafarmot hozott létre.

A fiatal gazda célja egy komplex gazdaság kialakítása volt, ahol nem csupán állatokat tenyészt és értékesít, de zöldséget és növényt is termel, a mangalicákat pedig feldolgozza, és azokból saját termékeket állít elő. Termékei több rangos díjat is elnyertek.

 

A farmtól az asztalig - egy fiatal állattenyésztő története

Fekete Zsóka élelmiszermérnöki tanulmányai befejeztével gyermekkori álmait megvalósítva saját vállalkozásba kezdett. Az európai uniós támogatással létrehozott mangalicafarmjának állománya kezdetben 20 tenyészkocából állt, míg mára több mint 40 anyakoca része a gazdaságnak, ami így közel 350 mangalicát számlál. A fiatal gazda nem csupán állatot tenyészt és értékesít, de zöldséget és növényt is termel, a mangalicákat pedig feldolgozza, és saját termékeket állít elő belőlük.  
A mangalicafarm igazi családi vállalkozássá nőtte ki magát. Zsóka édesapja agrármérnöki végzettségének köszönhetően az állatok takarmányának előállításával foglalkozik, míg édesanyja a pályázatírásban jártas. Testvérei a termékek értékesítésében segítenek.
A gazdaságba fektetett munkát több elismeréssel is jutalmazták. Zsóka elnyerte a Hajdú-Bihar Megyei Minőségi Termék díjat, 2013 óta pedig az Országos Mangalicafesztivál állandó résztvevője, ahol szintén számos díjat nyert már „Termék” kategóriában.

 

További információk az Európai Beruházási Terv által támogatott projektekről.

 

Forrás: ec.europa.eu