Üdvözöljük a

Uniós befektetések a mindennapokban - alkalmazkodóképes borászat | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Uniós befektetések a mindennapokban - alkalmazkodóképes borászat

2017. szeptember 25.

Az uniós befektetések olyan fejlesztésekhez járulnak hozzá, amelyek megkönnyítik mindennapjainkat. Az eredmények nemcsak a vállalkozások sikerét növelik, hanem a lakosság életszínvonalának javulásához is vezetnek. Európa-szerte valósulnak meg az uniós támogatottságú projektek, melyek közül ismerje meg az alábbit!: "Alkalmazkodóképes borászat".

A klímaváltozás a mezőgazdasági termelésre és a szőlészeti ágazatra is közvetlen hatást gyakorol. Európa legészakibb minőségi borvidéke, a németországi Saale-Unstrut régió erre a kihívásra keres megoldást. A régió uniós támogatással projektet indított azzal a céllal, hogy a szőlőművelési módszereket optimalizálja, és hozzáigazítsa a változó éghajlati viszonyokhoz.

 

 

A Saale-Unstrut régió híres jó minőségű borairól. A tájat lankás szőlőültetvények, meredek rézsűk és száraz kőfalak uralják. A völgy mikroklímája enyhe, a napos órák száma pedig magas, ami ideális a szőlőtermesztéshez. Az éghajlatváltozás azonban óriási kihívást jelent. Az utóbbi években heves esőzéseknek és hosszan tartó aszályos időszakoknak is tanúi voltak az itt élők. A jövőben várhatóan még gyakoribbá válnak majd a szélsőséges időjárási események, ami meg fogja növelni a szőlőültetvényeken a talajerózió és a vízhiány előfordulásának kockázatát.

 

A LIFE-VinEcoS projekt ezeket a kockázatokat hivatott ellensúlyozni. Több helyi szereplő közös kutatómunkát végez a Pforta Abbey szőlőültetvényen, hogy olyan szőlőművelési módszereket fejlesszenek ki, amelyek védelmet biztosítanak a talajerózió ellen, egyúttal pedig növelik a biológiai sokféleséget. „A projekt nagymértékben elősegíti, hogy a régió hosszú távon minőségi borvidék maradjon” – hangsúlyozza Dr. Cornelia Häfner, az LGSA nonprofit vidékfejlesztési vállalat munkatársa.

 

A teljes cikk ide kattintva folytatódik.

 

Forrás: #investEU