Üdvözöljük a

Biztonságosabb vízumpolitikát javasol a Bizottság | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2019 Január >>
KeSzeCsüSzoVa
 123456
78910111213
14151617181920
2122
23
24252627
28293031   

Biztonságosabb vízumpolitikát javasol a Bizottság

2018. március 26.

A Bizottság javaslatot tett az EU közös vízumpolitikájának reformjára annak érdekében, hogy hozzáigazítsa a szabályokat a változó biztonsági aggályokhoz, a migrációval kapcsolatos kihívásokhoz, és a technológiai fejlődés által kínált új lehetőségekhez.

A Vízumkódex javasolt módosításai megkönnyítik, hogy a jogszerű utazók vízumot kapjanak az Európába való beutazáshoz, elősegítik a turizmust, a kereskedelmet és az üzleti tevékenységet, miközben erősítik a biztonságot és mérséklik az irreguláris migráció kockázatait.

 

Háttér-információk

A közös uniós vízumpolitika megkönnyíti az EU-ba irányuló, turisztikai és üzleti célú utazást, hozzájárulva az EU gazdaságához és növekedéséhez, az emberek közötti kapcsolatokhoz és a kulturális cseréhez. Egyedül 2016-ban csaknem 14 millió schengeni vízumot adtak ki rövid időtartamú látogatások céljából (lásd a schengeni vízumokra vonatkozó legutóbbi statisztikákat).

 

Jelenleg 105 harmadik ország és entitás esetében vízumköteles a schengeni térségbe való beutazás (a teljes lista itt érhető el). A bármely schengeni állam által kibocsátott, rövid távú tartózkodásra jogosító vízum tulajdonosa bármely 180 napos időszakban összesen 90 napig utazhat a 26 schengeni államban.

 

A Vízumkódex 2010. évi hatálybalépése óta a vízumpolitika működési környezete drámai mértékben megváltozott. Az elmúlt évek során az EU új migrációs és biztonsági kihívásokkal került szembe. 2017 szeptemberében a Bizottság bejelentette, hogy arra vonatkozó elképzeléseket fog előterjeszteni, miként lehetne korszerűsíteni az EU közös vízumpolitikáját. A Bizottság 2018. évi munkaprogramjában megerősítette, hogy javaslatot fog tenni a vízumkódex felülvizsgálatára és ezzel egyidejűleg visszavonja az azonos tárgyban tett, függőben lévő javaslatát.

 

Ugyanakkor az EU fejleszti a határigazgatási információs rendszereit az információhiányok megszüntetése és a belső biztonság erősítése érdekében. A VIS jövőbeni felülvizsgálata – a határregisztrációs rendszer és az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) közelmúltbeli elfogadásával együtt – további mérföldkő lesz az uniós információs rendszerek interoperabilitásának megvalósítása során.

 

A teljes cikk itt olvasható.

 

Forrás: ec. europa.eu