Üdvözöljük a

Határon átnyúló szolgáltatásnyújtás adminisztratív terhei - fuvarozók | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2018 Június >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
11121314151617
1819202122
23
24
252627282930 

Határon átnyúló szolgáltatásnyújtás adminisztratív terhei - fuvarozók

2017. május 2.

Az osztrák Szövetségi Munkaügyi, Szociális és Fogyasztóvédelmi Minisztérium legújabb tájékoztatása szerint az osztrák szövetségi kormányban döntés született a Bér- és szociális dömping elleni törvény 2017. januártól hatályos változatának módosításáról a fuvarozó ágazat vonatkozásában.

 

 

 

A kormány a törvénymódosítási javaslatot benyújtotta a parlamentnek, a módosítás tervezett hatálybalépése 2017. június 1-je. A módosítás az áru- és személyszállítási ágazatban jelentős könnyítéseket jelentene a külföldi vállalkozások bejelentési és dokumentációs kötelezettségei tekintetében.

A törvénymódosítási tervezet célja elsősorban a határon átnyúló szolgáltatásnyújtás keretében munkavállalókat Ausztriába kiküldő külföldi fuvarozó vállalkozásokra vonatkozó adminisztratív előírások egyszerűsítése.

 

A tervezett módosítás legfontosabb elemei az alábbiak:

 

Munkavállalók bejelentésének egyszerűsítése

A módosítás elfogadása esetén a fuvarozók hat hónapos általános keretbejelentést tehetnek, a konkrét kiküldetések és megbízások megadása nélkül. A keretbejelentésben az ez időszak alatt várhatóan kiküldésre kerülő munkavállalók adatait és a használt járművek rendszámát kell megadni. Újabb munkavállalók kiküldetése, vagy további járművek bevetése esetén módosítandó a bejelentés. A megbízó adatait és a munkavégzés helyét a jövőben nem kell megadni. A „fuvarozó” fogalma itt magában foglalja úgy az áru-, mint a személyszállítással foglalkozó vállalkozásokat, ahogy az idegenforgalmi célú személyszállítást is.

 

Kötelezően a munkavégzés helyszínén tartandó dokumentumok kapcsán várható változások:

A módosítás elfogadása esetén a jövőben kizárólag a munkaszerződést/foglalkoztatói igazolást és a munkaidő nyilvántartást szükséges a járműben tartani. A további dokumentumokat nem szükséges a munkavégzés helyén tartani, de az ellenőrző hatóság felszólítására be kell bemutatni azokat. A bérkifizetésre, munkavállalók bejelentésére (ZKO) és biztosítási jogviszony igazolására (A1) vonatkozó dokumentumok a helyszínen elektronikus formában is bemutathatók erre alkalmas eszközön.

 

Munkavállaló képviselőjének megnevezése

A jövőben – amennyiben a munkaadó nem jelöl ki egyéb képviselőt – automatikusan a gépjárművezetőt kell kapcsolattartónak tekinteni.

 

Mellékelve a törvénytervezet és az ahhoz tartozó magyarázat.

 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a fenti módosítások egyelőre csak tervek, így jelenleg a hatályos törvény rendelkezései alapján kell eljárni.

 

A szabályok és a tájékoztató továbbra is megtalálható magyar nyelven az alábbi oldalakon:
https://becs.mfa.gov.hu/page/aru-es-szemelyszallito-vallalkozok-figyelmebe

http://www.entsendeplattform.at/cms/Z04/Z04_15.999_15/lsd-bg-aktualis-informaciok-a-szallitasi-agazat-szamara