Üdvözöljük a

Június 1-től hatályba léptek a fuvarozó ágazatra vonatkozó új osztrák szabályok | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2018 Április >>
KeSzeCsüSzoVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262829
30      

Június 1-től hatályba léptek a fuvarozó ágazatra vonatkozó új osztrák szabályok

2017. június 12.

Egyszerűsödött 2017. június 1-től a személy- és áruszállítással foglalkozó vállalkozások munkavállalóinak bejelentése és annak dokumentációs kötelezettsége, továbbá egységes kamarai igazolást igényelhetnek azon vállalkozások, melyeknél a gépkocsivezető nem alkalmazott (pl. vállalkozás tulajdonosa, vagy maga az egyéni vállalkozó). Ez esetben mentesül az osztrák minimálbérszabályok alkalmazása alól.

A legfontosabb változások röviden:

  • Munkavállalók bejelentésének egyszerűsítése:

2017. június 1-től a fuvarozók hat hónapos, általános keretbejelentést tehetnek, a konkrét kiküldetések és megbízások megadása nélkül. A keretbejelentésben az ez időszak alatt várhatóan kiküldésre kerülő munkavállalók adatait és a használt járművek rendszámát kell megadni. Újabb munkavállalók kiküldetése, vagy további járművek bevetése esetén módosítandó a bejelentés. A megbízó adatait és a munkavégzés helyét a jövőben nem kell megadni. A „fuvarozó” fogalma itt magában foglalja úgy az áru-, mint a személyszállítással foglalkozó vállalkozásokat, ahogy az idegenforgalmi célú személyszállítást is.

  • Változás a kötelezően a munkavégzés helyszínén tartandó dokumentumokban:

A módosítás hatályba lépését követően a munkaszerződést/foglalkoztatói igazolást és a munkaidő nyilvántartást szükséges a járműben tartani, vagy az ellenőrzés időpontjában elektronikus formában bemutatni. A bérezéssel kapcsolatos további dokumentumokat nem szükséges a munkavégzés helyén tartani, de az ellenőrző hatóság felszólítására az ellenőrzés hónapját követő 14 munkanapon belül be kell mutatni az ellenőrzött hónap, és az azt megelőző ausztriai munkavégzés esetén, az előző hónapra vonatkozó bérkifizetést igazoló dokumentumokat.

A munkavállalók bejelentésére (ZKO) és biztosítási jogviszony igazolására (A1) vonatkozó dokumentumok helyszínen tartására, vagy elektronikus bemutatására az elfogadott módosító szöveg nem tér ki.

  • Munkavállaló képviselőjének megnevezése:

A jövőben – amennyiben a munkaadó nem jelöl ki egyéb képviselőt – automatikusan a gépjárművezetőt kell kapcsolattartónak tekinteni.

 

Az elfogadott módosítások német nyelven elérhetők. Az ezzel kapcsolatos tájékoztató anyagok az osztrák Szövetségi Munkaügyi, Szociális és Fogyasztóvédelmi Minisztérium honlapján is megtalálhatók, a www.entsendeplattform.at oldalon.

 

A ZKO3 fuvarozói bejelentő nyomtatvány német és angol nyelven is elérhető itt.

 

 

KAMARAI IGAZOLÁS:

 

Határon átnyúló szolgáltatások esetében az osztrák minimálbér szabályok a kiküldött munkavállalókra vonatkoznak. Ezért azok a vállalkozások (egyéni vállalkozók és társas vállalkozás személyesen közreműködő tagjai), akik nem munkavállalóval, hanem saját maguk végeznek fuvarozási tevékenységet vagy nyújtanak határon átnyúló szolgáltatást, azoknak egy esetleges felülvizsgálat során egy kamarai igazolás bemutatása szükséges ahhoz, hogy mentesülhessenek az osztrák minimálbér fizetési kötelezettség alól.

 

Az ausztriai építőipari munkavégzés tekintetében továbbra is a korábbi eljárásrend van érvényben, azaz a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Építésügyi Regisztrációs Irodája adja ki az építőipari kivitelezői regisztráció szerinti igazolást.

 

Minden más vállalkozói tevékenység esetén az Osztrák Gazdasági Minisztérium által elfogadott és jóváhagyott egységes kamarai igazolás érvényes 2017. június 1-től, melyet a magyarországi területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarák állítanak ki a regisztrált vállalkozások kérésére.

 

- A tevékenység igazolásánál a főtevékenység TEÁOR vagy ÖVTJ számát igazolja a kamara.

- Az igazolás kiadása ingyenes, feltétele a rendezett kamarai regisztráció.

 

A kamarai igazolás kérvényezése a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál:

+36 88 814 101