Üdvözöljük a

Együttműködési megállapodás | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2017 December >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
111214151617
18192021222324
25262728293031

Együttműködési megállapodás

 

Együttműködési megállapodással kapcsolatos dokumentumok

 

 • Együttműködési megállapodás 2015: PDF >>; DOC >>
 • Együttműködési megállapodás kitöltési útmutató: PDF >>; DOC >>
 • Együttműködési megállapodás alapvető tudnivalói: PDF >>; DOC >>
 • Együttműködési megállapodás módosítás: PDF>>; DOC>>

 

Együttműködési megállapodást érintő változások:

 

Tájékoztatásul közöljük, hogy a 2015. évi LXVI. törvény megváltoztatta a tanulószerződés (TSZ) és az együttműködési megállapodás (EM) kötelező tartalmi elemeit, melynek alapján a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2015.június 12-i hatálybalépéssel átdolgozta az eddig érvényben lévő TSZ és EM sablonokat.

 

Ennek értelmében a 2015. június 12-től megkötött tanulószerződéseket és együttműködési megállapodásokat az új sablonokkal kitöltve fogadjuk el.

 

Legfontosabb változások az EM sablonban:

 1. A leglényegesebb változás, hogy a jövőben egy sablon lesz az ágazati és nem ágazati képzésre.
 2. Mivel eredetileg még különbözött az ágazati és nem ágazati EM sablon, ezért két különböző módosító sablont kell alkalmaznunk ahhoz, hogy a legújabb törvényi változásoknak megfeleljenek a módosítás után. (A két sablon csak kis mértékben tér el, ezért ahol külön nem említjük meg, hogy az adott változtatás melyik sablont érinti, ott az mindkettőre vonatkozik.)
 3. Az összefüggő szakmai gyakorlatra a tanuló részére tanulói pénzbeli juttatást kell fizetni az ágazati képzés során is. Ez miatt az ágazati EM módosító sablonja szerint kiegészül a Szervezet kötelezettségei rész, valamint a Melléklet 1.3. táblázata.
 4. EM-et lehet kötni akkor is, ha tanulószerződés nem köthető. Ezért kiegészül a sablon mellékletének 1.3. táblázatában a „Gyakorlat típusa” elnevezésű oszlop „E” kategóriája az Szt. 56. § (1) bekezdésének új, e) pontjával.
 5. Az Szt. 56. § (6) bekezdésének változása értelmében most már a kamarával együttműködve kell az iskolának az EM megkötése előtt és azt követően a gyakorlati képzés feltételeit ellenőrizni.
 6. Az EM-ben fel kell tüntetni a képzés tárgyi feltételek biztosítására vonatkozó kötelezettségvállalást a felek részéről (EM sablon Mellékletének 1.2.2. pontja).
 7. A tanulókat megillető juttatások biztosításának rendjét (EM sablon V. és VII. pontja) és – a felelősségbiztosítás költsége helyett – a biztosítás költségviselőjét szerepeltetni kell az EM-ben (EM sablon Mellékletének 1.3. pontjában).
 8. Az iskolának két újabb nyilatkozatot is szerepeltetnie kell az EM-ben: a munkarendre vonatkozóan, valamint nem állami fenntartású iskolák esetén arra vonatkozóan, hogy a képzés szakképzési megállapodás alapján, az állam által költségvetési hozzájárulásban részesített iskolai rendszerű szakképzés keretében kerül sor (EM sablon VI. pontjában).
 9. A jogszabály rendezte a kizárólag gyakorlati képzési célt szolgáló minősítés feltüntetésének kérdését: immár csak azt kell feltüntetni, hogy a képzőhely kizárólag gyakorlati képzési célt szolgáló tanműhely-e (KTM), azt már nem, hogy kizárólag gyakorlati képzési célt szolgáló képzőhely-e. Ez utóbbi tehát kikerült a sablonból. (Szt. 48. § (1) e)
 10. A költségek viselésének, megosztásának és átadásának módját nem csak abban az esetben kell már megadni, ha szakképzési hozzájárulásra nem kötelezett a gyakorlati képző, hanem minden egyéb esetben is. 

Az új üres formanyomtatványok a csatolt fájlok között találhatók és letölthetők.

 

 

Az együttműködési megállapodás feltételei

 

A tanuló gyakorlati képzése együttműködési megállapodás alapján abban az esetben folytatható,

 • ha a szakmai és vizsgakövetelményben a gyakorlati képzésre előírt képzési idő negyven százaléknálkevesebb,
 • vagy a gyakorlati képzést folytató szervezet csak az összefüggő szakmai gyakorlatot szervezi meg.
 • vagy a gyakorlati képzést szervező csak részben rendelkezik a gyakorlati képzés feltételeivel,
 • vagy a tanuló gyakorlati képzésére költségvetési szervnél kerül sor.
 • Az esti, a levelező oktatás munkarendje és az oktatás egyéb sajátos munkarendje szerinti felnőttoktatás keretében folyó teljes gyakorlati képzésre is köthető együttműködési megállapodás, azon gyakorlati képzést folytató gazdálkodó szervezettel vagy egyéb szervvel, szervezettel, amellyel az adott szakképesítés gyakorlati képzésére tanulószerződés köthető

 

A gazdasági kamara ellenőrzése a gyakorlati képzés során

 

Az együttműködési megállapodás megkötését megelőzően nyilvántartásba vétel iránti kérelmet kell benyújtani a kamarához. A kamara egy bevezető ellenőrzés során ellenőrzi a személyi, tárgyi és a munka-, balesetvédelmi feltételeket, majd nyilvántartásba veszi a gyakorlati képző szervet. A bevezető ellenőrzéshez szükséges nyomtatvány megtalálható a csatolt állományokban.

 

Az együttműködési megállapodást a gyakorlat megkezdése előtt 15 nappal a területi kamaráknak 3 példányban kell megküldeni.

 

Mivel az együttműködési megállapodás alapján a gazdálkodónál gyakorlati képzés folyik, a tanulói foglalkozási naplót és jelenléti ívet vezetni kell.

 

 

A tanulókat megillető juttatások, kedvezmények

 • A gyakorlati képzést folytató szervezet az összefüggő szakmai gyakorlat idejére pénzbeli juttatást köteles fizetni a gyakorlati képzésben szakképzési évfolyamon együttműködési megállapodás alapján, nappali rendszerű oktatásban részt vevő tanuló részére, melynek havi összege nem lehet kevesebb a 63. § (2) bekezdés a) pontjában meghatározott tanulói pénzbeli juttatás mértékénél.
 • Az együttműködési megállapodás alapján fizetendő tanulói pénzbeli juttatás az összefüggő szakmai gyakorlaton töltött, valamennyi megkezdett hét után jár. Az együttműködési megállapodás alapján fizetendő tanulói pénzbeli juttatás heti összege a fizetendő pénzbeli juttatás havi összegének egynegyed része.
 • Az együttműködési megállapodás alapján fizetendő pénzbeli juttatás összegét a mulasztott napok arányában csökkenteni kell, ha a tanuló a gyakorlatról távol marad.
 • Évközi gyakorlat esetén a tanulónak nem kell pénzbeli juttatást biztosítani.

 

A szakképzés finanszírozása

 

Az a hozzájárulásra kötelezett, aki a szakképző iskolával kötött együttműködési megállapodás alapján folytatott gyakorlati képzés szervezésével tesz eleget hozzájárulási kötelezettségének, éves és havi bruttó kötelezettségét a280/2011. Kormányrendelet 4. § (2) bekezdése alapján csökkentheti.

 • a gyakorlati képzési normatíva összege egy napra az alapnormatíva (453.000 Ft) összegének 130-cal történő elosztása (453.000/130≈3484 Ft)/ fő

 Amennyiben a gyakorlati képzést részben vagy egészben folytató szervezet nem szakképzési hozzájárulásra kötelezett, a 2011. évi CLXXXVII. Törvény 84. §(4) bekezdésének szabályait kell alkalmazni.